Ovo je bila veoma dobra nedelja za akcije i robu širom sveta. Ali hajde da se vratimo i sve tačkice povežemo u jednu sliku, da vidimo da li smo dobro razumeli. Sve do 17. septembra svi su bili ubeđeni da će se kamatne stope povećati ali tog dana, međutim, vlada je iznenadila sve analitičare, odlučivši da ih ne podigne.

Ovo je bila veoma dobra nedelja za akcije i robu širom sveta. Videli smo pozitivnu reakciju na izjavu Kristine Lagard da su mete globalnog rasta pod rizikom (možda će morati da smanje svoje prognoze, ponovo), kao i prošlonedeljni razočaravajući izveštaj o stopi zaposlenja. Ove vesti su obradovale investitore jer impliciraju nula kamatne stope koju će centralne banke morati da zadrže, uprkos pređašnjim izjavama predsedavajuće Dženet Jelen da će se povećati do kraja godine.

Ali hajde da se vratimo i sve tačkice povežemo u jednu sliku, da vidimo da li smo dobro razumeli. Sve do 17. septembra svi su bili ubeđeni da će se kamatne stope povećati ali tog dana, međutim, (kako se trikster Merkur okrenuo retrogradno) vlada je iznenadila sve analitičare, odlučivši da ih ne podigne. Nedelju dana kasnije predsedavajuća je napravila zaokret za 180 stepeni, izjavivši da će vlada ipak to učiniti do kraja godine. Sledeće nedelje brojke sa platnog spiska su se srozale više nego što je iko mogao da predvidi, uz smanjenje broja radnih mesta. U početku na berzi nije bila takva situacija. The Dow Jones Industrial Average je pao za 250 poena da bi se do kraja tog dana (2. oktobra) popeo za 200, i odatle se od tada nije pomerio.

Kako je pristizalo sve više loših vesti od IMF, berza je nastavila sa svojim vatrenim relijem. Kao i roba. Dija je zatvorila nedelju sa iznad 17,000 prvi put u dva meseca. Zlato sa 1150. Srebro i mazut su poslovali sa malo više iznad 16.00/unci i 50.00/barela prvi put u mnogo meseci. Iznenada se Merkur okrenuo direktno 9. oktobra i doneo dane sreće na tržišta.

Od 17. septembra do 9. oktobra smo imali baš dobar primer za retrogradnog Merura. Ne znam da li sam ikada video toliko promena za tako kratko vreme. Iznenadne promene u Fedralnim rezervama o kojima se diskutovalo poslednih nekoliko nedelja. Pa promene situacije na Srednjem Istoku koje su uticale na glavne promene američke politike u tom regionu. Ostavka Džona Bohnera, predsedavajućeg Domom, praćena izjavom njegovog zamenika Kevina Mek Kartija da će izaći iz trke za ovo mesto, što je rezultiralo neredom u Republikanskoj stranci. Međutim, i Demokrate imaju svoj sopstveni nered u vezi sa kandidatkinjom Hilari Klinton.

Merkur je završio svoj retrogradni hod 9. oktobra, uz nekoliko drugih geokosmičkih potpisa, koji imaju jaku istorijsku vezu sa promenama na različitim tržištima. U četvrtak 8. oktobra Venera je napustila društveno popularan i optimističan znak Lava i ušla u Devicu, gde je ljubav znači ljubav prema poslu.

 U subotu 10.oktobra Venera je napravila kvadrat ka Saturnu, što ima tendenciju da devaluira materijalne vrednosti ali i status. Sledećeg dana Sunce izlazi iz aspekta ka kvadratu Urana i Plutona, praveći opoziciju sa Uranom. Ovaj kosmički fenomen ima tendenciju da uzrokuje iznenadne promene na tržišima. Ako se to ponovo desi, biće problema jer su akcije i roba napravile skok.

U prošlonedeljnoj kolumni istaknuta je druga korelacija u vezi sa ovim aspektima: “U vezi sa prirodom, možemo očekivati erupcije, poplave, zemljotrese, uragane, tornade i jake vetrove.” Sve smo to imali prošle nedelje, uključući i poplavu skoro biblijskih razmera u Južnoj Karolini. I to nije gotovo. 23. oktobra Saturn pravi treći i poslednji seskvadrat sa Uranom. S obzirom da Satrurn vlada zemljom i vladom, a Uran predstavlja iznenadne promene, nemire i poremećaje, posledice prošlonedeljnog događaja verovatno nisu završene. Sprema se još jedan nivo manifestacije. Očekuje se više iznenadjenja u političkoj trci za predsednika Amerike 2016, u vezi sa situacijom u Siriji i odnosima između Amerike i Rusije, kao i na finansijskim tržištima.

Jupiter i Neptun su takođe vrlo aktivni, što je važno za mazut. Kao što smo razmotrili prošle nedelje:”Ima puno aspekata Jupitera i Neptuna u 11 dana od 6. do 17. oktobra, te možemo biti svedoci promena na tržištu mazuta.

Sve je išlo u prilog mazutu, cene su porasle, a lepi aspekti Jupitera i Neptuna tokom oktobra podržavaju ove cene. Međutim, brine nas kasni novembar, kada će Saturn napraviti prvi od tri rastuća kvadrata prema Neptunu. Ovo će biti mnogo važnije za stanje na tržištu mazuta od promena kojima smo svedočili u ovom periodu.

Kada pogledamo kako funkcioniše tiranija, obrazac je isti: prvo se oslobodi oružja zarad ljudi, a posle idi i dominiraj njima” – Dr. Ben Karson, Republikanski kandidat za predsednika   

Poslednjih sedam godina (a posebno tri) su bile veoma nasilne. U polju mundane astrologije, to je princip Urana i Plutona, koji su bili u orbisu moćnog kardinalnog kvadrata. Ovaj aspekt ostaje do otprilike kraja godine i onda počinje da se udaljava. Ima nade da će se širom sveta stopa nasilja smanjiti.

Postoji još jedan, malo poznati geokosmički igrač koji bi mogao da uče na smanjenje ne samo nasilja, nego i ludila oko političkih procesa, posebno ovde u Americi. To ima veze sa retrogradnim kretanjem Merkura kroz zodijak. 2015. retrogradni Merkur je počeo i završio svoje kretanje u vazdušnim znacima. Drugim rečima, govorimo o njegovom sedmogodišnjem ciklusu, kad provodi više vremena u vazdušnim nego u ostalim znacima. To se desilo 2008, 2001, 1994, itd. kada je na političkoj i finansijskoj svetskoj sceni bilo svega samo ne mira.

Merkur vlada umom, intelektom i komunikacijama. Po svojoj prirodi kompatibilan je vazdušnim znacima. Ova kombinacija daje vreme briljantnosti i novih ideja, vreme eksperimenata zasnovanih na intelektualnim teorijama. Problem je što ove ideje nemaju istorijsko utemeljenje. Niko ne može da pretpostavi da li će te teorije raditi u praksi ali nas u to vatreno ubeđuju njihovi stvaraoci koji su “pametni ljudi”. Merkur u vazdušnim znacima je fenomenalan za ljude koji se bave prodajom.

Ono što obično fali ovom Merkuru je zdrav razum. Važnija je ideja nego rezultat. Postoji verovanje da će rezultati biti fenomenalni. U realnosti nisu baš tako fenomenalni. U realnosti rezultat je obično ono što ovi pametnjakovići nisu predvideli, niti uzeli u obzir. U većini slučajeva oni ni ne moraju da se bave sprovođenjem ideja u delo, oni samo pričaju o tome jer vazdušni znaci nisu znaci od akcije.

Sada izlazimo iz ciklusa Merkura u vazdušnim znacima. 2016. retrogradni Merkur će se kretati od vazduha ka zemlji. Zemlja je praktična. Ona poštuje tradiciju i ono što je davalo rezultate ranije. Zemlja nastoji da izgradi koncenzus i kooperaciju u svom timu. Ne priča o timskom radu, nego motiviše ljude da stvaraju timove koji će se međusobno podržavati, kako bi postigli jasno definisane ciljeve.

Kad Merkur krene svoj retrogradni period kroz zemljane znake 2016. raspoloženje će se promeniti od “protiv” do “šta može da upali?”, “koji je najbolji način da se stvari urade?”. Na kraju, najbolji prodavac i najpametniji čovek neće pobediti na izborima, već onaj koji bude mogao da ubedi ljude kako da se radi praktično, zdravorazumski.

Investitori mogu da odahnu sada jer će tržišta funkcionisati na način koji je moguće predvideti. Loše vesti ne moraju više da budu dobre za tržišta, kako smo videli prošle nedelje kada je Merkur bio u vazdušnom znaku. Međutim, izazov će biti kako se izboriti sa posledicama odluka donetih u vazdušnim znacima, koji nisu uvek tako pametni kao što se čini na prvi pogled. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

10.-16. X 2011.

Još jednom su se svetske berze kretale savršeno po scenariju koji smo prognozirali u prošlonedeljnom poglavlju “Kratkoročna geokosmička kretanja”. Kako smo i očekivali, berze su loše započele prošlu nedelju.

Saznaj više

13.-19. II 2012

Još jednom su se događaji krajem prošle nedelje poklopili sa geokosmičkim konstelacijama koje su u vezi sa predstojećim rastućim kvadratom Urana i Plutona. Tranzitna Venera od 9. – 15. februara pravi konjunkciju sa Uranom i kvadrat sa Plutonom. Videćemo šta će se ove, sledeće i za dve godine dešavati sa vladom.

Saznaj više

18.-24. VI 2012

Umesto da padaju, u vreme trajanja kvadrata Urana i Plutona, Venere koja od 24. – 27. juna kreće direktno, izgleda da svetske berze rastu. Međutim, kad god Uran ima uticaj, berze mogu da se kreću na način koji vrlo malo brokera ili berzanskih analitičara može da predvidi, i sve se može desiti iznenada.

Saznaj više