Tri berze koje pratimo su prošle nedelje dostigle nove trogodišnje maksimume. Međutim, ovaj fenomen još uvek nije ponovljen na drugim svetskim berzama, uključujući kinesku i hongkongšku. Uskoro, 7. marta, približavamo se kritičnom periodu kada Jupiter napušta deo neba u kome njegov položaj ukazuje na mogućnost dostizanja vrha dugoročnog ciklusa.

Tri američke berze koje pratimo su prošle nedelje dostigle nove trogodišnje maksimume. Međutim, ovaj fenomen još uvek nije ponovljen na drugim svetskim berzama, uključujući kinesku i hongkongšku. Uskoro, 7. marta, približavamo se kritičnom periodu kada Jupiter napušta deo neba u kome njegov položaj ukazuje na mogućnost dostizanja vrha dugoročnog ciklusa. Nova najviša vrednost koja bude dostignuta posle ove nedelje podrazumeva da to može biti obrazac koji je sličniji onom iz sredine 1960-ih i sa kraja 1920-ih. U tim slučajevima, kako smo naveli u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju, najviše vrednosti dugoročnih ciklusa poklapaju se sa kretanjem Jupitera preko početnih stepenova znaka Bika i kroz naredni znak Blizanaca. Ove nedelje ćemo ponoviti taj deo izveštaja (Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta), jer je on upravo sada aktuelan.

Od velikog značaja za nas prošle nedelje bio je iznenadan pad cena plemenitih metala. U sredu, 29. februara, zlato je dostiglo najvišu vrednost ciklusa od 1792.70, što je skok od skoro 270 dolara po ounci u odnosu na minimum od 29. decembra. Do kraja dana, posle izjave koju je dao predsednik Fed-a Ben Bernanke, ono je palo za preko 100 dolara po ounci. U četvrtak ujutru, naše e-mail sanduče bilo je preplavljeno vašim e-mail-ovima, jer se ovo desilo u toku noći u Hong Kongu. Svi su pitali isto: "Da li je to kraj visoke cene za plemenite metale"? Naš odgovor svima bio je isti: "Smatramo da je ovo dar sa neba".

Zlato je palo na 1688. Najniža vrednost krajem decembra, kada smo izdali posebno obaveštenje pretplatnicima, bila je 1523. Dokle god se drži iznad ove vrednosti, naše studije ukazuju na moguća kretanja u intervalu od 2400 – 2750, kada bude dostizalo vrh novog 3-godišnjeg ciklusa u naredne tri godine.

Kao analitičari najpovoljnijeg vremena za trgovinu na berzi, naš fokus je na određivanju rizika i profita, odnosno trenutka velikog rizika za trgovinu i investicije koji može doneti profit. Mi to radimo kroz primenu proučavanja ciklusa i geokosmičkih konstelacija (Finansijska astrologija), u kombinaciji sa tehničkom analizom. Dakle, ako je rizik pad cene ispod 1523, a nagrada je potencijalno govoreći, rast do 2500, dok je cena su trenutno oko 1700, šta treba da radimo kao specijalisti za određivanje rizika i profita? Da li treba da tragamo za tehničkim signalima za kupovinu ili prodaju obzirom da se nalazimo u geokosmičkom kritičnom periodu preokreta i ranoj fazi novog dugoročnog ciklusa (3-godišnji ciklus)? Ako razumete šta vam ovde sugerišemo, onda imate osećaj zašto na ovaj pad zlata gledamo kao na "dar sa neba".

Tri dana pre naglog pada u prošlu sredu, srebro je sa vrha poslalo veoma jak tehnički signal koji je ukazao na 10 odsto pada u narednih 7 berzanskih dana. Ovaj signal je opširno opisan u našoj knjizi “The Sun, The Moon, and the Silver Market, Secrets of a Silver Trader” (“Sunce, Mesec i tržište srebra, tajne brokera srebrom”). Pre nego što se ovaj pad desio, ovaj signal sa vrha je objavljen u našim prošlonedeljnim dnevnim i nedeljnim izveštajima za pretplatnike. Zatim je u sredu, 29. februara, srebro palo 9,99%, što je vrlo blizu pada od 10%, na koliko je ukazivao ovaj signal, da će se ubrzo desiti. Nije loše. To je bio takođe i solarno-lunarni dan preokreta, kao što je navedeno u ponderisanoj prosečnoj vrednosti koja se svakodnevno prikazuje za DJIA i srebro na našem veb sajtu www.mmmacycles.com.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Tri glavna vremenska okvira geokosmičih konstelacija desiće se ovog meseca. Kao što je opisano u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju, prva se dešava ovog vikenda. To je 25-mesečna opozicija Sunca i Marsa, u subotu, 3. marta. Druga se dešava već sledećeg dana – u nedelju, 4. marta – kada Venera pravi opoziciju sa Saturnom. Obe konstelacije su jakog Prvog nivoa. Prema istraživanjima objavljenim u Trećem tomu knjige “The Ultimate Book on Stock Market Timing” (“Osnovna knjiga o najpovoljnijem vremenu za trgovinu na berzi”), konstelacije Prvog nivoa imaju najveći uticaj na završetak osnovnih ciklusa na američkim berzama. Drugim rečima, dno ili vrh primarnog ciklusa će se desiti otprilike u ovom periodu.

Sledeći vremenski period geokosmičkih konstelacija je od 12. – 14. marta, a zatim 24. – 29. marta. Ova poslednja je takođe značajna jer predstavlja vreme kada će Sunce tranzitirati preko Urana i aktivirati kvadrat Urana i Plutona. To je još jedan pregled šta možemo da očekujemo od juna 2012 do marta 2015, kada će kvadrat Urana i Plutona biti egzaktan, do tog vremena napraviće sedam egzaktnih aspekata, što je zaista mnogo.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta (ponovljeno od prošle nedelje, zbog seminara koji g. Merimen drži ove nedelje u Hong Kongu)

Jupiter će još dve nedelje ostati na 0 – 7º Bika, u delu Zodijaka koji se odnosi na vrhove dugoročnih ciklusa, u proseku, u poslednjih 140 godina. Međutim, posle proučavanja individualnih slučajeva Jupitera u ovom delu neba 25 godina ranije, postalo je očigledno da postoje izuzeci. I ono što je najzanimljivije jeste da se najviše izuzetka dogodilo za vreme loših aspekata izmedju Urana i Plutona, koji se dešavaju samo četiri puta u toku 112 – 142-godišnjeg ciklusa ova dva najveća generatora.

U astrologiji, loši aspekti su definisani kao konjunkcija, rastući kvadrat, opozicija i opadajući kvadrat između dve planete. Uran i Pluton su započeli svoj ciklus konjunkcije od 1965 – 1966. Rastući kvadrat (faza prve četvrtine ciklusa) između ove dve planete će započeti 24. juna 2012. i trajaće do 17. marta 2015. Za to vreme oni će napraviti sedam egzaktnih aspekata. To je zaista mnogo! Prethodni loš aspekt (pre konjunkcije) bio je opadajući kvadrat, koji se desio pet puta između 21. aprila 1932. i 18. januara 1934, kada je bio vrhunac "Velike depresije".

Ovom periodu od 1932. – 1934. prethodila je do tada najviša berzanska vrednost svih vremena koja se desila 2. septembra 1929. To je slučaj kada se rast berze nije zaustavio u orbisu od 7º na granici Ovna i Bika. Rast cena na berzama je eksplodirao sve dok je Jupiter išao do 14º Blizanaca, što je bilo skoro godinu dana kasnije.

U periodu od 1965. – 1966. Dow Jones Industrial Average je prvi put dostigao 1000, i to u januaru i februaru 1966, tačno u sredini perioda nekoliko konjunkcija Urana i Plutona. Ali ponavljamo – više od godinu dana pre toga, Jupiter je već prešao preko početnih stepenova Bika. DJIA je dostigla najvišu vrednost kada se retrogradni Jupiter vratio nazad do 23º Blizanaca. DJIA još 7 godina posle toga nije dostigla vrednost od 1000 poena. Postoji ideja da cene akcija eksplodiraju mnogo više tek kada Jupiter izađe sa početnih stepenova Bika, ukoliko ubrzo posle toga dođe do lošeg aspekta Urana i Plutona. Ali u oba slučaja, i u mnogim drugim slučajevima, berze i dalje oštro padaju na najniže vrednosti dugoročnog ciklusa kada Jupiter uđe u Lava. Ovaj put, to će se desiti nakon jula 2014.

Koju lekciju treba da naučimo u ovoj vežbi, koja se može primeniti na trenutnu situaciju? Generalno gledano, berza će napraviti važan vrh dugoročnog ciklusa u periodu od sada do juna 2013. Preciznije, ako se posle marta 2012. nastavi rast (verovatno posle 7. marta 2012.), može se nastaviti eksplozivan rast sve dok Jupiter ne dođe do sredine Blizanaca, negde između avgusta 2012. i juna 2013. O ovom pitanju je vrlo detaljno bilo reči u prošlonedeljnom webcast-u Prognoze za 2012, koji će sve do 20. marta biti dostupan u celosti kao on-line prezentacija (videti ispod obaveštenje).

Možda još važnije pitanje jeste: zašto će se možda oporavak berze desiti posle marta 2012? Ovo je izborna godina u Americi, i samo treba da složite kockice. Ko dobija a ko gubi sa robusnom berzom? Odgovor daje jedan od razloga zašto smatramo da će sadašnji predsednik verovatno ponovo pobedi, i zbog čega ovaj put Jupiter na početku Bika možda neće raditi. Međutim, još uvek ima vremena da proradi, ne samo zato što je berza u poslednjoj fazi 4-godišnjeg ciklusa, već i zbog toga što je u poslednjoj fazi primarnog ciklusa (15 – 23-nedeljnog ciklusa proseka agencije S&P). Zapamtite: u poslednjoj fazi tržišta bika, tržište će najviše ispoljiti svoje karakteristike tržišta medveda. Najveći pad se uvek odvija u poslednjoj fazi ciklusa tržišta bika. Kada se u ovoj poslednjoj fazi takođe dešavaju snažni oporavci, pad je još oštriji. Što oštrije padnu kada se pojavi berzanski balon, to cene dostignu više vrednosti u poslednjoj fazi ciklusa. Često je slučaj da tada iznenada shvatimo da car nema odelo. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

31.X-06.XI 2011.

U velikom stilu Strelaca i Jupitera, ovo je velika nedelja za berze, a posebno za cene svetskih berzanskih indeksa. Jupiter je vladar Strelca, a njihovi principi jesu preterivanja, ekscesi i velike oscilacije cena, naročito ako su u aspektu sa Marsom i Uranom.

Saznaj više

12.-18. III 2012

Retka i fascinantna geokosmička konstelacija će se odvijati na nebesima od 12. – 14. marta. U Astrologiji je poznat pod nazivom “veliki trigon”, što znači da najmanje tri planete međusobno formiraju jednakostranični trougao, u kome je svaki aspekat 120° stepeni udaljenosti jedne planete od druge. Budući da se ovo dešava u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac), ovo je “veliki zemljani trigon”.

Saznaj više

23. – 29. VII 2012

Prošla nedelja je savršen primer retrogradnog Merkura, i na polju berzanskih akcija i dragocenih metala. Bilo je nekoliko dana kada su cene prevazišle dnevnu potporu ili otpor, samo da bi se berzanska nedelja zatvorila iznad ili ispod nivoa potpore ili otpora. Ovo je poznato pod nazivom “lažni skok” i uobičajena je pojava pod uticajem retrogradnog Merkura.

Saznaj više