Postaje jasno kako Jupiter u Vagi utiče na tržišta. Ne može da se odluči. U toku narednih nekoliko meseci Jupiter će napraviti kardinalni T-kvadrat sa Plutonom iz Jarca i Uranom iz Ovna. Ovo implicira da će se izvući ogromne (Jupiter) stvari na površinu. Pluton možda želi da ih potisne ali Uran neće imati mira dok se sve ne obelodani.

Postaje jasno kako Jupiter u Vagi utiče na tržišta. Ne može da se odluči. Prošle nedelje smo komentarisali klackalicu dobitaka i gubitaka po 3,4 puta u jednom danu na primeru DJIA, a i ove nedelje je isto. U ponedeljak je pala za 166 poena, u utorak se popela za 134, u sredu je dobila novih 110, u četvrtak je pala za 196, a u petak porasla za 165. Kao što smo već pomenuli, najveći problem Vaga je što ne mogu da se odluče čak ni da li su neodlučni ili ne.

Međutim, ovo nije bio slučaj sa zlatom. Ono je odlučno padalo cele nedelje, koju je započelo sa 1350, a završilo sa manje od 1320, što je presudan argument koji ide u prilog bikovskom trendu. Srebro je imalo nešto bolju nedelju, ali u ovom slučaju od trenda još interesantniji njegov pad u sredu na 18.97 i nagli porast na 19.77 u petak. Pa ipak nije moglo da održi taj nivo i pre nego što se berza zatvorila ponovo je palo na 19.25.

Sredinom sledeće nedelje, u sredu 5.oktobra, Mars u Jarcu pravi kvadrat sa Jupiterom u Vagi, iz kardinalnih znakova. Mars zna da uskomeša stvari. Može biti vrlo reaktivan na vesti. Jupiter predstavlja preterivanje. Lako je zamisliti kako ovo može da utiče na politički diskurs ove nedelje u Americi. Bilo bi mudro kontrolisati nagon da se nešto kaže pre nego što se malo razmisli o tome jer će u suprotnom ishod biti vrlo poražavajući.

Sunce će napraviti T-kvadrat sa Plutonom i Uranom prvo 7. oktobra preko 14. stepena, pa još jednom 15. oktobra preko 22. stepna. Čim vidimo Marsa, Jupitera i Urana povezanim u aspektima jedan za drugim, znamo da se to podudara sa velikim promenama cena. Oktobar je već poznat po tome ali bi ovaj oktobar mogao biti drastičniji nego obično. Dok Sunce bude prolazilo kroz teške aspekte sa Uranom i Plutonom, Mars će ga pratiti i ući u konjunkciju sa Plutonom i kvadrat sa Uranom između 19. i 28. oktobra. Napeto vreme za tržišta koja bi mogla drastično pasti u kombinaciji sa izborima koji se bliže, nije nešto što se često dešava (sa izuzetkom 2008. godine). Zanimljivo je primetiti da prošlonedeljna rasprodaja akcija, nastala zbog finansijske pretnje Deutsche Bank, veoma podseća na raspordaju Lehman Brothers koja je podigla paniku u jesen 2008. godine. Aspekti 2016. nisu ni blizu tako intenzivni kao što su bili te jeseni, ali ipak ima kosmičkih znakova koji zahtevaju strpljenje i razmišljanje unapred kako bi se sve odigralo uspešno.

Još jedna važna stvar je da su tržišta porasla u petak, dan pre mladog Meseca u Vagi. Ako se reli ne prekine početkom sledeće nedelje, moguće je da će se akcije rasprodati do 16. oktobra kad će biti pun Mesec. Mlad i pun Mesec u Vagi su vrlo važni za tržišta u poređenju sa svim ostalim znacima.

Ovaj veoma važan 36-godišnji kvadrat Saturna i Neptuna se tehnički završio 10. septembra ali su pitanja nepoverenja toliko dominantna da će se još malo protegnuti. Kao vrhunac Jupiter je započeo svoj 13-mesečni put kroz znak Vage, čemu su se astrolozi radovali kao vremenu povratka racionalnosti i civilizovanosti, što bi bila pozitivna strana Vage. Izgleda da se sada pokazuje i njena negativna strana – neodlučnost.

U toku narednih nekoliko meseci Jupiter će napraviti kardinalni T-kvadrat sa Plutonom iz Jarca i Uranom iz Ovna. Ovo implicira da će se izvući ogromne (Jupiter) stvari na površinu. Pluton možda želi da ih potisne ali Uran neće imati mira dok se sve ne obelodani.

Ovi aspekti su slični onima krajem 2007. i 2008. godine kad je Jupiter započeo svoj 14-godišnji ciklus, praveći konjunkciju sa Plutonom u decembru 2007. To je bilo samo dva meseca pre nego što je DJIA napravila skok svih vremena. Ubrzo zatim započela je svetska kriza. To daju Jupiter i Pluton u teškom aspektu. Prvi egzaktan kvadrat (od tri) će 24. novembra probuditi teme važne tokom perioda konjunkcije 2007. i 2008. godine: dugovi, deficit i neizvršenje novčanih obaveza. Ovome dodajte i poreze. Pluton vlada svim tim, a Jupiter donosi preterivanje ili izobilje.

Samo posmatrajte kako se ta pitanja postavljaju u narednim mesecima i kako berza reaguje (ponovo). Dani bankrota će se vratiti, kao i nagle promene cena. Ja lično sumnjam da će biti gore nego 2008, čak i ako finansijski sistem bude pod pritiskom.

Ovaj scenario je mogao biti izbegnut samo da su političari “tapšali balansiranju budžeta i smanjenju troškova, umesto što su obesmrtili ono što su potrošili”.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

16.-23. IX 2013

Povoljni trigonski aspekti od 14. septembra su ustupili mesto teškoj konjunkciji Venere i Saturna 18. septembra, nakon čega sledi još oštrije stacionarno direktno okretanje Plutona 20. septembra. U međuvremenu, tu je Pun Mesec 19. septembra.

Saznaj više

27.01 – 03.02. 2014

Dana 31. januara, Venera će završiti svoje retrogradno kretanje i krenuti direktno. Svi kontra-trend oporavci koji su započeli u roku od nekoliko dana kada je Venera krenula retrogradno – 21. decembra, verovatno će okončati taj kontra-trend i vratiti se u prvobitni trend za manje od deset berzanskih dana počev od 31. januara.

Saznaj više

26. V – 02. VI 2014

Mars je konačno, prošle nedelje 20. maja, završio svoje retrogradno kretanje. Međutim, kako polako kreće direktno, još mesec dana će ostati u T-kvadratu sa rastućim kvadratom Urana i Plutona.

Saznaj više