Tri planete koje se okreću retrogradno u istoj nedelji je redak kosmički fenomen što značajno doprinosi uvećanju šansi da se nekom važnom objavom finansijska tržišta mogu podstaći u iznenadni preokret.

Svetska berzanska tržišta reaguju upravo kao što je to uobičajeno kada Venera krene retrogradno (od 13. maja) – beleže rast. To je, naravno, suprotno onome što većina ljudi misli na osnovu sumornog stanja svetskih ekonomija. 

Bitcoin je značajno osnažen prošle nedelje. U petak (8. maja) Bitcoin je prešao vrednost od $10.000 prvi put nakon 24. februara. Sada testira ovogodišnji maksimum $10.519 postignut 13. februara. Bilo je uzbuđenja i sa sirovom naftom koja je dostigla $27.98, što je prilično povećanje (čak više od 4 puta) u odnosu na najniži nivo od 21. aprila kada su se junski ugovori sklapali po ceni od $6,50. I na ostalim tržištima je bilo zanimljivih događanja kako idemo u susret značajnom geokosmičkom periodu u kome je izvesna promena trenda, a sve bazirano na istorijskim poklapanjima sa retrogradnom Venerom.

KRATKOROČNA GEOKOSMIKA I DUGOROČNA RAZMIŠLJANJA

Moramo biti veoma pažljivi. Previše nepažnje i epidemija će se ponovo pokrenuti. Previše opreznosti i celokupna ekonomija je u gubitku. – Francuski premijer Edouard Philippe, Wall Street Journal, 6. maja 2020. 

Ne okreće se retrogradno ove nedelje samo Venera (13. maja). Saturn i Jupiter takođe se okreću retrogradno 10. i 14. maja. Tri planete koje se okreću retrogradno u istoj nedelji je redak kosmički fenomen što značajno doprinosi uvećanju šansi da se nekom važnom objavom finansijska tržišta mogu podstaći u iznenadni preokret.

Uglavnom smo usredsređeni na istoriju retrogradnog hoda Venere, jer je ovaj 19-mesečni planetarni ciklus nekoliko puta odigrao važnu ulogu. Pogledajmo 10. oktobar 2002. godine, kao tačan datum završetka pada berze posle dot com pucanja 2000. Ponovilo se 6. marta 2009, kada je to bio tačan datum udaranja u dno (najniži nivo u 72-ogodišnjem ciklusu) tokom Velike recesije 2007-2009. Poslednji put kada se Venera okrenula retrogradno bilo je 5. oktobra 2018. godine, samo dva dana posle postignuća apsolutnog skoka, kojeg je pratio dramatičan pad 26. decembra 2018. godine, i najveći pad od Velike recesije sve do ove godine. Retrogradnost Venere možda neće biti tako dramatična ovog puta, ali u 80% slučajeva primarni ili polu-primarni ciklus (ili veći) ima tendenciju da se dogodi u roku od 12 trgovinskih dana od retrogradnosti Venere, a uglavnom tokom prvih 7 dana ili čak i ranije. 

Kao što sam mnogo puta ranije već rekao, Venera vlada novcem i ljubavlju. Nema ljubavi, nema novca. Nema novca, nema ljubavi. Ali, što se tiče novca, primećujemo da je u nekoliko slučajeva preokret na berzama bio povezan sa promenom politike centralnih banaka u svetu, naročito Federalnih rezervi. Dakle, možda to ima veze sa promenom politike neke od centralnih banaka. Ili možda ima veze sa valutnom intervencijom ili devalvacijom od strane neke države. Venera se okreće retrogradno i ide u kvadratni aspekt sa Neptunom narednih nekoliko nedelja, kome da verujete? Pod Neptunovim aflikcijama naše je pravilo jednostavno: nikome ne možete verovati, niti onome što čitate, čujete ili vidite. Sa istaknutom Venerom, ovo se posebno odnosi na sferu ljubavi i seksa. To će biti situacija „rekla-kazala“. Istina je… negde između. Ali gde? Niko ne zna. Oni koji znaju ne govore, a ako ipak i kažu, niko im ne veruje.

Isto se odnosi i na trenutni plan ublažavanja ograničenja okupljanja i interakcije u ličnim ili ekonomskim aktivnostima zbog opasnosti od KOVID-19. Kao što se i očekivalo, ograničenja popuštaju. Mnogi državnici žele da se ekonomija vrati u normalnije vode. A svet je podeljen na one koji podržavaju ovaj potez i one koji su njime šokirani. Kao Astrolozi, zabrinuti smo zato što se odluke u vreme retrogradnosti često donose bez dovoljno informacija i podataka a zbog kojih se kasnije zažali. Sa Neptunom u napetom aspektu ka Veneri, to je još izvesnije.

Svakako bi bilo mudro biti oprezan u pogledu društvenih i novčanih aktivnosti. Ovo nije najbolje vreme da dugujete ili zajmite novac, niti je dobro vreme da uđete u intimne ili društvene veze sa strancima (da li je ikad?). Vreme je da kupci i ljubavnici usvoje oprez. Nema ljubavi, nema novca. Nema novca, nema ljubavi. Ali, može biti u redu da razgovaramo preko interneta sa osobom sa kojom ostvarujemo obostranu privlačnost i obostrano flertujemo. U stvari, to je Venera u Bliznacima  pod kvadratnim aspektom. Neptun u Ribama će verovatno uticati na porast aktivnosti ovog tipa. Samo ne govorite drugoj strani gde živite ili koliko novca imate, zarađujete ili dugujete. A ako vam oni kažu, uzmite to sa rezervom. Ništa nije stvarno, osim možda mogućnosti kontakta sa infekcijama ili ljubavnim jadima. Znam da je proleće u većem delu sveta, da se ograničenja ukidaju, ali još uvek nije vreme za bezbrižnost.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

10.-16. X 2011.

Još jednom su se svetske berze kretale savršeno po scenariju koji smo prognozirali u prošlonedeljnom poglavlju “Kratkoročna geokosmička kretanja”. Kako smo i očekivali, berze su loše započele prošlu nedelju.

Saznaj više

13.-19. II 2012

Još jednom su se događaji krajem prošle nedelje poklopili sa geokosmičkim konstelacijama koje su u vezi sa predstojećim rastućim kvadratom Urana i Plutona. Tranzitna Venera od 9. – 15. februara pravi konjunkciju sa Uranom i kvadrat sa Plutonom. Videćemo šta će se ove, sledeće i za dve godine dešavati sa vladom.

Saznaj više

18.-24. VI 2012

Umesto da padaju, u vreme trajanja kvadrata Urana i Plutona, Venere koja od 24. – 27. juna kreće direktno, izgleda da svetske berze rastu. Međutim, kad god Uran ima uticaj, berze mogu da se kreću na način koji vrlo malo brokera ili berzanskih analitičara može da predvidi, i sve se može desiti iznenada.

Saznaj više