Kao što je palo zlato, tako je pao i evro kada je francuski predsednik Sarkozi doživeo poraz od Fransoa Holandea, koji ne podržava mere štednje kao Sarkozi, Merkelova i Draghi (kao verovatno i švedska vlada, koja podržava Nemačku i ne vidi rast svoje privrede u primeni restriktivnih ekonomskih mera).

Uvek pre nego što berze padnu na dno, atmosfera je sumorna, cene padaju, a investitori su zabrinuti da njihov profit ne ispari i da ne uđu u gubitak. Ali, upravo je to ta psihologija koja se opaža kada dođe do dna ciklusa. U svom strahu, trgovci i investitori imaju tendenciju da odustanu i da prodaju svoje akcije. Zanimljivo je da se to na berzi događa u redovnim vremenskim intervalima, koji su poznati kao ciklusi, a posebno za vreme određenih geokosmičkih konstelacija – poput retrogradnog kretanja Venere, što se upravo događa ove nedelje (15. maja), ali čiji se uticaj osetio još prošle nedelje.

Ovo je bio slučaj u utorak uveče, 8. maja. Još jednom da kažemo da smo specijalan berzanski izveštaj o plemenitim metalima poslali svim našim pretplatnicima u sredu ujutro, nekoliko sati pre nego što su se otvorile berze u Americi. U utorak, zlato je palo ispod 1613, što je minimum od 4. aprila, a srebro je palo na najniži nivo u poslednja četiri meseca. Prognozirali smo da bi cena zlata mogla "…da padne na 1579 +/- 12 i 1585.20 +/- 9,80. Ali, ne možemo isključiti ozbiljan pad koji se desio tako brzo, i čak ispod dna od 1499 +/- 0.35". Taj dan zlato je značajno palo na 1578.50. Sutradan se popelo iznad 1600. Ali to nije bilo dovoljno da potvrdi da je u pitanju primarno dno, koje se i dalje očekuje u roku od 12 berzanskih dana od dana kada je Venera krenula retrogradno. Ali prema većini slučajeva iz prošlosti, dno se odvija u okviru 4 berzanska dana (tj. oko 1 nedelju). U petak u toku dana, zlato je palo još niže – ispod 1572.

Specijalni izveštaj za zlato, podjednako dobro može da se primeni na berzanske indekse, kao i na tržište deviza. Kao što je palo zlato, tako je pao i evro, kada je francuski predsednik Sarkozi doživeo poraz od Fransoa Holandea, koji ne podržava mere štednje kao Sarkozi, Merkelova i Draghi (kao verovatno i švedska vlada, koja podržava Nemačku, i ne vidi rast svoje privrede u primeni restriktivnih ekonomskih mera). Dakle, tržište evro fjučersa je nedelju započelo ispod “vratnog dela” grafikona (to je termin poznat onima koji se bave grafikonima i berzanskim tehničarima kada je u pitanju tržište medveda). Evro valuta je takođe pala na najniži nivo od januara meseca. U petak, 11. maja, junski fjučers ugovori su pali na 1.2906, što je tačno ciljana cena za takvu najnižu vrednost u ovom trenutku ciklusa – 1.2906 +/- 0.0069, ako koristimo obračunsku formulu datu u Petom tomu iz serije knjiga Stock Market Timing (Najpovoljnije vreme za trgovinu na berzi). Ostaje da vidimo da li će se ova vrednost zadržati i kao najniža vrednost za vreme retrogradnog kretanja Venere koje utiče na preokret, ili će pasti još niže – možda čak i na 1.2500 – kao što se može desiti pod uticajem moćne geokosmičke konstelacije koja utiče na preokret na berzi, dok još uvek traje ovaj uticaj. Da bi ponovo bio pozitivan, evro treba da skoči iznad ovog “vratnog dela”, što je na oko 1.3090.

Berze širom sveta su se i prošle nedelje ponašale interesantno, što je slučaj i dok se približavamo 15. maju, kada Venera kreće retrogradno i ima efekat magneta. Ovaj magnet, za sada, berzanske cene vuče nadole. Ali ako je retrogradna Venera zaista validna konstelacija preokreta i ovaj put kao što je to često u prošlosti bio slučaj, to podrazumeva da je dno skoro na dohvat ruke, i da započinje oporavak.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Venera koja kreće retrogradno u utorak, 15. maja, je moćna konstelacija Prvog nivoa, prema istraživanjima objavljenim u Trećem tomu iz serije knjiga “The Ultimate Book on Stock Market Timing” (“Osnovna knjiga o najpovoljnijem vremenu za trgovinu na berzi”). Ali Sunce će takođe formirati konjunkciju sa najvećom planetom u našem Sunčevom sistemu – Jupiterom – u nedelju, 13. maja. Prethodna konjunkcija je imala veliki uticaj na preokret do vrha ili dna primarnog ciklusa – ili njihovih sekundarnih minimuma ili maksimuma – u okviru 12 berzanskih dana. Pošto berze padaju i testiraju svoje minimume od 10. aprila, DJIA od 12,710, možemo pretpostaviti da će to biti dno polu-primarnog ciklusa, ili duplo dno malo iznad minimuma primarnog ciklusa od 10. aprila, ako to uopšte ima korelaciju sa preokretom (verovatnoća je oko 80% +/- 3% da ima). Kao i svi trgovci na berzi koji uživaju u izazovu da prognoziraju minimume, ova postavka je dovoljna i nama da budemo vrlo uzbuđeni. U sredu, 9. maja, DJIA je pao na 12,748, što je već u opsegu cene za duplo dno na 12,710, što je minimum od 10. aprila. U petak, ona je ponovo pala na 12.779, i još uvek se drži na tom minimumu, dok su NASDAQ fjučersi doživeli krah značajno ispod svojih višemesečnih minimuma. Zanimljivo je, da je NASDAQ Composite keš indeks ove nedelje dostigao 2900, isti onaj nivo gde se zadržao na minimumu 6. marta.

Sledeći značajan period koji se nazire na horizontu je pomračenje Sunca na Mlad Mesec 20. maja. Toga dana i Mesec i Sunce ulaze u znak Blizanaca. Pomračenje Sunca dešava se u 7:46 pm po istočnom letnjem vremenu (13.46 po centralno evropskom letnjem vremenu), tako da će moći da se vidi iz SAD. Neptun će zatim formirati rastući kvadrat sa Suncem (i sa tačkom eklipse) u sredu, 23. maja. To bi moglo doneti privremenu zonu preokreta za akcije.

Međutim, biće zanimljivije (iz naše perspektive), pogledati šta će se desiti kada Venera 6. juna napravi okultaciju (eclipsu ili pomračenje) sa Suncem, a Mars kvadrat sa ovom konjunkcijom 4. i 7. juna. Jupiter takođe završava svoj tranzit kroz znak Bika i 11. juna ulazi u Blizanace, gde će ostati godinu dana. Zapamtite: Jupiter u Blizancima može da bude odskočna daska u visine kada su Uran i Pluton u blizini u lošem aspektu. A oni jesu u lošem aspektu od 24. juna 2012. do 15. marta 2015. Posle svakog novog godišnjeg maksimuma sada može započeti veliki oporavak, čak i na novi maksimum svih vremena. Ukoliko ne uspe da dostigne novi maksimum, međutim, znači da se vrh dugoročnog ciklusa, na kraju krajeva, dogodio dok je Jupiter bio u Biku, i to između 23 Ovna i 7 Bika za nemački DAX, čiji maksimum od maja do jula 2011 još nije premašen. Naše berzanske analize od pre godinu dana, da svetske berze neće premašiti nove maksimume posle 7. marta 2012. sada su se pokazale tačne svuda u svetu, osim u SAD. Američki berzanski indeksi su napravili nove maksimume krajem marta do 1. maja 2012, mnogo posle vremena kada je Jupiter napustio 7 stepeni Bika, što podrazumeva da mogu još više ići ka vrhu, kada Jupiter bude u Blizancima. Biće zanimljivo videti koji od ovih faktora radi kada je u pitanju Jupiter. Ili, da li rade oba, Jupiter u Biku utiče na maksimum većine svetskih indeksa, a Jupiter u Blizancima utiče na veći maksimum američkih berzanskih indeksa? Ta vrsta bizarnog šablona je jedna od stvari koje u prvi plan može doneti kvadrat Urana i Plutona. To jest, ako neko još uvek može da priušti, s obzirom da je takođe povezan sa sledećim korakom eksplozije svetske dužničke krize.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Ove nedelje neće biti poglavlja Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta.

One koji su zainteresovani za naše dugoročne ekonomske i berzanske izveštaje, obaveštavamo da će u časopisu The Mountain Astrologer ovog mesec izaći članak na tu temu, na 12 strana. Članku možete pristupiti ukoliko se pretplatite na ovaj časopis na sajtu www.mountainastrologer.com. Za čitaoce nemačkog govornog područja, članak će biti preveden i objavljen u sledećem broju Astrologija danas (Astrologie Heute (www.astrodata.ch).

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Od 20.07. do 27.07.2020.

Za pojedince i normalan svakodnevni život, ovo može biti veoma naporno vreme, ali ako nemate jasne ciljeve može se pretvoriti u period odlaganja i frustracije.

Saznaj više