Nalazimo se u sredini moćnog vremenskog raspona koji sadrži 15 važnih geokosmičkih konstelacija, koje će se odvijati od 17. jula do 7. avgusta. Vrh je sada, kada tranzitni Mars aktivira kvadrat Urana i Plutona, od 27. – 31. jula, stvarajući konfiguraciju koju astrolozi nazivaju kardinalni T-kvadrat.

Svetske berze su bile relativno mirne prošle nedelje, što je verovatno zbunjujuće za većinu finansijskih astrologa jer je uticaj planetarnih aspekata koji se sada odvijaju upravo sada najjači. U SAD, na primer, Dow Jones Industrial Average je, već drugu nedelju zaredom, vredela manje od 200 bodova. To se nije dogodilo još od prošlog marta. Astrološki, to može biti zbog stacionarnog Merkura, koji je prošlog vikenda (20. jula) krenuo direktno. Primetili smo da, kada Merkur kreće retrogradno, ima tendenciju da bude u znatno većoj meri promenljiv nego kada je stacionaran. Ali čak i u tom slučaju, ako je loše aspektovan od Urana, berze imaju tendenciju da budu nestabilne. Čini se da ovog puta to nije slučaj, bar do sada. Još uvek imamo još jednu nedelju da vidimo uticaj naglašenog Urana, jer će 31. jula biti u kvadratu sa tranzitnim Marsom. Obično, kada su ove dve planete u aspektu (možda 75% vremena), na mnogim berzama dolazi do divljih oscilacija cena.

Još jednom su, Dow Jones Industrial Average i S&P fjučersi, prošle nedelje, dostigli nove maksimume svih vremena, Dow Jones Industrial Average – 15.604, a S&P fjučersi – 1695,50. I opet ni jedna druga velika svetska berza nije ispratila ovaj skok. Maksimumi koji su dostignuti 20. – 23 maja, pod uticajem trećeg egzaktnog kvadrata Urana i Plutona, i dalje ostaju u većem delu sveta. U stvari, čak je i NASDAQ Composite neznatno pao u odnosu na maksimum od prethodne nedelje, i zbog toga je još uvek moguće međutržišno odstupanje medveda svetskih berzanskih indeksa. Zbog toga se nameće pitanje: da li nastavak prilagodljive monetarne politike Bena Bernankea i Odbora Federalnih rezervi može da utiče na rast ove berze. I šta će se desiti kada mu istekne mandat, početkom naredne godine, kao što je predsednik Obama jasno stavio do znanja da neće imati još jedan mandat? Berze obično ne vole ovakve promene.

Na drugim berzama, zlato i srebro su imali pozitivne rastuće oscilacije, a ideja novog tržišta bika dobija na popularnosti. Zlato je prošle nedelje testiralo 1350. Pre oko mesec dana bilo je 1179. Moraćemo nešto da kažemo o tome u MMA nedeljnom berzanskom izveštaju za naše pretplatnike. Očekuje se da će naredne 1 – 3 nedelje biti od ključnog značaja za dugoročni trend za zlato i srebro. U tom slučaju, ovaj period će verovatno, takođe biti kritičan i za evro u odnosu na američki dolar.

Berza koja zaslužuje posebnu pažnju je tržište žitarica. Kukuruz je bio posebno interesantan. U knjizi Prognoze za 2013. (koja je napisana u novembru 2012.), najavili smo da žetva 2013. može biti veoma dobra, a cene niske, zbog velikog trigona Jupitera, Saturna i Neptuna u vodenim znacima. Ova retka konfiguracija se završila prošle nedelje, 17. – 19. jula. Pre samo dve nedelje, 12. jula, ugovori za kukuruz koji su skoro dospevali pali su na 8.00 dolara za bušel. U petak, 26. jula, ugovori za kukuruz koji skoro dospevaju pali su na 4.90 dolara za bušel. Analitičari sada prognoziraju rekordnu žetvu. Lepo je videti te mogućnosti 8 meseci pre nego što se dese. Naši klijenti koji se bave poljoprivredom su veoma srećni.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Najbolja trgovina koju smo savetovali u nedeljnom berzanskom izveštaju bila je za državne kratkoročne obveznice: "Pozicionirani brokeri su na nuli i mogu kupovati po ceni nedeljne potpore (126/05 – 126/11) sa zaustavljanjem trgovine ispod 125/05. Brizi brokeri su takođe na nuli i mogu da slede istu strategiju kao pozicionirani brokeri". Nedeljni minimum bio je 126/03 (u četvrtak 25. jula), a kupovalo se za 126/22.

Najbolja trgovina koju smo savetovali u dnevnom berzanskom izveštaju bila je ponovo za zlato. U dnevnom berzanskom izveštaju u utorak (23. jul), za zlato smo savetovali: "Brzi brokeri su na nuli i mogu da prodaju kratkoročno za 1350 +/- 5, sa zaustavljanjem trgovine iznad 1357". Maksimum toga dana je bio 1348.70. U dnevnom berzanskom izveštaju u četvrtak (25. jula) brokerima koji trguju zlatom smo savetovali: "Hajde sada da kupite (kratkoročno) i da se ponovo vratite u dugoročno za 1305 – 1315, sa zaustavljanjem trgovine ispod 1300". Minimum toga dana je bio 1308.40, a najviša cena nedelje bila je 1333,40. Neki čitaoci su bili razočarani što smo prethodne nedelje izgubili skoro siguran profit za 1290 +. Bilo je prerano. Ali, s obzirom da smo u plusu 30 poena za kratkoročno, i da se kratkoročno oporavilo još 20 poena, to je 50 poena. Da smo ostali u tome, naš profit bi bio manji od toga. Pošto smo se brzo vratili (to malo može da se promeni početkom ove nedelje za brze brokere), zato smo "brzi brokeri".

Kratkoročna geokosmička kretanja

Nalazimo se u sredini moćnog vremenskog raspona koji sadrži 15 važnih geokosmičkih konstelacija, koje će se odvijati od 17. jula do 7. avgusta. Vrh je sada, kada tranzitni Mars aktivira kvadrat Urana i Plutona, od 27. – 31.  jula, stvarajući konfiguraciju koju astrolozi nazivaju kardinalni T-kvadrat. Normalno je ovo opasna i eksplozivna kombinacija. Opasna je sa društvenog stanovišta jer može izazvati nasilje zbog rasnog profilisanja ili političkih/ideoloških razlika. U pogledu berzi, često postoji nagli preokret cena, kao što možemo da vidimo da je počelo na japanskoj berzi od prošle nedelje.

Međutim, mnoge berze će verovatno mirovati do objavljivanja izveštaja o nezaposlenosti u SAD, u petak (2. avgusta), s obzirom da je Mesec u ćudljivom i promenljivom znaku Blizanaca, berze mogu biti poput vatrometa.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Na jednoj strani imamo dupli Veliki trigon (konjunkcija Marsa i Jupitera sa Saturnom i Neptunom u vodenim znacima i zatim Mesec, Venera i Pluton u zemljanim znacima). Ova konstelacija je poznata pod nazivom Veliki sekstil, ili šestokraka Davidova zvezda. To će pomoći da se održi obećanje za "mir u svetu". Da, to je tačno. Novi mirovni pregovori na Bliskom istoku trebalo bi da se nastave između Izraela i Palestinaca, koje će predvoditi državni sekretar Džon Keri i predsednik Barak Obama. To je obećanje velikog trigona, naročito kada su uključeni Jupiter i Neptun – idealističke planete – u vodenim znacima (znacima idealizma).

Na drugoj strani imamo T-kvadrat: konjunkcija Marsa i Jupitera u Raku, u opoziciji sa Plutonom u Jarcu i obe ove planete u kvadratu sa Uranom u Ovnu. To nas ponovo vraća na "svetski bankrot i eksploziju duga". To je takođe tačno. Već vidimo da će Detroit bankrotirati, što je najveći stečaj grada u istoriji Sjedinjenih Država. Nije važno što je predsednik Obama, pre samo nekoliko godina, izjavio da ne možemo dozvoliti da Detroit bankrotira jer je "spasao" auto industriji od pohlepnih vlasnika obveznica koji su pozajmljivali novac auto kompanije da bi je toliko dugo održali pre nego što je počelo “spasavanje”. Posle svega toga, država sada ne spasava Detroit. Ali ne želimo da vam pričamo o tome. Prekršena obećanja i sveta obećanja političara nisu ništa novo za Detroit. To je borben grad i on će se oporaviti pomoću dobrih ljudi koji vole ovde da žive i koji žele tu da ostanu, jer veruju u moć zajednice, za razliku od lokalnih vlasti koje se predstavljaju kao zajednica. Ali ni o tome ne želimo da vam pričamo. Dobro Bože, po ovom načinu okolišanja pomislili biste da je Mesec u Blizancima već danas.

Evo poente. Veliki trigon je završen. Leto ljubavi je završeno. Razuman pristup divljoj eskalaciji duga, koji podrazumeva kombinaciju mera štednje i ekonomskog rasta, je završen. Zemlje (osim Nemačke) su se dogovorile da u potpunosti odustanu od mera štednje kao načina za povratak na uravnoteženu ekonomsku politiku, i da samo sebe izvuku iz duga. Da, to je tačno. Svet će se sada fokusirati na ekonomski rast! Izvinite, ali po čemu je ovo drugačije od onoga što je dovelo do ekonomskog pada 2007. – 2009?

Nije drugačije. Zbog toga je jedan od kandidata za prvenstvo u teškoj kategoriji socio-političko-ekonomskog sveta danas, prkosan-razbijač-dug trio Jupiter, Uran i Pluton. Mi, svet, ćemo ponovo biti uvereni da možemo da se izvučemo i da prosperiramo. Fiskalna politika će sigurno pobediti… osvojiti glasove, ali ne i ljude. Na površini, sve ovo je za dobrobit srednje klase. Ali, rezultati takvih državnih izjava u prošlosti, pod uticajem ovog kardinalnog T-kvadrata, su upravo suprotni. Šta se desilo poslednji put kada su Jupiter, Uran i Pluton formirali kardinalni T-kvadrat, samo da se vratimo na poslednju instancu: na početak 1930-tih. Tada smo hteli da se izvučemo iz duga i da prosperiramo ulaganjem u iste vladine programe u koje su nas danas ponovo gurnuli. Iz te ekonomske krize nas je izvukao Svetski rat.

Dakle, ove nedelje smo saznali da će se nastaviti bliskoistočni mirovni pregovori sa Izraelom i njegovim susedima. Takođe smo saznali da su u SAD, Kongres i Bela kuća krenuli na drugi okršaj za kreditni limit, koji treba da se poveća u septembru. Jedna strana želi više strogosti, a druga strana želi samo veću potrošnju, i niko se ne povlači.

Prošle nedelje smo opisali naredni period kao "ludilo". Ludilo je nastupilo, a biće još luđe. Svetski mir ili svetski bankrot? Predstava dolazi u pozorište u vašem gradu. Veoma brzo. A naziv predstave je "Veliki trigon se predaje kardinalnom T-kvadratu". Kada bi samo mogli da se sretnu na pola puta. Mesec je u Blizancima do sledeće nedelje. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

28.XI-04.XII 2011.

Ovo je bila nedelja kada je Sunce izašlo iz zloslutnog i zlokobnog dužničkog znaka Škorpiona, kada mogu i treba da se naprave promene da bi se obezbedila kreditna sposobnost SAD, čime je otvoren put za ulazak u znak Strelca, gde bi svi trebali naveliko da slave, zato što su teške odluke donete i budućnost ponovo izgleda svetla, ali ipak nisu izabrane mogućnosti koje pruža Strelac.

Saznaj više

09.-15. IV 2012

Upravo je završen jedan bizaran period retrogradanog Merkura koji je trajao od 12. marta – 4. aprila! Šta god da je bilo, nije bilo povoljno za zlato i srebro, jer su oba plemenita metala naglo pala na najniži nivo u poslednja tri meseca.

Saznaj više

13.-19. VIII 2012

Kraj perioda retrogradnog Merkura je obično miran period sa malo nestabilnosti kada je u pitanju trgovina na berzi. Ali, ukoliko su Mars, Jupiter i/ili Uran takođe naglašeni, na većini svetskih berzi doći će do kretanja cena u veoma uskom opsegu. To je svakako bio slučaj prošle nedelje.

Saznaj više