Promena koja se novim ciklusom Venere upravo desila, jeste promena energetskih polova Zemlje, pri čemu je četvrta, srčana čakra Zemlje probuđena na suprotnom kraju planete, na onom u kome je voda, kao elemenat, najdominantnija.

Ujedinjena Astrološka Konferencija UAC 2012 u New Orleansu (od 24. do 29. maja) bila je posvećena tranzitu Venere preko Sunčevog diska. Sam naziv konferencije – “Venus on the Rise!” – o tome najbolje svedoči.

Nakon predavanja o Hermetičnoj Astrologiji koje sam imao drugog dana konferencije, prilazi mi Carolyn Cassey, poznati astrolog iz Washingtona, sa sledećim pitanjem:

“Da li ti veruješ da je predstojeće buđenje Venere koje će se desiti 05. juna, zapravo buđenje njene verzije u vidu Inane?”

Inanna – prvobitna Venera

Inana je sumerska boginja ljubavi, plodnosti i rata sa svim svojim svetlim i tamnim stranama. Predstavlja preteču ženskog principa, čije se ime u ehu vremena prepoznaje kao Ištar, Astarta, Kibela, Afrodita i Venera…

Ako nije u svojim ratnim sandalama, Inana ide po ulicama i izvlači mladiće iz barova da bi sa njima imala seksualne odnose.

Inanini hramovi su imali prostitutke sveštenice. Vrhovne sveštenice bi izabirale za svoj krevet mladića sa kojim bi postigli “sveto sparivanje” ili hieros gamos. Ovako se slavilo tokom njihove novogodišnje ceremonije, što je odgovaralo prolećnom ekvinoksu.

Veoma je zanimljiva priča o Inaninom silasku u ,,zemlju bez povratka”, prašnjav predeo ispod slatkih voda na zemlji. Ona odluči da poseti to tamno carstvo koje je pripadalo njenoj neprijateljici i sestri boginji Ereškigal (,,gospodarici smrti”) i da tamo uspostavi sopstvenu vlast. Okitivši se svim svojim nakitom i naredivši Ninšuburu, svom veziru, da je izbavi ne bude li se vratila, Inana se spusti u podzemni svet. Na svakima od sedam dveri tog vilajeta morala je da skine jedan deo odeće ili ukras, sve dok se potpuno naga ne pojavi pred Ereškigal i sedmoricom sudija umrlima. Njihovom okrutnom naredbom bespomoćna boginja bi pretvorena u leš, koji obesiše o stub.

Kada prođoše tri dana i tri noći, Ninšubur se zabrinu i potraži pomoć bogova, koji mu rekoše da se ništa ne može učiniti protiv odluke iz donjeg sveta. Ali uporni vezir požali se Enkiju i bog vode stvori dva bespolna bića kojima pristup zemlji jalovosti i smrti nije mogao biti uskraćen. Dobivši dozvolu da priđu Inaninom lešu, oni ga oživeše hranom života i vodom života.

Tako se Inana vrati kući u Uruk, gde na nekakvoj gozbi naiđe na muža Dumuzija, koga zateče kako uživa ni najmanje ne brinuvši za nju. Razljućena, ona odluči da ga pošalje u podzemni svet…

Osa energetskih polova

  • “Wow, naravno da je Inana u pitanju. Sjajan uvid!” – rekoh. “Da li si videla horoskop novog ciklusa Venere, kada će isto kao i 1769. godine napraviti prelaz preko Sunca na svom Severnom Čvoru – što jeste trenutak početka njenog novog ciklusa?”
  • “Ne baš potpuno, jer sve zavisi od mesta sa koga se posmatra ova konjunkcija”, odgovori mi Caroline. “Koje ti mesto uzimaš kao primarno mesto početka njenog ciklusa?”
  • “Moorea – ostrvo u obliku srca u sred Južnog Pacifika”, veoma spremno odgovorih. “Moorea je na egzaktno suprotnom meridijanu od onoga na kome se nalazi Keopsova piramida u Gizi. Ako uzmemo u obzir da Keopsova piramida predstavlja ključni energetski centar muškog principa i da se usput nalazi na meridijanu preko koga prolazi najveći deo kopna na planeti, onda ovo suprotno mesto (u obliku srca) jasno ukazuje na sedište ključnog ženskog energetskog principa, pa i sam meridijan prolazi preko mesta sa najviše vode na Zemlji.”
  • “Usput, da li smatraš da je slučajno što je neposredno nakon što je ova grupa ostrva otkrivena u drugoj polovini 18. veka – tamo poslata ekspedicija koju je predvodio James Cook sa ciljem da se upravo odatle posmatra isti ovaj tranzit Venere koji sada imamo? Univerzum nam nešto poručuje kroz ove koincidencije, zar ne?”, upitah.
  • “Mislim da si potpuno u pravu. Znaš šta – da li bi hteo biti gost u mojoj jednočasovnoj radio emisiji uživo iz Washingtona koju ja vodim svakog četvrtka? Mogao bi o ovoj temi govoriti pred pred auditorijumom od oko 100.000 ljudi širom Amerike sad u četvrtak 31.maja!”
  • “Okay” – rekoh i pomislih u sebi “moj Južni čvor je tačno na stepenu Washington D.C.-a, odakle gradi egzaktni trigon sa Merkurom – čini se da bi mi govor u Washingtonu bio dobar!”

I tako u četvrtak popodne, 31.maja u emisiji Washingtonskog radija “Visionary Activist Radio Show” zajedno sa Carolyn Casey prenesoh poruku širom Sjedinjenih Država o novom rođenju Venere – koja se, kao što znamo u mitologiji – rodila upravo iz okeana, te ostrvo Moorea usred Tihog okeana predstavlja njeno prirodno mesto i sedište. Ukoliko lokaciju Velike Piramide iz Egipta posmatramo kao 3º Škorpiona – mesto egzaltacije Plutona i zagrobnog života u sred pustinje, onda je ova suprotna tačka vezana baš za 3º Bika – samu egzaltaciju Meseca, pa svakako predstavlja i tačku života, rađanja i to, sasvim izvesno, ženskog bića (Venera u sedištu i Mesec u egzaltaciji).

Ovde se setih i inspirativnog istraživanja koje je napisala Svetlana Miletić u svom članku “Dan planete Zemlje” kada je pronašla astrokartografske linije koje upravo ukazuju na “novo rođenje” baš u ovom delu Pacifika!

Energetski centri unutar čoveka

Svaka planeta koja u našim horoskopima opisuje deo sudbine svakodnevnog života, ujedno i boravi unutar posebnih enertetskih centara na nivou našeg suptilnog, eteričnog tela. Ti centri su poznati kao čakre, te one i predstavljaju ključeve naše sudbine. Sedam tradicionalnih planeta opisuju sedam energetskih centara unutar svake osobe.

U osnovi, svaki čovek sobom nosi tri donje i tri gornje čakre koje, kada je čovek postigao više stanje svesti, formiraju krugove spajajući tako Nebo (gornji energetski centri) i Zemlju, odnosno “podzemlje” (donji energetski centri). Centralna čakra je četvrta, lunarna ili srčana čakra, odnosno ona koja predstavlja glavnu osu oko koje se vrte Um i Telo, odnosno Nebo i Zemlja.

Energetski centri Zemlje

Na isti način na koji čovek ima svoje energetske centre, isto ih ima i planeta Zemlja, budući da je i ona sama živo biće. Ovih sedam energetskih centara, koji odgovaraju prirodama i energijama sedam vidljivih planeta, raspoređeni su na Zemlji u posebnim oblastima, čineći tako vitalna mesta života same planete.

Prva tri energetska centra na planeti su odgovarajuća prvim trima čakrama kod čoveka i baš kao što su tu smeštena u donjem delu tela, tako su na Zemlji smeštena na južnoj hemisferi.

Druga tri energetska centra su smeštena na severnoj hemisferi i ona odgovaraju gornjim čakrama kod čoveka.

Ipak, ključni, četvrti energetski centar je dugo vremena bio vezan za deo Keopsove piramide u Gizi, koji predstavlja muški model kolektivne svesti koji je činio fokusnu tačku života vezanog za kopno, odnosno čistu “fizičku realnost”.

Promena koja se novim ciklusom Venere upravo desila, jeste promena energetskih polova Zemlje, pri čemu je četvrta, srčana čakra Zemlje probuđena na suprotnom kraju planete, na onom u kome je voda kao elemenat najdominantnija.

Duhovna grupa Havaja

Odmah nakon razgovora sa Caroline u konferencijskoj sali, priđe mi jedna žena, očito polinežanskog porekla, predstavivši mi se kao Eliza Bassett sa Havajskog ostrva Maui, koja tamo predvodi veću duhovnu grupu koja se isto priprema za posebnu ceremoniju povodom tranzita Venere. Reče mi da joj je drago da sam došao do otkrića polinežanskog centra, dade mi nekoliko saveta vezanih za Mooreu i reče da će zajedno sa našom grupom na Moorei, u trenutku tranzita Venere na suptilnom planu biti i stotinak duhovnih praktikanata sa Havaja.

Boravak na Moorei

Ako je kapetan James Cook pre 243 godine mogao da se uputi na ovo nepoznato ostrvo Južnog Pacifika samo da bi posmatrao Venerin tranzit preko Sunca, možemo istom ovom ciklusu (kada ona prelazi preko Sunca i svog Severnog Čvora) i mi biti svedoci. Tako se petočlani tim predavača i studenata sa Kepler Instituta, odmah nakon konferencije u New Orleans-u, uputio na Mooreu.

Venerin tranzit se odavde mogao videti još od 12:15, pa sve do 18:45, pri čemu je u 15:09 Venera bila najbliže centru Sunca. Horoskop ovog trenutka pokazuje prirodu perioda koji je pred nama, kao i potrebu vremena kada je u pitanju emotivni razvoj i rad na sopstvenoj srčanoj čakri.

Budući da je Ascendent u Škorpionu, blizu Uranove egzaltacije, a sama Venera se nalazi u 8. kući – veoma jasno se može videti slika Inane, praprincipa Venere, koja je veoma povezana sa podzemnim (Plutonovim) svetom. Da situacija bude još tipičnija, tokom čitavog Venerinog tranzita, Mesec je tranzitirao preko Plutona koji je u kvadratu sa Uranom.

Prelazak Venere je stavio akcenat na ovaj ključni kvadrat, koji će se u naredne tri godine (od 2012. do 2015.) ponoviti čak sedam puta!

Energija vremena

Kakva se to energija budi? Ovo je vreme oslobađanja potisnutih energija iz nesvesnog, pri čemu je neophodno oživeti vezu sa samom Zemljom, jer Jezgro Zemlje predstavlja njeno srce, a ono je određeno Plutonom. Stoga ova priroda Venere koja se budi kroz naglašenu Plutonsku energiju, najviše ukazuje na izrazitu energiju koja će se probuditi kroz žene i ženski princip uopšte, pa ćemo u narednom periodu svakako imati i sve više žena na rukovodećim i ključnim položajima, jer je Venera ovde u konjunkciji sa Suncem koje je vladar 10. kuće. Pokušaj otporu ovom principu ne bi bio podržan od strane Prirode i prošao bi otprilike onako kako je mitološki prošao i Dumuzije kada se Inana povratila iz podzemnog sveta.

Ljubav je snažna sila, iako uvek nežna – čije zajedničko srce na ovoj planeti kuca u njenom jezgru – jezgru koje nas povezuje sa Suncem i celim Univerzumom.

Potreba vremena

Kada je James Cook svedočio ovom istom tranzitu sa istog mesta (pogledati članak “Vreme velikih ljubavi”), konjunkcija Sunca i Venere se odigrala na 13º Blizanaca. Budući da konjunkcija Sunca i Venere uvek aktivira i određenu svetlosnu inteligenciju, koja je definisana Anđelom koji upravlja datom Pentadom, svaki period u kome se nalazimo ima svoju specifičnu potrebu, sa kojom ukoliko smo usklađeni – dobijamo svu snagu i podršku Prirode na planu sopstvenog života.

Tako, kada se 1769. godine odigrala ova konjunkcija na 13º Blizanaca, aktivirala je Pentadu kojom upravlja Merkur u Blizancima (više o prirodi pentada pročitati u knjizi “Astrologija Anđela”) i čija je osnovna potreba “mentalno pročišćenje”, inovativnost, nove mogućnosti i oslobođenje. Nedugo nakon ove konjunkcije odigrao se rat za nezavisnost Amerike, zatim Francuska revolucija, došlo je do otkrića Urana i svet se bitno menjao u smeru otkrivanja praktičnih “mentalnih” rešenja.

Konjunkcija koja se sada odigrala na 15º Blizanaca nalazi se u pentadi koja je u prirodi Meseca u Blizancima, pa je stoga mnogo manje “mentalna” i u sebi uključuje i intuitivni deo od strane Meseca. Ovim lunarnom pentadom u znaku Blizanaca (dvojnom ljudskom znaku) oživljava se i uspavana eterična polovina čoveka, a ključne reči kojima uspostavljamo vezu sa svojom srećom u širokom periodu od čak narednih 240 godina su “Lojalnost” i “Iskrenost”.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci