Period mekih i harmoničnih aspekata koji su započeli u četvrtak, 5. jula, odražava se, kako se i očekivalo, rastućim cenama kapitala u mnogim delovima sveta. Sunce trenutno pravi veliki trigon sa Jupiterom i Neptunom (5-8 jula), a Jupiter kreće direktno 10. jula.

Bila je to nedelja niskog prometa u SAD-u, ali to nije zaustavilo nekoliko tržišta u postizanju zanimljivih preokreta nakon što je Mars krenuo retrogradno prethodne nedelje. Sa retrogradnim Marsom u povratku do svog drugog kvadrata prema Uranu 1. avgusta, verovatno je da će se nastaviti nesabilnost finansijskih tržišta i ishitrenih političkih izjava. Ništa neće biti bolje ni kada Merkur bude retrogradan, od 26. do 19. avgusta.

Većina tržišta je započela nedelju pod pritiskom nakon što je Mars 26. juna krenuo retrogradno, a mnogi od njih su se do kraja nedelje oporavili.Sirova nafta je 3. jula postigla novi trogodišnji maksimum, ali je odmah nakon toga pala na kraju nedelje. Ovo se može pokazati kao važno, jer Sunce trenutno izlazi iz velikog trigona sa Jupiterom i Neptunom, planetama koje vladaju naftom.

KRATKOROČNA GEOKOSMIČKA SLIKA

Period mekih i harmoničnih aspekata koji su započeli u četvrtak, 5. jula, odražava se, kako se i očekivalo, rastućim cenama kapitala u mnogim delovima sveta. Sunce trenutno pravi veliki trigon sa Jupiterom i Neptunom (5-8 jula), a Jupiter kreće direktno 10. jula. Ovo će biti praćeno Venerom koja će napraviti veliki trigon za Saturnom i Uranom (11. i 14. Jula). Usred svega ovoga, imaćemo pomračenje Sunca u opoziciji sa Plutonom 12. jula.

Međutim, posle 14. jula, kosmička dinamika počinje da se menja. Sunce će se kretati prema      T-kvadratu sa Marsom i Uranom (25. jula-1. avgusta), nakon čega će Uran promeniti pravac 7. avgusta. Sve se to odvija tokom sledećeg retrogradnog ciklusa Merkura (25. i 19. avgusta). Obilje Uranovih napetih aspekata, praćenih retrogradnim Merkurom i Marsom uz promenu pravca Urana, predstavlja formulu za sistemske šokove ili pobunu prirode. Nagle promene planova ili iznenadni temperamentni nastupi svetskih lidera koji mogu popustiti pod pritiskom, mogli bi izazvati haos na svetskim finansijskim tržištima. Ukoliko ne uspeju da stvari drže pod kontrolom takvo ponašanje može dovesti do paničnih reakcija. Ovo će takođe biti period povećane opasnosti od nasilja, kao što su teroristički napadi ili psihotični ispadi "usamljenih vukova". To bi se takođe moglo poklopiti sa prirodnim katastrofama poput zemljotresa i erupcija vulkana. Čitaocima se savetuje da se drže podalje od potencijalno opasnih situacija ili ljudi sa poremećajem ličnosti sklonih ispadima.

DUGOROČNE MERE I MUNDANA ASTROLOGIJA

"SAD se sada ponašaju na način koji bi sve mogao dovesti do sloma čitavog sistema trgovanja i drastičnog smanjenja svetske trgovine … Trgovinski rat bi prouzrokovao ogromnu migraciju radnika." – Paul Krugman, New York Times International, 4. jula 2018.

Istorijske studije koje su u korelaciji sa opadajućim trigonom Saturna i Urana pokazuju određeni obrazac. Iako se ova dva moćnika nalaze na 13 lučnih minuta stepena od četvrtog kontakta (25. do 28. avgusta), stvarni centralni period delovanja se odvijao u tri kontakta između 25. decembra 2016. i 11. novembra 2017. godine. U poslednja četiri slučaja kada se desio ovaj 45-godišnji aspekt, u svakoj prilici su dostizane nove najviše vrednosti na američkim i britanskim tržištima akcija, bilo u okviru vremena egzaktnog kontakta ili u periodu od samo dva meseca. Visoke vrednosti od 23. do 29. januara 2018. godine, dva meseca nakon poslednjeg tačnog kontakta, uklapaju se u ovaj istorijski obrazac.

U skladu sa retrogradnim Marsom u Vodoliji i usred trećeg kvadratnog aspekta prema Uranu – u finansijskom znaku Bika, predsednik Tramp vuče neke rizične poteze. Da, on ima rezona u ovom trgovinskom ratu sa Kinom, jednostavno zato što SAD uvozi mnogo više iz Kine nego što izvozi. Usled ove ogromne razlike Kina ne može da uspostavi ravnotežu. I uprkos ideji mnogih analitičara da Kina može nadoknaditi troškove prodajom svoje robe drugim narodima, činjenica je da niko ne troši više od Sjedinjenih Država. Ipak, to je možda razlog nedavnom oštrom padu kineske valute. Jeftinija valuta će učiniti proizvode atraktivnijim za ostatak sveta, što će zauzvrat umanjiti potencijalne gubitke nastale uvođenjem novih američkih nameta.

Ideja je da umanjenjem trgovine sa Kinom Amerikanci kupuju više domaće robe, čime se više njih vraća na posao. Međutim, postoje ozbiljne sumnje, a time i rizici ovakvog razmišljanja. Prvo, to znači da će roba koštati više, kako Amerikancima kod kuće, tako i njihovim partnerima u inostranstvu. Veći troškovi za robu koju će Amerikanci pokušati da izvoze rezultiraće manjom prodajom u inostranstvu, a ne većom, i pogodiće američke izvoznike. Oni koji uvezu kinesku robu i prodaju ih u Americi takođe će biti pogođeni, jer će morati da plate više da bi pozitivno poslovali. Kao što mnogi ekonomisti napominju, niko ne dobija u trgovačkom ratu. I izvoznici i uvoznici će patiti, a rezultat će biti gubitak tržišnog udela, prodaje i profita, što će zauzvrat značiti da će mnogi privrednici na kraju zatvoriti poslovanja, a njihovi radnici će biti otpušteni – kako u Kini, tako i u SAD-u.

Povećanje troškova robe ima i inflatorne implikacije. Sa Jupiterom u vladajućem znaku Strelca, (8. novembra 2019. – 2. decembra 2019. godine) gde se oba tiču svetske trgovine, može se pomisliti da bi se trgovinski sporovi okončali, a da bi se svetska trgovina pod obnovljenom nadom i optimizmom oporavila. Ipak, u isto vreme, Jupiter će biti u kvadratu sa Neptunom (u svom vladajućem znaku Riba). Neptun i Ribe mogu predstavljati gubitak kontrole tako što se udaljuju i ne prepoznaju posledice svojih odluka i postupaka. Jupiter i Neptun se mogu povezati sa rastućim cenama, rastom inflacije većim od očekivanog, posebno s obzirom na to da će Saturn i Pluton biti u konjunkciji u januaru 2020, mesec dana nakon što se završi kvadrat Jupitera i Neptuna.

Ovo nas dovodi do sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa sledeće nedelje. Pomračenje Sunca je 12. jula, u opoziciji sa Plutonom, a takođe i u vreme retrogradnog Marsa. Opozicija ka Plutonu podrazumeva prisutnost skrivenog cilja koji može biti "tajna". Retrogradan Mars implicira da se željeno verovatno neće desiti; postojaće problemi u dobijanju podrške ili među samim akterima neophodnim za realizovanje plana. Pitate se ko ili šta nedostaje ili podriva dogovor. Sa kim i gde će se šahovski majstor Putin dogovoriti? Kina ili SAD? Da li on, rođen u znaku Vage to uopšte zna? Pomračenje Sunca na severnom čvoru takođe pravi veliki trigon sa Jupiterom i Neptunom, što znači da ovde postoji obećanje i nada. Ali to može biti više iluzija nego realnost jer je uključen Neptun. Izgledće i zvučiće obećavajuće, sa mogućim nagoveštajem rađanja heroja. Ali ko vuče konce u ovoj predstavi igrača-heroja koji se predstavljaju kao spasitelji – čuvari – uoči pretnji trgovinskog rata koji sada privlači pažnju sveta? Moje mišljenje je da je glavni pokretač planeta koja je u konjunkciji ili opoziciji sa Sunčevom eklipsom – Pluton, u ovom slučaju – a drugi aspekti su samo dekor sa daleko manje uticaja.

Budite spremni na nedelju dana – ili šest nedelja – nekih neverovatnih događaja na svetskoj sceni. Svet može izgledati drugačije krajem avgusta. Kao još jedan važan korak u "Velikom resetovanju" ovo će oblikovati i promeniti celokupan način poslovanja.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

19.-25. XII 2011

Svetski lideri nisu mogli da ispune želje svetskih investicionih zajednica. Da li ste to očekivali od retrogradnog Merkura, pomračenja Meseca preko ose Blizanci – Strelac i Urana koji kreće direktno, i sve to u vreme dugo očekivanog Samita evropskih lidera koji je održan prošlog vikenda?

Saznaj više

23. – 29. IV 2012

Bik vlada novcem i imovinom, a mlad Mesec predstavlja novi lunarni ciklus. Ideja je da nove aktivnosti započnu za vreme mladog Meseca i da se nastave za vreme punog Meseca, dve nedelje kasnije. Ovo je rastuća faza Meseca. Ponekad i na berzama ovo radi kao kratkoročni trend, posebno u odsustvu drugih geokosmičkih faktora.

Saznaj više

Od 03. – 10. IX 2012

U ponedeljak, 3. septembra, Venera će napraviti opadajući kvadrat sa Saturnom. Pošto Venera vlada vrednostima, a u lošem aspektu sa Saturnom može predstavljati pad vrednosti, ovo sugeriše opet neki strah u vezi finansijske budućnosti sveta.

Saznaj više