Bila je ovo veoma dobra nedelja za berzu, naročito u USA i Evropi. U petak poslovni izveštaj u USA bio je dobar onoliko koliko može biti. Izveštaj platnih spiskova je pokazao da je ekonosmi dodatno novih 321 000 poslova, što je najviši mesečni napredak u skoro tri godine. Plate su skočile za 0.4% takođe.

Bila je ovo veoma dobra nedelja za berzu, naročito u USA i Evropi. U petak poslovni izveštaj u USA bio je dobar onoliko koliko može biti. Izveštaj platnih spiskova je pokazao da je ekonosmi dodatno novih 321 000 poslova, što je najviši mesečni napredak u skoro tri godine. Plate su skočile za 0.4% takođe.

Na ulici se priča da je sada USA ekonomija dovoljno snažna da stoji na svoje dve noge, bez asistencije Federalnih Rezervi. Pa, i da i ne. Prvo, Rezerve još uveh dizajniraju kratkoročne stope za nivo od 0 procenta, poznate kao ZIRP (Zero Interest Rate Policy). Moguće je da je ovaj factor važniji od kvantitativnog popuštanja na berzi. To može biti veoma drugačija priča za berzu od one kada je QE program završen. Mnogi analitičari će sada spekulisati da će Rezerve započeti povećanja kratkoričnih stopa ranije pre nego kasnije u 2015. Kako god, geokosmički potpisi pokazuju da stope mogu ostati niske tokom 2015, a da Rezerve neće okončati ZIRP pre 2016, ili veoma kasno u 2015. Čak se mogu i vratiti na jedan oblik kvantitativnog popuštanja najpre, možda tokom perioda mart – septembar 2015.

Postoji i drugi faktor koji se treba uzeti u obzir vezano za povećanje cena akcija od pršle nedelje, koji se uklapa savršeno u našu geokosmičku analizu iz predhodne kolumne, u kojoj je izjavljeno : “Naredne dve nedelje (4.-14. decembra) ćemo svedočiti mnoštvu Jupiterovih potpisa jer se takođe, približavamo šestom (od 7) prelaska Urana i Plutona u kvadratu 15. decembra. Jupiterovi aspekti će, takođe, ukazati na kasnije promene u svetu berzanskih akcija, naročito jer je ovo sezona kada akcije tipično luduju.”

Tako, evo nas, u sredini ove Jupiterove energije, idući direktno ka 6. prelasku rastućeg kvadrata Urana i Plutona 15. decembra. Tipično za Jupitera, berza je zahvalna. Tipično za Urana, ne poznaju se granice. Različita tržišta nastavljaju da dostižu nove rekorde, nove padove, ili pak, veoma oštre promene cena u kratkom periodu.

 

Kratkoročna geokosmička predviđanja

Nekoliko važnih geokosmičkih aspekata će se odigrati tokom završetka ove godine, pa čak i tokom prvih pet dana januara. Prošlog četvrtka, 4. decembra, Venera je napravila trigon sa Jupiterom. U ponedeljak, 8. decembra, Jupiter kreće retrogradno. 14. decembra, Sunce će napraviti trigon sa Jupiterom. Iz ovog razloga je period od 4-14. decembra nazvan “Jupiterova zona”. U ovom slučaju, Jupiter je razigran i optimističan. Ovaj period je ispunjen dobrim vestima, kao i izveštaji o zaposlenju od petka. Tržište akcijama uglavnom odgovara pogodno na Jupiterovo vremensko razdoblje kao što je ovo. Ipak, ono takođe može odgovarati i važnim uspesima nakon kojih padaju cene. Biće interesantno posmatrati šta će se ovog puta desiti, jer 15. decembra, Uran ulazi u kvadrat sa Plutonom. 21. decembra, Uran će promeniti pravac. A zatim, 3. januara, Sunce ulazi u konjukciju sa Plutonom i kvadrat sa Uranom. To je mnogo uranovske energije u 19todnevnom period. Kao što je ranije pomenuto, Uran može biti i eksplozivan iznad otpora ili ispod podrške, ili može predtavljati iznenadne preokrete trenda. Razlog zašto je on interesantan je da je veliki deo ovog vremenskog razdoblja u toku sezone praznika, kada će volume biti lagan. Ne mora biti potrebno mnogo toga da se spusti osigurač u bilo kom smeru. I možda neće biti božićnog vatrometa na berzi akcija. Možda će se on desiti na berzi plemenitih metala ili valuta. Nadalje, možda se eksplozija neće desiti uopšte u sektoru finansijskog marketinga. Može se, doslovno, desiti na vrućim tačkama geopolitičke sfere u svetu, jer ovo su aspekti opasnosti.

Sa Jupiterom, ovo je sezona kada treba biti radostan. Jupiter, više od bilo koje druge planete, jeste kao Deda Mraz. On je planeta dobre sreće i blagostanja, kada je pozitivan, ili histerije i panike kada je negativan. Takođe, histerija i panika su moguće kada je uključen Uran. Kao što možete videti, sve je to Jupiter do 14. decembra. Zatim se brzo prebacuje sve ka Uranu, od 15. decembra do 5. januara. Godina se može završiti sa praskom. Nadajmo se da će on biti slavljenički, a ne zlonamernički. Ključne reči saveta za kraj ove godine je da ostanete van opasnosti, i da koristite ovu energijiu da iznedrite novogodišnje odluke. Razmišljajte snažno, ali ostanite sigurni.

           

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

21.-27. XI 2011.

Obzirom da će Sunce ubrzo završiti svoj tranzit kroz tamne i mutne vode Škorpiona i početi novo 30-to dnevno putovanje kroz optimističan znak Strelca, koji preuveličava stvari, primećujemo mnoge znakove… neizvesnosti i konfuzije.

Saznaj više

02. – 08. IV 2012

Da li smo već rekli da je period retrogradnog Merkura vreme unakrsnih berzanskih signala? Ovaj period retrogradnog Merkura (12. marta do 4. aprila) je rangiran kao jedan od najekstremnijih primera mešovitih berzanskih signala širom sveta kojih smo ikada bili svedoci – što je, naravno, karakteristično za ovu konstelaciju, a posebno u toku nedelje u kojoj je bilo i loših aspekata sa Uranom.

Saznaj više

06. – 12. VIII 2012

Sada dolazimo do jednog od intenzivnijih geokosmičkih vremenskih perioda godine, počevši od Merkura koji kreće direktno 8. avgusta, zaključno sa Venerom koja pravi T-kvadrat i tranzit na kvadrat Urana i Plutona 15. – 16. avgusta. Kasniji datumi su izuzetno važni jer će Mars takođe napraviti svoju višegodišnju konjunkciju sa Saturnom 15. avgusta.

Saznaj više