Postoji mnoštvo moćnih geokosmičkih aspekata koji će početi direktnim hodom Saturna 6. septembra, i trajaće do 18. septembra, okončanjem trećeg i finalnog kvadrata Marsa i Urana.

Eskalirajući trgovinski rat između SAD i Kine može dovesti do "globalne ekonomske krize", kaže George Yeo, bivši ministar trgovine i spoljnih poslova u Singapuru. Preduzeća ubrzavaju isporuke i preusmeravaju trgovinu i ulaganja kako bi izbegli uticaj tarifa, stvarajući dobit za svoje kompanije. "Ali ovo je privremeno", rekao je za CNBC u petak. "Ako to dovede do globalne ekonomske krize, koja se može desiti, to nije dobro za nas u bliskoj budućnosti,", rekao je Yeo. "Mislim, upravo smo imali Trampa koji je pretio napuštanjem STO (Svetska trgovinska organizacija) ukoliko se pravila ne promene u korist SAD-a", dodao je on. www.cnbc.com, 31. avgusta 2018.

Mars je krenuo direktno u ponedjeljak, 27. avgusta. Kao po pravilu, u naredna 1-3 dana, mnogi svetski indeksi zaliha su okončali svoj rast započet 1-3 trgovačka dana nakon što je Mars 26. i 27. juna postao retrogradan. Razlog za visoki skok u novim ciklusima početkom prošle sedmice uzrokovala je inicijativa predsednika Trampa da okonča pretnju tarifama koju je započeo ranije ove godine. Razlog zastoja i pada indeksa kasnije tokom nedelje bio je zbog obnavljanja tarifnih pretnji predsednika Trampa, posebno protiv Evrope i Kine, u kombinaciji sa njegovom novom pretnjom da će se SAD povući iz Svetske trgovinske organizacije (STO).

Mars se približava poslednjem od tri kvadrata sa Uranom, započetih sredinom maja. Donald Tramp je ozbiljno uranski lik. On se ponaša u skladu sa prirodom te planete naročito kada je Uran teško aspektovan, kao što je to bilo od 15. maja. Uranski principi podrazumevaju nepredvidivost i uznemiravanje i opiru se svakoj stagnaciji. Ponekad su uzbunjivanja i smetnje korisne. U ovom slučaju, svetske berze su jasno iskazale šta misle po pitanju smanjenja trgovine i robnih tarifa kao što smo svedočili prošle nedelje (svidelo im se), u odnosu na ono što misle o povećanju tenzija oko ovih pitanja, što smo svedočili kasnije tokom nedelje (to im se ne sviđa). Mi ćemo se baviti pitanjem trgovine većim delom ove kolumne.

KRATKOROČNA GEOKOSMIKA 

Postoji mnoštvo moćnih geokosmičkih aspekata koji će početi direktnim hodom Saturna 6. septembra, i trajaće do 18. septembra, okončanjem trećeg i finalnog kvadrata Marsa i Urana. Direktni Saturnov hod je važan kosmički događaj, ali kvadrat Marsa i Urana pokazuje ogromnu, 50% istorijsku usklađenost sa krajem i početkom 50-sedmičnog ili dužeg ciklusa (rasta ili padova) američkih indeksa akcija u roku od 13 dana trgovanja. Taj vremenski period otpočeo je prošle nedelje, 29. avgusta. 

MUNDANA ASTROLOGIJA I DUGOROČNA RAZMIŠLJANJA

Predsednik Donald Tramp je u intervjuu sa Blumbergom (Bloomberg) u četvrtak odbacio ponudu Evropske unije da eliminiše carine za automobile ako bi SAD uradile isto.  Nekoliko sati ranije, komesar EU za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je na trgovinskom odboru Evropskog parlamenta da je EU "voljna sniziti čak i naše carinske tarife na nulu, sve tarife na nulu, ukoliko to isto uradi SAD". Tramp je rekao da ponuda nije "dovoljno dobra", dodajući da će "potrošačke navike" Evropljana ići u pravcu kupovine evropskih automobila, a ne u pravcu kupovine naših automobila. " Trenutno, SAD nameću tarifu od 25 odsto na lake kamione i pik-ap i 2,5 odsto na male automobile. EU naplaćuje tarifu od 10 odsto na sva putnička vozila. – www.cnbc.com , 30. avgusta 2018.

Trgovina. Poštena trgovina. I mogućnost trgovinskog rata.

Proučavajući geokosmičke korelacije sa ciklusima aktivnosti ljudi, "trgovinom" upravlja Jupiter i znak njegove vladavine, što je Strelac. Takođe, prikazan je 9. kućom u horoskopu nacije. Koncept "pravičnosti" odnosi se na Veneru i znak kojim vlada, što je Vaga. U karti SAD koju koristimo (2. jul 1776, 11:50, Filadelfija), Vaga je u usponu, što znači da je Venera vladar u američkoj karti. Venera, vladar horoskopa, je u konjunkciji sa Jupiterom, i obe planete su u 9. kući trgovine SAD-a. Zapravo, američka mantra više od 200 godina bila je "slobodna i fer trgovina". Istorijski gledano, kada SAD pobede u ratnom sukobu, ne pokoravaju, pljačkaju i bankrotiraju svoje protivnike. Umesto toga,  daju im novac i pomažu im da obnove svoje privrede obećanjem da će onda "trgovati" sa SAD-om. Sporazumi o trgovini su krivotvoreni na principima pravičnosti (Venera i Jupiter).

Dakle, kakvo je značenje "fer trgovine" u današnjem eskaliranju tarifnog rata koji predvodi predsednik Tramp? Kako bi izgledala "fer trgovina" uvođenjem međudržavnih tarifa? Možda sam naivan, ali ponuda "Evropske unije da eliminiše tarife za automobile ako bi SAD učinile isto" izgleda kao razuman i dobrodošao korak u pravcu "fer trgovine". Odgovor predsednika Trampa da ponuda "nije dovoljno dobra" i da "potrošačke navike Evropljanja da kupuju evropske automobile, a ne naše automobile", izgleda da nije u skladu sa karakterom američkih vrednosti usmerenih na slobodnu i fer trgovinu. Što vapi za pitanjem: da li zahtevanje da pojedinci iz drugih država menjaju lični izbor u vezi potrošnje teško zarađenog novca stvarno ima veze sa slobodnom i pravednom trgovinom? Da li bilo koja vlada ima pravo da zahteva od drugog naroda da promeni svoje potrošačke preference? Šta ako bi se ovakav stav preokrenuo? Kako bi Amerikanci odgovorili na zahteve drugih nacija da moraju menjati potrošačke navike da bi neko drugi stekao prednost i korist u trgovini?

Postoji mnogo drugih suštinskih pitanja u vezi odgovora predsednika na evropsku ponudu, ali oni stvarno nemaju mnogo veze sa slobodnom i fer trgovinom. Na primer, ako je istina da su "potrošačke navike Evropljanja da kupuju evropske automobile, a ne naše automobile", svako se može sa razlogom zapitati: "zašto?" Može li to biti zato što se američki automobili ne kotiraju toliko visoko kao neamerička vozila. U nedavno objavljenom članku časopisa Potrošački izveštaj (Consumers’ Report) o top 10 svetskih automobila (www.consumerrports.org/), samo je jedan američki proizvođač automobila – Tesla. Na jednoj drugoj listi prvih deset automobila za 2018. godinu, navode se samo tri marke automobila iz Amerike. Da li možda evropski potrošači preferiraju kupovinu visoko kvalitetno ocenjenih automobila od američkih vozila, kako procenjuje ugledni američki magazin? Možemo se zapitati: da li samo evropski potrošač ima naviku da kupuje neameričke automobile, ili i američki potrošači više vole da kupuju visoko ocenjene automobile strane proizvodnje? Možda problem ne leži u potrošačkim navikama Evropljana da kupuju svoje automobile, a ne naše. Možda se to odnosi na kvalitet proizvoda i na rangiranje automobila od strane nezavisnih organizacija, kao što je Potrošački izveštaj.

Ili, možda pristupačnost ima veze sa tim. Dolar je protekle godine jačao, čineći američku robu skupljom u Evropi. Pored toga, Evropa naplaćuje porez od 10% za sva putnička vozila, a SAD nameće carine od samo 2,5% na manje automobile  (i 25% na lake kamione i pickup). Čini se da bi obostrano eliminisnje carinskih tarifa bilo moguće i da bi bilo od koristi za većinu američkih proizvođača automobila i njihovih korisnika. Tražeći od Evropljana (pa čak i Amerikanaca) da promene svoje kupove navike – za džabe, lični izbor – pri izboru automobila, kako bi to koristilo američkim proizvođačima automobila izgleda manipulativno i nepravično.

Da li se ovde stvarno radi o slobodnoj i fer trgovini koja bi podstakla svetsku trgovinu, a time i svetsku ekonomiju? Ili je ovo pregovarački stil uglavnom rukovođen egom sklapajući poslove koji omogućavaju prednost Americi, ali predstavljaju štetu američkim trgovinskim partnerima? Ako je to slučaj, onda takva taktika neće podstaći želju Evropljana da kupe bilo šta proizvedeno u Americi. Naprotiv, takav zahtev za promenom prava pojedinca na sopstveni izbor čini se kao neprihvatljiv od strane bilo koje vlade. To je manipulativno i lako bi moglo dovesti do nepotrebnog bojkota američkih proizvoda. Umesto rešavanja trgovinskih sporova, ovi zahtevi ih mogu eskalirati. Ko želi da kupi proizvode od nekoga ko pokušava da kontroliše vaše pravo u ličnom kupovnom izboru kada trošite vlastiti novac na koji ste platili porez?

I tu se krije opasnost, ili druga strana, moguće manifestacije geokosmičkih potpisa. Tokom većeg dela 2018. godine  (15. juna – 15. novembra), tranzitni Saturn je u opoziciji sa konjunkcijom Venere i Jupitera u karti SAD-a. Saturn se odnosi na princip ograničavanja, kontrole, zahteva i pritisaka. Istorijska uloga SAD-a kao pravedne i slobodne trgovačke nacije (konjunkcija Venere i Jupitera u 9. kući) je sada na ispitu. Ali ova geokosmička tema će se završiti, obećavajući rešenje koje će okončati ove trgovinske sporove. Pored toga, Jupiter (trgovina) ulazi u Strelca (takođe trgovina) 8. novembra, gde će ostati do decembra 2019. Ovo takođe ukazuje na mogućnost značajnog povećanja svetske trgovine, što bi značilo i kraj tarifnih pretnji. Pa, šta bi moglo krenuti loše?

Pa, dve stvari bi zapravo mogle da krenu naopako posmatrajući stvari iz ugla kosmičkih kretanja. Prvo, Jupiter u Strelcu će napraviti kvadratni aspekt ka Neptunu u Ribama 2019. godine. Obe planete predstavljaju nedostatak kontrole, nemogućnost identifikacije prisutnih problema jednostavno iz razloga što ih ne želi videti. Trgovinski sporovi se mogu okončati, ali svetska ekonomija tada raste previše brzo i van kontrole, zbog naglog rasta cena (inflacija). Inflacija je već uzela maha i van kontrole je u ​​nekoliko zemalja. Drugo, Jupiter u bilo kom glavnom aspektu ka Neptunu može značiti propuštanje prilika za rešavanje trgovinskih sporova kada je to moguće. U prethodnim člancima smo pomenuli da će treći i poslednji trigon između Jupitera i Neptuna biti 19. avgusta. Ovo je bila prilika da se reše sporovi sa trgovinskim partnerima, i zaista, SAD se kreću u tom pravcu sa Kanadom i Meksikom, pa čak i Evropa, obraćajući se 19. avgusta sa obećanjem da će uskoro nastaviti sastanke sa Kinom kako bi se rešio taj trgovinski spor. Ali aspekt je prošao, što znači da je prilika bila prisutna i sada je prošla. Biće još prilika od novembra i tokom većeg dela 2019. godine sa Jupiterom u Strelcu. Ali da li će SAD i predsednik Tramp prokockati i te mogućnosti? Na kraju krajeva, biće još jedan aspekt Jupitera i Neptuna (tri, zapravo, tokom 2019. godine), ali ovaj put će to biti mnogo teži, kvadratni aspekt. Ako je tako, umesto bure u svetskoj trgovini i ekonomiji, SAD bi lako mogle pretvoriti trgovinske čarke sa mnogim narodima u stvarne trgovinske ratove. To je opasnost, a ako svetski lideri odaberu taj put, verovatnoća iznenadne i teške recesije dramatično se povećava, dok se krećemo u susret konjunkciji Saturna i Plutona u Jarcu 2020. godine. Jupiter će takođe biti u Jarcu 2020. a kako će biti sa Plutonom, mogućnost povratka tarifa može ponovo izbiti u prvi plan. Na kraju krajeva, tarife su u suštini porezi, a Pluton simbolizuje poreze, dok je Jupiter povezan sa svetskom trgovinom.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Od 08.03. do 15.03.2021.

Sva ova energija Ribe možda nije pogodna za trgovanje pozicijama. Međutim, dobro je za romantiku i umetnost. Povoljno je vreme da se prepustite mašti i iskoristite svoj kreativni potencijal.

Saznaj više

Od 01.03. do 08.03.2021.

Sledeći zanačajan geokosmički period nastupa od 11.-14. marta, kada će se Sunce i Venera spojiti sa Neptunom u znaku Ribe. Tada je i mlad Mesec u znaku Ribe 13. marta i izlazak Merkura iz njegove senke.

Saznaj više

Od 22. februara do 01. marta 2021.

Posvetimo se retrogradnom Merkuru za trenutak. U astrologiji postoji nešto što se naziva Merkurova senka, a odnosi se na period u kome je Merkur direktan i prelazi stepenove koje je već prošao tokom retrogradnosti.

Saznaj više