Retrogradni Merkur može udariti na finansijsko tržište opet! Prevrtljivac je krenuo retrogradnim hodom 19. maja, istog onog dana kad su fjučersi Dow Jones Industrial Average i S&P-a dostigli novi rekord od 18,351 odnosno 2134.

Retrogradni Merkur može udariti na finansijsko tržište opet!

Prevrtljivac je krenuo retrogradnim hodom 19. maja, istog onog dana kad su fjučersi Dow Jones Industrial Average i S&P-a dostigli novi rekord od 18,351 odnosno 2134. Bilo kako, kompozit NASDAQ-u, je ipak ostao uskraćen za svoj rekord od 5119 27. aprila, za slučaj međutržišnih velikih cenovnih promena tj padova. 

Nove višegodišnje rekorde smo takođe posvedočili u Kini i Japanu, prošle nedelje. Ostatak sveta je bio prilično pitomiji, sa većim promenama pri kraju sedmice, ali znatno ispod njihovih najvećih rekorda snimljenih u aprilu, naročito u Evropi. Zanimljiv izuzetak je bila Australija, gde je ASX pao na 5580 20. maja, njegov najniži nivo od 2. februara, što je bilo sredinom ciklusa retrogradnog Merkura. 

Osnovno raspoloženje je menjalo u skladu sa pravcem valuta i US dolarima, kako je Merkur počeo svoje tronedeljno retrogradno putovanje. Prethodno ovoj sedmici, Dolar je, kroz više sedmica, bio u korektivnom padu dok su valute, poput EUR-a skakale. Ipak, dok je EUR išao napred, a Dolar padao, roba poput Zlata i nafte je takođe rasla u vrednosti. Sada, kada se raspoloženje vratilo u korist jačeg dolara, zlato i srebro (i druge robe) opet padaju, zajedno sa EUR-om. Mi se kladimo da će se raspoloženje promeniti opet, kada Merkur krene direktno oko 11. juna. 

Sve ovo se uklapa sa rokom, 5. juna, kada Grci treba da plate. Ne mislim da će oni to uspeti, sudeći po ponašanju EUR-a. Kako god, nakon 11. juna, neka vrsta odlaganja će se opet dogoditi, što bi EUR-u pomoglo da povrati svoju snagu u kasnijim letnjim mesecima. Tada može doći do naglog kočenja u Septenbru, kada i te kako promaše rok za plaćanje (pretpostavljajući da će ga za tada postaviti), i svet shvati da je sve to beznadežno kako Jupite započne T-kvadrat sa Saturnom i Neptunom.  

Kratka Geoskomička Tumačenja 

Sada vremenski okrećemo pažnju prema tržištu prema kraju sedmice i početkom sledeće (29. maj – 1. jun). Ovo će se podudariti sa sredinom trenutnog retrogradnog Merkurovog prolaska. Bilo koje tržište koje nije duboko ispoštovalo skori Merkurov zaokret u retrogradan hod (Maj 19) je podložno preusmerenju sredinom ovog retrogradnog perioda. Ovo je bilo jako primetno, poslednja dva puta, 15. oktobra i 2. februara, kada su SAD dionice objavile padove dva prethodna primarna ciklusa. Nakon toga, SAD deonice su dostigle nove rekorde u samo nekoliko sedmica.   

Retrogradni Merkur i njegovo srednje rastojanje, u svakom slučaju, nije jedini geokosmički potpis koji se sada odigrava. Venera je u sred formiranja T-kvadrata sa Uranom i Plutonom, 21 – 25 maja. Ovo takođe ima jaku istorijsku vezu sa preokretima na svetskom tržištu kapitala u okviru 4 dana trgovanja akcijama, naročito na japanskom tržištu akcija. Taj rekod u Nikkei, u četvrtak bi se mogao pokazati važnim. 

Takođe je važna konjukcija Sunca i Marsa koja se ribližava 14. juna. Kako se kreće prema bitnom periodu, oboje će formirati kvadrat prema drugoj prevrtljivoj planeti 11. juna, Neptunu, 25. maja i 31. maja. Povrh svega, Neptun će krenuti retrogradno 11. juna, istog dana kada Merkur krene direktno. Sa retrgogradnim Merkurom, težak aspekt prema Neptunu i Neptun koji se okreće retrogradno, sve u narednih tri sedmice, čini da bi tržišta mogla raditi na paru – nade i želje, glasine, i sve vrste dezinformacija korištenih da prikriju istinu ili svest o tome šta se zaista dešava. U tom periodu bi se takođe mogli desiti pokušaji diskreditacije javnih figura (pazite na senatorku Elizabet Voren) koja je izazvala snagu bankovne strukture, poslovanja i/ili politike. Štaviše, moglo bi to biti vreme poplava i/ili prosipanja nafte, donoseći štetu okolini.     

Što se tiče trgovanja, Neptun se odnosi na naftu, koja je skoro bila na svom najvišem vrhuncu u nekoliko meseci. Bilo kako, sva tržišta bi mogla podleći naglim zaokretima i prilično oštrim cenovnim oscilacijama ovih nekoliko sedmica, jer je Merkur sve vreme retrogradan u vazdušnom znaku, elementu koji odgovara naglim promenama mišljenja i pravaca. Dok je sve to u duhu više drame, dok se Sunce i Mars sve više primiču jedno drugom.  Oni će ući u konjukciju 11. juna. 

U okviru jednog meseca (8 stepeni, za one koji studiraju finansijsku astrologiju), svetsko tržište akcija se često upušta u preokrete i do 10% ili većih promena u cenama. Zlato, srebro i nafta bi mogli takođe. To nije u 100% korelaciji. To je više u korelaciji od nešto malo više od 50%. Ali kada uzmete u obzir da DJIA nije imala 10% korekciju od 2011. (one su retke), i da ovaj planetarni ciklus uzima mesto u većem intervalu od 2 godine, i da se poslednjeg puta nije ni dogodio, onda je vreme da na to obratimo pažnju.  

Dugoročna razmišljanja 

Ovo smo tvrdili već duže vremena. Kamatna stopa verovatno neće rasti pre četvrtog kvartala 2015., i možda čak ni do 2016. ZIRP (Zero Interest Rate Policy) i dalje živi, usled straha od nestabilnosti tržišta – to je poput skidanja sa teških droga. Dugoročnije, ključ kamatnim stopama je povezan sa 36-stogodišnjim ciklusom Saturna i Neptuna. Ovaj geokosmički potpis ima veliku podudarnost sa dugoročnim ciklusom brda i udolina na mnogim tržištima. Samim tim, to nudi priliku za utemeljenje novih dugoročnih pozicija baziranih na šansama.  

Od 20. novembra 2015., kroz 10. septembar 2016., Saturn će početi seriju od tri prolaska opadajućeg kvadrata sa Neptunom. Da bi vam dao osećaj važnosti, samo uzmite u obzir dva poslednja puta kada se ovo dogodilo i šta se dešavalo u svetu kamatnih stopa, roba, i vojnih konflikata: 14. septembar 1979 – 22. jun 1980., i 2. jul 1944 – 6. april 1945. Pored ovog, određeni prolaz će biti duplo važnij, jer će Jupiter prelaziti kroz Devicu i kroz Škorpiju. Kroz moje istraživanje na trenutnoj Zlatnoj Knjizi (biće izdata ove godine), pronašao sam da se najveća cenovna pomeranja dešavaju u ovom periodu. Zašto se dešavaju skokovi dragocenih metala kada Jupiter prolazi kroz ovaj deo zodijaka? I zašto će biti tako važno tržištima finansija i roba ovog puta, kako istovremeno Saturn kvadrira Neptuna? Nadalje, kako ova informacija može da se pretoči u dogoročni investicioni plan? Na ova pitanja ćemo odgovoriti u Toskani. 

Za sada se pripremite. Interesantne prilike su na horizontu.  

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

17.-23. X 2011

Berze širom sveta nastavile su nagli rast u odnosu na najniže vrednosti od prethodne nedelje. Uprkos pozitivnim nadama koje su se prošle nedelje čule od strane lidera u Nemačkoj i Francuskoj, dužnička kriza u evro zoni nije ni blizu svog rešenja.

Saznaj više

20.-26. II 2012

Kada je Uran naglašen, stvari se brzo menjaju, a to posebno važi kada se Uran nalazi u Ovnu. I kako se događaji odvijaju iznenada, tako i prognoze moraju brzo da se objavljuju. Mantra Urana u Ovnu je: “Ništa neće ići kao što se očekuje. Treba brzo da se naviknite i prilagodite tome – ili ćete izgubiti”.

Saznaj više

25.VI-01.VII 2012

Dobrodošli na prvi egzaktan kvadrat Urana i Plutona. To će se desiti samo još šest puta u naredna 33 meseca. Kao što smo obećali, to će biti izuzetno “divlja vožnja”.

Saznaj više