Berza nije bila jedina koja je dobro poslovala prošle nedelje. Mazut je jednako dobro prošao. Ali je vrednost zlata, srebra I američkog dolara značajno opala prošlog petka. Sunce i Jupiter su bili u opoziciji prošlog petka. Od tada su neke valute ušle u novi ciklus.

Ponovo je uradio isto. Baš kao i prošli put sredinom oktobra. Tačno na sredini svog retrogradnog hoda, Trikster, retrogradni Merkur se iznenada preokrenuo. Tačnije, iznenada je preokrenuo situaciju na berzi, i to baš na sredini svog retrogradnog hoda (od 21.januara do 11.februara). Ustvari, obrazac koji je prethodio ovom ciklusu pada i obrta 2. februara (što je bio prvi radni dan posle 1. februara, na midpointu njegovog kretanja) je bio veoma sličan onom iz 15.oktobra 2014. Sad ćemo videti da li se obrazac nastavlja. Ako se bude nastavio, DJIA i ostale svetske berze će napraviti nove multigodišnje i svevremenske skokove. Ako ne bude, onda je berza u problemu, krećući se prema najintenzivnijem geokosmičkom trenutku u ovoj godini od 22.februara do 17.marta.

Berza nije bila jedina koja je dobro poslovala prošle nedelje. Mazut je jednako dobro prošao. Ali je vrednost zlata, srebra  I američkog dolara značajno opala prošlog petka. Jupiter ne voli zlato. To me zbunjuje kao što ne razumem ni zašto se Zevs i Apolon ne slažu dobro, ali tako je već vekovima. Sunce i Jupiter su bili u opoziciji prošlog petka. Od tada su neke valute (kao funta) ušle u novi ciklus posle nekoliko nedelja od porasta njihove vrednosti. To se i dalje dobro uklapa u scenario opisan u prognozi za 2015.godinu.

Pad od prošlog ponedeljka (2.februara) u svetu berzanskih indeksa je bio kombinacija kvadrata Venere i Saturna (u petak 30.januara) i midpoint Merkurovog retrogradnog hoda (za vikend između 31. januara i 1. februara). Kao i opozicije Sunca i Jupitera, što je ogroman geokosmički potpis kojiima 75% istorijske korelacije sa primarnim ili najvećim ciklusima na američkim berzama u proteklih 10 dana. To može da se podudara sa primarnim ciklusom ili novim testom za bivši svevremenski skok.

Najzapaženiji događaj ove nedeljeće biti Merkurovo zaokretanje ka direktnom hodu 11. februara. Tog dana će i Sunce i Merkur biti u vazdušnom znaku, što je kombinacija koja daje skokove, praćene strmoglavim padovima na berzi. Pad ne mora biti trenutan. Često počne mesec dana pre perioda retrogradnosti, što se poklapa sa najvećim skokom svih vremena 26. decembra. Ovo ne mora da se desi i ovaj put, budući da se sada započinje novi primarni ciklus. Početak novog primarnog ciklusa uvek daje procvat. Ali opet, možemo očekivati novi oštar, čak oštriji pad jednom kad se ovaj relik završi. Najosetljiviji period će biti između 22. februara i 17. marta.

Gledajući malo dalje u budućnost, želimo da se pripremimo za period oko 5. marta. To će biti najintenzivnije vreme ove godine zato što sadrži tako puno važnih geokosmičkih potpisa. Biće ukupno 14 aspekata između 22. februara i 17.marta, uključujući i sedmi i finalni kvadrat Urana i Plutona. Kao što je više puta u ovoj kolumni pominjano,  ovaj 33-mesečni kvadrat Urana i Plutona je najduži, najteži i najizazovniji aspekt naših života. Ovaj poslednji prolazak će biti jednako kritičan kao i prethodnih šest, počevši od juna 2012. Tokom istog 23-dnevnog perioda, i Venera i Mars će doći u konjukciju sa Uranom, odnosno u kvadrat sa Plutonom. To je kao nova ljubavna afera – iznenada postane loše čim se probudite i vidite kako osoba pored vas izgleda bez šminke.

Šta to znači za nas koji nismo u ljubavnom zanosu sa tržištima ili svetskim liderima? Sa Uranom niko ne može da predvidi šta će se sa sigurnošću dogoditi, pošto on donosi iznenađenje. Ali ponekad se ni događaj ne desi baš tačno na vrhuncu aspekta. Ponekad, u stvari, puno puta, to bude period u kome se donose odluke čije posledice nisu očigledne nedeljama pa  čak ni mesecima kasnije. Ponekad se nešto desi i mi nismo ni svesni koliko je to važan događaj ko zna koliko dugo,  sve dok ne padnu maske. Na primer, pogledajmo sličan period i šta se desilo sredinom aprila 2014 (kad je bio veliki kardinalni krst). Za mesec dana, Rusija je aneksirala Ukrajinu, podigli su se teroristi i počeli da pokazuju snimke odsecanja glava zarobljenika. Njihova pretnja je iznenada prerasla u status opšte uzbune koja je bila pretnja svetskom miru, budući da su osvojili nekoliko gradova u Iraku i veliki pojas zemlje  u Iraku i Siriji. Ali ipak, ovaj period nije bilo značajan za svetsko tržište.

Zapravo, ceo ovaj period kvadrata Urana i Plutona nije bio ništa posebno u smislu dugoročno značajnih dešavanja na tržištu, osim možda kad je u pitanju valuta. Mnogi finansijski astrolozi su bili razočarani odustvom veze između tako važnog planetarnog dešavanja i dešavanja na tržištu metala ili akcija.

Samo jedno geokosmičko preklapanje jeste radilo i u vezi je sa kretanjem Severnog čvora, koji je tačno pretskazao pad ekonomije 2008-2009, i poboljšanje do 2017. Većina astrologa je dala veći značaj kvadratu Urana i Plutona. Sredinom 30-tih je Uran takođe kvadrirao Plutona, dok je Severni čvor bio u Vodoliji, baš kao i 2008-2009, uz Saturna u opoziciji sa Uranom. Mi, finansijski astrolozi, učimo iz tih iskustava. Uvek se trudimo da tačno izvestimo o istorijskim podudarnostima između dugoročnih planetarnih ciklusa i ciklusa ljudskih aktivnosti. S tim u vezi, mundane astrolozi su uradili dobar posao, tačno predviđajući teme koje su se otvorile a koje su bile aktuelne takođe 30-tih godina. Na primer, nije li teroristička grupa ISIS slična pojava Nacizmu? Nije li ovo veoma težak period u ekonomskom smislu za studente, penzionere, srednju klasu koja je uništena? Svet je postao opasno mesto kao rezultat porasta terorističkih napada, uprkos priči političara da je terorizam stvar prošlosti.

Zašto je to sada važno? Zato što će se poslednji kvadrat Urana i Plutona desiti u period između 5.marta +/- 2nedelje, uz druge geokosmičke potpise vezane za njega, kada će se izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratiti američkom kongresu u vezi sa bezbednosti na Srednjem Istoku. Da li je moguće da će predstaviti novu naprednu inteligenciju nuklearnog naoružanja iz te oblasti? Kako će Amerika reagovati? Da li će to biti drugačije od odgovora Evrope na pretnje iz 1930-ih?

Ovde je mundana astrologija vrlo dragocena. Budući da je takav sastanak planeta ugovoren u isto vreme, svet je na krajnjoj ivici između mira i rata, sa centrom na Srednjem Istoku. Svetske berze nisu još uvek reagovale na dramatičan način kao do sada kroz istoriju. U ekonomskom smislu, većina sveta se bori sa deflacijom, što je ozbiljna briga, posebno u Evropi. Većina sveta misli da je Amerika ekonomski jaka ali je ovo verovatno više mit nego realnost, uprkos ohrabrujućem skoku nekih brojeva u proteklih par meseci. Oni možda samo prikrivaju ono što se stvarno dešava, da je ekonomija daleko od oporavka, osim ako podaci o nezaposlenosti nisu netačni ili… Da li je američka ekonomija stvarno tako jaka kao što analitičari misle? Ili je na granici sunovrata, zajedno sa ostatkom sveta?

Mislim da ćemo znati odgovor za tri meseca i da će aspekti napravljeni u martu proveriti koliko je tanka granica između realnosti i fantazije na tako puno nivoa. Pa na kraju, i Saturn ulazi u orbis kvadrata sa Neptunom. A to pogađa natalne karte nekih veoma moćnih svetskih lidera, kao što je američki predsednik. Čak i sa Severnim čvorom u rastućoj fazi ciklusa, može doći do oštrog pada, praćenog usponom odmah zatim. Studije prolaska Severnog čvora kroz znake pokazuju da ima tendencije da berzanska prodaja naglo padne kad dođe do sredine Device, što bi se dogodilo za otprilike 12 do 18 meseci. Pad bi počeo tada.

Govorićemo više o ovome za manje od dve nedelje 21. februara.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

28.XI-04.XII 2011.

Ovo je bila nedelja kada je Sunce izašlo iz zloslutnog i zlokobnog dužničkog znaka Škorpiona, kada mogu i treba da se naprave promene da bi se obezbedila kreditna sposobnost SAD, čime je otvoren put za ulazak u znak Strelca, gde bi svi trebali naveliko da slave, zato što su teške odluke donete i budućnost ponovo izgleda svetla, ali ipak nisu izabrane mogućnosti koje pruža Strelac.

Saznaj više

09.-15. IV 2012

Upravo je završen jedan bizaran period retrogradanog Merkura koji je trajao od 12. marta – 4. aprila! Šta god da je bilo, nije bilo povoljno za zlato i srebro, jer su oba plemenita metala naglo pala na najniži nivo u poslednja tri meseca.

Saznaj više

13.-19. VIII 2012

Kraj perioda retrogradnog Merkura je obično miran period sa malo nestabilnosti kada je u pitanju trgovina na berzi. Ali, ukoliko su Mars, Jupiter i/ili Uran takođe naglašeni, na većini svetskih berzi doći će do kretanja cena u veoma uskom opsegu. To je svakako bio slučaj prošle nedelje.

Saznaj više