Promenljivi T-kvadrat između Jupitera, Saturna i Neptuna je svakako dokazao zašto se zove “promenljivi”. Ništa ne ostaje kako jeste. Sve se menja i to brzo. Ne možete verovati onome što pročitate, vidite ili čujete.

Od našeg poslednjeg nedeljnog izveštaja objavljenog 30. maja, nekoliko tržišta je napraviloznačajne obrte, što se poklapa sa studijama koje su najavile obilje geokosmičkih potpisa između 22. maja i 4. juna, uključujući i potpise prvog nivoa (koji se najjače poklapa sa kulminacijama primarnog ciklusa). Prvog radnog dana posle praznika 30. maja u Americi, što je sredina pomenutog ciklusa, zlato i srebro su poslovali dobro, završivši primarni i polu-primarni ciklus sa porastom. Svetske berze su takođe ostvarivale dobitak, na primer Dow Jones Industrial Average je zatvorio berzu u sredu 8. juna sa preko 18,000 jedinica, što je prvi put u mesec dana. S&P su tog dana poslovali čak i bolje, ostvarivši svoj najviši nivo u poslednjih godinu dana. Međutim, indeksi akcija su počeli da padaju u petak 10. juna. Najveća briga je bila da DJIA neće postići svoj prethodni uspon na 18.167 postignut 20. aprila, još jednog od važnih geokosmičkih dana obrta sa tri zvezdice. S obzirom na teške aspekte koji se odvijaju na nebu u naredne dve nedelje, uključujući i drugi kvadrat Saturna i Neptuna 17. juna i završetak Marsovog retrogradnog hoda 29. juna, ovu brigu imaju i finansijski astrolozi.

Drugu brigu za svetska finasijska tržišta predstavlja mogućnost izlaska Velike Britanije iz Eurozone. Ima ironije u tome što je glasanje 23. juna, tačno na sredini svih tih moćnih geokosmičkih potpisa. Da li bi Velika Britanija stvarno mogla da izglasa izlazak? Da, moguće je. 13. juna Neptun se okreće retrogradno, a 17. juna ima egzaktan kvadrat sa Saturnom. To je baš puno Neptuna, što znači puno neizvesnosti i konfuzije. Ne ide u prilog ni to što Mars 29. juna kreće direktno jer može samo dodati ulje na vatru usplamtalom nagonu. Kad imate situaciju u kojoj su u isto vreme naglašeni i Mars i Neptun, to daje klimu u kojoj svetski lideri delaju na pasivno-agresivan način. Svi su ljuti ali se plaše da to pokažu. Niko ne želi da opužuje ali bi mnogi za čas prebacili krivicu na druge, ne baveći se pravim razlozima koji su doveli do određene situacije. Tržišta ne vole ovaj tip neizvesnosti, pa sa Neptunom vrlo lako mogu da se izgube granice – gde počinje, a gde se završava reakcija na tržištu. Rasprodaja akcija u Evropi u petak ukazuje na takvu vrstu neizvesnosti, pa čak i paranoje. Neptun takođe vlada mazutom, pa je mazut postigao uspon u četvrtak 9. juna, i to najveći od jula 2015. Dolar je tokom nedelje bio u glavnom slab, što znači da su druge valute bile jake. Ali sve se preokrenulo u petak.

“U izvesnom dobu, sporenje zamenjuje seks.” Gore Vidal

Jun je verovatno najbizarniji mesec od čitavog “Neverovatnog niza prolećnih geokosmičkih potpisa” koji su se odvijali u periodu od marta do juna, o čemu je već bilo reči u ovim kolumnama, kao i u intervjuu koji sam dao nemačkoj novinarki, a koji se može naći na YouTube kanalu pod ovim nazivom.

Promenljivi T-kvadrat između Jupitera, Saturna i Neptuna je svakako dokazao zašto se zove “promenljivi”. Ništa ne ostaje kako jeste. Sve se menja i to brzo. Ne možete verovati onome što pročitate, vidite ili čujete.

Uzmimo za primer predsedničke izbore u Americi. Pre nedelju dana Donald Tramp je vodio u istraživanjima javnog mnjenja, odmah nakon što je generalni inspektor izdao oštar izveštaj o neistinitim tvrdnjama Hilari Klinton u vezi sa čuvenom aferom oko e-mail servera, plus sumorni platni izveštaji koji su izašli 3. juna. Međutim, umesto da iskoristi taj poklon loših vesti, gospodim Tramp je pokazao svoj potpuni nedostak političkih sposobnosti izborom da fokusira pažnju na sudiju koji vodi tužbu protiv Tramp University-ja, optužujući ga za pristrasnost zbog meksičkog porekla (bez obzira na to što je sudija rođen u Indijani). Kao rezultat njegove briljantne političke odluke, Trampu je popularnost opala, a Klintonovoj porasla, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Ova drama se menja sada svake nedelje, kao i odluka Odbora federalnih rezervi o podizanju kamatnih stopa. Pre tri nedelje niko nije mislio da će porasti, ona su pre dve nedelje predstavnici Odbora objavili da bi se rate mogle podići početkom juna, da bi 3. juna, u skladu sa sumornim platnim izveštajem, ideja porasta opet otpala sa dnevnog reda. Šta je sledeće? Ne očekujte ništa više pojašnjenja ovog meseca.

Ništa ne ostaje stabilno ovih dana, bilo da je reč o političkom statusu kandidata, svetskog lidera, perspektive centralnih banaka ili vašeg odnosa sa devojkom, dečkom, ženom ili kornjačom. I takva dinamika se neće promeniti do kraja meseca, kad ćemo posmatrati pregršt kosmičkih tema iz Neptunovog korpusa, planete glasina, krivice, laži, nepoverenja, prevara, i čitavog niza nesporazuma, pogrešnih izbora oko toga šta je stvarno važno. Ovo je planeta romanse, imaginacije i zabave, pa savet ostaje isti u vezi sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD-u: zavalite se i uživajte u spektaklu do kraja septembra. Onda će početi da postaje stvarno. Ovog meseca, međutim, ništa nije stvarno, i ničemu se ne može verovati, pa se bacite na Neptunove sportove poput plivanja ili vožnje čamcem, ali čak i tada budite oprezni jer bi se mogla desiti neka nesreća od trovanja.

Saturn u kvadratu sa Neptunom dok se Neptun okreće retrogradno donosi poplave i/ili suše. Može da predstavlja izbor da li reći istinu ili laž, odnosno, izbor između pravog i pogrešnog puta. Samo zapamtite jedno: sa Saturnom će svaki izbor imati zaslužene posledice.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

03.-09. X 2011

Mlad Mesec u Vagi prošle nedelje uticao je da se osećate kao na steroidima. Vaga bi trebalo da bude znak ravnoteže, kao što govori i sam njen simbol – terazije. Boginja pravde u ruci drži terazije i pokušava da pronađe optimalnu ravnotežu.

Saznaj više

06.-12. II 2012

Ove nedelje možemo dobiti i dozu realnosti. Saturn, planeta surove stvarnosti, kreće retrogradno u utorak, 7. februara, na 29° Vage. Ovaj kosmički događaj se nekoliko puta u protekloj deceniji poklapao sa važnim vrhovima cena akcija, i verovatno će to biti slučaj i ovaj put. Istorijski, njegov vremenski orbis je do 11 dana, ali u većini slučajeva, ako dođe do preokreta – to je u roku od samo 4 berzanska dana.

Saznaj više

11.-17. VI 2012

Kako berze reaguju kada je Jupiter u Blizancima, u znaku u kome se smatra da je Jupiter loš? Cene naglo rastu, zatim naglo padaju, zatim ponovo veoma naglo rastu – ili obrnuto – u kratkim intervalima nade, očaja, i ponovo nade, a ako ima sreće – i odlučnosti. Ako nema sreće, onda se javlja frustracija i opreznost dok se toliko vrtimo u krug.

Saznaj više