U ovoj nedelji se svetska berza podizala i padala svaki dan, sve do petka. U kombinaciji sa izborima i finansijskim izveštajima koje očekujemo ove nedelje, bićemo svedoci velikom ljuljanju cena. U petak 5.februara, očekujemo izveštaje o zapošljavanju za januar. Ako ponovo budu dobri, daće više volje da se ojača dolar jer će se od vlade očekivati da ostane pri odluci o podizanju kamatnih stopa.

U ovoj nedelji se svetska berza podizala i padala svaki dan, sve do petka. Na primer, od petka 22. januara Dow Jones Industrial Average je porastao za 211 poena, pa pao za 208 poena, pa opet skočio za 282 poena, pa pao za 223 poena, i onda porastao za samo 125 poena. Ovaj trend uspona i padova se završio u petak 29. januara kada je DJIA skočila naglo i završila nedelju sa 396 poena, što je više od 372 u odnosu na prošlu nedelju.

Da li to znači da se bikovski trend vratio? Ne, ne još. Sa tačke gledišta ciklusa, i dalje traje medveđi ciklus sve dok indeksi ne počnu da dostižu visinu prethodnog primarnog ciklusa. U slučaju DJIA to znači uspon od 17.977 na kome je bila 3. novembra. Do tada, tržišta nastavljaju klasičnu šemu medveđeg trenda koji kontinuirano smanjuje uspon iz primarnog ciklusa. Ova šema mora da se promeni pre nego što počne bikovski ciklus. Ovako se definiše medveđe ili bikovsko tržište, a ne samo po gotovo beznačajnom merenju od 20% dobitka ili gubitka koji nedovoljno dobro definiše trend. Merenje u procentima nije pokazatelj od značaja za budućnost jer se često medveđi ciklus završi ubrzo pošto DJIA padne 20%. Ova nedoumica, koja dovodi do izluđujućih odluka zbog promašenog poimanja ciklusa i loše procene kad treba prodati akcije, je posledica jednog od izluđujućih planetarnih aspekata koji će nas pratiti u 2016: Saturn u kvadratu sa Neptunom. Ova kombinacija ne donosi jasne i objektivne procene. Nije poznata po prikupljanju informacija pre delovanja. Poznatija je po delanju u strahu i panici, po pogrešnim pretpostavkama koje dovode do kajanja kad se saznaju činjenice.

Što se tiče drugih tržišta, mazut je imao najbolju nedelju u godini, podigavši se za oko 25% u odnosu na 12-godišnji pad koji je pretrpeo prošle nedelje. Zlato i srebro su takođe imali najbolju nedelju u poslednjih mesec dana.

Sve u svemu, dobra nedelja za većinu finansijskih i robnih tržišta.

Geokosmičke aktivnosti će početi da se zakuvavaju ove nedelje. U kombinaciji sa izborima i finansijskim izveštajima koje takođe očekujemo ove nedelje, bićemo svedoci velikom ljuljanju cena. Banka Japana se odlučila za negativnu kamatnu stopu, zbog čega je kolabirao jen, a ojačao dolar, što je stavilo američku vladu u nezgodan položaj. U petak 5.februara, očekujemo izveštaje o zapošljavanju za januar. Ako ponovo budu dobri, daće više volje da se ojača dolar jer će se od vlade očekivati da ostane pri odluci o podizanju kamatnih stopa. Ovo pravi pritisak na američke kompanije da posluju sa inostranstvom.Teško je prodati proizvode ili usluge sa višim cenama, kao posledica jačanja valute.  Jupiter (dobitak) je i dalje u Devici (radnička snaga) do septembra, što sugeriše da će tržište rada nastaviti da raste. Međutim, kada se brojke sa platnog spiska budu objavile javnosti 5. februara, Mesec će biti u Jarcu, pa rast novih radnih mesta neće pratiti onaj ritam koji je imao u januaru. Iako će to biti dobro za tržišta vrednosti, valutu i robu (poput dragih metala), neće biti sjajno za akcije i američki dolar.

Petak 5. februar je dan u kome Venera započinje dvodnevni prolazak kroz opadajući kvadrat Urana i Plutona. To znači da je prvog dana Venera (novac) u konjukciji sa Plutonom (dugovi), a drugog u kvadratu sa Uranom (iznenadjenja, tehnologija, mediji). Ovo je vrsta geokosmičkih obrazaca koja može da zaustavi kratkoročni trend i da ga naglo odvede na drugi kolosek. Još prošle nedelje smo imali objavu iz Kancelarije za budžet Kongresa da je nacionalni deficit ponovo u porastu. To su uticaji Venere i Plutona u Jarcu, duo iste dinamike koji je doveo do početka Velike recesije 2008, kada su se takođe zajedno našli u ovom znaku. “Kako gore, tako dole” osnovni je postulat astrologije. Planetarni ciklusi su u korelaciji sa ljudskom aktivnošću. Uvek su bili i uvek će biti.

Ovde nije kraj. U naredna dva dana, od 7. do 8. februara, imaćemo mladi Mesec u Vodoliji u kvadratu sa Marsom u Škropionu. Mnogi analitičari pripisuju nedavan porast cena zlata previranjima, eventualnoj perspektivi ECB, i sada negativnoj kamatnoj stopi u Japanu. Ali za nas je to normalno stanje po pitanju cena zlata sa Marsom u Škorpionu. 

Osim toga, ovi geokosmički potpisi sugerišu iznenadjenja i po pitanju izbora. Da li će mrzovoljan stav Donalda Trampa, sa ciljem da izbegne teška pitanja novinarke, kao i napuštanje scene prošlog utorka na poslednjoj republikanskoj debati, imati ozbiljnih posledica? Verovatno, sudeći po ovim geokosmičkim aspektima.

Iznenadjenja se ne odnose samo na Ameriku. Venerin prolazak preko 16-17 stepena Jarca je u konjukciji sa Mesecom predsednika Francuske. Mlad Mesec u Vodoliji u kvadratu sa Marsom u Škorpionu preko 18-19 stepena fiksnih znakova formira T-kvadrat sa Holandovim Suncem. Ovo može značiti da je Holand lično pod pritiskom kritike (ali zahvaljujući Veneri, ima i podršku) zbog nekih svojih odluka i akcija ili da će Francuska biti na udaru izvesnih borbenih sila (pošto je i Mars uključen).

Ovo je slično stacioniranom Merkuru krajem januara u konjukciji sa Plutonom, u kvadratu sa Uranom, i u T-kvadratu sa Suncem ruskog predsednika Vladimira Putina. Sa Merkur/Pluton kombinacijom imali smo specijalnu istragu UK u vezi sa smrću bivšeg sovjetskog špijuna KGB (otrovanog plutonijumom), koji je prebegao u London kasnih 1990-ih. Istraga je zaključila da je Putin verovatno odobrio ubistvo, što je tipično za konjukciju Merkura i Plutona u kvadratu sa Putinovim Suncem. Ali da li je? Saturn u kvadratu sa Neptunom, koji će imati uticaja cele godine, sugeriše da treba da budemo na oprezu u odnosu na ono što čujemo ili pročitamo jer činjenice nisu uvek u brojčanom skladu sa izobiljem optužbi, navoda i pokušaja da se diskredituju drugi. Tako je svuda ove godine.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

10.-16. X 2011.

Još jednom su se svetske berze kretale savršeno po scenariju koji smo prognozirali u prošlonedeljnom poglavlju “Kratkoročna geokosmička kretanja”. Kako smo i očekivali, berze su loše započele prošlu nedelju.

Saznaj više

13.-19. II 2012

Još jednom su se događaji krajem prošle nedelje poklopili sa geokosmičkim konstelacijama koje su u vezi sa predstojećim rastućim kvadratom Urana i Plutona. Tranzitna Venera od 9. – 15. februara pravi konjunkciju sa Uranom i kvadrat sa Plutonom. Videćemo šta će se ove, sledeće i za dve godine dešavati sa vladom.

Saznaj više

18.-24. VI 2012

Umesto da padaju, u vreme trajanja kvadrata Urana i Plutona, Venere koja od 24. – 27. juna kreće direktno, izgleda da svetske berze rastu. Međutim, kad god Uran ima uticaj, berze mogu da se kreću na način koji vrlo malo brokera ili berzanskih analitičara može da predvidi, i sve se može desiti iznenada.

Saznaj više