Tokom ove sedmice Sunce će sa 29º Jarca preći na 0º Vodolije. Kada se planete nalaze na poslednjim i prvim stepenima znakova, to obično znači "promenu uslova." Nešto se menja u simbolici Jupitera (napredak, optimizam i ekspanzija) i Saturna (skupljanje i strah). U aspektu, ove dve planete se odnose na "presudu". Da li je moguće da se nekim zemljama smanji kreditni rejting i da se javi strah od ponovne globalne krize?

Imajući u vidu da se g. Merimen ovih nedelja nalazi u Evropi, ne može da čeka da se berze na kraju nedelje zatvore, i da tek onda piše berzanski izveštaj. Poslednje berze koje smo pratili bile su CME zlato i srebro koje se zatvaraju u 17:15 po američkom vremenu, u Evropi je tada 23:15, što je suviše kasno za pisanje brilijantnog berzanskog izveštaja.

            Zato ćete sada čitati više o ličnim iskustvima g. Merimena u inostranstvu, viđenim očima i kroz mentalne procese finansijskog astrologa – ili možda samo astrologa, koji u velikoj meri prolazi kroz iskustvo ovih retkih i neobičnih planetarnih energija. G. Merimen više nego ranije sa vama želi da podeli svoj život i svoje unutrašnje doživljaje i misli. Možda to ima veze sa njegovim sekundarno progresivnim Merkurom koji se u njegovom horoskopu nalazi u Ribama i započinje svoje retrogradno kretanje koje će trajati narednih 19 godina. Tokom ovih nekoliko nedelja dok g. Merimen putuje, u ovim berzanskim izveštajima naučićete više nego ikada ranije kako funkcioniše Astrologija.

Kratkoročna geokosmička kretanja

            U narednih desetak dana postoje dve glavne geokosmičke konstelacije. Prva je Sunce koje ulazi u T-kvadrat sa opozicijom Jupitera i Saturna (19. – 22. januara). Druga je Mars koji se nalazi u znaku Device i kreće retrogradno (od 24. januara do 14. aprila).

            Opozicija Jupitera i Saturna (plus T-kvadrat sa Suncem) je neobična, jer nije sasvim egzaktna. Orbis je jedan stepen od egzaktnog aspekta, i dešava se sa Saturnom na poslednjem stepenu Vage, i Jupiterom na prvom stepenu Bika, tako da oni nisu u opozitnim znacima. Ovo je poznato kao opozicija "izvan znakova". U isto vreme, Sunce sa 29 stepena Jarca dolazi na 0 stepen Vodolije. Kada se planete nalaze na poslednjim i prvim stepenima znakova, to obično znači "promenu uslova." Nešto se menja u simbolici Jupitera (napredak, optimizam i ekspanzija) i Saturna (skupljanje i strah). U aspektu, ove dve planete se odnose na "presudu". Da li je moguće da se nekim zemljama smanji kreditni rejting i da se javi strah od ponovne globalne krize? Ili da li to ima veze sa mundanim oblastima prava? Jedna strana želi da se širi, druga želi da zaključi ugovor, a sa Suncem u sredini, rezultat može biti paraliza (tj. zastoj). To nije novo, ali ipak je nešto drugačije u ovom slučaju, jer će verovatno biti završeno.

Na prvi pogled činiće se da zakon može biti usvojen ili će započeti politika ograničavanja slobode, oduzimanja određenih sloboda i preuzimanja prava. Ali, to bi se moglo uraditi tiho, a možda čak i bez glasanja. Ipak, nekoliko nedelja ili meseci nakon toga, ljudi će početi da shvataju šta se ustvari desilo onda kada nisu obraćali pažnju na ono što se dešava danas. To je kao senka koja se povećava preko krajolika. Krajolik je isti, ali izgleda malo drugačije, malo manje jasan i sjajan jer je u senci. Opozicija Jupitera i Saturna je značajna u mundanoj astrologiji. Ova kombinacija planeta na berzama može dovesti do promene, obično do pada sa vrha. Samo pogledajte kakva je bila berzanska situacija kada su poslednjih nekoliko puta ove dve planete u našem Sunčevom sistemu bile u opoziciji (marta i maja prošle godine, avgusta 2010. i u leto 1990.).

            Retrogradno kretanje Marsa je takođe interesantno, jer se često poklapa sa ratnim pretnjama. Ovo sada može biti još verovatnije jer je Uran u Ovnu, koji je prirodno sedište Marsa, boga rata. Ali, Mars je u Devici, pa se pretnje mogu odnositi i na pitanja rada, kao i na nedostatak ekonomskih mogućnosti. To će trajati do 14. aprila, tako da bismo mogli videti štrajkove radnika koji mogu poremetiti distribuciju potrebne robe širom sveta. Možda će Iran zatvori Hormuz moreuz, Devica je opozitni znak Ribama, koje vladaju sirovom naftom.

            Suština je da ove dve konstelacije pokazuju promenu kolektivne psihologije, kao i političkog pravca. To može direktno da izazove nagle promene trenda na mnogim berzama, što može u periodu od dve nedelje preokrenuti pozitivno tehničko okruženje koje smo gradili. Povrh toga, Jupiter je u poslednjoj fazi svog tranzita od 0 – 7 stepeni Bika, mesta koje se istorijski poklapa sa vrhom dugoročnog ciklusa (od 7. oktobra 2011. – 7. marta 2012.).

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

            G. Merimen: “Ovih nedelja dok sam na putovanju, razgovaram sa vama o astrologiji i vremenu u kome živimo. Iz tih razgovora možete zaključiti dugoročne posledice na berzama, jer pokušavam da vam opišem prirodu stvarnosti koju kolektivno doživljavamo (veliki zadatak, ali opet, ja imam Merkura u Strelcu, koji je znak "velikih misli").

Za mene, ovi dani odražavaju život brokera i život berzanskih analitičara/savetnika. To je odgovarajuća iskustvena realnost tranzitnog Urana u Ovnu, u lošem aspektu sa natalnim (mojim), Suncem i Marsom u Jarcu. To sam ja, i dosta vas je nešto od toga, jer mnogi od vas imaju planete na prvih 7 – 8 stepeni kardinalnih znakova, gde se nalaze moje natalno Sunce i Mars. Ako nemate Sunce na tom mestu, velike su šanse da imate neku drugu planetu, mesečeve čvorove ili uglove. Mnogi od vas prolaze kroz istu kosmičku inicijaciju i/ili preobražaj koji i sam doživljavam. Jedina razlika može biti u stepenu svesti da se to dešava. Ali ako uspem to da izrazim rečima, vi ćete prepoznati. To je jedna od mojih uloga kao pisca ovog berzanskog izveštaja, pogotovo kada sam na putovanju.”

Jedna stvar koju otkrivamo dok lansirani letimo kroz ovaj Kardinalni klimaks u periodu od 2008. – 2015. jeste da smo svi povezani. To je takođe Uran – internet, "digitalno doba", u kome živimo poslednjih 20 – 30 godina, ali smo tek nedavno njime krenuli hiper brzinom. Mi razgovaramo sa svetom.

Šta je to? Šta je Uran? Zašto to nešto nikada ne možemo sasvim dobro opisati, osim da kažemo da je "ovaj put drugačije?" To je drugačije jer smo mi, kao pojedinci, međusobno povezani više nego ikada ranije. I zbog toga, mnogo više nas na ovoj planeti ima tu ideju – to iskustvo, taj neuhvatljivi san – slobode. Mi želimo ekonomsku slobodu i želimo društvenu slobodu da bismo pobegli iz izolacije i usamljenosti. Promena moći u svetu koja se danas dešava ponovo se okreće pojedincu, a to ne sluti na dobro za vlade koje pokušavaju da povećaju svoju moć nad pojedincem. Ali pojedinac u svima nama, širom ove planete, probija sve granice. To je sila koja se ne može zaustaviti, i masa će razbiti one koji pokušavaju da je zaustave, ali ne na onaj način – kako misle oni koji vrše pritisak.

G. Merimen: “Ali, vratimo se na moj slučaj (rekao sam vam da Uran u Ovnu pravi kvadrat na moje natalno Sunce), jer ja mogu da govorim samo o onome kroz šta ja prolazim i koliko je to drugačije, ipak, koliko je to dosledno u ovoj nedoslednosti sa onim što mi znamo da ne znamo o Uranu. Znamo da Uran predstavlja krajnosti. On može da probije bilo koju granicu, kao što za tren oka probija mnogostruke nivoe potpore i otpora na berzama. Brzo kao udar groma ili sevanje munje – mi smo u novom svetu, drugačijoj stvarnosti, jer možemo da dođemo do ekstrema – pa čak i dalje od toga. I začuđeno se pitamo: "Gde se sada nalazimo? Kuda idemo dalje?"

Dakle, zbog toga su trgovci/analitičari/savetnici, poslednjih par nedelja, ove krajnosti lično doživeli na berzama. I pretpostavljamo da su mnogi od vas doživeli to isto. Jedna krajnost je bio poziv koji smo nedavno uputili pretplatnicima 28. i 29. decembra, putem "specijalnog upozorenja" za zlato i srebro. Upozorili smo ih da će uskoro berze pasti na dno, ranije nego što je bilo koji analitičar ikada upozorio da će se to desiti (u roku od pola sata), a vreme je mudrost. Sada mnogi od vas znaju šta nalet adrenalina znači za brokere. U roku od dve nedelje od tog upozorenja, zlato je skočilo skoro 140 dolara, a srebro preko 17%, na najvišu vrednost do sada u poslednje vreme. Dobrodošli u svet g. Merimena ove poslednje dve nedelje, gde je samo nebo granica.

G. Merimen: “I dobrodošli na drugu stranu mog sveta ako ste broker akcijama, što je malo više plutonijanski. Ubrzo posle mog savršeno divnog i ego zadovoljavajućeg kvadrata Urana i Sunca koji sam iskusio kroz skok zlata, berze su skočile na novu najvišu vrednost ciklusa, što je upravo suprotno od onoga što sam očekivao da će se desiti prvog dana ove godine. Zašto sa Plutonom nikada ne možete imati pauzu, ili nikada ne možete uživati na Suncu više od minut pre nego što se pojave olujni oblaci? Berza se nije preokrenula pre kalendara. Pozitivna strana je što su naši pretplatnici od kraja novembra do decembra uhvatili većinu berzanskih skokova. Ali mi smo se prerano spasavali, i prerano smo ušli u kratkoročno, mada je možda još uvek prerano da to zaključimo.

Za mene je život lakši kada sam u pravu i kada skromno dobijam na obe ove berze u isto vreme, umesto velikih dobitaka na jednoj i ne-tako-malog gubitka u obveznicama na nekoj drugoj berzi. Ja ne volim krajnosti. Ja sam Jarac, a uputstvo za naš život je da volimo da se naše granice poštuju. Ipak… postoji nešto magično i električno u vezi sa onim vremenima kada pređete granicu, kada dozvolite sebi da vas nešto odvede do ovih ekstrema i dalje.

Do sada smo svi doživeli "zadovoljstvo prvog puta", i onih stvari koje nam se nikada ranije nisu dogodile. To je priroda Urana u Ovnu. I kao ljudska zajednica, mi tek treba da doživimo još mnogo stvari prvi put u 2012, i sve do 2015. Uran u Ovnu je u kvadratu sa Plutonom. Energija, snaga i nova realnost se već događaju.

A evo i onoga što me brine…, i kako vidim da se sve to približava. Šta ako ne bude išlo sve kako očekujemo, to jest, šta ako ne bude sve padalo i malo gorelo? Šta ako ne bude zemljotresa i cunamija i ne bude više smena represivnih svetskih lidera? Šta ako svetska ekonomija ne doživi kolaps i Evro unija se ne raspadne ili transformiše na neki drugi način? Šta ako izbori u SAD 2012. budu mirni i građanski, a ne negativni sa optužbama druge strane protiv zagovornika uništenja uoči razaranja naroda koji izgleda kao da je samo-destruktivan jer verovatno ulazi u fazu pada? Šta ako berze ne padnu značajno ove godine, i umesto toga se oporave na nove najviše vrednosti svih vremena podržavajući ekonomiju koja pokazuje porast zaposlenosti i pad nezaposlenosti? Šta ako? To su stvari koje većina nas ne očekuje da će se desiti. Ali to je kvadrat Urana i Plutona, a to su dešavanja – događaji – koji su se kroz istoriju događali za vreme ove konfiguracije (tj. 1931. – 1934, 1876. – 1878.). Šta ako ovaj put to bude drugačije, i umesto ludila, histerije i straha, sve bude bilo glatko i blaženo? To bi bilo neočekivano, zar ne? To bi takođe bio Uran, zar ne?

Pa… ako se to desi na taj način, ili ako mi verujemo da će se desiti na taj način, onda svi verovatno doživljavamo Neptun u Ribama. Ako ste astrolog, znate da je ovo važan 14-godišnji tranzit koji će započeti uskoro – 3. februara. Znate već da Neptun vlada Ribama, tako da će on tu biti jak – koliko to može biti Neptun u znaku Riba (oksimoron… snaga Neptuna je u blagosti, njegovoj potrazi za mirom). Ovo bi trebalo da bude zanimljivo sa Uranom u Ovnu, koji u isto vreme traga za borbom i pobedom u takmičenju – ili za bilo kakvom sličnom mogućnošću, čak i nemilosrdnom, sve do 2018.

Ali ja se uvek rado vraćam na kvadrat Urana i Plutona. To je deo šarma Plutona u Jarcu: uvek se vraća, iznova i iznova, sve dok ne ispravi ili se izleči. Ovde govorimo o svetskom dugu i kako je bukvalno mogao da eksplodira (Uran – Pluton = eksploziv duga; Pluton u Jarcu = posledice ponašanja u prošlosti, Saturn u Škorpiji 2012. – 2015. = "dan svođenja računa").

Šta je to u vezi sa Uranom i Plutonom kroz šta ćemo sada zajedno proći? Ne znam. Niko ne zna, jer nikad nismo prošli kroz nešto ovako. Možemo ga osetiti, mi ga doživljavamo, mi vidimo da se dešava svuda oko nas i širom sveta. SADA znamo i da će budućnost biti uzbudljiva i verovatno dramatična, ali koji oblik će imati? Oblik se menja. Kao što sam na ovaj novi svet gledao ovim novim očima, sve menja oblik, i znam da je to na nekom nivou, za većinu vas – istina.

Želim da se zahvalim mnogima od vas za vaša predivna pisma ohrabrenja u poslednjih šest nedelja. Divni ste. Moj život je neverovatan zbog ljudi kao što ste vi. Ja ću nastaviti da pišem i nadam se mudro ići kroz život (ili bar zabavno) dokle god mogu. Pretpostavljam da ću nastaviti najmanje još 19 godina. I očekujem da mi to budu najuzbudljivijih i prosvetljujućih 19 godina ovog života. Unapred se radujem da vidim mnoge od vas u Amsterdamu narednog vikenda.”

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

05.-11. IX 2011.

Kada govorimo o berzi, nije mogla biti bolja nedelja od ove koju smo prognozirali oslanjajući se na principe finansijske Astrologije. Ali, spremite se za nedelju koja sledi, koja počinje 12. septembra, kada će biti Pun Mesec i niz planetarnih konstelacija Prvog nivoa (najmoćnije) koje imaju uticaj na preokrete na berzama, a čiji će se uticaj osetiti od petka 16. septembra i trajaće do oktobra meseca.

Saznaj više

09.-15. I 2012

Godina je započela velikim indeksa na berzama, a ove nedelje situacija može biti vrlo slična, obzirom da počinje punim Mesecom. Ali, važnije od punog Meseca je tranzit heliocentričnog Merkura kroz znak Strelca, koji počinje u sredu, 11. januara. Ovo je izuzetna konstelacija koja se istorijski poklapa sa veoma oštrim oscilacijama cena na mnogim berzama, a posebno na tržištu zlata i srebra.

Saznaj više

21. – 27. V 2012

Tri dana nakon važnog je pomračenje od 20. maja, u sredu, 23. maja, Sunce će formirati rastući kvadrat sa Neptunom. Ova kombinacija obično ima uticaj na rast akcija na berzama, ali ovog puta, ako se išta bude dešavalo – akcije će padati. Kada je pomračenje u aspektu sa Neptunom, to može označavati period velike konfuzije i neizvesnosti, a možda i neki nestašluk koji se dešava iza scene.

Saznaj više