24. novembra Jupiter pravi prvi od tri kvadrata prema Plutonu. Ovo je treća četvrtina faze njegovog velikog ciklusa započetog 11. decembra 2007. Sve faze imaju svoje teme koje se javljaju na početku ciklusa. Centralna tema sadašnjeg kvadrata Jupitera i Plutona će izaći na videlo 24. novembra i trajaće do 4. avgusta 2017. godine.

Bilo je nekoliko velikih priča na tržištima prošle nedelje. Verovatno je najveća skok britanske funte u petak ujutru pre nego što se američko tržište otvorilo. To je bilo dovoljno da izgura američki dolar ispod 96.76. Prvo je skočio na 97.18 u petak da bi do zatvaranja berze pao na 96.50, što je najniži pad dana.

Prvobitni skok dolara je imao zahlađujući efekat na zlato i srebro koji su naglo pali u utorak da bi nastavili da se srozavaju sve niže kako je nedelja odmicala. Zlato je palo sa 1350 na 1240, a srebro sa 19.38 na 17.50. Ovakav pad nismo imali još od juna.

Za ranjivost valute nije jedini razlog Brexit. Više smo zabrinuti što je Odbor Federalnih rezervi stavio sam sebe u ćošak. Jedini izlaz iz te pozicije je podizanje kratkoročne kamatne stope. Mali pad u izveštaju o zaposlenju nije bio dovoljan da bi se tvrdilo da više nema novih radnih mesta u USA, što su dobre vesti za Baraka Obamu i Hilari Klinton. Međutim, kontinuirano jačanje dolara do izbora se poklapa sa 16-godišnjim ciklusom koji ide u korist Republikanaca. Na svakih 16 godina dolar napravi skok u toku 9 meseci pred izbore kada Republikanci pobeđuju (2000. sa Bušem , 1984. sa Reganom, 1968. sa Niksonom i 1952. sa Ajsenhoverom). Na svakih 16 godina dolar ima pad, i tada Demokrate pobeđuju, što je bio slučaj sa Obamom 2008., Bil Klintonom 1992., Karterom 1976., Kenedijem 1969. i Ruzveltom 1944. godine.

Ima razloga zašto ciklus tako funkcioniše, a vrlo je interesantno da je niz prekinut 1928. i 1936. godine, što navodi na pomisao da bi to mogao biti i slučaj sada zbog sličnih okolnosti koje su nastale u periodu između 1928. i 1944. godine.

Ekstreman skok britanske funte se može astrološki povezati sa kvadratom Marsa i Jupitera prošle nedelje. Kao što smo naveli u prošloj kolumni, Mars uskomešava stvari i može biti vrlo reaktivan na vesti, dok Jupiter predstavlja dinamiku preterivanja. Ovo preterivanje je bilo očigledno u slučaju funte i plemenitih metala.

Komešanja na drugim tržištima su moguća ovog meseca. Kako će Sunce napraviti dva T-kvadrata sa Plutonom i Uranom 7. i 15. oktobra, u isto vreme kad Mars, Jupiter i Uran budu imali međusobne apekte, to može dati velike promene cena. Oktobar je svakako po tome poznat ali bi ovaj oktobar mogao biti jači nego obično po tom pitanju. Između 19. i 28. oktobra Mars će ući u konjunkciju sa Plutonom i u kvadrat sa Uranom, što može biti vrlo napeto. Ako tržišta padnu, to će biti veoma snažno.

Potpisi koji uključuju Plutona i Urana se poklapaju sa moćnim silama prirode, ili čak terorističkim napadima, pretnjama po živote mnogih. Svedoci smo uragana Metju koji je pogodio Karibe i koji se sada podiže ka istočnoj obali. Ovo bi moglo da doživi svoj vrhunac za nedelju dana, kako se budemo približavali punom Mesecu 16. oktobra, što će biti središnji deo perioda translacije između 7. i 28. oktobra.

“Najbolji argument protiv demokrata je petominutni razgovor sa prosečnim glasačem”, Vinston Čerčil

“Veliki ljudi imaju velike mane. Zatim ih prihvate i preokrenu u velike rezultate.”, Rudi Đulani

24. novembra Jupiter pravi prvi od tri kvadrata prema Plutonu. Ovo je treća četvrtina faze njegovog velikog ciklusa započetog 11. decembra 2007. Sve faze imaju svoje teme koje se javljaju na početku ciklusa. Kad se vratimo na period oko decembra 2007. godine videćemo da su tada teme bile plutonovske: dugovanja, deficit i neizvršavanje novčanih obaveza. Ove teme su uzburkale leto 2007., da bi u januaru 2008. godine bile van kontrole i dovele do recesije u narednih nekoliko nedelja od početka ciklusa. Centralna tema sadašnjeg kvadrata Jupitera i Plutona će izaći na videlo 24. novembra i trajaće do 4. avgusta 2017. godine.

U celom ovom periodu biće prisutan još jedan kardinalni T-kvadrat, ovaj put između Jupitera, Plutona i Urana. Ovo neće biti tako jako kao u periodu od 2008. do 2010. kada je i Saturn bio uključen. Međutim, tri od četiri planete čine 75%, što daje okvirnu ideju o tome šta se može dešavati na tržištima u poređenju sa prethodnim periodom i u kojoj meri.

Možemo primetiti da taj period nije u potpunosti bio ispunjen gubicima. Vlada Amerike je sprovela svoj univerzalni medicinski program, danas poznat kao ObamaCare. Ummmm… čekaj malo… taj program je na ivici kolapsa sad. Ili je to bila još jedna žrtva plutonovskih tema ili će se ispostaviti da je to jedna od pozitivnih strana Plutona: reforme, obnova i reciklaža. Nešto nam mora dati. To je priroda Plutona, kao i priroda treće četvrtine faze ciklusa, kada treba prepoznati da su potrebe iskazane na početku ciklusa sada zastarele i da im je potreban veliki remont.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

17.-23. X 2011

Berze širom sveta nastavile su nagli rast u odnosu na najniže vrednosti od prethodne nedelje. Uprkos pozitivnim nadama koje su se prošle nedelje čule od strane lidera u Nemačkoj i Francuskoj, dužnička kriza u evro zoni nije ni blizu svog rešenja.

Saznaj više

20.-26. II 2012

Kada je Uran naglašen, stvari se brzo menjaju, a to posebno važi kada se Uran nalazi u Ovnu. I kako se događaji odvijaju iznenada, tako i prognoze moraju brzo da se objavljuju. Mantra Urana u Ovnu je: “Ništa neće ići kao što se očekuje. Treba brzo da se naviknite i prilagodite tome – ili ćete izgubiti”.

Saznaj više

25.VI-01.VII 2012

Dobrodošli na prvi egzaktan kvadrat Urana i Plutona. To će se desiti samo još šest puta u naredna 33 meseca. Kao što smo obećali, to će biti izuzetno “divlja vožnja”.

Saznaj više