Možemo da se radujemo Venerinom velikom trigonu sa Saturnom i Uranom od 12. do 17. septembra, jer je Venera planeta dogovora i kompromisa, a Saturn predstavlja dogovor sa dugoročnim pozitivnim ishodom.
Posledica moćne Solarne eklipse 21. avgusta je berza sa lepim relije prošle nedelje, uprkos manjem broju novih radnih mesta nego što je očekivano u septembru, i čak manjem broju poslova generalno uzev. Prateći primarni ciklus tačno između 18. i 21. avgusta, što su bili kritični dani obrta sa tri zvezdice, Dow Jones Industrial Average se popeo sa 21.600 na 22.036 u petak, 1. septembra. Najviša zabeležena vrednost i dalje ostaje 22.179 od 8. avgusta, samo jedan dan posle Lunarne eklipse. 
 
Nisu svi indeksi akcija pali 21. avgusta. Neki su nastavili da padaju sve do relija prošlog petka. U stvari, i nije bilo toliko međutržišnog odstupanja u različitim regionima sveta kako bi se moglo očekivati pod retrogradnim Merkurom. Ovo je definitivno potpis Trikstera nad Triksterima na finansijskim tržištima. U Evropi su za to primeri nemački DAX, londonski FTSE, ciriški SMI, i holandski AEX. Svi su imali prvo pad, pa reli u petak, mada ispod najviše zabeležene vrednosti u avgustu mesecu. 
 
Međutim, imamo Ameriku gde je argentinski Merval Indeks dostigao svoju najvišu vrednost u petak, dok je brazilska Bovespa premašila svoj vrhunac postignut u novembru 2010. NASDAQ Composite je skoro stigao do najviše vrednosti od 6460 koju je imao 27. jula, dostigavši 6449 u petak, 1. septembra. U Aziji nije bio takav slučaj. Skoro su sva tržišta doživela pad. 
 
Sad možemo da pomislimo da svi ovi usponi i padovi, kao i rekordna razaranja uragana Harvi (Harvey) imaju veze sa Solarnom eklipsom, i delimično ćemo biti u pravu. Solarna eklipsa je donela pad na američkom tržištu ali je taj pad bio 29. avgusta i u drugim svetskim indeksima. A uragan se desio prošle nedelje, ne u nedelji eklipse. Tako da imamo osnova da pomislimo da je ovde ipak reč o drugim geokosmičkim faktorima koji donose gubitak, pa uspon. A to su: srednje rastojanje (midpoint) retrogradnog Merkura 24. avgusta, Venera kvadrat Uran (uragan) istog dana, i Saturnovo okretanje direktno (prvo gubitak, pa reli) 25. avgusta.  
 
Prošla nedelja je bila važna i za evro i za plemenite metale. Evro je porastao na 1.2069, 29. avgusta, što je najviše od 2. januara 2015. Zlato je poraslo na 1334.50 u petak, 1. septembra, što je najviše od izborne noći 8. novembra, dok je srebro skočilo na najviši nivou od 25. aprila. E sada se Merkur okreće direktno pa ćemo videti da li su svi ovi skokovi realni ili je u pitanju još jedna igra retrogradnog Merkura, Trikstera. On je i dalje na obaraču, što znači da treba biti vrlo oprezan dok se sve ne završi. 
 
“Spadalo dođe kod svog najboljeg prijatelja i pita ga: Prijatelju moj, da li veruješ u slobodu govora?” Ovaj mu odgovori: “Naravno da verujem.” A Spadalo će na to: “Onda ti nije problem da zovem inostranstvo sa tvog telefona?” 
 
Sloboda govora znači da imate pravo da koristite sopstvene resurse za sopstvene ciljeve. Ali vam ne daje pravo da, u ime slobode govora, uzmete nečiji telefon, nečiju kuću, ili bilo šta tuđe iz svojih razloga.” – deo intervjua Ričarda Epštajna (Richard A. Epstein) objavljenog u Wall Street Journal-u, 26-27.08.2017
 
“Nakon Građanskog rata, Mark Tven je uočio jednu veliku misteriju: kako to da je fizička hrabrost tako česta, a moralna tako retka”, Robert Morgantau (Robert M. Morganthau) za Wall Street Journal, 26-27.08.2017
 
“Naučimo da živimo zajedno kao braća ili sestre. U suprotnom ćemo zajedno propasti kao budale.”, Martin Luter King (Martin Luther King), 1965. 
 
Merkur završava svoj retrogradni hod u utorak, 5. septembra, što nije jedini važan geokosmički potpis sledeće nedelje. Istog dana Mars ulazi u znak Device, Sunce pravi opoziciju sa Neptunom, a zatim imamo pun Mesec 6. septembra. Zato, ima i dalje puno Marsa (agresivnost) i Neptuna (pasivnost, nesigurnost, neobjektivno izveštavanje i obaveštavanje). To je kao kad stvarno želite da započnete nešto novo ali nikako ne možete. Svaki put kad napravite neki napredak, sve počne da deluje kao debakl. To može biti pasivno-agresivno. To može da znači da pokušavate nešto jednostavno ali nekako sve ispadne vrlo komplikovano i povuče za sobom one koji neće to više da podržavaju. To je kao povećanje duga. Kao pokušaj da progurate budžet ili izgradite zid na južnoj granici. Zamislite da sve te ideje stavite u veliki paket, umesto da ih vadite jednu po jednu, i biće vam jasno zašto se administracija bori da usvoji bar jedan zakon. A opet, berza nastavlja da raste. 
 
Prateći pun Mesec sa Neptunom ove nedelje, možemo da se radujemo Venerinom velikom trigonu sa Saturnom i Uranom od 12. do 17. septembra. Ovo bi mogla biti poslednja prilika za Kongres da ove godine usvoji neki zakon, jer je Venera planeta dogovora i kompromisa, a Saturn predstavlja dogovor sa dugoročnim pozitivnim ishodom. Za berzu se pod ovim aspektom ne brinem. 
 
Međutim, posle 17. septembra, približava se treća i konačna opozicija Jupitera i Urana koja će imati uticaja do 27. septembra. Neuspeh da se usvoji ijedan novi zakon (ili budžet), povećanje duga, a može da se odnosi i na velike obrte na finansijskim tržištima. Jer konačno, ovo je najkonzistentniji geokosmički potpis u korelaciji sa primarnim ciklusima u Americi sa orbisom od 12 radnih dana. Poslednja opozicija u ovoj seriji se dogodila 1. marta 2017. To je bilo vreme uspona DJIA, koje je vodilo u 7 nedelja pada sve do 19. aprila, što je bio najduži pad u 2017. Jupiter i Uran su takođe simboli slobode govora i poriva za nerazumnim zahtevima od drugih. 
 
Podeli ovaj članak:

Povezani članci

19.-25.IX 2011.

Izgleda da je Pun Mesec, u ponedeljak, 12. septembra, uticao na velike preokrete berzanskih indeksa širom sveta. Ali ti preokreti, mogu biti beznačajni u poređenju sa onima koje će izazvati geokosmičke konstelacije koje se odvijaju u vreme mladog Meseca koji se približava 27. septembra, naročito ako berze do tada nastave da rastu. Ponekad berze na Pun Mesec padaju na dno, a zatim se do mladog Meseca oporavljaju.

Saznaj više

23. – 29. I 2012

Ovo bi trebalo da bude još jedna zanimljiva nedelja. U ponedeljak je mlad Mesec u Vodoliji. Svaka planeta koja menja znak je znak preokreta u psihologiji i pažnji investitora. Berze koje na mlad Mesec rastu su osetljive na preokret, posebno ako je mlad Mesec u vazdušnom znaku.

Saznaj više

04.-10. VI 2012

Berze širom sveta počinju da reaguju na razorne posledice svetske eksplozije duga, kao što se i očekuje približavanjem rastućeg kvadrata Urana i Plutona, koji će ovog meseca, juna 2012, započeti svoju prvu od sedam egzaktnih konjunkcija.

Saznaj više