Nalazimo se u sred dva važna tranzita Jupitera: 25. januara se formirao Sunce trigon Jupiter, a potom Jupiter kreće direktno 30. januara. Priroda Jupitera je da proširi sve što ima energiju da se odvija u periodu njegovog uticaja.

Mnoge svetske berze (ali ne sve) su skočile od 25. – 30. januara, pod uticajem Jupitera. Kako smo naveli prošle nedelje, “…naša pažnja je sada usmerena na Pun Mesec koji se dešava naredne nedelje 26. januara (subota). To je zapravo u sred više značajnih planetarnih konstelacija u koje je uključen Jupiter. Dana 25. januara, Sunce će formirati harmoničan trigon sa ovim velikim momkom Jupiterom. Tridesetog januara, najveća planeta našeg solarnog sistema će se okrenuti od retrogradnog u direktno kretanje. Istoga dana, Sunce će formirati kvadrat sa Saturnom, koji svojom simbolikom nervira ovog velikog momka.” Kada berze skoče pod uticajem ovakvog tranzita Jupitera, to često označava pauzu ili preokret. Ovo bi takođe moglo sada da se desi, jer ovaj parabolični skok za mnoge od ovih berzi nije održiv.

Ipak nisu sve berze skočile prošle nedelje. Neke (kao NASDAQ Composite i brazilska Bovespa) su značajno pale u četvrtak prošle nedelje. Na NASDAQ-u se rasprodavalo zbog dvocifrenog gubitka na akcijama kompanije Apple computers. To smo, takođe, obrazložili u prošlonedeljnom berzanskom izveštaju: "Ali to nije jedina kosmička protivrečnost (kao da je svetu u ovom trenutku potrebno više protivrečnosti). Od 24. 30. januara, tranzitni Mars će formirati i moćan kvadrat i trigon sa ključnim planetama u horoskopu Njujorške berze (osnovana 17. maja 1792.). Nije neuobičajeno da DJIA ima najmanje jedan trocifreni pad, otprilike u ovo vreme." Dakle, DJIA nije pala sa trostruke cifre (još uvek), što bi bilo oko 0.7%. Ali NASDAQ fjučersi su pali za oko tri puta veći procenat u odnosu na ovaj.

Desilo se skoro tačno ono što smo očekivali, međutim, oštar pad je prošle nedelje bio i za zlato i za srebro. Posle dostizanja skoro savršenog Fibonačijevog modela tačke oporavka od 3248.50, 23. januara, dva dana kasnije – u petak, 25. januara, martovski ugovori za srebro su se rasprodavali i niže od 3112. Šteta je još veća za zlato, koje je, sa 1695.90 koliko je dostiglo u utorak, 22. januara, u petak palo na minimum od 1655. Ono ima još dosta do naše ciljane cene za "trgovinu godine."

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Bilo je nekoliko lepih berzanskih poteza prošle nedelje (NASDAQ, soja, sirova nafta), kao i za zlato i srebro. Na primer, u dnevnom berzanskom izveštaju od srede dali smo preporuku za srebro: "Prodajte kratkoročno (martovsko zlato) po 3240 – 3250 sa gubitkom razlike do zatvaranja iznad 3250." Dnevni i nedeljni maksimum je bio 3248.50, a tačan Fibonačijev preokret je bio 61,8% u odnosu na prethodno kretanje na dole. Dva dana kasnije, srebro je testiralo 3100. U MMA nedeljnom berzanskom izveštaju za ETF srebro (Ekchange Traded Fund) smo savetovali, "Nedeljni SLV: Sada ponovo možete da prodajete kratkoročno za 30.99 31.45 sa gubitkom razlike na zatvaranju bezre iznad 31.50. Nedeljni maksimum u sredu je bio 31.41, a do petka je testirao 30,00.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Kao što je pomenuto u uvodu, sada smo u sred dva važna tranzita Jupitera: 25. januara – Sunce trigon Jupiter, a potom Jupiter kreće direktno 30. januara. Priroda Jupitera je da proširi sve što ima energiju da se odvija u periodu njegovog uticaja. Ako su bikovska, tržišta mogu još da rastu. Ako su medveđa, onda će pasti još više nego što se očekivalo. Sada mnoge berze rastu više nego što je većina očekivala, a plemeniti metali padaju niže nego što je većina očekivala.

U politici, lideri SAD se slažu bolje nego što je iko očekivao. Na primer, republikanci i demokrate su uspešno dogovorili produženje limita duga do sredine maja, što se čini da je izbor sa kojim se većina Amerikanaca slaže. Ali to ne rešava problem – to je jednostavno ponovo šutiranje konzerve niz put – ali se barem u vezi sa tim slažu, i imaju uverenje da će ozbiljni pregovori o rešavanju dužničke krize početi sada. Postoji osećaj nade i atmosfera saradnje koja je nedostajala od početka ovog veka. Ovo se takođe događa pod uticajem Jupitera, i može da potraje do leta, što znači da postoji dobra šansa da dođe do drugog sporazuma koji će se postići da bi obezbedio sigurnu finansijsku budućnost Amerike. Ili se ponovo mogu vratiti partizanskim razmiricama, naredne nedelje, kada Jupiter više ne bude imao uticaja, početkom februara. Možda se sećate da smo pre par izveštaja, pomenuli da se najbolji deo astrološkog ciklusa Obame završava posle januara.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta u vreme izuzetnog trigona Urana i Plutona – Saga o "finansijskoj zoni sumraka" se nastavlja….

"Jens Vejdeman, predsednik Bundesbanke… opisao je pritisak nove japanske vlade da učini Banku Japana – BOJ (Bank of Japan) proaktivnijom kao "alarmantnu povredu" nezavisnosti centralne banke, što bi moglo da dovede do "politizacije kursa." Fajnenšal tajms (Financial Times) London, 24. januar 2013.

"Nemačka je zemlja čiji je izvoz najviše profitirao od sistema fiksnog deviznog kursa evrozone. On (Vejdeman) nije u poziciji da kritikuje" – Akiri Amari, japanski ministar ekonomije, Fajnenšal tajms (Financial Times), London, 24. januar 2013.

"Poslednji put kada se odigrala konkurentna devalvacija valuta, to se završilo kako se završilo – Drugim svetskim ratom." Delma Rousef, predsednica Brazila tokom svoje izborne kampanje 2010.

"Obama je možda primoran da bira: bombardovanje Irana ili iranska bomba." – Karim Sadjadpour, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, Vol strit žurnal (Wall Street Journal), 2. januara 2013.

U svim ovim raspravama o valutnim ratovima, monetarnoj manipulaciji centralne banke, neodgovornom vladinom fiskalnom menadžmentu (pa čak i zloupotrebi), postoji jedna važna istorijska korelacija koju nastavljamo da previđamo i da je ne uzimamo u obzir: finansijska astrologija. Preciznije, istorija i simboličke teme grade najmoćniji i planetarni aspekti koji najduže traju, barem poslednjih 100 godina: Uran kvadrat Pluton.

Zaboravite činjenicu da je ovo prvi put od 1931. da su ove dve planete u kvadratu. Zaboravite na činjenicu da je ovo najmoćniji deo Kardinalnog klimaksa koji traje od 2008. – 2015, planetarna drama koja se prošli put dešavala od 1928. – 1934, i koje smo se prisećali svake godine u našim godišnjim knjigama Prognoza, sve od 1994, što je dovelo upravo do finansijske krize koja je zapravo počela 2008. Ne, to je ono što smo radili prošle godine. Hajde da sada pričamo o tome, u kontekstu kvadrata Urana i Plutona koji traje od 24. juna 2012, sve do 17. marta 2015, realnost u koju smo danas potpuno uronjeni.

Počnimo sa idejom da Pluton vlada dugom. Kao takva, ovo je jedna od planeta koja vlada novcem. Šta je novac? To je kredit i dug – a zaista, uglavnom dug. Neko pravi pare i plaća za robu ili usluge, i stoga ima kredit. Neko troši, i zato ima dug. Ako trošite više nego što zarađujete, vi ste u suštini u dugovima. Ako ne uspete da vratite ono što ste pozajmili i potrošili, onda ste eventualno bankrotirali. To se često dešava, kada je Jupiter u lošem aspektu sa Plutonom. A kada je Jupiter u lošem aspektu sa Uranom, može se desiti da neko potroši mnogo više nego što očekuje da će potrošiti. Od sredine 2013. do sredine 2014, Jupiter će biti u lošem aspektu sa Plutonom i Uranom. Oni su u moćnom T-kvadratu. I oni napadaju važne planete u horoskopu Sjedinjenih američkih država, Evropske unije i Irana. To je razlog zašto je važno da se reši dužnička kriza do ovog leta: povoljni aspekti se završavaju i nastupa T-kvadrat Urana, Plutona i Jupitera.

Kada centralna banka jedne zemlje odluči da promeni kurs valute svoje nacije zbog drugih naroda, to se obično dešava kako bi prilagodili svoju ekonomiju. Ako je ekonomija previše jaka, može da podigne kamatne stope, kako bi usporila do održivog kursa i tako izbegla inflaciju. Ako je ekonomija suviše slaba, može da smanji kamatne stope u cilju podsticanja privredne aktivnosti, i rizikuje da podstakne inflaciju. To takođe može da smanji vrednost valute, tako da nacionalne kompanije mogu da se takmiče za veći udeo na svetskom tržištu, čime se povećava domaća zaposlenost. Kada ovaj početak postane zarazan – kada nekoliko drugih zemalja u isto vreme pokušavaju da stimulišu svoje ekonomije devalvirajući svoju valutu – dobijate ono što imamo danas: valutne ratove. A istorijski gledano, valutni ratovi često prethode drugim vrstama ratova: vojnim ratovima.

Da li smo spomenuli da je Uran u znaku Ovna? Ovan je znak borbe, ratova, nesporazuma koji mogu eskalirati u destruktivne konflikte. Uran nije planeta diplomatije ili dogovora. On voli da radi stvari na svoj sopstveni način – umnogome kao Ovan. U kvadratu sa Plutonom, povećanje dugova može dovesti do valutnih ratova, što može eskalirati u sporove koji vode u… pa, znate već kuda.

Šta će biti krajnji rezultat? Po našem mišljenju, to će biti veliki preobražaj vrednosti valuta i zaista možda čak i koncepta same valute. Nije nikakva tajna da mi verujemo da će rezultat biti povratak valutama koje imaju podlogu u čvrstim sredstvima, kao što su zlato, iako se svi centralni bankari i svi političari u svetu protive ovom stavu. Oni moraju da se protive. Njihovo postojanje i smisao značaja zavisi od nastavka iluzije da je zvanična valuta čvrsta, jer dobra volja, obećanje i poverenje vlade se vraća (ili bolje rečeno, onih koji podržavaju bankare).

Dozvolite nam da vas pitamo nešto. Nedavno je vlada SAD (ili Bela kuća?) bila prezrena jer je lansirala ideju kovanja platinumskog novčića od jedne unce, kome bi se dala nominalna vrednost od 1 milijarde dolara. "Glupost!" "Farsa koja ništa neće učiniti da reši stvarne probleme!" Svi su vikali. Istina. To je farsa, i neće učini ništa da zaista reši dužničku krizu. Ali, da li je to veća farsa od prihvatanja da centralne banke, kao iz vedra neba, štampaju zvaničan papirni novac, a zatim taj novac koriste da kupe državne obveznice, i tako učine da narod duguje taj novac koji je nastao ni iz čega, i ima podlogu samo u papiru i "poverenju"? Ako Fed i druge centralne banke mogu da kreiraju da se američki dug isplaćuje u papiru koji je došao iz vedra neba, zašto onda američka vlada ne može da vrati taj dug kovanjem platinumskog novčića koji vredi veoma mali delić svoje vrednosti koja mu je data? To je manja farsa.

Časniji i patriotski čin bi bio da centralne banke oproste državni dug koji oni imaju – a da uz pomoć virtuelne činjenice da mogu da stvore "novac" ni iz čega, otkupe državni dug. Ovu ideju smo predlagali pre dve godine kada je usvojena odluka o prvim kvantitativnim olakšicama koju je doneo Odbor Federalnih rezervi. Predlagali smo da Fed napravi dogovor sa Belom kućom i Kongresom: da oprosti dug (ili barem 3 milijarde dolara, koliko se dug povećao u vreme krize 2008.) u zamenu za uravnotežen budžet. To bi bilo patriotski i funkcionisalo bi dokle god vlada drži svoju reč (koja se pita mnogo, ali koja može da uradi samo ono što izabere da uradi).

A sada, više od dve godine kasnije, ostali berzanski komentatori i ekonomisti dolaze sa istom idejom da centralne banke treba da oproste dugove svojih zemalja. Ne brinite: mi smo astrolozi i zato nikad ne strahujemo da će nagrada za ove ideje otići zapravo na izvor odakle je došla – što je u našim glavama. I nikada nam neće nedostajati kreativne ideje i rešenja za aktuelne probleme. To je razlog zašto nas čitate… nikad ne znate šta ćemo smisliti, ali uvek znate da će to biti inspirisano znanjem najstarije nauke koja je poznata čoveku – astrologije.

Ali, vratimo se na sadašnji trenutak, što je g. Merimen pokušavao da iskoristi, kada je završio svoju evropsku turneju predavanja menadžerima koji se bave novcem u Amsterdamu i bankarima i investitorima u Cirihu (da, oni JESU zainteresovani za finansijsku astrologiju – samo nemojte nikome reći). Postoje mnoge stvari koje vlada i bankarski lideri mogu da urade da bi došlo do pozitivnog ishoda kvadrata Urana i Plutona. Ali oni neće biti reizabrani ako to urade – ili oni bar tako misle. Dakle, oni su umesto toga slede ovaj put valutnih ratova, koji će imati veoma loš ishod, ako ne uhvate korak sa realnošću, vrlo uskoro – sredinom 2013.

Ideja platinumskog novčića je farsa i neće uspeti, osim kada su u pitanju tri stvari. Prvo, to bi sprečilo neizvršavanje obaveza SAD jer bi omogućilo privremeno izbegavanje krize dužničkog limita kad god se pojavi. To će dati liderima vremena da razrade odgovoran plan bez neizvršavanja obaveza i ponovnog smanjenja državnog kreditnog rejtinga (i haosa koji bi mogao nastati na svetskim berzama). Drugo, to bi podstaklo raspravu o farsi da centralne banke emituju novac iz vedra neba i onda bacaju odgovornost na poreske obveznike i vladu da vraćaju novcem koji su teško zaradili. Treće, to bi onda dovelo do ozbiljnih rasprava o tome zašto svet treba da se vrati zlatnom standardu, ili nekoj vrsti valutnog odnosa koji ima podlogu u nepokretnostima, a ne samo u obećanjima centralnih banaka i vlade, koji brzo gube kredibilitet.

Vreme je za novu eru razuma. Ovo bi moglo da bude herojsko nasleđe kvadrata Urana i Plutona, posebno imajući u vidu da će na leto biti veliki trigon između Jupitera, Saturna i Neptuna. Upravo sada se otvara prozor razvoja mogućnosti. Svi treba da se molimo da svetski lideri sami nastave da ispravljaju finansijski zločin koji su zajedno kreirali za budućnost naše dece, a ne da padnu na duhovnim i humanističkim dužnostima prema svetu, a koje su birani – i izabrani – da ispune. Naše nade i snovi za finansijski sigurnu budućnost ostaju u njihovim rukama. I kao što je Barak Obama voleo da kaže: "sada je vreme da se deluje." Prekinite ovaj put valutnih ratova gde nema pobednika, i vratite se na putanju gde će valute – novac – ponovo imati realnu vrednost. Uvedite taj platinumski novčić. To je prva brilijantna ideja koju ste izneli, jer će nas to dovesti do otvorene diskusije o tome šta se desilo sa kreditima i dugovima još od 1960, kada su Uran i Pluton započeli ciklus – i kako da se to ispravi.

"Sadašnji politički režimi ne veruju tržištima. Fer je reći da je nepoverenje obostrano… Sve više investitora želi nekretnine. Oni žele da izađu. Oni žele nešto izvan celog finansijskog sistema, gde vlasti postaju sve više i više represivne. Poverenje je izgubljeno. Nažalost, nemaju svi investitori fleksibilnost da uzmu svoj novac i da ga ulože izvan finansijskog sistema, oni su zaglavljeni." Represionomistik; Ineichen istraživanje & upravljanje; www.ineichen-rm.com.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

28.XI-04.XII 2011.

Ovo je bila nedelja kada je Sunce izašlo iz zloslutnog i zlokobnog dužničkog znaka Škorpiona, kada mogu i treba da se naprave promene da bi se obezbedila kreditna sposobnost SAD, čime je otvoren put za ulazak u znak Strelca, gde bi svi trebali naveliko da slave, zato što su teške odluke donete i budućnost ponovo izgleda svetla, ali ipak nisu izabrane mogućnosti koje pruža Strelac.

Saznaj više

09.-15. IV 2012

Upravo je završen jedan bizaran period retrogradanog Merkura koji je trajao od 12. marta – 4. aprila! Šta god da je bilo, nije bilo povoljno za zlato i srebro, jer su oba plemenita metala naglo pala na najniži nivo u poslednja tri meseca.

Saznaj više

13.-19. VIII 2012

Kraj perioda retrogradnog Merkura je obično miran period sa malo nestabilnosti kada je u pitanju trgovina na berzi. Ali, ukoliko su Mars, Jupiter i/ili Uran takođe naglašeni, na većini svetskih berzi doći će do kretanja cena u veoma uskom opsegu. To je svakako bio slučaj prošle nedelje.

Saznaj više