Kratkoročno posmatrano, polako izlazimo iz kvadrata Marsa i Saturna od 19. januara i krećemo se ka kvadratu Venere i Saturna 27. januara. Ovaj drugi aspekt je vrlo interesantan budući da Venera vlada vrednostima, a Saturn predstavlja smanjenje, što se odnosi na svako tržište koje opada jer je ono sada kandidat za obrt i reli.

Upravo započinjemo novi predsednički četvorogodišnji ciklus sa veoma uranovskom ličnošću Donalda Trampa, baš kada Sunce ulazi u Vodoliju, kojom vlada ova planeta. Ovo je novo vreme, i tipično za dinamiku Urana, sve će se promeniti na način koji niko, pa ni gospodin Tramp, ne očekuje. Svi ćemo morati da se naviknemo na različitost i nepredvidivost. Nešto će možda funkcionisati bolje nego što bi iko mogao očekivati, dok drugo možda ne ispadne kako smo se nadali. Nalazimo se u periodu uzbudljivih novih uspona, i zabrinjavajućih novih dolina, posebno u narednih 90 dana (do 21. aprila).

Ovo se odnosi i na finansijska tržišta, na kojima možemo očekivati talasanje cena, što može biti dobro za one koji sklapaju kratkoročne trgovačke poslove, a za one koji rade na duže staze samo ako tačno predvide kad se nagli uspon završava i pokupe plodove pre nego što cene opet porastu. Da, strah dominira na tržištima, a planete se spremaju za obilje aspekata u narednih 90 dana.

Berze su bile uglavnom u padu prošle nedelje, iako je bilo nekih koji su imali reli u petak posle motivišućeg govora predsednika Trampa na inaguraciji za predsednika Amerike. Pa ipak, još uvek su dobrano ispod ikada postignutog vrhunca uspeha koji se beležio prve nedelje nove godine, oko 3. januara, važnog dana obrta sa tri zvezdice. NASDAQ nastavlja da bude izuzetak sa porastom koji je opet napravio u petak 20. januara. Valuta nastavlja reli (a američki dolar i dalje pada), prateći 13-godišnji pad evra (koji se desio 3. janura). Kao što je više puta pominjano u ovoj kolumni, u toku je 16-godišnji ciklus u kome dolar dostiže svoj vrhunac, kada je, istorijski gledano, republikanski kandidat biran za predsednika. Taj vrhunac 16-godišnjeg ciklusa je sad, u januaru 2017. +/- 6 meseci. To se i desilo kada je dolar dostigao najvišu vrednost od decembra 2002. godine, dok je tačno 3. januara  2017. počeo da pada.

Kako je dolar pao, zlato i srebro su započeli reli, praveći lepe uspone. I plemeniti metali i valuta će biti tema sledećeg webinara 29. januara pod nazivom “Veliki reset” (“The Great Reset”) prema čartovima Amerike, Odbora federalnih rezervi, Donalda Trampa i Dženet Jelen, sa ciljem da se vidi kako se preklapaju sa Trampovim novim kabinetom i budućnošću izvesnih finansijskih tržišta. Čak iako ne znate ništa o astrologiji, ovo je webinar koji ne smete propustiti.

U narednim godinama, počev od ove, začuće se izvestan zvuk iduvavanja na berzama kako novi penzioneri budu počeli da podižu novac sa svojih računa izdvajanih godinama za penziono osiguranje. Ovo je priprema za Jupitera koji kasnije ove godine ulazi u Škorpiona (dugovi), a Uran se približava Biku, znaku štednje, gde će ostati 7 godina počev od 2018. Međutim, pre nego što sve krene nizbrdo, Saturn će napraviti svima omiljene trigone sa Uranom, od novembra 2016. do septembra 2017. godine. Ovaj 45-godišnji ciklus korespondira sa dugoročnim ciklusom porasta američkih akcija, ali se kroz istoriju berze to do sada ponovilo samo četiri puta. Ovo će biti peti. Reč je o tome da će se dugoročni porast završiti ove godine, sudeći po oba geokosmička faktora, i postaće očigledna realnost u kojoj će mnogi biti primorani da prodaju akcije kad se budu penzionisali. Za investore je to veoma važan podatak u planiranju strategije za 2017. godinu.

Kratkoročno posmatrano, polako izlazimo iz kvadrata Marsa i Saturna od 19. januara i krećemo se ka kvadratu Venere i Saturna 27. januara. Pomenuli smo važnost ovog prvog kvadrata za Dan Inaguracije, s obzirom na natalnu kartu Donalda Trampa i Irana, u prošloj kolumni. Ovaj drugi aspekt je vrlo interesantan budući da Venera vlada vrednostima, a Saturn predstavlja smanjenje, što se odnosi na svako tržište koje opada jer je ono sada kandidat za obrt i reli. To ćemo pratiti mi trgovci, zato što kasnije od 6. do 11. februara energiju menja Jupiter kad krene retrogradno i napravi trigon sa Suncem 11. februara. Ovo je klasičan geokosmički znak za reli na onim tržištima koja su u padu.

Posle toga postaje vrlo interesantno od 22. februara do 21. aprila kada se bude formirao najveći broj geokosmičkih potpisa. Ovaj period započinje moćnom Solarnom eklipsom (Južni čvor) 27. februara, što je obično izazovnije nego kad je u pitanju eklipsa sa Severnim čvorom, tačno usred konjunkcije Marsa i Urana u T-kvadratu sa Jupiterom i Plutonom. S obzirom da je gospodin Tramp uranovski tip, zanimljivo je videti da li će uspeti da ostane pod kontrolom tada. Ako ne, ovo je simbolika velikih potresa na svetskoj političkoj sceni, a odnosi se takođe i na potrese Majke Prirode. Ovo nije vreme za rizik ako na videlu ima potencijalne opasnosti.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

19.-25.IX 2011.

Izgleda da je Pun Mesec, u ponedeljak, 12. septembra, uticao na velike preokrete berzanskih indeksa širom sveta. Ali ti preokreti, mogu biti beznačajni u poređenju sa onima koje će izazvati geokosmičke konstelacije koje se odvijaju u vreme mladog Meseca koji se približava 27. septembra, naročito ako berze do tada nastave da rastu. Ponekad berze na Pun Mesec padaju na dno, a zatim se do mladog Meseca oporavljaju.

Saznaj više

23. – 29. I 2012

Ovo bi trebalo da bude još jedna zanimljiva nedelja. U ponedeljak je mlad Mesec u Vodoliji. Svaka planeta koja menja znak je znak preokreta u psihologiji i pažnji investitora. Berze koje na mlad Mesec rastu su osetljive na preokret, posebno ako je mlad Mesec u vazdušnom znaku.

Saznaj više

04.-10. VI 2012

Berze širom sveta počinju da reaguju na razorne posledice svetske eksplozije duga, kao što se i očekuje približavanjem rastućeg kvadrata Urana i Plutona, koji će ovog meseca, juna 2012, započeti svoju prvu od sedam egzaktnih konjunkcija.

Saznaj više