Iza nas je stvarno neobična nedelja. Uobičajen odnos između tržišta je pukao, a isto to se desilo sa nacijama i ljudima širom sveta u vezi sa njihovim dogovorima. Nama je jasno zašto se ovo dešava, s obzirom da pratimo moćni uticaj promenljivog T-kvadrata između Jupitera, Saturna i Neptuna. Trenutno se nalazimo između prve i druge faze (od ukupno četiri) kada Mars i Pluton krenu retrogradno.

Šta se dešava kad se tržišta otvore sa Mesecom u Jarcu, videćemo na primeru Dow Jones Industrial Averag-a koji je odmah posle otvaranja pao za 100 poena. Sat vremena kasnije se oporavio od svih gubitaka. Do zatvaranja je imao najveći skok u 2016. godini, u stvari, ovo je najveći nivo koji je dostigao od 7. decembra prošle godine. Desilo se upravo ono što je veče ranije bilo definisano na ovaj način: “Danas lunarni ciklus može početi kao medveđi ali će se završiti kao bikovski”. Iako je 1. april svetski Dan šale za akcije na berzi je bio savršen.

Međutim, ovaj dan nije bio tako prijatan u ostalim delovima sveta. U Aziji, Australiji i Japanu zabeleženi su veliki padovi akcija, kao i na evropskom tržištu. Pa opet, u nekim drugim krajevima, u Kini i Indiji tržišta su u glavnom stajala dobro i pravila skokove tokom prošle nedelje.

Druga tržišta su se ponašala čudno. Na primer, evro je dostigao svoju najveću vrednost od 15. oktobra. Čovek bi pomislio da će sa slabijim dolarom zlato i srebro postići veću cenu ali su zapravo pali prošle nedelje. Srebro je bilo posebno slabo, sa 16.17 koliko je imalo 22. marta palo je u petak na 14.78. Situacija sa mazutom nije ništa bolja. Sa 41.90 je u petak pao za 12.5%.

Iza nas je stvarno neobična nedelja. Uobičajen odnos između tržišta je pukao, a isto to se desilo sa nacijama i ljudima širom sveta u vezi sa njihovim dogovorima. Nama je jasno zašto se ovo dešava, s obzirom da pratimo moćni uticaj promenljivog T-kvadrata između Jupitera, Saturna i Neptuna.

Trenutno se nalazimo između prve i druge faze (od ukupno četiri) “neverovatnog niza prolećnih geokosmičkih potpisa”. Druga faza započinje 17-18 aprila, +/- deset dana kada Mars i Pluton krenu retrogradno. Ovo je vrlo izazovna kombinacija jer obe planete predstavljaju moćne principe. Mars ima snagu ratnika i može biti vrlo agresivan, posebno u znaku Strelca, približavajući se Saturnu. Strelac predstavlja ideologije, poput religioznih ideologija, što sada se odnosi na Srednji Istok. U tom smislu, ovo je eksplozivan period i vreme pretnji po ljudske živote koji mogu biti ugroženi od nasilnika koji, poput ovih dveju planeta, nisu spremni na kompromise. Ovo je sigurna smrt za onog koji izgubi bitku jer niko nije zainteresovan da ide na “win-win” kombinaciju, u kojoj oba aktera pobeđuju. Neko mora da padne, da plati cenu – i to debelo. Strelac takođe vlada putovanjima, pa treba biti ekstremno obazriv tokom ovog perioda.

Da li ima nečeg pozitivnog u svemu ovome? Naravno, uvek je ishod ovih energija vrlo pozitivan, posebno za istraživače i one koji se bave pronalaženjem važnih otkrića koja će pomoći čovečanstvu. Takođe je pozitivno za atletičare koji u ovom periodu mogu da probiju svetske rekorde. Isto važi i za finansijska tržišta koja će prevazilaziti dosadašnje rekordne uspone ili padove. Na polju finansija to zavisi od dugova, poreza i sveukupne potrošnje. Evo nas ponovo na istom. Da li smo na ivici bankrota? Nemojte se iznenaditi ako centralne banke zaprepaste svet objavom o najnovijoj monetarnoj politici, koja će biti suprotna onome što su do sada propagirale.

Još jednom promenljivi T-kvadrat (koji uključuje Jupitera, Saturna i Neputna) napada. Kao što je već puno puta komentarisano u ovoj kolumni u poslednjih nekoliko meseci, ovaj kvadrat donosi promene. Ono što je danas važno već sutra će se promeniti. Sa Saturnom i Neptunom ne možete verovati onome što pročitate ili čujete sve do septembra ali je najveća koncentracija ove energije između marta i juna 2016. Prošle nedelje vlada je bila protiv podizanja kamatnih stopa, za razliku od decembra kada su bili za. Sad u sredu Yellen je izjavila da se njoj ne žuri sa tim. Napred – nazad. Vlada nije jedina koja menja mišljenje kako vetar duva ili ima problema sa prethodno datim izjavama. Vrhovni sud se sapleo o dva slučaja (Jupiter je u kvadratu sa Saturnom). Iran se više ne drži ranije date objave u vezi sa nuklearnim oružjem.

Da ponovimo. Ne možete verovati onome što pročitate, čujete ili vidite pod ovim aspektom. Saturn traži istinu, integritet i odgovornost. Neptun teži da jasno izrečeno drugačije protumači i nađe da je u pitanju izdaja ili nesporazum međunarodnih razmera. Rezultat njegovih akcija je da ono što mislite da ste se dogovorili više ne važi kad jedna strana poželi nešto drugo. Lojalnost i čast se ne važe. I ovo se ne tiče samo Gospođe Klinton i njenih tvrdnji oko email servera, već i Trampovih konstantnih menjanja pozicija po pitanju ozbiljnih tema, poput abortusa i potencijalnih kazni ženama koje ih žele, a sada – čekaj malo – danas će najverovatnije doktori koji izvrše abortus biti kažnjeni, a ne žene.

Vidite kako to ide, Neptun stvara iluzije, deluzije i konfuzije. Eto to možemo da očekujemo od centralnih banaka širom sveta, vrhovnih sudova, političara i geopolitičara. Svi misle da znaju kuda idu ali niko nema mapu sa tačnim koordinatama (niti razumevanje za posledice svog ponašanja). Niko nije odgovoran i svako krivi nekog drugog.

I šta sad da radimo? Pa, Neptun je najsrećniji kad možemo da se udobno smestimo, opustimo, uživimo u ulogu posmatrača i uživamo. To je jedini lek. Ako se previše uključite u sve ovo, bićete pod stresom u noćnoj mori problema koji postaju sve kompleksniji. Pustite. Gledajte šou. I znajte da posle 10. septembra Jupiter ulazi u Vagu, a Saturn pravi poslednji kvadrat sa Neptunom. Zdrav razum i poverenje će se vratiti, Vrhovni sud će dobiti svog sledećeg sudiju i izaći iz haosa, a vrednost date reči će ponovo postati važna. Ovo nije vreme kad uzimate ozbiljno dogovore. To ćete raditi posle septembra. Za sada se klonite neprilika i opasnosti, izvršite neko istraživanje, isplanirajte neki biznis, ako vam išta bude ostalo kad platite porez do kraja roka 15. aprila.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

07.-13. XI 2011.

Cene akcija su u utorak prošle nedelje pale na najnižu vrednost, što se savršeno ukopilo u simboliku uticaja tranzitnog Marsa u T-kvadratu sa opozicijom Merkura i Plutona u horoskopu njujorške berze (17. maj 1792, poznat pod nazivom “Batonvud horoskop”).

Saznaj više

12.-18. III 2012

Retka i fascinantna geokosmička konstelacija će se odvijati na nebesima od 12. – 14. marta. U Astrologiji je poznat pod nazivom “veliki trigon”, što znači da najmanje tri planete međusobno formiraju jednakostranični trougao, u kome je svaki aspekat 120° stepeni udaljenosti jedne planete od druge. Budući da se ovo dešava u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac), ovo je “veliki zemljani trigon”.

Saznaj više

23. – 29. VII 2012

Prošla nedelja je savršen primer retrogradnog Merkura, i na polju berzanskih akcija i dragocenih metala. Bilo je nekoliko dana kada su cene prevazišle dnevnu potporu ili otpor, samo da bi se berzanska nedelja zatvorila iznad ili ispod nivoa potpore ili otpora. Ovo je poznato pod nazivom “lažni skok” i uobičajena je pojava pod uticajem retrogradnog Merkura.

Saznaj više