Ovo će biti još jedna vrlo izazovna nedelja, što se tiče bezbezdnosti i finansijskih tržišta. Mars će od 6. do 10. decembra biti u kvadratu sa Plutonom i u opoziciji sa Uranom. Nagli zaokret na tržištima, uzrokovan neočekivanom politikom.

Svetska tržišta kapitala su bila vrlo nestabilna prošle nedelje. ECB u četvrtak nije dovoljno spustio negativnu kamatnu stopu za investiture, samo od -0.2 do -0.3% u odnosu na očekivanih -0.4%, što je uzrokovalo nagli pad akcija, kao i najveći pad evra u jednom danu u poslednjih sedam godina. Isto se desilo i sa američkim dolarom, dragocenostima i plemenitim metalima.

Sledećeg dana, međutim, otvoreno je 211.000 novih radnih mesta, što je mnogo više od očekivanog. Pa ipak, za nas ovo nije bilo neočekivano. Prošla kolumna je započela rečima: “Još jednom Mesec je u Devici, blizu Jupitera i Severnog čvora. Devica vlada poslovima, a Jupiter i Severni čvor sugerišu dobru brojku”.

Ovo će biti još jedna vrlo izazovna  nedelja, što se tiče bezbezdnosti i finansijskih tržišta.

Prvo, Mars (planeta rata i agresije, ako se njegova energija ne usmeri drugačije) će od 6. do 10. decembra biti u kvadratu sa Plutonom i u opoziciji sa Uranom. Nagli zaokret na tržištima, uzrokovan neočekivanom politikom i objavom ECB je odraz ove dinamike. U Kaliforniji je prošle nedelje poginulo 14 ljudi i ranjeno 21 u pucnjavi para koji je izgledao kao da živi američki san. Iako ovo naglašava potrebu za boljom kontolom oružja, budući da Uran je i dalje u Ovnu do 2018., za pištoljima, mecima i bombama će verovatno ostati velika potražnja. U stvari, Američke Vazdušne snage (U.S. Air Force) su prošle nedelje izjavile da ostaju bez dovoljnog broja bombi, potrošenih prilikom bombardovanja ISIS-a.

Ali  da se vratimo na tržišta. Mars formira T-kvadrat sa Uranom i Plutonom, što ne samo da je opasno za svet, već isto tako nestabilno i za tržišta. Sa druge strane, Venera napušta znak Vage, u kome je bila od 8. novembra do 4. decembra, i ulazi u Škorpiona. Ovo bi moglo da pomogne zlatu i srebru, s obzirom na važne cikluse padova koji su se desili dok je bila u Vagi, poput onog prošle nedelje.

Bila je to divlja nedelja, a izgleda da je još jedna takva pred nama. Za one čija je mantra “maksimum profita za minimum bivanja na tržištu” je ovo idealan period. Onima koji žele da uspostave svoje pozicije i da ih zadrže određeno vreme, može biti malo neudobno.

Jesmo li naučili neku lekciju prošle nedelje? Izbegnimo opasnosti i rasprave, ako je moguće, iskoristimo ovo vreme za nove revolucionarne ideje, budimo inventivni a ne glupi, i kad trgujemo, očekujmo neočekivano i budimo spretni i okretni.

Nova istraživanja pokazuju da na pitanje kako se osećaju, srednjoškolci uvek odgovaraju sa tri reči: umorno, pod stresom i smoreno.

Sociologija novog doba se deli na tri primarne generacije naučnika: Baby Boomers (od 1946. do 1964.), Gen X  (od 1964, kasne 1970-e, rane 1980-e) i  Millennial-ovi (kasne 1970-e do 1990-ih). Svaka generacija ima svoje jedinstvene karakteristike, koje se bolje razumeju kroz astrologiju. Takođe, astrologija bi verovatno mogla malo drugačije da okarakteriše ove škole.

Na primer, Baby Boomer se može smatrati generacijom Plutona u Lavu, Neptuna u Vagi (1942-1957). Ovo je vrlo kreativna kosmička kombinacija, koja povezuje svoju moć transformacije (Pluton) sa čitavim konceptom vođstva (Lav) u društvu. Oni nalaze inspraciju u muzici, romantičnim mislima, mirovnim pokretima (Neptun), dok u isto vreme odbijaju status quo (Pluton u Lavu). Po mnogima ovo je “samoabsorbujuća” generacija koja ima jaku potrebu za uživanjem i večnom mladošću.

Kada je Pluton ušao u Vagu (1957 – 1972), a Neptun u Škropiona (1956 – 1970), moć Plutona je narasla do potrebe da se pročisti okolina, oslobodi od zagađenja, od politčkog i socijalnog otrova. Neptun u Škorpionu je video ovaj proces oslobađanja od korupcije i zagađenja kao plemenit zahtev, pa ako je i bilo onih koji su oklevali, bili su naterani na promenu. Ovo je takođe period transformacije socijalnih stavova o seksu – kako, ne znam tačno. Ja nisam baš siguran da je ova generacija znala šta hoće u tom smislu, pošto Pluton u Vagi hoće sve da pročisti, ima procedure, protokole i pravila. Dok Neptun u Škorpionu ima jake želje kojima caruje fantazija. Ovo je čudna kombinacija, koja je u konfliktu. Vrlo je teško zadovoljiti Plutona koji želi perfekciju koju može da kontroliše (pravilima), što misterija kojoj teži Neptun ne može da shvati.

Sledeća generacija kombinuje Plutona u Vagi  (1971 – 1984) sa Neptunom u Strelcu (1970 – 1984). Ovde je moć transformacije (Pluton) usmerena na koncept odnosa i partnerstva (Vaga). Brak više nije ono što smo mislili. Možda koncept braka nije idealan ni realan kad se već toliko brakova završava razvodom, uz ozbiljne finansijske posledice i posledice po društvo. Ali kad su u pitanju obrazovanje, filozofska ili religiozna misao, ideali se savršeno uklapaju (Neputn u Strelcu). Koliko obespravljenih i danas bira radikalnu ideologiju i religiju, kao posledicu rasturenih veza. Koliko ih je iz te generacije?

I poslednja generacija koju ćemo pogedati je Pluton u Škorpionu (1983 – 1995), a Neptun u Jarcu (1984 – 1998). Smatramo ih vrlo štedljivima. Volontiranje? Možete da zaboravite na to. Zašto plaćati članarinu kad može da se dobije isto za džabe preko interneta?! Pluton i Škorpion vladaju dugovima. Sa ovom generacijom, štednja i pragmatizam su postali sastavni deo života. Oni imaju velike idale u odnosu na ono u šta veruju da mogu da postignu (Neptun u Jarcu), i zahtevaju da budu plaćeni za to odmah. Ali onda imaju problema da razumeju šta treba da rade, osim što prave pare a ne troše ih u alturističke svrhe, osim ako to ne donosi trenutno zadovoljenje, pravdu ili uspeh u karijeri.

Samo hoću da pokažem kako je svaka generacija drugačija i u suprotnosti sa prethodnom. Uvek je bilo tako i uvek će biti tako. Mladi će uvek biti buntovnici koji će želeti da sruše stare, u nadi da nikad neće biti kao generacije pre njih.

Ali znate šta? Oni sa Neptunom u Jarcu imaju prave životne lekcije koje ponovo postaju aktuelne od kad je Neptun u kvadratu sa Saturnom, vladarem Jarca (od novembra 2015. do septembra 2016.). Ovo nije dobro vreme da se predamo dosadi, umoru i stresu. To bi bilo suviše lako za put koji je pred nama. Ako zadremaš, gubiš (if you snooze, you lose).

Sa druge strane, ako se usmeriš na rešavanje problema, a ne na to da postaneš problem jer ti je dosadno, možda ćeš početi da misliš “možda ne možeš uvek da dobiješ ono što hoćeš, ali možeš ono što ti treba.”

I tako se lekcije prenose od jedne do druge generacije. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

17.-23. X 2011

Berze širom sveta nastavile su nagli rast u odnosu na najniže vrednosti od prethodne nedelje. Uprkos pozitivnim nadama koje su se prošle nedelje čule od strane lidera u Nemačkoj i Francuskoj, dužnička kriza u evro zoni nije ni blizu svog rešenja.

Saznaj više

20.-26. II 2012

Kada je Uran naglašen, stvari se brzo menjaju, a to posebno važi kada se Uran nalazi u Ovnu. I kako se događaji odvijaju iznenada, tako i prognoze moraju brzo da se objavljuju. Mantra Urana u Ovnu je: “Ništa neće ići kao što se očekuje. Treba brzo da se naviknite i prilagodite tome – ili ćete izgubiti”.

Saznaj više

25.VI-01.VII 2012

Dobrodošli na prvi egzaktan kvadrat Urana i Plutona. To će se desiti samo još šest puta u naredna 33 meseca. Kao što smo obećali, to će biti izuzetno “divlja vožnja”.

Saznaj više