Jupiter će ući u Strelca 8. novembra, gde će biti narednih 13 meseci, u poziciji koja istorijski ima jaku korelaciju sa dugoročnim rastom tokom tog perioda.

Nekoliko udruženih faktora doprinelo je padu na berzama ovog meseca – razočaranja zaradama, strah od povećanja kamatnih stopa, sukob između Italije i Evropske unije zbog budžetske potrošnje, kritike o naftnoj moći Saudijske Arabije nakon ubistva novinara disidenta i konačno, briga da svetski rast posustaje. – Fred Imbert, www.cnbc.com, 26. oktobra 2018.

Globalna tržišta kapitala nastavila su sunovrat nakon našeg poslednjeg geokosmičkog datuma kritičnog preokreta (CRD) od 3. oktobra, koji je uključivao veoma značajnu retrogradnu Veneru 5. oktobra. U stvari, mnogi berzanski indeksi zabeležili su višemesečne najniže vrednosti, u petak, 26. oktobra, što je tačno na sredini Venerinog retrogradnog hoda (od 5. oktobra do 16. novembra). Naše pravilo glasi da svako tržište koje nije napravilo preokret tokom velikog ili primarnog ciklusa blizu datuma kada Venera postaje retrogradna, verovatno je kandidat za to u roku od 2 dana trgovanja nakon što Venera stigne na pola puta. Ovo pravilo se ne primenjuje na berzanske indekse, jer su doživeli preokret sa retrogradnom Venerom. Nema svrhe očekivati da će se taj pad okončati i odmah preokrenuti u rast. Međutim, postoje neka finansijska tržišta koja se kvalifikuju za ovo pravilo, kao što su euro i američki dolar. Za one koji se ne kvalifikuju (kao što su akcije), i dalje postoji mogućnost da se mogu preokrenuti, ali istorijska stopa frekvencije za takve promene nije toliko pouzdana kao u slučaju onih tržišta koja nisu doživela preokret sa retrogradnom Venerom.

Prošle sedmice videli smo Urana u akciji. Sunce je bilo u opoziciji sa Uranom 23. oktobra. Sledećeg dana, pun Mesec je bio u konjunkciji sa Uranom. U sredu, 31. oktobra, Venera će biti u opoziciji sa Uranom. Kada je više Uranovih aspekata prisutno u kratkom vremenskom periodu, finansijska tržišta (poput akcija) će često pokazivati vrlo oštre promene cena u periodu od četiri dana oko svakog aspekta. Međutim, upravo je međurastojanje ova dva Uranova aspekta naročito sklono potencijalnom preokretu u periodu od nekoliko trgovačkih dana. Taj srednji datum je u subotu, 27. oktobra.

Na ostalim tržištima, zlato je nastavilo da raste do najvišeg nivoa još od našeg specijalnog izveštaja u avgustu kada je dostignuta najniža vrednost. Ta niska cena od 1167,16$ od avgusta nije probijena, a u petak, zlato je skočilo na 1248$. Značajnije stvari su se dešavale sa evrom, gdje je indeks gotovine pao na 1.1332 u petak, 26. oktobra. Najzanimljivije je to što zlato pravi višemesečni skok dok evro testira godišnji minimum a dolar istovremeno skače na godišnji maksimum. Cena zlata bi trebalo da pada kada dolar raste, a ne da raste zajedno sa dolarom. Ali opet, ovo je vreme retrogradne Venere, a Venera upravlja valutama i vrednostima, tako da su sva pravila sada naopačke, a možda i do 16. novembra kada se Venera okreće direktno – ali tada, Merkur kreće retrogradno. Kao da nema predaha od svih ovih retrogradnih planeta još od kraja juna 2018. To je jedna retrogradna planeta za drugom, zbog čega se zapitaš “gde je pravo”. Pod tolikim retrogradnim planetama u tako dugom vremenskom periodu javlja se nepoverenje berzanskih trgovaca u pouzdane tehničke studije, a pojedini trgovci (naročito oni neiskusni) postaju obeshrabreni. Iskusni trgovci to vide drugačije, i znaju da će "ovo proći".

KRATKOROČNA GEOKOSMIČKA I DUGOROČNA MUNDANA RAZMIŠLJANJA

Sada je veliko pitanje za trgovce i investitore da li u Americi i na ostalim nacionalnim berzama zapravo počinje opadajući trend. Posmatrano iz kosmičke perspektive, postoji razlog za to – i postoji razlog da mislite da je ovo samo privremeno povlačenje pre nego što drugi uzbudljivi aspekti dovedu do novih maksimuma svih vremena. 

Prvo, da razmotrimo opadajuću perspektivu. Postizanje najviših vrednosti svih vremena 3. oktobra bilo je samo nekoliko nedelja nakon četvrtog i poslednjeg trigonskog aspekta između Saturna i Urana koji se dogodio kada je ovaj 45-godišnji planetarni ciklus bio samo 13 lučnih minuta stepena od egzaktnog, poslednjih deset dana avgusta. Istorijski, američko tržište akcija je u roku od 2 meseca nakon ovog aspekta uvek dostizalo dugoročni vrh (u ovom slučaju, na snazi je od novembra 2016. do avgusta 2018. godine). Poslednji put kada se ovaj aspekt odvijao poklapa se sa visokim nivoima od januara 1973. godine, nakon čega je otpočeo Votergejt fijasko, a deonice su imale najveći pad od Velike depresije sve do decembra 1974. DJIA je izgubio 46% vrednosti u periodu između januara 1973. godine kada je bio na svevremenskom vrhuncu i decembra 1974. što je bilo dno 36-godišnjeg ciklusa. 

Pa ipak, kosmos takođe šalje naznake za rast. Jupiter će ući u Strelca 8. novembra,  gde će biti narednih 13 meseci, u poziciji koja istorijski ima jaku korelaciju sa dugoročnim rastom tokom tog perioda. Kao potvrda tome imamo izbore 6. novembra 2018. Tržišta su u poslednje vreme opadajuće reagovala oko važnih nacionalnih izbora u SAD. Plus, svako razrešenje trgovinskog spora sa Kinom verovatno će rezultirati snažnim skokom, a Jupiter u Strelcu je povoljan za postizanje rešenja i prekid trgovinskih čarki. U prilog ovome ide okončanje Venerine retrogradnosti 16. novembra (i početak retrogradnosti Merkura). Kada je Venera krenula retrogradno tržišta su bila visoko. Svako tržište koje načini primarni ili veći skok kada Venera ili Mars krenu retrogradno postaje ozbiljan kandidat da se sroza (ili krene nasuprot trendu) kada Venera krene direktno. Stoga, iz kosmičke perspektive, sledeće tri nedelje su veoma važne.

Kada Venera krene retrogradno, ljudi (investitori) promene svoj način razmišljanja, baš kao i političari i bankari, koji su takođe samo ljudi. Kada Venera krene direktno, predomisle se, promene priču i izgovore, vraćajući se na prvobitne pozicije (setite se Saudijske Arabije). Sve se vraća, sve se plaća. Ili, to je nalik onome što vam je jednom bilo dobro da vam se i dalje sviđa (pomislite na prošlog partnera). Ali, onda shvatite zašto ste uopšte izašli iz veze, i tako ponovo nastavite sami.

Uzgred, da li neko prati cene žive stoke od sredine maja kada je Uran ušao u znak Bika? U narednih nekoliko godina, oni koji jedu meso, moraće dobro da plate.

 
Podeli ovaj članak:

Povezani članci

14.-20. XI 2011.

Ove nedelje počinje serija uzastopnih veoma važnih geokosmičkih konstelacija koje će trajati sve do 29. decembra. To je najduži vremenski period u toku godine u okviru koga razmak između dva aspekta nije više od 6 kalendarskih dana, što je veoma važno u našem radu, da bismo uspeli da identifikujemo kritične zone preokreta.

Saznaj više

19. – 25. III 2012

Prošle nedelje je zaista bilo više “poklona s neba”. Kao što je redak, i vrlo harmoničan veliki trigon Venere i Jupitera sa Plutonom i Marsom u zemljanim znacima, tako da su svetske berze nastavile da se oporavljaju. Vlada opšta euforija zbog budućnosti svetske ekonomije i berzanskih indeksa.

Saznaj više

30.VII – 05.VIII 2012

Naredne sedmice biće mnoštvo lakih i skladnih aspekata, koji su uglavnom povoljni finansijske tokove. Međutim, biće takođe pun Mesec (Sunce u Lavu, Mesec u Vodoliji) 2. avgusta, i to može da dovede do prekida ujednačenosti ovog trenutnog oporavka.

Saznaj više