2012. – novi početak, a ne kraj sveta

Neprestane promene u periodu između 2012. i 2015. godine mogle bi zaista doneti nove mogućnosti i novu sposobnost razumevanja. Oslanjanjući se na nadu u tom pogledu, izbećićemo bespomoćnost ropstva koje proizilazi iz služenja i očajničkog držanja za pretpostavke iz prošlosti.

“Dve hiljade dvanaestu godinu bi bilo bolje posmatrati ne kao kraj sveta, što su neki nagoveštavali, već kao početak nečeg mnogo boljeg, nečeg velikog na čemu će se raditi. Ponovo se preispitajmo u pogledu onoga što nam se čini da gubimo. Nije li nam drago što najveći deo toga odlazi? Sagledajmo praznine, ispunjene neizvesnošću koja je ostala nakon neuspelih varki iz prošlosti, kao sjajne mogućnosti da svoje živote i institucije načinimo u mnogo većoj meri onakvima kakve bismo želeli da zaista budu. Shvatimo 2012. godinu kao osvit jedne nove zore. Baš kao i svaka zora, ona nam donosi samo prvi tračak topline. Ko zna kakve će nam nove resurse i mogućnosti doneti dan koji je pred nama, usred ruševina još uvek prisutnih jučerašnjih razočaranja? Neprestane promene u periodu između 2012. i 2015. godine mogle bi zaista doneti nove mogućnosti i novu sposobnost razumevanja. Oslanjanjući se na nadu u tom pogledu, izbećićemo bespomoćnost ropstva koje proizilazi iz služenja i očajničkog držanja za pretpostavke iz prošlosti. Potrebno je shvatiti da se istinski odgovori podjednako zasnivaju na prihvatanju i razumevanju propadanja, kao i razvitka. Glorifikovanje isključivo razvitka (napretka), samog po sebi, može jedino dovesti do konstantnog nezadovoljstva, a i do konačne propasti. Takva vrsta „napretka“, na kojem ekonomisti i koristoljubivi trgovci insistiraju da bude glavni dragulj na kruni naših nastojanja, a političari ga ponavljaju kao besmislenu mantru, nije ništa drugo nego užasno pregorelo parče testa.

Dok smo zagledani ka unutra u pravcu svetlosti koja se vraća, usred tame ovog zimskog perioda, vizuelizirajmo i poželimo dobrodošlicu ogromnoj transformaciji na bolje. Samo razmišljanjem na takav način, dobro može biti moguće.”

Gore navedeni citat predstavlja odeljak iz zaključka poslednjeg izdanja koji je inspirisan horoskopom zimskog solsticija 2011. godine, koji je možda i značajniji od samog prvog dana Nove godine.

Rastući kvadrat između Urana i Plutona je pojačan konjunkcijama Sunca i Plutona 28. decembra i jutarnjom konjunkcijom Meseca i Urana 31. decembra. Najupečatljivije je to što se u horoskopu za London one nalaze u neposrednoj blizini uglova (IC – a i Descendenta) nagoveštavajući da će 2012. godina biti posebno značajna za Britaniju. Merkur u Strelcu samo što nije obrazovao kvadrat sa Marsom u Devici, a Jupiter je upravo izašao iz opozicije sa Saturnom, i sada se nalazi u Biku. Sve ovo nagoveštava napet i problematičan početak Nove godine. Ostalo je mnogo toga nerazrešenog iz 2011. godine što će se kombinovati sa zabrinutošću u pogledu budućnosti. Biće toliko toga što moramo savladati, ali malo dubokog razumevanja izazova ili resursa sa kojima treba da se suočavamo. Prihvatanje ovog nedostatka spremnosti predstavlja prirodni prvi korak u pravcu održivih rešenja.

Praktični realizam — kako uspeti

Sa Saturnom u Vagi koji se nalazi tantalovski nadomak egzaktnog trigona Neptunom u Vodoliji, godina će početi sa osećajem nade da se realnosti mogu spoznati i da se njima može ovladati. Nažalost, Saturn usporava i 7. februara će se naći u retrogradnoj stanici na 29º Vage 30’, dok će se Neptun ubrzano kretati kako bi ušao u znak Riba. Ovaj trigon se neće završiti sve do 11. oktobra 2012. godine. Od Saturnove retrogadne stanice u februaru do njegovog ponovnog direktnog hoda od 25. juna, a čak i kasnije do njegovog stvarnog ulaska u Škorpiona, 5. oktobra 2012. godine, naše strasti će se boriti protiv obuzdavanja. Iskoristimo ovaj period dok je Saturn egzaltiran u Vagi da bismo razvili ispravne sisteme dobrog poretka. Kada tokom jeseni Saturn bude stigao do Škorpiona biće potrebno da se strasti dovedu u red. Ukoliko to ne bude učinjeno, pazite se emotivne neizvesnosti!

Silu koja tera na promenu od početka 2012. predstavlja Jupiter u Biku koji je u aplikacionom trigonu sa Plutonom u Jarcu. Ovo će nas podsticati da izgrađujemo stvari na realan način, tako da će rezultati biti trajni. To ćemo morati da činimo sa nizom kvadrata između Urana i Plutona koji će dominirati u godinama koje su pred nama! Ključ je u radikalnoj, delotvornoj promeni. Pojednostavljena obećanja koja služe kratkoročnim interesima će, pokušavajući da obmanu sistem i vrate ga ponovo u period procvata eksploatacije, zvučati isprazno i biti besmislena. Za postizanje uspeha preko neuspeha, neophodno je ponovo razmisliti i usredsrediti se na istinsku prirodu praktičnosti. Možda ćemo morati da odbacimo mnoštvo pređašnjih, kratkoročnih pretpostavki; i da prihvatimo da ništa nije neophodno i nezamenljivo. Ukoliko to podrazumeva rad bez ikakvih poteškoća, budite sigurni da to činite sa čistom namerom; ne samo onako usput, kao da se radi o praznom obećanju. Fraze kao što su „svi zajedno smo u tome“, „ciklus će se preokrenuti“ i „doći će do napretka” jednostavno neće biti dovoljne. Ukoliko smo išta naučili tokom 2011. godine, kao i tokom godina koje su joj prethodile, to je da se „stručnjaci“ koji se izražavaju na ovakav način zalažu za dodatno bacanje novca, nakon što je novac već jednom uzaludno potrošen – ne samo na polju finansija, već i u svim drugim oblastima našeg života.

Usporite malo da biste otkrili bolji put

Iako će godina otpočeti sa brojnim razlozima za zabrinutost, usporite malo. Nemojte žuriti sa donošenjem odluka tokom ova prva dva meseca nove godine. Sa toliko promena koje će uslediti kasnije tokom 2012. i sledećih godina, doći će do porasta mogućnosti, a razvijaće se nova sposobnost razumevanja na ličnom, društvenom i globalnom nivou. Počnite lagano; budite spremni za period u kome će se Mars i Saturn naći u stanici, što će dovesti do radikalnog preispitivanja svih delovanja i sistema iz prošlosti. Prestanite da slušate obećanja. Počnite da procenjujete realnosti. Tragajte za novim putevima i načinima i budite uvereni u to da su mogući. Budite iznad budućnosti; budite njen gospodar, a ne njena žrtva.

Bilo da se radi o religiji, politici, obrazovanju, zdravlju, odnosima, društvenom ponašanju i o vašem unutrašnjem životu, uvek tragajte za najboljim savetom od najmudrijih ljudi koje možete pronaći. Ispitujte, tražite i osluškujte, pažljivo proučavajte i budite spremni da se stalno iznova predomišljate. Međutim, kada bude kucnuo čas za donošenje odluke, nikada ne prihvatajte da je bilo ko drugi merodavniji od vas samih da donese odluku šta je ono što je dobro za vas. Kada građani vođeni strahom i pohlepom izgube hrabrost da budu takvi, njihova društva se degenerišu do nivoa varvarstva i nasilne netolerancije. Kada verujemo u dobrotu sopstvenih srca, mnogo je lakše videti najbolji mogući put ispred sebe.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Paris Hilton

Posle godina skrivanja svoje traumatične prošlosti iza maske frivolnosti, Paris je najzad rešila da progovori i ovaj film simbolično izlazi u javnost upravo kada tranzitni južni Mesečev čvor prelazi preko njenog Neptuna.

Saznaj više

Venera nam šalje poruku

Snažne konjukcije Venere sa Suncem simbolizuju duboke uvide i promene na nivou kolektivne svesti. Kada je Venera direktna i u konjukciji sa Suncem od dve ribe jača je ona koja pliva u pravcu materijalnog sveta.

Saznaj više