Posle ovonedeljnog punog Meseca i Marsa u konjunkciji sa Saturnom, kosmos se premišlja između trenutaka dogovora i nade, praćenih momentom neizvesnosti, i neodlučnosti u preuzimanju obaveza.

Prošlonedeljne prognoze – 26.3. – 2.4.2018.

Jedno od osnovnih astroloških pravila u vezi retrogradnog Merkura uči nas da je tada povoljan period za prikupljanje informacija i razgovor pre nego što se donese konačna odluka i to naročito ako je odluka ishitrena i iznenađenje za druge. Merkur, prevarant, sada nije samo retrogradan (implicirajući na odluke koje se mogu zažaliti, dovesti do neželjenih posledica, ili koje kasnije moraju biti modifikovane i promenjene), već je retrogradan u Ovnu, znaku impulsivnosti i hrabrosti. Taj potez se može tumačiti nezrelo, ukoliko nije usmeren na pokretanje diskusija sa ciljem postizanja pozitivnog novog početka. Možda je to predsednik Tramp nameravao sa svojom tarifnom izjavom protiv Kine. Možda pokušava da pokrene novi pregovarački proces sa Kinom koji će dovesti do toga da se ishod smatra poštenom trgovinom. 

Ali da se vratimo u stvarnost. Ova nestabilnost i konfrontacija mogli bi trajati još deset dana, kako je opisano prošle nedelje, i neće se završiti pre konjunkcije Marsa i Saturna 2. aprila 2018. Za to vreme, Sunce u Ovnu će takođe biti u kvadratu sa Marsom (24. mart) i Saturnom (30. marta), dok će Venera kvadrirati Pluton i spojiti se sa Uranom (23.-28. marta). Ovo nije povoljno za berzu, osim da bi se neka vrsta pada ili najnižih vrednosti mogla odvijati u narednih deset dana.

Međutim, ako pokušavate da dobijete na tržištima tokom ovog retrogradnog perioda, bolje da budete vrlo pokretljivi i istovremeno manje reaktivni na mamac koji su drugi postavili za vas. Razmislite pre nego delujete. Saznaćete da će pod retrogradnim Merkurom biti prisutno obilje lažnih izlaza i lažnih kupovina i signala, gde se podrška i otpor krše, samo da bi bili svedoci naglog preokreta, 1-4 dana kasnije. Ako niste pažljivi, zavrteće vam se u glavi od ovih promena na tržištima. Retrogradan Merkur u Ovnu, sa Marsom kao njegovim vladarem koji ide u konjunkciju sa Saturnom, nije pokazatelj onih koji su pažljivi u izražavanju ili akcijama. Međutim,  može koristiti u ostvarivanju napretka u projektima koji ne zahtevaju pomoć drugih. Drugi mogu samo da poremete vaše napore. Delujte samostalno.

Prognoze za period od 2.4. – 8.4.2018.

U finansijskim krugovima kad god učinak akcija ili robe dođe do medijskih naslova, taj ciklus je završen. Međutim, niko ne predviđa da će berza uskoro propasti. Pa ipak, ne nedostaje uverenja da je berza već na početku novog pada, naročito u tehnološki teškom NASDAK-u, koji je 13. marta pao sa najvišeg nivoa od 7637, na sedmonedeljnji minimun, 28. marta, na 6901 dolar. To je bio brz gubitak od skoro 10%. Ono što je najvažnije u ovom padu jeste koliko se dobro uklapa u naše geokosmičke studije. Možda se sećate da smo identifikovali period od 1. do 13. marta kao period pod teškim uplivom Jupitera, kada smo očekivali da berzanska tržišta padaju. 13. mart je bio datum trećeg i poslednjeg tranzita Jupitera (Sunce trigon Jupiter). Sledeći geokosmički kritični datum preokreta koji smo najavili bio je 27. i 28. marta, u skladu sa konjunkcijom Venere i Urana. Uran upravlja tehnološkim zalihama. Kao da je probudio sopstveni interni budilnik, NASDAK se srozao 28. marta – upravo na dan konjunkcije Venere i Urana – i ubrzo doživeo trocifreni pad  u četvrtak, narednog dana i poslednjeg dana trgovanja u nedelji. Znam da ima mnogo investitora koji misle da je astrologija besmislica, sujeverje i da ne vredi razmišljati o njoj kao dragocenom alatu za predviđanje datuma promena na tržištu. Ali evo o čemu se radi: ovakve sinhronizovane korelacije se dešavaju previše često da bi se odbacile kao slučajnost, što lako čine oni koji nisu uradili istraživanje, i koji nisu stvarno uložili napor da razumeju istoriju ponašanja tržišta.

Prošlonedeljna tržišna aktivnost bila je povoljna za državne zapise i sirovu naftu, koji su dostigli najviše vrednosti u ovom ciklusu. Nije bilo toliko povoljno za zlato i srebro, koji su skočili u periodu naše kritične zone preokreta 27. i 28. marta, a zatim su ubrzo pali u četvrtak. Bitkoin, je početkom nedeljne klonuo, trpeo je čitavu nedelju i sada preti da nastavi da pada na 5000 dolara ili čak niže, ako ne dođe do obrta, jer Mars ide u konjunkciju sa Saturnom 2. aprila.

KRATKOROČNA I DUGOROČNA GEOKOSMIČKA RAZMIŠLJANJA

Posle ovonedeljnog punog Meseca (31. marta) i Marsa u konjunkciji sa Saturnom (2. aprila), kosmos se premišlja između trenutaka dogovora i nade, praćenih momentom neizvesnosti, i neodlučnosti u preuzimanju obaveza. Ideje zvuče dobro, jer Venera pravi trigon sa Marsom, Saturnom i Plutonom, od 7. do 17. aprila. Ali obećanja izostaju dok Sunce i Uran kvadriraju Plutona, i dok Merkur, Saturn i Pluton menjaju pravac od 10. do 22. aprila. Ovo se odnosi na pitanja ljubavi i novca, dok se ova druga reflektuju na tržište akcija. Kako se poreska sezona završava sa novim Mesecom i Merkur kreće direktno 15. aprila, pažnja počinje da se prebacuje na nova pitanja. Na kraju krajeva, to je ipak Novi Mesec u Ovnu, a oba simbolizuju nove početke. Povrh toga, heliocentrični Merkur će ući u Strelca (17. do 27. aprila), a tržišta mogu započeti novi krug nestabilnosti, posebno u plemenitim metalima. Dakle, u pravom duhu ovnovske inicijative, dozvolite mi da prikažem delić onoga za šta mislim da će se dešavati na svetskom geopolitičkom nebu i gde će biti preusmerena pažnja. 

U znaku Ovna smo od 20. marta, a jedan deo pažnje koju on nameće jeste nacionalna bezbednost i vojni položaj. Predsednik Tramp bi trebalo da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, možda u aprilu. Nešto sam već izneo o osobinama ličnosti i retoričkim veštinama Blizanaca, kao što je Donald Tramp. Ksi Đinping iz Kine je još jedan Blizanac, kao i predsednik Tramp. Čini se da se razumeju i dive jedan drugome, dobro se udružuju u međunarodne pregovore (i trgovinu). Oboje izgleda da razumeju i dive se lideru Rusije Vladimiru Putinu, čije je natalno Sunce u Vagi na Trampovom Jupiteru, a u trigonu sa Trampovim i Đinpingovim Suncem. Ova tri lidera su harmonična jedan sa drugim, zasnovano na njihovim položajima Sunca i Jupitera. Onaj koji iskače iz toga je Kim Džong Un, Jarac, rođen 8. januara, ali godina njegovog rođenja nije sigurna (1982, 83 ili 84).

Iznosim ove stvari jer verujem da je astrologija važan ključ za razumevanje šta će se uskoro pojaviti u pogledu zahteva Trampa za fer trgovinu i nacionalnu sigurnost, što su verovatno dve važne teme s Ksi Đinpingom (Kina) i Putinom (Rusija). To nisu dve međusobno isključive oblasti od značaja. Mislim da je moguće da svaki od ova tri moćna muškarca želi da bude poznat kao nosioc mira, a ne kao ratni huškač, igrajući na kartu nove trgovinske politike sa ekonomskim prednostima za svaku od njihovih zemalja. Ali pre toga, moraju da odigraju svoje ratne igre, ili da bar retorički pokažu koliko su snažni lideri koji imaju vojnu sposobnost da unište bilo koga koji ometa njihov narod. Možda je to ono što će ih na kraju dovesti do stola kako bi sagledali detalje o nečemu veoma velikom što većina nas jednostavno nije u mogućnosti da vidi u ovom trenutku. Ili je to možda nešto što ne želimo da vidimo, jer postoji veliko pitanje poverenja između naših lidera i njihovog stanovništva.

 

Kao što je nekadašnji predsednik Džimi Karter rekao: “Svako želi mir u svetu. Jedina prepreka svetskom miru su lideri sveta.”

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

31.X-06.XI 2011.

U velikom stilu Strelaca i Jupitera, ovo je velika nedelja za berze, a posebno za cene svetskih berzanskih indeksa. Jupiter je vladar Strelca, a njihovi principi jesu preterivanja, ekscesi i velike oscilacije cena, naročito ako su u aspektu sa Marsom i Uranom.

Saznaj više

05.-11- III 2012

Tri berze koje pratimo su prošle nedelje dostigle nove trogodišnje maksimume. Međutim, ovaj fenomen još uvek nije ponovljen na drugim svetskim berzama, uključujući kinesku i hongkongšku. Uskoro, 7. marta, približavamo se kritičnom periodu kada Jupiter napušta deo neba u kome njegov položaj ukazuje na mogućnost dostizanja vrha dugoročnog ciklusa.

Saznaj više

16. – 22. VII 2012

Prošle nedelje se završila jedna od možda najprijatnijih solarno-lunarnih konstelacija koje se dešavaju svake godine. Od srede uveče do petka (po istočnom letnjem vremenu), Sunce se nalazilo u znaku Raka, a Mesec u Biku. Ovaj solarno-lunarni period je bio prilično miran, i jedine geokosmičke oluje je izazivao Mars u T-kvadratu sa Uranom i Plutonom.

Saznaj više