Da li je otkrivena čestica brža od svetlosti?

Nedavno je osvanula vest da je u jednoj od najvećih laboratorija za fiziku, smeštenoj u centralnoj Italiji, otkrivena subatomska čestica koja se kreće brzinom većom od brzine svetlosti. Kakvi astrološki pokazatelji potkrepljuju ovo otkriće?

Nedavno je osvanula vest da je u jednoj od najvećih laboratorija za fiziku, smeštenoj u centralnoj Italiji, otkrivena subatomska čestica koja se kreće brzinom većom od brzine svetlosti. Antonio Ereditato iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) je izjavio da su trogodišnja merenja pokazala da se neutrini kreću 60 nanosekundi brže od svetlosti na 730 kilometara, koliko iznosi put od Ženeve do italijanskog grada Gran Saso, koliko su ove čestice putovale. Ovo se kosi sa Ajnštajnovom Specijalnom teorijom relativiteta i dovodi naučnike u zabunu. Naime, jedna od implikacija Specijalne teorije relativiteta je da se ni jedno materijalno telo ne može kretati brzinom većom od brzine svetlosti.

Ajnštajn je svoju teoriju objavio 1905. godine, kada mu je direktivni Jupiter stigao do Sunca, pa ne čudi što ga je ona i proslavila. Tranzitni Uran je te godine pravio kvadrat sa njegovim Merkurom (ideje) i Saturnom (vladar 9. kuće – više znanje, teorije), otkrivajući mu ono što je do tada bilo nepoznato, dajući mu uvide i ideje koje su bile daleko ispred vremena u kome je živeo. Prosečnom čoveku bi ovaj tranzit doneo mnogo nervoze, stresa, probleme u saobraćaju i sl., ali on je ovaj kvadrat pretvorio u mnogo više od trigona, otvarajući svoj um za nešto potpuno novo i posebno.

Međutim, potreba Urana je da se pobuni, da opovrgne, da kaže „ne“, pa je još u tom tranzitu davne 1905. najavljena pobuna u budućnosti, već u tom tranzitu je posejano seme onih naučnika (Uran) koji će jednog dana dovesti u pitanje (kvadrat) Ajnštajnovu ideju (Merkur). I zaista, sada kada isti taj Uran tranzitira preko Ajnštajnove konjunkcije Merkura i Saturna, stiže nam vest koja se kosi s njegovom teorijom.

Po jednima bi potvrda validnosti ovog eksperimenta mogla opovrći Ajnštajnovu teoriju, dok bi po drugima ovo mogao biti put ka stvaranju objedinjene teorije, koja će konačno obuhvatiti kako gravitaciju, tako i kvantnu mehaniku. Takođe, neki naučnici ističu činjenicu da postojanje čestice brže od svetlosti dovodi u pitanje kauzalnost (uzročnost) i postojanje sveta onakvog kavim ga mi vidimo – sa uzrokom koji uvek prethodi posledici. Ovo bi značilo da je moguć i obrnut redosled, da se informacije mogu slati i u prošlost.

 

A šta kaže horarni horoskop?

Za sada su naučnici skeptični i smatraju da je rano za bilo kakve prognoze, te da se ova tvrdnja mora dokazati i u drugim laboratorijama. Dok fizičari ne zauzmu konačan stav, možemo u horarnom horoskopu pogledati da li je tačna vest da je ta vrsta neutrina brža od svetlosti i da li ova vest ugrožava Specijalnu teoriju relativiteta.

Vrh treće kuće je na Akuleusu, roju iz sazvežđa Škorpiona, a rojevi i magline imaju neprijatan običaj da izazivaju slepilo ili bar zamagljen pogled, pa bi se već ovde moglo zaključiti da na vest ipak treba gledati s određenom rezervom.

Vladar treće kuće (informacija) je Jupiter koji se nalazi u 7. kući, ukazujući da je to vest koja je dospela u javnost. Koliko je verodostojna reći će nam prisustvo fiksnih znakova i naglašenost ugaonih kuća u ovom horoskopu. Što više fiksnosti ima, to je informacija pouzdanija. Ascendent je u kardinalnom znaku, kao i vladar Ascendenta, Venera, koja je još u 12. kući, što nikako ne ide u prilog istinitosti informacije. S druge strane, MC je u fiksnom znaku, kao i vladar 3. kuće (Jupiter), Mesec i Mesečev dispozitor, pri čemu su sve tri planete u ugaonoj kući, što bi bili pokazatelji da je informacija tačna. Dakle, postoji određena prevaga među pokazateljima koji ukazuju da je ova čestica zaista brža od svetlosti.

S druge strane, vladar treće kuće, Jupiter, je retrogradan, što bi moglo ukazati da ova tema nije završena, da na njoj još treba da se radi, kako bi rezultat eksperimenta dobio kompletno objašenjenje. Ovo se uklapa i u već spomenutu sliku Akuleusa koji za sada neki deo informacije drži skriven.

Pogledajmo i drugi deo pitanja. Specijalna teorija relativiteta je predstavljena Merkurom, vladarem 9. kuće (kuće višeg znanja). Da bi je bilo šta uzdrmalo trebalo bi da vidimo da je podložna tome. Dakle, kada bi se Merkur našao u snažnom dostojanstvu Jupitera zaključili bismo da Merkur zavisi od Jupitera, što ovde nije slučaj. Takođe, pozicija Jupitera u znaku u kome je Merkur debilitiran ukazala bi da Jupiter uvlači Merkura u problem, da ga ruši. Kako se Merkur ne oseća loše u Biku, očigledno je da Jupiter ne može ugroziti Merkura, te ni vest o ovoj brzoj čestici nije ugrožavajuća po teoriju koja odoleva raznim preispitivanjima duže od jednog veka. Pritom je i Jupiter peregriniran, pa sama vest trenutno nema dovoljnu snagu da bi ostavila dublji trag.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Sommelier, zanimanje budućnosti

U mnogim kulturama osoba koja je posluživala božansko piće, vino, bila je obavijena mističnim velom. Stručnjak za vino mogao je osjetiti mirise i okuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti.

Saznaj više

Pitanja o trudnoći i deci

Iako na samo pitanje „Da li sam trudna?“ danas lako i brzo možemo dobiti odgovor i bez pomoći horarne astrologije, zbog čega ih kljenti retko postavljaju, pitanja vezana za mogućnost ostajanja u drugom stanju, kao i za opstanak trudnoće su poslednjih godina sve češća jer je sve više problema u ovoj oblasti.

Saznaj više