Počelo je proleće i većina planeta se okuplja u veoma moćnu konfiguraciju, od sad pa do juna. Prvi deo je završen. Sledećem ćemo svedočiti 17-18. aprila kad i Mars i Pluton krenu retrogradno. Treći deo ćemo gledati oko 26. do 30. maja, sa trećim i poslednjim kvadratom Jupitera i Saturna, u isto vreme kad se Mars bude vratio u znak Škorpiona. I onda ćemo imati četvrti i poslednji deo ove kosmičke slagalice od 13. do 17. juna, kad Saturn bude kvadrirao Neputna, a Neptun krene retrogradno, u isto vreme kad se Mars okrene direktno.

Većina berzi je prošle nedelje dostigla velike skokove između 14. i 21. marta, da bi krajem prošle nedelje opet pale. Na primer, mazut je, prateći dobro stanje akcija, 22. marta imao dobitak od 60%, što je najveći skok od 4. decembra i znak da je očekivani pad, koji je usledio poslednjeg radnog dana pred Uskrs, deo dugoročnog ciklusa pod kvadratom Saturna i Neputna sa jedne, i Jupitera i Saturna sa druge strane. Zlato i srebro se ne drže baš najbolje. Naravno, Mars je izašao iz Škorpiona, a Mars u znaku Strelca tradicionalno nije dobar period za plemenite metale. Posle 27. maja će se vratiti u znak Škorpiona, a do tad će i Pluton krenuti retrogradno 17. i 18. aprila, tako da će plemeniti metali imati generalno uzev dosta dobru godinu.

Prvi deo predikcija vezanih za “neverovatan niz geokosmičkih potpisa ove godine”, kako su nazvane i protumačene u skorašnjem intervjuu sa nemačkom novinarkom i astrološkinjom Antonijom Čangsdorf, o čemu je bilo reči u prošloj kolumni, se sada potvrđuje. Prvi talas je bio na snazi između 6. i 26. marta i imao je čak deset važnih geokosmičkih potpisa u kratkom vremenskom periodu. Počeo je sa Solarnom eklipsom u Ribama 8. marta, u egzaktnoj opoziciji sa Jupiterom u Devici. Upravo se završio drugi prolazak Jupitera kroz kvadrat sa Saturnom u sredu 23. marta, samo jedan dan posle napada terorista u Belgiji. U petak 25. marta Saturn je krenuo retrogradno, a istog dana Venera je ušla u promenljivi T-kvadrat sa kvadratom Jupitera i Saturna, čime se završila prva runda ovog “neverovatnog niza geokosmičkih potpisa”. Mnoga svetska tržišta su bila zatvorena na Veliki Petak 25. marta. Međutim, isto tako su mnoga tržišta pala u četvrtak, uključujući berze, plemenite metale, mazut i valute. Možda je to zato što se radna nedelja završila jedan dan ranije.        

Proći će meseci ili čak godine pre nego što zaista budemo shvatili sile koje vode ove izbore… Republikanska partija je na ivici kolapsa… trebaće nam duboko razumevanje trenova da bismo shvatili zašto mladi studenti koji zahtevaju besplatan internet i njegove beskrajne izbore sada podržavaju socijaliste čije se vrednosti prilično razlikuju od njihovih… Kako to da je Republički senator uprkos Capitol Hill-u jedini izbor za Republikance? I kako to da je žena toliko uključena u skandale u vezi sa svojim privatnim i profesionalnim životom postala favorit koji će najverovatnije osvojiti Beli Dom?”, The Arizona Republic Editorial Board, “Godina koja je promenila politički život” 22. mart 2016.

Pa, oni zapravo samo ne poznaju mundanu astrologiju. Nisu svesni moćnog promenljivog T-kvadrata koji se dešava na nebu između avgusta 2015. i septembra 2016, sa centralnim fokusom  u martu i junu 2016. U kolektivnoj aroganciji (ili prosto nezananju) čovečanstva, skoro da nema ni malo svesti, niti volje da se prihvati veza koja postoji između ciklusa kosmosa sa ciklusima ljudskih aktivnosti. “Kako gore, tako dole” – ako i možemo da pročitamo ovu poruku na vratima raja, očigledno ne možemo da je ukapiramo.

Većina dobitaka na berzama pre četvrtka je posledica odluke svetskih centralnih banaka. ECB je 10. marta iznenadila tržišta širom sveta jačim stimulacijama nego što je iko mogao da očekuje. Nedelju dana kasnije, Odbor Federalnih Rezervi je objavio da ipak neće podići kamatne stope. Samo tri meseca ranije, vrlo su ubedljivo objavili da će podići kamatne stope četiri puta tokom 2016. Sada su poništili tu odluku, izjavivši da će ih možda podići samo dva puta dok kraja godine.

Zašto se menjaju stavovi? Zato što je svetska ekonomija toliko slaba da se bankari centralnih banaka plaše još jedne recesije? Ili ima i drugih razloga? I koji će biti efekat ovih monetarnih stimulacija od strane centralnih banaka? Očigledno, rast ekonomije. Oni hoće inflaciju. A ako budu imali moć (i nezavisnost) koju su imali u proteklih 7 godina, dobiće to što žele. Dobiće inflaciju pod aspektom Jupitera u opoziciji sa Neptunom, kad akcije i roba nastave sa bikovskim trendom. Oni će stvoriti eksploziju blagostanja pred američke predsedničke izbore (i ko čini tu uslugu?). Da, još uvek je medveđi trend na berzama ali kako se budu približavali kritičnoj tački, sve će pući i vrlo iznenada će se preokrenuti na bikovski trend. Onda će imati problem kako ohladiti “pregrejanu” ekonomiju i berze. Ovo pitanje centralne banke pokušavaju da odlože za period posle izbora, dok ne mine i poslednja pretnja po njihovu nezavisnost i moć.

Počelo je proleće i većina planeta se okuplja u veoma moćnu konfiguraciju, od sad pa do juna. Prvi deo je završen. Sledećem ćemo svedočiti 17-18. aprila kad i Mars i Pluton krenu retrogradno. Treći deo ćemo gledati oko 26. do 30. maja, sa trećim i poslednjim kvadratom Jupitera i Saturna, u isto vreme kad se Mars bude vratio u znak Škorpiona. I onda ćemo imati četvrti i poslednji deo ove kosmičke slagalice od 13. do 17. juna, kad Saturn bude kvadrirao Neputna, a Neptun krene retrogradno, u isto vreme kad se Mars okrene direktno.

Ovo nije obično doba u kosmosu. Isto tako, ovo nije obično doba na putu čovečanstva. Vrlo je sve specijalno. Tržišta će verovatno biti vrlo dinamična, kao i svetska politika i mundani događaji. Uživajte u ovom fascinantnom periodu, ali se čuvajte opasnosti i držite se na sigurnom.

                      

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

03.-09. X 2011

Mlad Mesec u Vagi prošle nedelje uticao je da se osećate kao na steroidima. Vaga bi trebalo da bude znak ravnoteže, kao što govori i sam njen simbol – terazije. Boginja pravde u ruci drži terazije i pokušava da pronađe optimalnu ravnotežu.

Saznaj više

06.-12. II 2012

Ove nedelje možemo dobiti i dozu realnosti. Saturn, planeta surove stvarnosti, kreće retrogradno u utorak, 7. februara, na 29° Vage. Ovaj kosmički događaj se nekoliko puta u protekloj deceniji poklapao sa važnim vrhovima cena akcija, i verovatno će to biti slučaj i ovaj put. Istorijski, njegov vremenski orbis je do 11 dana, ali u većini slučajeva, ako dođe do preokreta – to je u roku od samo 4 berzanska dana.

Saznaj više

11.-17. VI 2012

Kako berze reaguju kada je Jupiter u Blizancima, u znaku u kome se smatra da je Jupiter loš? Cene naglo rastu, zatim naglo padaju, zatim ponovo veoma naglo rastu – ili obrnuto – u kratkim intervalima nade, očaja, i ponovo nade, a ako ima sreće – i odlučnosti. Ako nema sreće, onda se javlja frustracija i opreznost dok se toliko vrtimo u krug.

Saznaj više