U astrologiji možemo napraviti kartu za sve što znamo kada je nastalo, ili kada se dogodilo. Ako ne znamo kada se nešto tačno dogodilo, napravimo presek vremena i univerzum nam daje veoma jasne poruke i to u slikama!

"…Međutim, kada smo očajni i ništa više ne možemo izgubiti ili, pak, kada smo oduševljeni životom, tada se nepoznati pojavljuje i kretanje našeg unutrašnjeg univerzuma menja pravac."

P. Koeljo

U astrologiji možemo napraviti kartu za sve što znamo kada je nastalo, ili kada se dogodilo. Ako ne znamo kada se nešto tačno dogodilo, napravimo presek vremena i univerzum nam daje veoma jasne poruke i to u slikama! Ja sam napravila sliku Venere za prostor na kome ja živim (Srbija) gde je ljubav (Venera) na neki način opterečena kolektivnim nesvesnim. Ova slika je bila za mene snažna upravo jer i sama nosim taj mit u svojoj natalnoj karti.

Ovo je karta trenutka u kome je Venera na vrhovima svojih prstiju zastala sa potpunom odlukom da promeni smer kretanja. Na sedmi stepen, kao svoj "gate", je ušla 22. juna 2012. godine u 15h 19min, a izlazi 2. jula 2012. godine u 23h 19 min. Njeno silaženje u sebe i pomeranje njenog unutrašnjeg univerzuma je trajalo 11 dana i 8 sati! Ovo je bio moj klik – slika je bila cela. Evo je ispred vas.

Uđimo u njen Univerzum i otkrijmo njene želje, planove, njene misli….njene poruke. Broj 11 je za Veneru pun simbolike. On je vezan za znak Vodolije u kome je Venera doživela svoje drugo razočarenje, kada je moćni Zevs smenio Hebu kao peharnika i postavio Ganimeda, smrtnog čoveka na pijedestal besmrtnih bogova. Njeno prvo "razočarenje" se odigralo u samom činu njenog nastanka. Kada je sin (Saturn) svrgnuo oca (Urana) sa vlasti i kastrirao ga. Bacivši njegove genitalije u more, Neptun je od morske pene i prolivene krvi načinio Veneru. Mit o rađanju Afrodite (Venere) iz morske pene predstavlja ljubav rođenu iz beskrajnog mora oplođenog božanskim uticajem. Otuda je Venera u Neptunovom znaku egzaltirana i zavedena. Neptun joj briše sećanje i ona postaje ili inspirisana ili inspiracija nekome.

Dani transformacije

Nesvesni deo Venere ili njeno telo u ovoj karti je predstavljeno izlazećim znakom Škorpiona. Šta je Škorpion za Veneru ako ne strasti, sećanje na krv, na požudu, na rivalstvo i ljubomoru. U Škorpionu Venerino poreklo (Uran) je egzaltirano i traži transformaciju i promenu. Baš sada u ovom vremenu vladar Škorpiona (Pluton) je u prvom od sedam kvadrata sa Uranom. Uran je u ovoj karti vladar 3. polja (način razmišljanja). Nije li ovo pravo vreme da Venera promeni način razmišljanja, da se oslobodi grča koji nosi u sebi. Ljubav je uvek drugo ime za Veneru. Može li ljubav biti sretna? Može li ljubav da ne boli, može li ljubav da ne traži žrtve? Znam, da i vi kao i ja nosimo nekakva iskustva koja nam ne daju lako da klimnemo glavom i kažemo "Da, može!" Hajde da pokušamo prihvatiti ljubav kao lakoću, kao jednostavnost, jer nemamo šta izgubiti – možemo samo dobiti!

Venera svojih 11 dana transformacije provodi u znaku Blizanaca. Treći znak u zodijaku daje čoveku mogućnost da misli. U prvom znaku čovek se rodi, u drugom jede a u trećem misli i kreće se. Ove "namerne slučajnosti" su najveća orginalnost koju nam univerzum saopštava u jednostavnoj formi. Univerzum, Bog nas voli kao svoju decu i ne sudi nam, ne ljuti se na čoveka koji je zaključio: "mislim dakle postojim!" Zato je doveo ljubav, Veneru, u znak koji čovek voli. Čovek voli da misli i tako se odvaja od tela i njegovih potreba. Čovek deli glavu od tela i upada u mentalni film dualnosti; voli me, ne voli me… Ljubav ne traži ništa… čak ni reč. Pusti i budi tu…

Kada pogledamo kartu i vidimo da Venera ide od južnog Mesečevog čvora (sećanja, gubici) ne sumnjamo da nosi duboko u sebi bol i sećanja na gubitke. Ona ide ka Suncu u znaku Raka, što jeste njena primarna potreba da bude zaštićena i ušuškana. Prvi aspekt koji će Venera napraviti u svom zaokretu jeste sekstil sa Uranom, susret sa svojim ocem, koji će od nje tražiti promenu ali ne obezglavljenost, već oslobođenost. U našem kolektivnom biću poriv slobode je često iskrivljen. Slobodu u ljubavi shvataju kao odbacivanje odgovornosti i obaveza. Ovim aspektom dobijamo mogućnost (sekstil) da odbacimo predrasude šta znači biti slobodan u ljubavi. To nije sloboda od odgovornosti i obaveza, niti je to bezobzirno ekscentrično ponašanje, već sloboda da se bude "svoj" i da se druga osoba voli i ljubi «kao samog sebe»! Istovremeni aspekt je i inkonjunkcija sa Plutonom. Aspekt inkunjunkcije je povezan baš sa transformacijom ili prilagođavanjem. Sećanje na Hada, Veneri potresa utrobu jer to je ljubav sakrivena od očiju javnosti. Ljubav koja je potpuno predavanje i stapanje dva tela u jedno biće. Venerin dispozitor Merkur je takođe u aspektu inkonjunkcije. Hadova moć je ogromna, on je prati na isti način i u poziciji i u dispoziciji, ali on je voli na jedan dalek, ali veoma posesivan način. Preko svog dispozitora Saturna, dovešče je pred oltar da se zakune na večnu ljubav. Zanimljiva je slika da će Venera i Saturn (u tranzitu) 30. jula 2012. napraviti egzaktan trigon na 23º. Tog dana će Sunce biti na 7º Lava i praviće egzaktan sekstil sa Venerom u karti koju sada posmatramo (karta stacionarne Venere)! Ako bismo 34 dana, koliko je prošlo od zaokretanja Venere do susreta sa Saturnom  pretvorili u progresije onda bi smo mogli reči da se ovaj događaj (venčanje) može odigrati i za 34 meseca ili možda 34 nedelje… Naravno, u ličnoj natalnoj karti mora postojati predispozicija za ovaj događaj, pa tek ovo fino podešavanje može ukazati na precizni datum.

Ljubav bogova

U svakom slučaju – vreme u kome se nalazimo prilika je za božansku ljubav! Na ovim prostorima dugo je već prisutan mit, pa čak i u literaturi podržavana slika, paralelnih veza. Paralelna veza nije ništa drugo do bežanje od sebe samoga i od sopstvenih potreba. Venera u Blizancima je najčešće opisivana kao problematična ili paralelna veza. Možemo li se osloboditi od predrasuda kakva je Venera u nekom znaku? Ona je uvek problematična jer mitološke priče podržavaju tugu njenog rađanja i samog nastajanja. Nadalje se provlači mit o njenoj udaji za Hefesta, hromog kovača (znojavog i starog). Potom se stalno potencira njena žudnja za mladim Aresom. A zar nisu prirodan par Venera i Mars? Ove dve planete su deo najbitnijeg segmenta našeg života – ljubavi i strasti. Onaj ko potiskuje svoje prirodne potrebe ne može biti spontan, zadovoljan i ispunjen, već frustriran, osamljen i nevoljen.

Još jedna zanimljivost u ovoj karti jeste da je Merkur dispozitor i Venere i Marsa. Merkur u Lavu je razigrano dete koje traži aplauz, divljenje i svetlost. U svakom od nas živi ovo razigrano dete koje voli bez predumišljaja i kalkulacija.

"…Svi znaju da vole, jer su se rodili sa tim darom. Neki to rade prirodno dobro, ali većina treba da ponovi gradivo, da se poveri sebi i svi – bez izuzetka – imaju potrebu da gore u vatri svojih proživljenih emocija, da ožive radosti i boli, uspone i padove, sve dok ne postignu onu nit vodilju koja stoji iza svakog novog susreta; da – tamo postoji jedna nit jer tela uče jezik duše, i to se zove seks."

P. Koeljo

Podeli ovaj članak:

Povezani članci