Prošla nedelja je bila veoma burna, ali pozitivna za mnoge svetske berzanske indekse. Plemeniti metali su prošle nedelje, takođe, divljali, tako je zlato prošlog ponedeljka, 17. oktobra, dostiglo 1696.80, što je najviši nivo posle 26. septembra kada je palo na 1535.

Prošla nedelja je bila veoma burna, ali pozitivna za mnoge svetske berzanske indekse. Na primer, Dow Jones Industrial Average je početkom nedelje bio na najvišem nivou od početka septembra – 11,643. Do narednog dana, u utorak, 18. oktobra, pao je na 11,296, pravo na nedeljnu potporu, kao što je rečeno u našem nedeljnom berzanskom izveštaju za pretplatnike. Do kraja nedelje dostigao je najviši nivo od prve nedelje avgusta, što potvrđuje da je ovo novi primarni ciklus, a takođe i dugoročni ciklus.

Plemeniti metali su prošle nedelje, takođe, divljali, tako je zlato prošlog ponedeljka, 17. oktobra, dostiglo 1696.80, što je najviši nivo posle 26. septembra kada je palo na 1535. Do četvrtka, 20. oktobra, ponovo je palo, testirajući tako 1600, koliko je ponovo zabeleženo, u petak, pred oporavak. Pošto se prethodne nedelje (12. oktobra), srebrom trgovalo iznad 3300, u četvrtak, 20. oktobra, palo je ispod 3000. Ali posle objavljene vesti o smrti pukovnika Gadafija i kašnjenja objave evropske reforme sveobuhvatnog plana za rešavanje dužničke krize evro zone, sve berze su u petak naglo skočile, uključujući i plemenite metale. Što se tiče plemenitih metala, to je upravo u skladu sa onim što očekujemo od heliocentričnog Merkura, koji se nalazi u Strelcu od 15. – 27. oktobra. Prošle nedelje smo očekivali oštre oscilacije cena na berzama, a to se svakako i dogodilo.

 

Kratkoročna geokosmička kretanja

            Da li ste vezali pojaseve kao što smo vam savetovali prošle nedelje? Onda tako i ostanite, jer će ove nedelje i prve nedelje novembra biti mnogo uspona i padova na berzama. Heliocentrični Merkur je već dobro zagazio u znak Strelca, i to će trajati do 27. oktobra. Međutim, to neće okončati nestabilnost i velike oscilacije cena na berzama, jer će 28. oktobra njihov “veliki tata”– Sunce – biti u opoziciji sa najvećom planetom Sunčevog sistema – Jupiterom. Interesantno je, da će Jupiter takođe formirati dugotrajni trigon (120 stepeni) sa Plutonom, koji ima najdužu orbitu u odnosu na sve (patuljaste) planete našeg sunčevog sistema. To je mnoštvo “velikih događaja” koji tek dolaze! Sada je pravo vreme za velike najave, i upravo sada evropski lideri najavljuju svoj dugo očekivani plan da reše dužničku krizu koja već predugo traje.

Ostaje nada da će ova najava u vezi sa evropskom dužničkom krizom biti prava konstruktivna reforma plana, kao što nagoveštava Jupiter u trigonu sa Plutonom (Pluton je reforma, Jupiter je nešto veliko, a trigon se smatra povoljnim i daje mogućnost postizanja dogovora). Ali, strahujemo da ćemo se razočarati, jer Jupiter je uvek simbolika preterivanja i precenjivanja onoga što donosi. U ovom slučaju, može da obeća zamenu za dobro vino, bogatog ukusa i mirisa, a da umesto toga ostavi mamurluk jer je grožđe bilo ubrano suviše rano ili suviše kasno. Sami vidite da je u našem poslu, pravo vreme (skoro) sve. Isto važi i u politici. Umesto da u budućnosti banke i privredu evrozone vidimo u zelenoj boji, pre ćemo ih videti u crvenoj. A crvena boja se ne odnosi samo na stanje bilansa, koji tone sve dublje i dublje u “crveno”. To se takođe može primeniti na emotivna stanja stanovništva u zemljama članicama kao što su Nemačka i Francuska, koje mogu biti “ljuto crvene” na svoje lidere zbog toga što koriste novac poreskih obveznika da izvuku svoje zemlje (kao braća i sestre) koje jednostavno ne mogu ili neće da se promene za dobrobit ostatka “porodice”.

            Osećanje nezadovoljstva – i nespremnost stanovništva da nastavi da polaže kauciju za vlade koje ne mogu da kontrolišu svoju potrošnju, stvara klimu za nove poslove i balansiranje njihovih računa – što je sve deo predstojećeg kvadrata Urana i Plutona od 2012. – 2015. To može biti posebno kritično u Evropi, na osnovu horoskopa evro valute, koja je stvorena 1. januara 1999. To takođe može biti posebno kritično za Sjedinjene Američke Države. U oba ova horoskopa, kvadrat Urana i Plutona će napraviti loše aspekte sa natalnim Suncem i reformisati sve ono što Sunce predstavlja. Stvari jednostavno neće moći da nastave da funkcionišu kao ranije. Reforme do kojih će doći biće bolne. Ali, kao što smo rekli prošle nedelje, ove reforme će biti bol pri rađanju, a ne pri smrti, jer je ovo rastući, a ne opadadajući kvadrat.

 

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Ponekad nam se čini kao da je na nebesima podešen sveznajući Sat.

Tokom prve polovine ove godine, u našem nedeljnom berzanskom izveštaju stalno smo govorili da će do najviših vrednosti na berzama u SAD doći između 2. i 22. jula, a na osnovu istorijske povezanosti tranzita Jupitera kroz znakove Zodijaka. U našim proučavanjima, vratili smo se u 1870-te, i videli da postoji velika povezanost vrhova dugoročnih berzanskih ciklusa i Jupitera na 0° – 7° Bika, što je granica Ovna i Bika, u Astrologiji poznata kao vrh kuće. Kada planeta iz jednog znaka prelazi u drugi, to se naziva “ulazak”. U tom slučaju, vrh na berzama se javlja kada se Jupiter nalazi u okviru od 7° od svog ulaska u znak Bika.

U ovom berzanskom izveštaju smo takođe isticali da će Jupiter krenuti retrogradno i vratiti se na 0 – 7° Bika, gde će ostati od 7. oktobra 2011, sve do 7. marta 2012. U to vreme smo govorili da bi u bilo kojem od ovih perioda moglo da dođe do vrha 4-godišnjeg ciklusa: od 2. maja – 22. jula, 2011, ili od 7. oktobra 2011. – 7. marta 2012, na osnovu proučavanja Jupiterovih tranzita kroz istoriju kroz ovaj deo nebesa.

Sasvim sigurno, berze u SAD (u poređenju sa Dow Joes Industrial Average) su 2. maja dostigle svoje godišnje najviše vrednosti od 12,876, a 7. jula i 21. jula, su dostigle dvostruki i trostruki vrh od oko 12,750. U odnosu na tu vrednost, pre dve nedelje, 4. oktobra, 2011, DJIA je pala skoro 20% na najnižu vrednost od 10,405, samo tri dana pre drugog datuma za mogući vrh 4-godišnjeg ciklusa. Tada, tačno kao sat, DJIA je započela sledeći veliki oporavak u periodu od 7. oktobra – 7. marta. U petak, DJIA je zatvorena iznad 11,800 po prvi put od prve nedelje avgusta.

Pre samo dve nedelje sve berze su bile medveđe. Sada mnogi analitičari predviđaju da će biti dostignute nove godišnje najviše vrednosti, a neki čak i nove najviše vrednosti svih vremena. Geokosmička slika može da podrži oba ova argumenta, jer tranzit Jupitera samo navodi da će između 7. oktobra i 7. marta biti dostignut još jedan važan vrh. Berze mogu, ali ne moraju premašiti najvišu vrednost dostignutu 2. maja 2011. U oblasti finansijske Astrologije to nije važno. Jedino je važno da će u ovom periodu berze dostići još jedan vrh dugoročnog ciklusa, bilo da je bo vrh 15,5-mesečnog ciklusa, ili vrh većeg 4-godišnjeg ciklusa, to je u ovom trenutku nemoguće odrediti pomoću finansijske Astrologije. Vrh 15.5-mesečnog ciklusa ne mora da bude viši od 12,876, što je naviša vrednost dostignuta 2. maja, dok vrh 4-godišnjeg ciklusa može. Ali u svakom slucaju, finansijska Astrologija odlučno tvrdi da će se tržište medveda 2014. – 2015. verovatno nastaviti.

Iz naše perspektive, na ovom mestu će proučavanje ciklusa i tehničke analize dobro doći. U kombinaciji sa poznavanjem horskopskih obrazaca, u ovom novom 15.5-mesečnom ciklusu, pomoći će nam da odredimo kada će započeti sledeći veliki preokret cena, po pravilima utvrđenim u Petom tomu knjige “The Ultimate Book on Stock Market Timing: Technical Analysis and Price Targets.” (“Osnovna knjiga o najpovoljnijem vremenu za trgovinu na berzi: Tehnička analiza i ciljane cene”). Za sada, međutim, sve naše pretplatničke usluge – od MMA mesečnog izveštaja o berzanskim ciklusima, kao i pozicije agresivnih brokera pretplaćenih na nedeljni i dnevni berzanski izveštaj – su u dugoročnim investicijama, najmanje od prošlog utorka kada su berze pale na najniže vrednosti, a neki i pre toga. Neki od najagresivnijih brokera će vrlo uskoro ostvariti profit. Na kraju krajeva, vrh ovog novog 15.5-mesečnog ciklusa može se desiti bilo kada između 7. oktobra 2011. i 7. marta 2012, u skladu sa prognozama finansijske Astrologije. Zato ona daje veliku prednost za kojom svi brokeri i investitori tragaju.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

03.-09. X 2011

Mlad Mesec u Vagi prošle nedelje uticao je da se osećate kao na steroidima. Vaga bi trebalo da bude znak ravnoteže, kao što govori i sam njen simbol – terazije. Boginja pravde u ruci drži terazije i pokušava da pronađe optimalnu ravnotežu.

Saznaj više

13.-19. II 2012

Još jednom su se događaji krajem prošle nedelje poklopili sa geokosmičkim konstelacijama koje su u vezi sa predstojećim rastućim kvadratom Urana i Plutona. Tranzitna Venera od 9. – 15. februara pravi konjunkciju sa Uranom i kvadrat sa Plutonom. Videćemo šta će se ove, sledeće i za dve godine dešavati sa vladom.

Saznaj više

18.-24. VI 2012

Umesto da padaju, u vreme trajanja kvadrata Urana i Plutona, Venere koja od 24. – 27. juna kreće direktno, izgleda da svetske berze rastu. Međutim, kad god Uran ima uticaj, berze mogu da se kreću na način koji vrlo malo brokera ili berzanskih analitičara može da predvidi, i sve se može desiti iznenada.

Saznaj više