Najznačajnija geokosmička konstelacija, Venera koja kreće retrogradno 15. maja, već se nazire na horizontu. Ovo ima 73% uticaja na berze da dovrše važno dno ili vrh ciklusa u roku od 12 berzanskih dana od ovog događaja, a obično i mnogo manje.

Ukoliko još uvek niste zbunjeni u vezi sa onim što se dešava na berzama, onda niste obratili pažnju. Prošle nedelje je bilo više odstupanja. A bilo je odstupanja i posle odstupanja, što znači da će pola berzanskih analitičara videti znake za tržište bika, dok će druga polovina pronaći razlog za tržište medveda, a političari i berzanski komentatori mogu da kažu i jedno i drugo, u zavisnosti od trenda koji oni prate – to se zove… pristrasnost.

Uzmimo nekoliko primera iz prošlonedeljnih berzanskih kretanja. U utorak, 1. maja, Dow Jones Industrial Average je skočio i dostigao najvišu cenu u poslednje 4 godine. Posle pada na tromesečni minimum samo tri nedelje ranije 10. aprila (tih dana je Mars krenuo direktno), za većinu onih koji prate berze, ovo je izgleda bikovski obrazac grafikona. Ali takođe, 1. maja, ni S&P, ni NASDAQ fjučersi nisu mogli da dostignu svoje nedavne maksimume od kraja marta i početka aprila, što je stvorilo slučaj međutržišnog odstupanja medveda. Ipak, izgledali su dobro i kao da će do petka dostići nove maksimume. A onda se sve promenilo, kada je NASDAQ pao na najnižu cenu od početka marta. DJIA je pao 168 bodova, a S&P fjučersi za 23 i 1/2 poena. Pad DJIA je u okviru normalnog 38 – 62% korektivnog povlačenja u odnosu na skok koji se desio 10. aprila, što bi izgledalo bikovski. Ali povlačenje NASDAQ-a bilo je bliže 100%. Onima koji pristrasno prognoziraju tržište medveda, NASDAQ se čini kao medveđi, a onima koji pristrasno prognoziraju tržište bika se čini da DJIA prolazi kroz normalan korektivni pad. Finansijski astrolozi će se zapitati: šta radi Neptun? Neptun ne radi skoro ništa, ali Merkur je u opoziciji sa Saturnom, a takođe je ovog vikenda pun Mesec preko ose Bik-Škorpija. U ponedeljak i utorak Mesec je u Strelcu ("Faktor Strelca"). To može biti veoma stresno i znak brige i razumevanja. Ali, "magnet" koji vuče cene dole je Venera koja ubrzo kreće retrogradno 15. maja. Samo nas nekoliko dana deli od tog kosmičkog događaja, što je dovoljno blizu da utiče na kretanje berze. Kada ova energija jednom dostigne vrh, što je u roku od dve nedelje od 15. maja, istorijski, verovatnoća je oko 75% za veliki preokret.

Drugi primer ovog divljeg, ćaknutog i čudnog kosmičkog okruženja pokazuje se na plemenitim metalima. Zlato i srebro su se lepo oporavljali od kada su rasprodavani prethodne nedelje 25. aprila. Do utorka, 1. maja, zlato je skočilo na 1672. Do petka se zlatom ponovo trgovalo ispod 1630, testirajući tako minimum od 25. aprila. Srebro je palo u odnosu na taj minimum, i u stvari je palo na najniži nivo od januara meseca, dok se zlato održalo iznad svog minimuma od 1613 od 4. aprila. Ali do zatvaranja berze u petak, tog dana, oba metala su prilično lepo skočila. Odatle ovde imamo međutržišno odstupanje bika. Ali da li će se  bilo koja od ovih berzi stvarno preokrenuti pre 15. maja, kada Venera menja pravac, uprkos ovim potencijalno bikovskim signalima? O tome ćemo još govoriti u " Razmišljanjima o dugoročnim kretanjima planeta" za ovu nedelju.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Najznačajnija geokosmička konstelacija, Venera koja kreće retrogradno 15. maja, već se nazire na horizontu. Ovo ima 73% uticaja na berze da dovrše važno dno ili vrh ciklusa u roku od 12 berzanskih dana od ovog događaja, a obično i mnogo manje. Zabeležili smo da su američki desetogodišnji blagajnički zapisi, u toku trajanja ovog ugovora od petka, 4. maja, skočili na novi vrh, ali ovo ne važi za 30-to godišnje dugoročne državne obveznice. Ovo je značajno zato što: 1) Fed će uskoro završiti "operaciju Tvist", u kojoj kupuje ogromne količine dugoročnih američkih državnih obveznica, podržavajući tako rast vrednosti obveznica, i 2) Uran se približava prvom egzaktnom rastućem kvadratu sa Plutonom (24. juna), koji finansijski astrolozi posmatraju kao “razarača partija”. Plus predstoje nam i važni aspekti Venere (videti "Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta"). Čini se da će se možda desiti intenzivni vatromet od 15. maja do kraja juna, kao kada na utakmici postave dinamit… ustvari – vatromet.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Razlika između Vas i mene je to što Vi želite manje bogatih ljudi, a ja želim manje siromašnih." – Nikola Sarkozi, francuski predsednik, u debati sa Fransoa Holandom, protivnikom njegove Socijalističke partije na izborima koji će se održati ove nedelje (Vol strit žurnal (Wall Street Journal) od 3. maja 2012.).

Hajde sada da govorimo o položaju Venere ove nedelje. Uostalom, u nedeljama koje dolaze, Venera će biti prilično naglašena, zbog svog 6-to nedeljnog retrogradnog kretanja koje će trajati od 15. maja do 27. juna, kao i zbog vrlo retke okultacije sa Suncem 6. – 7. juna (to je kao da Venera promrači Sunce).

Venera se kreće retrogradno otprilike svakih 19 meseci, tako da je to donekle redak fenomen – otprilike onoliko čest koliko i prolazak Severnog Mesečevog čvora kroz svaki znak Zodijaka. Venera svakih 8 godina ide retrogradno i direktno na približno istom stepenu Zodijaka. Na primer, ove godine će se Venera okrenuti retrogradno na skoro 24° Blizanaca 15. maja. Pre osam godina okrenula se retrogradno na 26° Blizanaca – 17. maja 2004. Da napomenemo da je, Dow Jones Industrial Average formirao dno primarnog ciklusa 12. maja 2004. na 9852, a 5 dana kasnije 17. maja je ponovo uspešno testirao ovo dno (odnosno duplo dno) na 9862, a zatim su krajem juna, cene naglo skočile na vrh primarnog ciklusa, kada je Venera okrenula direktno – šest nedelja kasnije. Kao što je dokumentovano u knjizi “The Ultimate Book on Stock Market Timing Volume 3: Geocosmic Correlations to Trading Cycles” (“Osnovna knjiga o najpovoljnijem vremenu za trgovinu na berzi, tom 3: Geokosmički uticaj na berzanske cikluse”), period retrogradne i direktne Venere je istorijski jedan od dva najsnažnija geokosmička uticaja na primarne ili veće cikluse – ili velike preokrete – kada su u pitanju cene akcija.

Ovaj moćni uticaj ne čudi one koji se bave finansijskom astrologijom. U proučavanju astrologije, Venera vlada novcem, kao i ljubavlju. I naravno u realnosti današnjeg vremena, bez novca nema ljubavi (u stvari, trebalo bi da bude obrnuto). Ili prema popularnoj kineskoj poslovici, bez novca nema života! Ali Venera se kreće tako brzo kroz znake da je teško identifikovati dugoročne trendove koji uključuju Veneru. To je kratkoročni tranzit, a time se i vrednuje uglavnom u smislu kratkoročnih preokreta. Takođe možemo posmatrati kretanje sporih planetarnih tranzita u odnosu na natalnu Veneru u horoskopu jedne nacije i predvideti trend privrede te nacije i njene valute. Venera u horoskopu SAD, na primer, nalazi se na prvom stepenu Raka, koji je pod opsadom Plutona i Urana od 2008. do 2011, a to prilično utiče na pad vrednosti američkog dolara u odnosu na druge svetske valute. Ali kako iskoristiti Veneru za praćenje dugoročnih finansijskih trendova širom sveta? Za to je potrebno znati dugoročno kretanje i aspekte Venere. A ključ za to može biti okultacija Venere.

Tačno tako. Venera kreće ka veoma retkoj okultaciji sa Suncem 6. juna 2012. To znači da će se Venera tog dana kretati direktno između Zemlje i Sunca, stvarajući privid malog crnog kruga na površini Sunca. Da je Venera veća, ona bi, posmatrano sa Zemlje, pomračila Sunce, baš kao što to čini Mesec tokom totalnog pomračenja Sunca. Osim toga, ova okultacija Venere je mnogo ređa nego pomračenje Sunca. Solarna pomračenja se dešavaju dva puta godišnje. Venerine okultacije odvijaju se u parovima u razmaku od osam godina, tokom dužeg vremenskog perioda. Poslednja okultacija Venere sa Suncem desila se 1874. i 1882, a ova sada je poslednja koja će se desiti u ovom veku. Prema rečima Stivena van Ruda (Steven van Roode) (http://transitofvenus.nl/), "Tranzit Venere (okultacija sa Suncem)… javlja se u obrascu koji se ponavlja svake 243 godine, u parovima sa razmakom od osam godina, odvojen dugim periodima od 121.5 i 105.5 godina. Poslednji par se desio 1874./1882, ovaj tekući par se dešava 2004./2012, a sledeći par će se desiti 2117./2125. Dakle, ovogodišnji tranzit Venere je vaša poslednja prilika da vidite ovaj fenomen." Hajde da razmotrimo ovaj poslednji koji se dogodio 1874.-1882, a pre toga 1761. i 1769.

Hmmm, prema našim istraživanjima, prvi slučaj dna dugoročnog ciklusa akcija koji smo koristili u našim istraživanjima desio se 1761.-1762. To je bila polazna tačka iz koje su započeli svi dugoročni berzanski ciklusi (72-godišnji i 90-godišnji). A okultacioni par 1874. – 1882? On se poklopio sa najdužom ekonomskom krizom u SAD (1873. – 1879.), kada su takođe Uran i Pluton poslednji put bili u rastućem kvadratu – isti ovaj aspekt koji počinje 24. juna. 2012. i traje do 17. marta 2015.

Pošto Venera vlada novcem, a okultacija (ili pomračenje) često signalizira dramatičnu promenu statusa kvo, ovaj period okultacije Venere od 2004. – 2012. može imati direktan uticaj na svetski dug, koji od 2004. jednostavno eksplodira (kada je započeo ovaj par okultacije Venere sa Suncem). Ovo nas vodi pravo ka tekućim i iznenadnim smenama političkih i ekonomskih strategija u Evropi, pošto su cene akcija prošle nedelje stigle do vrha “repa”.

Od evropskih mera štednje, kao dela rešenja za svoje dužničke krize, već je na ivici da se odustane. Najnoviji ekonomski podaci pokazuju da je veliki broj evropskih zemalja – uključujući i Veliku Britaniju – u recesiji ili vrlo blizu nje. Tokom proteklih nekoliko meseci, mnoge od ovih zemalja su povećale poreze, povrh svojih već vrlo visokih poreza i nedavno su počele da smanjuju potrošnju kako bi zadovoljile stroge budžetske projekcije. Toliko o strogosti, ali ovde se radi o žrtvovanju. Reč je o dugoročnoj posvećenosti da se oslobode potrošnje. To je u vezi sa Plutonom u Jarcu.

Ali ono što oni ne shvataju je da povećanje poreza u kombinaciji sa smanjenjem potrošnje neće dovesti do većih prihoda, što je u prošlosti pokazalo na desetine studija. To takođe dovodi do bunta i društvenih nemira u narodu, koji je izglasao svoje lidere koji su obećali da će popraviti situaciju, i koji će verovatno shvatiti da je jedini način da se reši problem da se – pogodite šta? – sprovedu mere štednje upravo na ovaj način! Ali to nije popularan način. Dakle, tipična politička reakcija, kritika ne sprovođenja mera štednje će doneti olakšanje, a obično ponovo samo u obliku veće potrošnje, ali ne i nižih poreza.

Dakle, umesto da snižavaju poreze, što će podstaći preduzeća da se angažuju i potrošače da više troše, oni su odlučili da ublaži bol i žrtvu (i povećaju svoje šanse da budu izabrani ili reizabrani), trošeći više novca koji nemaju i na taj način povećali dug svojih nacija, u nadi da će to zaista dovesti do novih radnih mesta i više poreskih obveznika. Predsednik ECB Mario Draghi i nemačka kancelarka Angela Merkel pokušavaju da podrže ove mere štednje (npr. Savetuju državama da upravljaju svojom potrošnjom i usvoje odgovorniju fiskalnu politiku da bi smanjili svoj dug). Ali oni gube podršku, kao i Sarkozi. Jednostavno rečeno, mnoge zemlje odustaju od svog prvobitnog cilja da smanje dugove prihvatanjem mera štednje. Oni su se predali i podigli belu zastavu kontroli duga umesto da unovče svoj izlazak iz krize (naravno, oni to neće priznati, ali to je logičan zaključak ove politike).

Dugoročno, ova promena će verovatno biti odlična za zlato, ali nije dobra za evropske valute. I zaista, da li je bilo sumnje da će politički (ali ne ekonomski) gurui predati neophodnu borbu i krenuti lakšim putem, što će samo, i nadalje, dovesti do veće eksplozije duga, a verovatno i inflacije, možda čak i do hiper-inflacije? To nije verovatno sa kvadratom Urana i Plutona od 2012.-2015. To takođe nije verovatno sa Saturnom koji i dalje napreduje ka konjunkciji sa Plutonom 2020. Setite se kada je poslednji put Saturn bio u opadajućoj fazi sa Plutonom? To je bilo od 1966. – 1982. Možda se sećate kakve su bile poslednje godine tog perioda u pogledu inflacije.

Ali postoji nada. Od 26. decembra 2012, do 22. septembra 2013, Saturn i Pluton će formirati opadajući sekstil, koji se smatra harmoničnim aspektom, dok će u isto vreme biti u uzajamnoj recepciji (jedna planeta se nalazi u znaku kojim vlada ova druga). Ovo može biti prilika za dugoročno rešenje i razradu plana u toku ovog perioda od 8 godina (Saturn u konjunkciji sa Plutonom). Ali to će uključiti štednju, zbog toga što se dužnička kriza ne može rešiti tako što će se nastaviti sa potrošnjom koja je mnogo veća od prihoda. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Od 20.07. do 27.07.2020.

Za pojedince i normalan svakodnevni život, ovo može biti veoma naporno vreme, ali ako nemate jasne ciljeve može se pretvoriti u period odlaganja i frustracije.

Saznaj više