Možda je najvažniji geokosmički tranzit naredne sedmice ulazak Marsa u Jarca, gde će ostati sve do Božića. Ovo utiče na horoskop Odbora Federalnih rezervi, koji je osnovan 23. decembra 1913. Ali to je takođe ulazak koji se poklapa sa eskalacijom pretnji vojnim sukobima na Bliskom istoku. Prošlonedeljna vest koja je procurila u javnost, u vezi sa pucanjavom na američkog vojnika u Iranu, možda je početak nečega što će mahnito eskalirati kada Mars dođe u konjunkciju sa Plutonom i u kvadrat sa Uranom, 23. – 27. novembra.

I  na kraju, ništa se nije promenilo.

Barak Obama se vraća u Belu kuću. Demokrate će takođe zadržati kontrolu u Senatu. Republikanci će, sa druge strane, zadržati kontrolu u Predstavničkom domu i rekordnu većinu državnih uprava (30 od 50 država u Americi sada imaju republikanske guvernere).

Ponovo se sve vrti oko nade i promene. Ali na kraju uopšte nije bilo promena. Ali ako merimo nadu reakcijom investitora sa Vol strita, bilo je malo, nakon objavljivanja izbornih rezultata. U utorak, na dan izbora i pre nego što su rezultati bili poznati, Dow Jones Industrial Average je skočila za 133 boda, verovatno zbog nade da će doći do promena – da neće više trajati paraliza i politička paraliza. Ali kada su objavljeni rezultati, sledeći berzanski dan je započeo žestokim rasprodavanjem. Do petka ujutro, treći dan nakon izbora, DJIA je pala preko 500 poena. Ali, nada je počela da se vraća kada je predsednik zakazao konferenciju za novinare u petak popodne da kaže nešto o predstojećoj “fiskalnoj litici”. Berza se nadala da će on pokazati znake spremnosti da napravi kompromis u vezi sa svojim fiskalnim pozicijama, kako je obećao odmah posle izbora. DJIA se oporavila 150 bodova od jutarnjeg minimuma na početku njegovog govora koji je bio osnova te nade. Ali za nekoliko minuta, postalo je jasno da zaista neće biti nikakve promene njegovog položaja, a tržište je odmah izbrisalo svu onu dobit i na zatvaranju situacija je bila praktično nepromenjena. Očigledno je da se Vol stritu ne sviđaju Obamine ekonomske ideje, i da ne veruju da je njegova ponuda za kompromis iskrena i/ili da može dovesti do izbegavanja "fiskalne litice", koja nas očekuje 1. januara.

Na kraju nedelje, bilo je očigledno da se ništa nije promenilo – vođstvo u Beloj kući, Senatu, niti državne uprave. Ipak, ako smo pravilno protumačili tranzite za narednu godinu, zaista postoji nada da će se sledeće godine stvari promeniti na bolje. Uostalom, Jupiter će uskoro biti egzaltiran u znaku Raka, i biće deo velikog i izuzetnog trigona koji pravi sa Saturnom i Neptunom u vodenim znacima, a SAD su zemlja u znaku Raka. Ako tada ne budemo mogli ovo da rešimo, onda je gotovo izvesno da će se dešavati promene druge vrste. Saturn će već duboko biti u znaku Škorpije – pozicija koja ne obećava nadu i promenu. On samo obećava gubitak moći ako ne dođe do promene.

Ipak, izbori su doneli dobru sedmicu za plemenite metale. Zlato, koje je nedelju započelo na 1675, završilo je berzansku nedelju na 1730. Srebro je palo na 3065, kada se berza otvorila u ponedeljak ujutru, ali pred zatvarenje berzanske nedelje bilo je oko 3260. Ovo je tržište kome se očigledno dopala činjenica da – na kraju – nije bilo nikakvih promena u političkoj situaciji u SAD. U vremenima ekonomske neizvesnosti – zlato cveta. Budućnost svetske ekonomije je bila neizvesna pre izbora, i…. ništa se nije promenilo. Barem ne još.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

U berzanskom dnevnom izveštaju od srede za zlato fjučerse (GCZ) je rečeno: "Brzi brokeri su na nuli i mogu gledati da kupe po 1707 sa gubitkom blizu 1690". Minimum je bio 1703, a do zatvaranja berzanske nedelje 1731. Za ETF za zlato (GLD), taj isti dnevni berzanski izveštaj navodi: "Brokeri mogu da gledaju da kupuju po 165.50 sa gubitkom blizu 163.50". Minimum tog dana bio je 165.04 i berzanska nedelja je zatvorena na 167.82. Dugoročne pozicije za srebro i njegov EFT (SLV) pokrenuti su blizu minimuma od prethodnog petka, kao što smo objavili u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Ove nedelje Neptun kreće direktno u subotu, 10. novembra, na 0º Riba, nakon čega će uslediti pomračenje Sunca u Škorpiji u utorak, 13. novembra, a Mars ulazi u Jarca 16. – 17. novembra. Ovo je sve potencijalno važno.

Stanica Neptuna očigledno nije uticala na spor oko prebrojavanja izbornih glasova u Americi – bar ne na nacionalnom nivou. Ali još uvek mogu da se čuju glasine i optužbe za malverzacije ili prevare, u nekim drugim stvarima. Ona takođe može da se odnosi na teške padavine, sneg i/ili poplave. Možda se odnosi na najavu da je Iran pucao u nenaoružanog američkog vojnika pet dana pre izbora. Prema Vol strit žurnalu (Wall Street Journal) od petka: "incident koji je Pentagon javno potvrdio nakon što je objavljen u novinskim izveštajima, otkriva prvi put klasifikovani nadzorni program SAD". Hmmmm, verovatno se pitate odakle je procurila ova vest, i šta će biti posledice u pogledu transparentnosti Bele kuće, posebno što se to dogodilo pre izbora, a nije otkriveno sve do posle izbora. Evo još jedne teorije zavere!

Pomračenje u Škorpiji će naglasiti sve što je u vezi sa znakom Škorpije, kao što je eksplozija svetskog duga koja nastavlja da bukti, i naravno predstojeću fiskalnu liticu kojoj se SAD približava, a koja će, kako se očekuje, ako se dozvoli da sa nje padnemo, dovesti do neposredne recesije i ogromnog skoka nezaposlenosti. Čućemo ovih dana dosta scenarija o smaku sveta, a sve u skladu sa simbolikom Škorpije, koja je znak smrti, dugova i poreza.

Ali možda najvažniji geokosmički tranzit naredne sedmice biće ulazak Marsa u Jarca, gde će ostati sve do Božića. Ovo utiče na horoskop Odbora Federalnih rezervi, koji je osnovan 23. decembra 1913. Nije neobično videti Centralnu banku SAD da donosi novu politiku u vreme ulaska planete u kardinalni znak, kao ovaj sada. Ali to je takođe ulazak koji se poklapa sa eskalacijom pretnji vojnim sukobima na Bliskom istoku. Prošlonedeljna vest koja je procurila u javnost, u vezi sa pucanjavom na američkog vojnika u Iranu, možda je početak nečega što će mahnito eskalirati kada Mars dođe u konjunkciju sa Plutonom i u kvadrat sa Uranom, 23. – 27. novembra. Ako berza ne primi ohrabrujuće vesti iz Bele kuće i/ili Kongresa u vezi sa "fiskalnom liticom", ovaj aspekt bi mogao da utiče na ozbiljnu eskalaciju ovog trenutnog pada tržišta.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Američki narod je predsedniku Obami dao drugu šansu da reši probleme, za koje je čak i on sam priznao da nije uspeo da ih reši tokom prve četiri godine svog mandata. U meri u kojoj želi da se kreće ka centru … mi ćemo biti tu da ga dočekamo na pola puta". Manjinski Lider Mič Mekonel, Vol strit žurnal, 8. novembra..

"Ljudi bliski gospodinu Obami rekli su da je hteo da pošalje poruku republikancima u Kongresu… da je spreman da postigne kompromis o važnim inicijativama." Vol strit žurnal, 8. novembra.

"Drugi Obamin mandat će značiti nekoliko sumornih godina ekonomske stagnacije i političke gorčine. To će ukaljati ne samo aktuelne političke lidere već i demokratski brend, više nego što je za vreme drugog mandata Džordža Buša ukaljana GOP (Republikanska partija, zvana i GOP – Grand Old Party (Velika stara partija)). Dobro zapamtite, demokrate: Ako Obama pobedi, Hilari Klinton nikada neće postati predsednik" – Bret Stivens," Globalni pregled, "Vol strit žurnal, 6. novembar 2012.

Kompromis i "susret na pola puta", su pozitivni i neophodni događaji pošto su se Sjedinjene Države vratile istim frakcijama vlade na ravnotežu moći kakvu su održavali i pre izbora. Taj balans je rezultirao najrazornijim zastojem koji se u Sjedinjenim Državama desio u moderno vreme. To destruktivno ponašanje na deo američke vlade tokom protekle 4 godine – i zaista, širom celog sveta – ogleda se u uticaju rastućeg kvadrata Urana i Plutona. Ovaj aspekt će delovati do marta 2015, što je veoma uznemirujuća misao za mundane i finansijske astrologe, posebno s obzirom na činjenicu da će 22. aprila 2014. biti u egzaktnom kvadratu na 13º kardinalnih znakova – i da će formirati Veliki krst sa Jupiterom i Marsom, na istim stepenima kardinalnih znakova. Ali ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da su Sunce i Saturn u horoskopu SAD (2. ili 4. jul 1776.), takođe u blizini ili na istim stepenima. Sunce je lider nacije, a Saturn je vlada. Postavlja se pitanje: šta bi se moglo desiti u SAD, ako se do tog vremena ne napravi kompromis i ne dogodi "susret na pola puta"? Koje su posledice ako ne uspe da se prevaziđe zastoj između ovih grana vlasti i njihovog disfunkcionalnog ponašanja?

Balansiramo između ravnoteže moći i spremnosti da se napravi kompromis u naredne dve godine. Sa Saturnom u Škorpiji, ovo je "vreme za svođenje računa". To sugeriše da to ne može da se nastavi bez destruktivnih rezultata po vlast i kancelariju samog predsednika. Na sreću tu je još jedan izuzetan nebeski obrazac koji će se izoštriti u leto 2013, koji nudi obećanje kompromisa i saradnje. To je veliki trigon između Jupitera, Saturna i Neptuna, planetarni obrazac koji drži obećanje pravde i pravičnosti. U isto vreme, Saturn i Pluton će biti u međusobnoj recepciji i takođe u opadajućem sekstilu. Sekstil je aspekt komunikacije i saradnje, potencijalno utiče na velike mase ljudi. Zato što je to opadajući sekstil, on je dizajniran da "reši problem", za razliku od rastućeg sekstila, čija je funkcija da "stvori novu pogodnost". A kompromis i saradnja ne znače "slaganje sa moje strane", sve dok obe strane insistiraju na nečemu. To znači "susret na pola puta", pronalaženje središnje tačke gde se svaka strana obavezuje da kreće van svog zacementiranog uporišta.

Izbori su završeni i želimo da podsetimo naše čitaoce da je ogromna većina profesionalnih astrologa dala ispravne prognoze u vezi ishoda. Na ujedinjenoj astrološkoj konferenciji, održanoj u Nju Orleansu krajem maja 2012, a kako je navedeno u ovom berzanskom izveštaju, održan je panel sa šest profesionalnih astrologa o izborima u SAD 2012. Oni su davali svoje astrološke razloge u vezi sa ishodom izbora. Svih šest astrologa zaključilo je da njihove astrološke prognoze ukazuju da će Barak Obama biti ponovo izabran. To je u skladu sa zaključcima rasprava koje smo vodili u ovoj rubrici, kao i u knjizi Prognoze za 2012. Nismo baš presrećni što smo bili u pravu, jer se ovim nedostatkom promena nastavlja zastoj, što su nagovestili ovi izbori, ali smo veoma ponosni na činjenicu da se još jednom, proučavanje astrologije pokazalo kao vredan i precizan alat za predviđanje ciklusa ljudskih aktivnosti.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

02.-08. I 2012

Vrlo je zanimljivo da su se prošle nedelje zlato i srebro rasprodavali kada su pali na novu više-mesečnu najnižu vrednost. To se desilo upravo u vremenskom periodu koji smo preporučili kao potencijalno izuzetan za kupovinu.

Saznaj više

07. – 13. V 2012

Najznačajnija geokosmička konstelacija, Venera koja kreće retrogradno 15. maja, već se nazire na horizontu. Ovo ima 73% uticaja na berze da dovrše važno dno ili vrh ciklusa u roku od 12 berzanskih dana od ovog događaja, a obično i mnogo manje.

Saznaj više

Od 17. – 24. IX 2012

Tokom ove nedelje događa se drugi egzaktan aspekat vrlo moćnog rastućeg kvadrata Urana i Plutona. Fiskalna litica je još uvek pred nama nerešena i – na osnovu današnjeg rasta berzi – stvar nije hitna i zabrinjavajuća. Ali to bi ubrzo moglo da postane ponovo važno…

Saznaj više