Za finansijske astrologe nije bilo iznenađenja. Uostalom, nalazimo se usred verovatno najmoćnije kombinacije geokosmičkih konstelacija u životu, koje se deašavaju između 29. marta i 25. aprila, kada Sunce, Merkur, Mars, Jupiter, Uran i Pluton formiraju u ovu moćnu konfiguraciju - kardinalni veliki krst.

Za finansijske astrologe nije bilo iznenađenja. Uostalom, nalazimo se usred verovatno najmoćnije kombinacije geokosmičkih konstelacija u životu, koje se deašavaju između 29. marta i 25. aprila, kada Sunce, Merkur, Mars, Jupiter, Uran i Pluton formiraju u ovu moćnu konfiguraciju – kardinalni veliki krst, dok se Mars, Jupiter, Uran i Pluton nalaze na 13 stepeni kardinalnih znakova od 20. – 23. aprila. Venera će ući u isti ovaj zapaljivi obrazac sredinom maja, kada će Mars biti stacionarno direktan.

Ovaj kotao ključajuće energije i dalje ima još nekoliko nedelja da obavi svoju dužnost – ili sudbinu. Međutim, sredina ovog tekućeg planetarnog klastera se dešava upravo sada – 11. – 12. aprila. Ono na šta hoćemo da vam ukažemo je osnovni pomak koji se sada odvija na svetskom nivou u političkom, ekonomskom, bankarskom, tržišnom i finansijskom domenu. Ukazujemo vam i na kompletan preokret izgleda finansijskih tržišta i konsenzus koji su ekonomisti i investicione kuće postigli početkom godine, što je opominjalo na to da će ove godine akcije rasti 8 – 12%, kao i kamatne stope. Naš komentar u to vreme je bio da je Uran u sredini svog kvadrata sa Plutonom, a, u stvari, u sredini džinovskog kardinalnog T-kvadrata sa Jupiterom (koji će se u aprilu pretvoriti u veliki krst sa Marsom). Ništa neće ići kao što se očekivalo, i biće moćnih preokreta skoro svih tržišnih trendova, daleko više nego što je smatrao konsenzus analitičara. Prošla godina (2013.) je bila jedna od retkih godina kada je sve dobro prošlo za one koji imaju interes da suspenduju veru javnosti u stalni i sve veći rast tržišta, zdrave ekonomije i "brinemo-o-vama" lidere vlada. Ova, 2014. će biti jedna od retkih godina u kojoj sve ide suprotno njihovim predviđanjima. Sve o ovom fenomenu (i naše prognoze, koje su do sada bile tačne) možete pročitati u našoj knjizi Prognoze za 2014. (pogledajte na http://www.mmacycles.com/catalogue/books/mma%27s-annual-forecast-2014-book-is-now-available!!!/).

Globalna tržišta kapitala su prošle nedelje snažno tresnula. To je zanimljivo, jer smo prethodne nedelje koja je počela 31. marta, izjavili da berze neće biti nestabilne, uprkos mladom Mesecu u konjunkciji sa Uranom koji se dešava 30. marta, jer Mesec (i Sunce) su planete koje se brže kreću od Urana. U konjunkciji, dominantna planeta je ona koja se brže kreće. Istina, te nedelje smo videli da se cene akcija postepeno kreću ka novom maksimumu svih vremena u mnogim zemljama, kao u SAD, Indiji, Švajcarskoj i Argentini, ali nisu bile nestabilne. Nestabilnost o kojoj smo govorili, započela je prošle nedelje, 7. aprila, kada je Sunce bilo u opoziciji sa Marsom, jer u opoziciji, jača planeta je ona koja se sporije kreće, tako da je Mars nestabilan. Još jedna istinita prognoza. Sa maksimuma koje su dostigle 4. aprila, berze širom sveta počele su prošle nedelje da padaju. Čak se ni bikovski trend, koji je započeo posle sastanka FOMC-a u sredu, 9. aprila, nije dugo održao. Nakon oporavka od skoro 200 poena tog dana, DJIA je sve to izgubila i u sledeća dva dana, do kraja nedelje, se bližila 16.000, što je pad od oko 600 poena sa maksimuma od pre nedelju dana. Sada se nekoliko analitičara zainteresovalo za ono što smo pisali u knjizi Prognoze za 2014. – naime, da će američke (i mnoge svetske berze) padati od 17 – 50%, a vrlo verovatno 30 – 50% sa maksimuma koji će se desiti najkasnije do maja 2014.

Sada čekamo da vidimo da li kosmička priroda pohađa ovaj kurs. Ili, će Odbor Federalnih rezervi ponovo intervenisati da nas uveri kako se to ne dešava? Oblast koja sugeriše da se pad ovaj put neće zaustaviti je Japan. Nikkei je probio ispod nivoa kojim je započeo svoj sadašnji primarni ciklus pre deset nedelja (13.996). Prema našoj teoriji ciklusa, kada berza jednom probije ispod nivoa sa koga je započela ciklus, ciklus postaje medveđi i neće pasti na najnižu cenu sve dok se ciklus ne završi. Tada se takođe dešava vrh dugoročnog ciklus. To znači da bi Nikkei mogao da bude u medveđem trendu u narednih 2 – 12 meseci, pre nego što se desi minimum dugoročnog ciklusa. Pomislite samo ovo: ukoliko je ovo sada obrazac normalnog ciklusa (bez manipulacije ili intervencije centralnih banaka), akcije će, u narednih 2 – 12 meseci, u odnosu na svoj maksimum iz aprila meseca, pasti od 17 – 50% a vrlo verovatno i 30 – 50%. Prošlonedeljno kretanje japanske Nikkei berze sugeriše da je pad sada počeo. Ipak, Uran je još uvek u kvadratu sa Plutonom, a kao što smo videli, ta konstelacija kroz istoriju utiče na berzanske manipulacije i intervencije. Da li je konačno gotovo, ili postoji još toga što očekuje novu predsednicu FED-a Dženet Jelen? Ovo je njen prvi pravi izazov sa stvarnošću u njenoj novoj ulozi, dok tranzitni Saturn pravi kvadrat na njeno Sunce – aspekt stresa i pritiska. Šta uraditi – a i dalje ostati voljen – večita dilemu za lavove poput gospođe Jelen. A ako u njenom horoskop nema dovoljno problematike, treba pogledati tranzitni veliki krst koji prelazi preko kvadrata Meseca i Marsa u natalnoj karti predsednika ECB Maria Dragija. Centralni bankari su na potezu. Jedni žele da krenu naglo i hrabro, dok drugi žele da sačekaju i vide šta će se dešavati. To je kao vožnja bicikla za dvoje, gde jedan drži nogu na pedali a drugi na kočnici. Ako ne paze, oni će se ili posvađati ili pasti.

Kako je ovo uticalo na zlato i srebro i druge robe? Do sada, trend je bikovski. Zlato je prošle nedelje bilo snažno, a takođe i sirova nafta i soja. Dolar je bio slab, što je i dobro i loše. Dobro je za robu, ali nije tako dobro za neke valute poput evra, koji još jednom testira zabeleženu vrednost od 1.4000. Problem je u tome što su ova druga svetska tržišta (osim u SAD) na ivici eskalacije deflacije (Evropa, Kina), ako ne padne vrednost njihove valute. Oni rizikuju da izgube udeo na svetskom tržištu, i još gore, da uđu u recesiju. Možda berze baš to čekaju. Sastanci G20, MMF-a, Svetske banke i naknadne najave ove nedelje, verovatno će dovesti do više nestabilnosti u naredne dve nedelje, jer se Mars približava opoziciji sa Uranom, a Jupiter opoziciji sa Plutonom. To sada Uran i Pluton čini posebno snažnim (oni su sporije planete u opoziciji, tako da imaju veći uticaj). Tokom celog perioda od juna 2012. – marta 2015. koji obuhvata sedam egzaktnih rastućih kvadrata Urana i Plutona, ovaj sada će, bez sumnje  biti najveći pokazatelj njihove posebne poruke koja je relevantna za cikluse ljudske aktivnosti.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Najbolja trgovina sedmice koju smo savetovali u nedeljnom bezranskom izveštaju za pretplatnike bila je za NASDAQ E-mini fjučerse (NQM): "Brzi brokeri su na nuli i mogu sada prodavati kratkoročno po ceni od 3590 +/- 10, sa zaustavljanjem trgovine iznad 3670." Nedeljni maksimu u četvrtak ujutro bio je 3599,50. Cena do zatvaranja berze u petak je bila 3444. Takođe smo savetovali za sirovu naftu: "Pozicionirani brokeri su na nuli i mogu ići u dugoročno 100.50 +/- 0.15, sa zaustavljanjem trgovine ispod 97.37. Brzi brokeri su na nuli i takođe mogu kupovati za 100.50 +/- 0.15, ali sa zaustavljanjem trgovine ispod 98,80." Minimum je bio 99.92 i berzanska nedelja se završila na 103.74, pošto je dodirnuta cena od 104.44 u petak u toku dana, što je najviši nivo u poslednjih više od mesec dana.

Najbolja trgovina koju smo savetovali u dnevnim berzanskim izveštajima bila je za berzanske indekse. U dnevnom izveštaju za sredu smo rekli za DJIA: "Pozicionirani brokeri su na nuli i mogu prodavati kratkoročno po ceni od 16.440 +/- 15, sa zaustavljanjem trgovine iznad 16.631. Naša ciljana cena je i dalje ispod 16.000. Brzi brokeri su na nuli i mogu učiniti isto." Maksimum tog dana je bio 16.439, a na kraju berzanske nedelje cena je bila 16,026. Za junske S&P E-mini ugovore, u berzanskom izveštaju od srede savetovali smo: "Pozicionirani brokeri su još uvek na nuli i mogu prodavati kratkoročno po ceni od 1865 +/- 2.50, sa zaustavljanjem trgovine iznad 1892. Brzi brokeri su na nuli i mogu učiniti isto kao pozicionirani brokeri." Maksimum toga dana je bio 1866,50. Sutradan je otišao na 1867,50, a na kraju berzanske nedelje bio je 1811,75. Uhvatili smo skokove na oba tržišta. Ne može bolje od toga.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Sada je sredina vremenskog peroda od 29. marta – 25. aprila kada se dešavaju najmoćnije geokosmičke konstelacije (ima ih 15) ove godine, a verovatno i u našem životu. U ponedeljak, 14. aprila, Pluton će biti stacionaran, i kreće retrogradno. To, naravno, naglašava principe Plutona, koji uključuje otimanje moći, prinude, više nasilja gde pojedinci, kao poludeli idu sa puškama, pretnje kako usevima, tako i ljudskim životima, i poreske reforme. Pozitivni aspekti uključuju reforme na koje većina pristaje (za razliku od promena koje svetski lideri sprovode jednostrano, bez saglasnosti svog naroda ili njegovog predstavnika, što je negativna strana ove konstelacije). Sutradan, 15. aprila, je pomračenje Meseca, koje je u ovom slučaju deo sekvence "krvavog Meseca", imajući u vidu da postoje 4 totalna lunarna pomračenja (koja su nepravilna, jer obično postoje delimična lunarna pomračenja u sekvencama) u toku 2014. – 2015. Neki astrolozi smatraju ovo velikim događajem jer je u vezi sa otkrićem Amerike, 1492. – 1493. i kao drugo, zbog toga što postoji povezanost sa glavnim događajima u jevrejskoj istoriji, a sada se dešava za vreme jevrejske Pashe. Po našem mišljenju, takozvani "krvavi Mesec" ili "lunarni atom" kako se ovaj fenomen naziva, je veoma mali faktor u odnosu na planetarne aspekte koji se odvijaju upravo sada. Ukoliko se sada dešava nešto veliko (a dešava se), "krvavi Mesec" će samo dodati malo veću težinu na već veoma snažan intenzitet kardinalnog velikog krsta Marsa, Jupitera, Urana i Plutona, na 13 stepeni kardinalnih znakova, koji gađaju direktno lične planete u horoskopima SAD, Kine, Rusije i Vladimira Putina. Poslednji put kada su ove planete pravile veliki kardinalni krst bilo je 31. avgusta 1931. i 18. decembra 1933, samo da vam predočimo koliko je ovo retka konfiguracija (hvala kolegi Danielu Gordonu za taj odličan deo istraživanja koji je podelio sa nama, vraćajući se par hiljada godina unazad, www.xstarian.com). Sekvence krvavog Meseca, sa druge strane, dešavaće se 8 puta u ovom veku.

Venera će 17. aprila biti u trigonu sa Jupiterom, što takođe donosi kratak period harmonije, kao i unosne socijalne i finansijske prilike u toku jednog dana, predah pre nego što veliki kardinalni krst stvarno dostigne svoj vrh 20. – 23. aprila. Uradite koliko možete od onoga što je potrebno da se uradi uspešno od 16. – 17. aprila. Dani kada se dešava ovaj trigon Venere i Jupitera, mogu da se nazovu "Dani zakona o izobilju" za one koji su duhovno napredovali i žele da meditiraju i vizualizuju/mole za ljubav, ili obilje u bilo čemu. Da, znamo da ovo zvuči ludo onima koji su toliko praktični i naučno-orijentisani, kao što je i sam g. Merimen 99% vremena. Ali tako zvuči i ideja da je nestao avion malezijske avio kompanije bez nekog unapred osmišljenog motiva, odnosno suzbijanje i poricanje mase neprofitnih aplikacija konzervativaca tokom izbora u SAD 2012. Podelili smo ova svoja razmišljanja sa vama bez nekog bitnog razloga.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

10.-16. X 2011.

Još jednom su se svetske berze kretale savršeno po scenariju koji smo prognozirali u prošlonedeljnom poglavlju “Kratkoročna geokosmička kretanja”. Kako smo i očekivali, berze su loše započele prošlu nedelju.

Saznaj više

13.-19. II 2012

Još jednom su se događaji krajem prošle nedelje poklopili sa geokosmičkim konstelacijama koje su u vezi sa predstojećim rastućim kvadratom Urana i Plutona. Tranzitna Venera od 9. – 15. februara pravi konjunkciju sa Uranom i kvadrat sa Plutonom. Videćemo šta će se ove, sledeće i za dve godine dešavati sa vladom.

Saznaj više

18.-24. VI 2012

Umesto da padaju, u vreme trajanja kvadrata Urana i Plutona, Venere koja od 24. – 27. juna kreće direktno, izgleda da svetske berze rastu. Međutim, kad god Uran ima uticaj, berze mogu da se kreću na način koji vrlo malo brokera ili berzanskih analitičara može da predvidi, i sve se može desiti iznenada.

Saznaj više