Ideja je da ukoliko odštampate dovoljno novca, cene će rasti. Druga teorija govori da ukoliko se borite protiv FED, nećete pobediti. Sada ostale centralne banke prate “uspešni” model kvantitativnih olakšica američkih centralnih banaka kako bi oporavile svoje trome ekonomije.

“Zajedno sa svim valutama, očekujemo veliki preokret bilo sada, oko 19-22 decembra, ili od 2-5 januara. Može doći do velikih i neočekivanih objava od strane centralnih banki kako bi „resetovale“ promene valuta u narednih 4 nedelja.“ – MMA kolumna iz polovine decembra.

Ideja je da ukoliko odštampate dovoljno novca, cene će rasti. Druga teorija govori da ukoliko se borite protiv FED (Odbora federalnih rezervi), nećete pobediti. Sada ostale centralne banke (Japan, Evropa) prate “uspešni” model kvantitativnih olakšica američkih centralnih banaka kako bi oporavile svoje trome ekonomije. Svaki put kada neka od ovih banaka objavi da će napraviti više novca, učiniti novčanice dostupnijim, i/ili koristiti novootštampane novčanice kako bi otkupili nacionalni dug na istorijski najnižem nivou, tržište kapitala se uzdiže. Ova politika “inovativnog tržišta ili inženjeringa” je podržana i od strane investitora, koji skaču preko očiglednih ponuda bez rizika. Ovakva politika je dovela do toga da valute širom sveta naglo padaju, i da se berze širom sveta uzdižu sve više i više. U Evropi, berzanski indeksi su se rekordno vinuli ili su dostigli svoje višegodišnje najviše vrednosti od kako je ECB objavila svoj novi QE program.

U ovoj kolumni fokusiraćemo se najviše na svetske berze i tržište plemenitih metala. Iako, ukoliko biste zaista želeli da znate šta se danas događa na finansijskom tržištu u svetu, ne morate gledati dalje od tržišta valuta. Tu se kvadrat Urana i Plutona evidentno pokazuje, tako što Uran poredstavlja nestabilnost a Pluton se odnosi na dug., i tržišne intervencije. Mašina koja pokreće ove valute je centralna svetska banka, i njene nesvakidašnje mere (tj eksperimenti) koji pokušavaju da upravljaju (tj nadograde, manipulišu) svetskom ekonomijom. “Neuobičajene” i “eksperimentalne” su koncepti povezani sa Uranom. Finansijskom astrologu nije bilo potrebano preveliko rastezanje mašte da bi shvatio da će centralna banka pokušati da resetuje valutu unutar 2-3 nedelje oko Nove Godine. Nakon svega, ovo je period u kom Uran pravi svoj šesti (ili sedmi) prelaz u svom 33-mesečnom kvadratnom aspektu sa Plutonom, dok ubrzo nakon njih i Venera i Sunce prelaze preko ove postavke Urana i Plutona.

Uran kvadrat Pluton je najduži “težak” aspekt našeg životnog doba. Počeo je u junu 2012, i konačno će se završiti nakon sedam prelazaka 16. marta 2015. Bez sumnje je ovo najizazovniji aspekt našeg života jer dodiruje jako puno oblasti kolektivnog ljudskog iskustva. Na primer, kao dodatno dugu i finansijskim manipulacijama, Pluton (u Jarcu) povezan je kako sa pravednošću tako i sa korupcijom. On, takođe, korespondira preuzimanjima moći (ili bogatsva), željom da se oduzme moć (ili bogatsvo) od svojih neprijatelja (koji su postali jasno definisani) i prebaciti je na sebe.

Evropska Centralna Banka, Japanska Banka, Banka Federalnih Rezervi, sve žele da se podigne inflacija Opasnost, oni predpostavljaju, da su ekonomski uslovi previše deflatorni danas. Kasnije, centralne banke će dobiti šta žele. Ne isplati se investirati protiv njih. Oni sada žele inflaciju, i verovatno će je dobiti.  Ipak, sa Saturnom koji sada započinje svoj 3-godišnji tranzit kroz Strelca, znak preuveličavanja i ekspanzije (a otuda i “inflacije”), mogu dobiti više nego ono za šta su se cenkali. Ali čak ni to nije prava opsanost. Prava opsanost je da centralne banke izgube svoj kredibilitet za koji su drugi zamišljali da ih imaju. Šta ako one ne uspeju da podignu inflaciju? Šta ako uspeju, ali ne mogu da kontrolišu stopu njenog uspona? Šta se dešava ako svet izgubi njihovo poverenje u moć centralnih banaka da upravljaju svetskom ekonomijom? Šta ako Saturn (gubitak) kvadrat Neptun (vera i snovi), ispadnu košmar van kontrole? Ovo je takođe moguća manifestacija Saturna u kvadratu sa Neptunom.

Kratkoročna i dugoročna geokosmička predviđanja

Merkur je sada otpočeo svoj retrogradni hod u Vodoliji, vazdušnom znaku. Kao što je očekivano, velike objave u finansijskom svetu su se desile prošle nedelje (ECB), sada ćemo videti da li njihove nove polise rade kao što su namerili. Moje je verovanje da neće raditi kao što su namerili (ništa ne izgleda da radi tako kada je započeto pod vladavinom retrogradnog Merkura ili Uran kvadrat Plutona). Videćemo, ali ja očekujem više neočekivanih posledica koje će naterati Evropu da uzme u obzir druge alternative i promene u odnosu na ovaj najnoviji napor. Nemam ideju koje bi “druge alternative” mogle biti čak i moguće, ali sam siguran da će nešto smisliti. Možda će podrazumevati “opraštanje duga” ili “smanjenje duga” posrnulim zemljama.

Sledeće nedelje će Venera ući u Ribe, u kvadrat sa Saturnom (30. januara) i u konjukciju sa Neptunom (1. februara). Ovaj Venerin trazit nudi svetlucanje važnog kvadrata koji će doći kasnije u toku godine, i koji se pojavljuje odmah nakon FOMC sastanka koji će se održati od 27-28 januara. Istorijski, Saturn – Neptun aspekti imaju jednu od najvažnijih veza sa dugoročnim ciklusom vrhunca i dna u mnogim finansijskim tržištima (berze, sirova nafta, i valute). Mogli bismo da vidimo kratkoročne obrte koji će se desiti oko 30. januara i 01. februara. Mogli bismo isto videti i dugove i kritike koje postaju više javne nakon objavljenih ECB stimulansa. Borba valuta se nastavlja, što znači nesigurnije i nestabilnije na drugim tržištima.

Drugi važni kratkoročni potpisi se oglašavaju trgovcima od kako se opozicija Sunca i Jupitera približava, a desiće se 6. februara. Sunce i Jupter u opoziciji imaju jedan od najvećih uticaja na primarne cikluse američke berze. Ukoliko bismo dali orbis od 10 tržišnih dana, dobili bismo 50% povezanosti sa 50-nedeljnim ili dužim cilusima berze, i 75% veze sa primarnim ciklusima. Sa Jupiterom, sve postaje preuveličano. Sirova nafta, koja je pod vladarstvom Jupiter, Neptuna, i Riba, može biti subjekt preokreta trendova.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

07.-13. XI 2011.

Cene akcija su u utorak prošle nedelje pale na najnižu vrednost, što se savršeno ukopilo u simboliku uticaja tranzitnog Marsa u T-kvadratu sa opozicijom Merkura i Plutona u horoskopu njujorške berze (17. maj 1792, poznat pod nazivom “Batonvud horoskop”).

Saznaj više

12.-18. III 2012

Retka i fascinantna geokosmička konstelacija će se odvijati na nebesima od 12. – 14. marta. U Astrologiji je poznat pod nazivom “veliki trigon”, što znači da najmanje tri planete međusobno formiraju jednakostranični trougao, u kome je svaki aspekat 120° stepeni udaljenosti jedne planete od druge. Budući da se ovo dešava u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac), ovo je “veliki zemljani trigon”.

Saznaj više

23. – 29. VII 2012

Prošla nedelja je savršen primer retrogradnog Merkura, i na polju berzanskih akcija i dragocenih metala. Bilo je nekoliko dana kada su cene prevazišle dnevnu potporu ili otpor, samo da bi se berzanska nedelja zatvorila iznad ili ispod nivoa potpore ili otpora. Ovo je poznato pod nazivom “lažni skok” i uobičajena je pojava pod uticajem retrogradnog Merkura.

Saznaj više