Dva puta u poslednjih 100 godina, kada je Jupiter bio između 14 i 24 stepena Blizanaca, dok su Uran i Pluton bili u lošem aspektu, na mnogim svetskim berzama je dostignut maksimum svih vremena, a zatim su počeli nagli padovi koji su trajali sve dok Jupiter nije prešao u Lava.

Bez obzira koliko dobro analizirate berze, i bez obzira na to koliko su precizni pokazatelji berzanskog tajminga, još uvek doživite jak udarac kada berze žestoko padnu, kao što su pali zlato i srebro u proteklih nedelju dana, posebno zato što je to bio pad sa maksimuma od 1590.10 koji su dostigle 9. aprila, na minimum od 1322.50 na koji su pale 16. aprila. Iako su uspele da se oporave preko 100 poena – i da se vrate na nivo od 1424.70 – u petak, 19. aprila, amplituda pada je prošle nedelje svima privukla pažnju. "Šta je bio uzrok?" "Da li je ovo bilo predviđeno u geokosmičkim studijama i studijama berzanskih ciklusa?" "Da li je neko to predvideo?" Mislim da su MMA pretplatnici na nedeljne i dnevne berzanske izveštaje, kao i svi studenti na nedavnom MMTA (Merimen Akademija za berzanski timing), bili veoma pripremljeni za ovaj pad, pogotovo zato što smo u nedeljnom berzanskom izveštaju savetovali brokerima da izađu iz dugoročnog po bilo kojoj ceni iznad 1590, i da kupe kratkoročno. Maksimum je bio 1590,10, tako da ovo, verovatno, nije samo sreća već i veština.

Ali ne, MMA nije jedini savetodavni servis koji je ovo predvideo. Goldman Saš (Goldman Sachs), JP Morgan i velike evropske banke su svi izdali izveštaje nedelju dana ranije, u kojima upozoravaju svoje korisnike na ovakvu mogućnost. Njihovi načini na koje su upozoravali na pad, bili su znatno drugačiji od onoga koji ima MMA, a ipak su rezultati bili isti. Svi su upozoravali na pad ispod 1400, pa čak i ispod ​​1200, dok su naše studije berzanskog tajminga upozoravale na pad u rasponu od 866 – 1367. Njihove analize su upozoravale na novo tržište medveda koje traje možda godinama. Naše su upozoravale na ono što bi zadovoljilo kriterijume da se dno 4.25-godišnjeg ciklusa desi ove godine, verovatno pre nego kasnije, čim se formira neki kritičan obrazac grafikona u okviru ovih ciklusa. Naglašavamo da smo ove parametre naveli u posebnom izdanju ovonedeljnog MMA izveštaja o berzanskim ciklusima. U međuvremenu, mi pripremamo specijalni You Tube video o početku MMTA koja je održana od 6. – 8. aprila 2013, gde smo jasno naveli slučaj pada i oporavka zlata. Nadamo se da će snimak biti spreman sledeće nedelje i postavljen naš You Tube kanal.

Svetske berze su takođe pale prošle nedelje. Dow Jones Industrial Average je, na primer, dostigao vrh na 14,877, upravo 11. aprila, koji smo dali kao kritičan datum preokreta – datum koji je tačno u sredini između nekoliko uzastopnih geokosmičkih konstelacija koje su vrlo blizu jedna druge, i koje traju od 17. marta do 5. maja. Kao što smo napisali prošle nedelje, u utorak, u MMA dnevnom berzanskom izveštaju: "kretanje berze u ponedeljak (15. april) je bilo klasično bikovsko. To znači da se maksimum od 11. aprila dogodio upravo na kritičan datum preokreta i u sredinu perioda veoma dugog geokosmičkog klastera. Dogodio se upravo u vreme kada se formirala bikovska dvostruka petlja, gde je druga petlja niža od prve (bikovsko oscilatorno odstupanje). Ako je to bilo na ne-projektovanom tržištu, lako bismo izjavili da su u toku vrh 4-godišnjeg ciklusa i pad od 20 – 30%. Ako se toliki pad dogodi u narednih 2 – 6 ​​meseci,  ponovo bi se rasplamsala naša sumnja da su vlada i centralna banka iskreni posrednici sa javnošću." Ovo je verovatno previše tehničkih detalja za većinu naših čitalaca. Ali suština je u tome da, ako centralne banke prestanu da pokušavaju da usmere štediše u akcije projektujući ove programe kvantitativnih olakšica da bi obuzdale kamatne stope, normalan ritam ciklusa će, na većini svetskih berzi, u narednih nekoliko meseci, dovesti do pada od 20 – 30%. Sasvim je moguće da može doći do tolikog smanjenja, ali sa bankama koje sipaju milijarde dolara svakog meseca u ove kupovine, živimo u vremenu kada su mnoge berze sve, samo ne prirodne – uključujući i zlato.

Ipak, pošto smo iskusili ova bizarna vremena, kao finansijski i mundani astrolozi, vidimo da se događaji svakako uklapaju u kalup najduže i najmoćnije geokosmičke konstelacije koja se dešava u našem životu: kvadrat Urana i Plutona, koji traje od 24. jun 2012, do 17. marta 2015, dok se treća od sedam egzaktnih konjunkcija događa 20. maja 2013. Eksplozivne naprave koje su pogodile Boston, na kraju čuvene maratonske trke, još su jedan podsetnik eksplozivne opasnosti koja je tipična u ovo vreme, opasnosti su detaljno navedene u knjizi Prognoze za 2013.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

U MMA nedeljnom berzanskom izveštaju (i u nedeljnom deviznom izveštaju), za dolar-jen tržište savetovali smo sledeće: "Brzi brokeri sada mogu da kupuju kada cena padne na 95.50 – 96.00 sa zaustavljanjem kupovine ispod 92.54." Minimum je prošle nedelje, u utorak, 16. aprila, bio 95.93. Do petka, 19. aprila, berze su ponovo testirale redovnu cenu (100.00).

U MMA dnevnom berzanskom izveštaju za utorak, 16. april, savet se odnosio na NASDAQ: "Pozicionirani brokeri su na nuli i mogu da prodaju kratkoročno za 2810 – 2830 sa zaustavljanjem prodaje iznad 2860." Maksimum toga dana je bio 2834. U roku od dva dana, cena je pala na 2724. Zatim smo, u četvrtak, brokerima savetovali: "Hajde da ponovo kupimo 1/3, u sklučaju da danas cene padnu na dnevnu potporu (2738 – 2745), i da ih ne možete kupiti ispod toga". Minimum toga dana je bio 2724, a berza je zatvorena na 2739, tako da smo i to takođe kupili.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Ponovićemo komentar koji smo dali u prošlonedeljnom izveštaju, jer je i dalje aktuelan: “Najveći geokosmički događaj će se dešavati sledeće nedelje, to je Sunce koje 17. aprila ulazi u svoju 26-mesečnu konjunkciju sa Marsom. Pre nekoliko godina, g. Merimen je, na Astrološko-ekonomskoj konferenciji u Čikagu, predstavio svoju istraživačku studiju, u kojoj je pokazao da se preokreti akcija u SAD, od 10% i više, dešavaju u vreme kada su ove dve planete u konjunkciji sa orbirsom do 10 stepeni, više nego pod uticajem bilo kojih drugih geokosmičkih aspekata. Očigledno je bilo preokreta više od 10% od kada je počeo ovaj aspekt. Ideja je da će se negde uskoro, formirati vrh i da će započeti pad od 10% ili više. Mada će ovaj vremenski orbis trajati do kraja maja, to svakako može da počne pre kraja ovog vremenskog perioda. Što se više bližimo datumu egzaktne konjunkcije, veća je verovatnoća da počne ovaj preokret.”

Ove nedelje se dešavaju najmanje dve važne geokosmičke konstelacije. Prva je da sada počinje period jakih energija (principa) Saturna, u trajanju od 22. aprila do 1. maja. Venera će započeti ovaj neobičan period u opoziciji sa Saturnom 22. aprila. Dana 28. aprila, Sunce će takođe napraviti opoziciju sa Saturnom. I, konačno, 1. maja, Mars će ući u opoziciju sa Saturnom. To je mnogo opozicija sa Saturnom u kratkom vremenskom periodu, što u svakom slučaju, u život unosi naglašenu ideju suprotnosti. Potrebna je mudrost na berzi, a ovo uvodi u igru naše pravilo da je svaka berza koja opada, u vreme loših aspekata sa Saturnom – kandidat za kupovinu. Dakle, mi ćemo sve korektivne padove na tržištima bika, sada posmatrati kao situaciju za kupovinu.

Možda još važnije od stanja na berzama je, međutim, potencijalna korelacija ovih opozicija sa Saturnom, na nemire u svetu. Ovo nisu konstelacije mira i harmonije, već konflikata i povećanja tenzije, čak i do tačke vojnih sukoba (ili terorističkih aktivnosti, ili eksplozija bombi, kao što smo videli u Bostonu prošle nedelje – zona opasnosti je i dalje na snazi do kraj meseca). Srećom, u ovom istom periodu, iste tri planete (Sunce, Venera i Mars) će formirati harmoničan trigon sa Plutonom. Iz ovih napetosti može proizići nešto konstruktivno.

Ove nedelje 25. aprila, nailazi takođe i snažno pomračenje Meseca. To bi moglo biti vreme pojačanih tenzija. U krajnjoj liniji, svako lično treba da pokuša da izbegne sporove i sukobe (čak i kontakte) sa onima koji su skloni nasilju i izlivima besa. Pazite šta ćete reći onima do kojih vam je stalo, jer reči mogu da postanu veoma uznemirujuće i u inače dobrim odnosima. Ne tražite svađu. Potražite način da konstruktivno radite sa drugima. Najzad, dajte sebi dovoljno vremena da završite svoje zadatke, jer kašnjenje može stvoriti dodatnu napetost i vama i onima koji zavise od toga da li ćete vi završiti na vreme. Mislite o ovome kao o vremenu kada se mnoge stvari kuvaju u ekspres loncu, i upravo će proključati ako se pritisak ispusti na vreme. Ako ne budete oprezni, ljudi oko vas i situacije mogu pretrpeti krah.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Ako vam izgleda da vam je sve potpuno jasno, mora da ste pogrešno razumeli šta sam rekao." Nekada davno, bivši predsjedavajući Fed-a Alan Grinspen (Alan Greenspan).

Jedino što nam još pada na pamet za ovu nedelju je da vas podsetimo da je Jupiter sada na 15 stepeni Blizanaca. On je u subotu, 13. aprila, bio na 14 stepeni. Dva puta u poslednjih 100 godina, kada je Jupiter bio između 14 i 24 stepena Blizanaca, dok su Uran i Pluton bili u lošem aspektu, na mnogim svetskim berzama je dostignut maksimum svih vremena, a zatim su počeli nagli padovi koji su trajali sve dok Jupiter nije prešao u Lava. Iako se to desilo u samo dva slučaja, ovu korelaciju treba imati na umu, pogotovo zato što je DJIA sada dostigla novi maksimum svih vremena, 11. aprila, kada je Jupiter bio manje od jednog stepena od ovog sektora Zodijaka. Iako je zaključak izveden iz samo dva primera, moguće je da ovaj uticaj može biti veoma važan.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

07.-13. XI 2011.

Cene akcija su u utorak prošle nedelje pale na najnižu vrednost, što se savršeno ukopilo u simboliku uticaja tranzitnog Marsa u T-kvadratu sa opozicijom Merkura i Plutona u horoskopu njujorške berze (17. maj 1792, poznat pod nazivom „Batonvud horoskop“).

Saznaj više

12.-18. III 2012

Retka i fascinantna geokosmička konstelacija će se odvijati na nebesima od 12. – 14. marta. U Astrologiji je poznat pod nazivom „veliki trigon“, što znači da najmanje tri planete međusobno formiraju jednakostranični trougao, u kome je svaki aspekat 120° stepeni udaljenosti jedne planete od druge. Budući da se ovo dešava u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac), ovo je „veliki zemljani trigon“.

Saznaj više

23. – 29. VII 2012

Prošla nedelja je savršen primer retrogradnog Merkura, i na polju berzanskih akcija i dragocenih metala. Bilo je nekoliko dana kada su cene prevazišle dnevnu potporu ili otpor, samo da bi se berzanska nedelja zatvorila iznad ili ispod nivoa potpore ili otpora. Ovo je poznato pod nazivom „lažni skok“ i uobičajena je pojava pod uticajem retrogradnog Merkura.

Saznaj više