U nastavku sage Saturn kvadrat Neptun “Ne možete verovati onome što čujete, vidite ili pročitate”, desilo se da se Evropska centralna banka sada pridružuje Odboru federalnih rezervi u još jednom obrtu takozvane “političke izjave” date pre samo nekoliko nedelja. To je takođe simptom promenljivog T-kvadrata Jupiter-Saturn-Neptun, gde se sve menja brzo, i ništa što je danas rečeno ili dogovoreno ne važi, ako se sutra ukaže bolja prilika za lični dobitak.

U nastavku sage Saturn kvadrat Neptun “Ne možete verovati onome što čujete, vidite ili pročitate”, desilo se da se Evropska centralna banka sada pridružuje Odboru federalnih rezervi u još jednom obrtu takozvane “političke izjave” date pre samo nekoliko nedelja. To je takođe simptom promenljivog T-kvadrata Jupiter-Saturn-Neptun, gde se sve menja brzo, i ništa što je danas rečeno ili dogovoreno ne važi, ako se sutra ukaže bolja prilika za lični dobitak. Današnji trendovi i ustanovljene konvencionalne “mudrosti” tipično traju od 1 do 3 nedelje, kad počinje da deluje obrnuta logika.

Ova dešavanja su u skladu sa premisom istaknutom u seriji videa na YouTube-u koju smo počeli sredinom marta. U drugom delu sam govorio o tome zašto će centralne svetske banke, posebno u Evropi i Americi, uraditi sve što je u njihovoj moći da se osiguraju da ekonomija u njihovom regionu bude na visokom nivou do predsedničkih izbora u novembru 2016. Oni žele da građani osećaju blagostanje i prosperitet, kako slaba ekonomija ne bi mogla da bude argument opozicije.

Prošla nedelja je bila značajna zato što su pod jedan, Mars i Pluton krenuli retrogradno 17. i 18. aprila, a pod dva, Venera je prošla kroz kvadrat Urana i Plutona, što je vrlo jak geokosmički potpis koji funkcioniše kao alarm za tržišta da krenu nekim drugim trendom od dotadašnjeg. Venera i Pluton imaju jaku korelaciju, već dokazanu kroz istoriju, sa valutom i sojom. Kad je promenljivi Mario Draghi promenio mišljenje o budućnosti kamatne stope u četvrtak, dolar je zaustavio pad i krenuo snažno protiv svih glavnih valuta. Na primer, do 18. aprila dolar je u odnosu na japanski jen bio 108 (što je najmanje od oktobra 2014.) da bi u petak naglo skočio na 111.81, što je zaista veliki skok. Kako je euro pao, roba poput soje je takođe pala, jer su njihove cene zasnovane na vrednosti dolara. Kako dolar jača, tako roba čije je cena zasnovana na vrednosti dolara slabi, uopšteno govoreći. Malo pre nego što je Devica Draghi dao svoju promenljivu izjavu, soja je trgovala po najvišoj ceni od novembra 2014, da bi u 24 sata pala za više od 50 centi, što je ogroman pad za ovo tržište.

Slično je bilo i sa zlatom i srebrom, koje je pre promene mišljenja šefa Evropske centralne banke u četvrtak 21. aprila (tačno na sredini Venerinog prolaska kroz kvadrat od 19. do 22. aprila) poslovalo dobro, a do kraja tog dana srebro je palo za jedan dolar. Nekoliko berzi na svetu je takođe imalo pad u odnosu na porast napravljen u sredu i četvrtak, na sredini Venerinog prolaska. Pa ipak, njihovi padovi nisu toliko dramatični kao pad onih roba koje zavise od vrednosti dolara. Jedini izuzetak je japanski Nikkei, koji je nastavio sa porastom do zatvaranja berze u petak sa više od 2500 poena, što je preko 18% više od primarnog cikličnog pada koji je doživeo 12. februara.

Ovo je divlje vreme za tržišta. Ovo je divlje vreme u kosmosu, takođe. Ovo je deo “Neverovatnog prolećnog niza geokosmičkih potpisa” koje je u jeku od marta do juna 2016. Držite se čvrsto. Nije još gotovo.

Prošle nedelje su i Mars i Pluton krenuli retrogradno u sred “Neverovatnog prolećnog niza geokosmičkih potpisa”. Ove nedelje se okreće Merkur. Mars i Pluton su nemilosrdni, imaju tendenciju da se okrenu kao bumerang protiv svakog ko se ponaša agresivno. Ovde agresor obično gubi, i to je dinamika koja ostaje na snazi do 29. juna. Biće veoma neprijateljska atmosfera sve dok kandidati obe stranke pokušavaju da zgaze svoje sagovornike i protivnike.

Nedostatak jasnoće i prisustvo potrebe da se stvari razdvajaju uz kukanje što mora tako, ima tendenciju da se obrne ove nedelje kad se Merkur pridruži Marsu i Plutonu (i Saturnu i Jupiteru) u retrogradnom hodu (od 28. aprila do 22. maja). I što je još značajnije, ovo neće biti običan retrogradan Merkur jer u sebi sadrži retku pojavu – eklipsu sa Suncem 9. maja, koja će biti vidljiva u većini zemalja kao mala crna mrlja, koja se kreće po površini Sunca 6,7 sati (koristite odgovarajuće zaštitne naočare). Sa retrogradnim Marsom i Plutonom, vladarima nesrećama i povredama, neće biti čudno ako mnogo ljudi oslepi u želji da vidi ovaj kosmički spektakl koji se ponavlja svakih 7 godina.

Merkur je u Biku, koji vlada bankama i novcem. Nije iznenađujuće što centralne banke već sada počinju da daju nove objave, kojima negiraju prethodno date izajave. I to je posledica promenljivog T-kvadrata, pod čijim uticajem ništa što je rečeno ne ostaje tako duže vreme. Sve se menja, i opet, ne možete da verujete ničemu što čujete, vidite ili pročitate. Istina je verovatno najvrednija roba zato što je nema, i neće je biti, u dovoljnoj količini.

Kako će se ovo odraziti na tržišta? Pa, promenljivo znači da ni jedan trend ne traje dugo. Medveđi trend se pretvara u bikovski, na svakih nedelju do tri nedelje dana. Retrogradni Merkur ima sličnu dinamiku, samo sa kraćim obrtom, recimo na 1-4 dana. Osim toga, ovaj period može da da dosta “lažnjaka”, u tehničkim i drugim studijama, stvarajući iluziju koji trend je u pitanju. Zbog toga se Merkur zove Trikster. Ono što vidite nije ono što ćete dobiti. Međutim, na svakih dan, do 4 dana cene se obrnu, negirajući dati kupovni ili prodajni signal. Ovo može da bude odlično vreme za kratkoročne trgovine, ali svi drugi treba da budu na oprezu.

Kako Merkur vlada robom, dobro vodite računa kako naručujete da ne dobijete pogrešnu robu. Budite sigurni da li hoćete nešto da kupite ili prodate, kako ne biste uradili obrnuto od onoga što ste nameravali. Budite pažljivi sa kompjuterima i telefonima, uopšte u komunikaciji. U Biku, retrogradnom Merkuru može da se potkrade greška u računanju, na primer na bankovnom računu. Vodite računa o svojim karticama i budite svesni mogućnosti grešaka ovog tipa. 

Ima dosta toga čemu se treba prilagoditi. Zato je savet dat u ranijim člancima i dalje najobolji: udobno se zavalite, uživajte u šou i dobro se zabavljajte. Gledajte da vas ne uhvati pod svoje ozbiljnost situacije realnog života (i njegove komedije i/ili tragedije). Može biti emocionalno teško kad veliki umetnici, poput kreatora “Ljubičaste kiše” (Purple rain) napuste našu planetu tokom ove planetarne dinamike. Kad se to dogodi, potrudite se da se setite koliko su veliki bili. Svi smo mi blagosloveni iskustvom velike kreativnosti.

             

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

03.-09. X 2011

Mlad Mesec u Vagi prošle nedelje uticao je da se osećate kao na steroidima. Vaga bi trebalo da bude znak ravnoteže, kao što govori i sam njen simbol – terazije. Boginja pravde u ruci drži terazije i pokušava da pronađe optimalnu ravnotežu.

Saznaj više

06.-12. II 2012

Ove nedelje možemo dobiti i dozu realnosti. Saturn, planeta surove stvarnosti, kreće retrogradno u utorak, 7. februara, na 29° Vage. Ovaj kosmički događaj se nekoliko puta u protekloj deceniji poklapao sa važnim vrhovima cena akcija, i verovatno će to biti slučaj i ovaj put. Istorijski, njegov vremenski orbis je do 11 dana, ali u većini slučajeva, ako dođe do preokreta – to je u roku od samo 4 berzanska dana.

Saznaj više

11.-17. VI 2012

Kako berze reaguju kada je Jupiter u Blizancima, u znaku u kome se smatra da je Jupiter loš? Cene naglo rastu, zatim naglo padaju, zatim ponovo veoma naglo rastu – ili obrnuto – u kratkim intervalima nade, očaja, i ponovo nade, a ako ima sreće – i odlučnosti. Ako nema sreće, onda se javlja frustracija i opreznost dok se toliko vrtimo u krug.

Saznaj više