Sledeća runda neverovatno moćnih geokosmičkih potpisa počinje od 31. marta i traje do 21. aprila, kada će se odigrati čak 11 aspekata, uključujući Venerino okretanje direktno, a Saturnovo retrogradno, međusobno praveći kvadrat. Sve ovo počinje Jupiterovim drugim kvadratom sa Plutonom 31. marta, pa će fokus biti na dugovima, deficitima i porezu.

Po saznanju da će Odbor federalnih rezervi podići kratkoročnu kamatnu stopu po treći put za redom u 15 meseci – svi su slavili. To je zato što su skoro sva tržišta doživela porast u ovom periodu. Na primer, DJIA je porasla za 200 poena od pada u utorak, što će reći samo dva dana kasnije. Isti je slučaj sa zlatom, srebrom, robom. Nekako je Odbor uspeo sve da ubedi da porast kamatne stope neće uništiti ekonomiju, već naprotiv, da će je ojačati.

Ovakav sud pod retrogradnom Venerom se možda neće ispostaviti kao sasvim ispravan, a posebno budući da se reči i dela Odobra ne podudaraju baš uvek.  

Videli smo kako je Odbor najavio da se ekonomija približava cilju od 2% inflacije, pa su tržišta pomislila da će stvarno biti u stanju da taj procenat drži pod kontrolom. Ali sačkajte samo trenutak. Ako ekonomija izgleda tako dobro, zašto bi predvideli samo 2% porasta kamatne stope ove godine, a ne i sledeće, i sledeće? Zar ne zvuči to kao porast? Isti je slučaj i sa izjavom da se u naredne dve godine nezaposlenost neće povećati, tj. da neće ići ispod 4.5% (a inflacija iznad 2%). Što kaže urednik Wall Street Journal-a “Izgleda da Odbor misli da je američka ekonomija dostigla svoju veličanstvenu ravnotežu koja će se nastaviti u večnosti.” Stvarno? Ne baš, po viđenju finansijskih astrologa.

Sva ova slavlja odvijaju se pod retrogradnom Venerom koja vlada ljubavlju i novcem. Možda se ove zamišljene vrednosti (Venera) promene kad ona krene direktno (15. aprila). A možda se promena desi i u naredna dva, tri meseca, mada verovatno već sledeće nedelje. Pod retrogradnom Venerom se nečije mišljenja, verovanja i uverenja menjaju gotovo neprimetno. To je toliko suptilno da nećete ni primetiti dok ne bude prekasno.

Sve ovo ne iznenađuje nikoga ko čita ovu kolumnu. Već smo nekoliko puta naglasili važnost perioda između 24. februara i 21. aprila po pitanjima kamatne stope, i predvideli da će se podići tad kad su izgledi za to bili vrlo slabi. Objave centralnih banaka, multimesečni trendovi i početak kontra-trenda na mnogim tržištima se obično dešavaju u 6-nedeljnom periodu retrogradne Venere. Jedino pitanje je da li se obrti koji su počeli između 27. februara i 2. marta još uvek računaju. Ako je tako, ovaj skorašnji reli neće još dugo trajati. Kontra-trend koji je počeo tada može se nastaviti do sredine aprila, dok Venera ne krene direktno.

Ove nedelje počinje nova zodijačka godina sa ulaskom Sunca u znak Ovna, što je početak proleća za one koji žive severno od ekvatora. Proleće se već oseća u vazduhu. Delovalo je kao da se zima nikada neće završiti, što će biti još izraženije kad Saturn uđe u znak Jarca dan nakon zimskog solisticija 21. decembra 2017. Ovo će nam delovati kao dve godine zime. Ali hajde da se vratimo iz budućnosti u sadašnji trenutak…

Sunce će biti u znaku Ovna 30 dana (od 20. marta do 19. aprila) dok je i Venera retrogradna, praveći u ovom periodu dva puta kvadrat sa Saturnom 5. i 21. aprila. Ima jedna stvar koju treba da znamo o Ovnovima – oni žele da lete. Ovnovi ne vole da čekaju. Nestrpljivi su i impulsivni, često na sopstvenu štetu. Za to vreme, a posebno od 5. do 21. aprila, Venera će se vratiti iz Ovna u Ribe, gde će ući u kvadrat sa Saturnom. Ovo je kao neka nizbrdica prirodne sirove ovnovske energije koja u susretu sa Saturnom jadne Ovnove može učiniti potpuno frustriranim zbog prepreka, blokada i odlaganja onoga što žele da urade odmah, a ne mogu.

Sledeća runda neverovatno moćnih geokosmičkih potpisa počinje od 31. marta i traje do 21. aprila, kada će se odigrati čak 11 aspekata, uključujući Venerino okretanje direktno, a Saturnovo retrogradno, međusobno praveći kvadrat. Sve ovo počinje Jupiterovim drugim kvadratom sa Plutonom 31. marta, pa će fokus biti na dugovima, deficitima i porezu. Ovakvi konflikti znaju da isfrustriraju tržišta, kao i vođe vlada.

Ovi apsekti takođe naglašavaju frustracije u ličnim odnosima. Evo Venere koja je u fazonu vile “samo me ne zaustavljaj”. Kad se vrati u sanjivu ali pasivnu i romantičnu ljubavnu Veneru iz znaka Riba koja kaže “Molim te, ne pritiskaj me sada, mislim da je bolje da se raziđemo jer vidim sav teret koji nosiš, a ja to ne mogu da podnesem, ali zašto mi nisi rekao istinu, jer sada moram da uradim nešto što ne želim, i molim te, nemoj da pokušavaš da me pronađeš…”

Ovako će izgledati i u vladi i u privatnim vezama u narednih mesec dana. Na tržištima će to izgledati kao eksplozija nabolje, pa sedećeg dana povlačenje i obrt. To je sve tako tipično za Veneru koja em što je retrogradna, em se vraća iz jakog i dinamičnog Ovna u Ribe sklone predaji i odmaranju.

Ovo mu dođe kao princip braće Marks: “Ja imam svoje principe. Ali ako ti se ne sviđaju, ja imam druge.”

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

19.-25. XII 2011

Svetski lideri nisu mogli da ispune želje svetskih investicionih zajednica. Da li ste to očekivali od retrogradnog Merkura, pomračenja Meseca preko ose Blizanci – Strelac i Urana koji kreće direktno, i sve to u vreme dugo očekivanog Samita evropskih lidera koji je održan prošlog vikenda?

Saznaj više

23. – 29. IV 2012

Bik vlada novcem i imovinom, a mlad Mesec predstavlja novi lunarni ciklus. Ideja je da nove aktivnosti započnu za vreme mladog Meseca i da se nastave za vreme punog Meseca, dve nedelje kasnije. Ovo je rastuća faza Meseca. Ponekad i na berzama ovo radi kao kratkoročni trend, posebno u odsustvu drugih geokosmičkih faktora.

Saznaj više

Od 03. – 10. IX 2012

U ponedeljak, 3. septembra, Venera će napraviti opadajući kvadrat sa Saturnom. Pošto Venera vlada vrednostima, a u lošem aspektu sa Saturnom može predstavljati pad vrednosti, ovo sugeriše opet neki strah u vezi finansijske budućnosti sveta.

Saznaj više