Smisao našeg postojanja i inkarniranja na ovoj planeti najdirektnije je vezan za Veneru. Venera u sebi, pored lepote i ljubavi, nosi i dublju poruku. Ona nosi potrebu da u svemu nađemo smisao i svrhu postojanja.

Smisao našeg postojanja i inkarniranja na ovoj planeti najdirektnije je vezan za Veneru. Venera u sebi, pored lepote i ljubavi, nosi i dublju poruku. Ona nosi potrebu da u svemu nađemo smisao i svrhu postojanja. A šta je u stvari ljubav? Simbol Venere već sam opisuje svoju prirodu: krug (duh) je iznad krsta (materija). Ona je dokaz materijalnog postojanja duha (svesti), a šta je drugo materija ako nije najpre naše fizičko postojanje?

Često u radu sa klijentima doživljavam da mi klijenti pričaju o ljubavi na način koji ne podrazumeva “stanje ljubavi”. Naprotiv, to su često osečanja posesivnosti, opsednutosti, manipulacije, strasti pa i kompulsije, odnosno “prisile”.

Ljubav nije osećaj, ljubav nije emocija, ljubav je stanje organizma. Kod ljudi koji su dosegli malo više nivoe svesti, ljubav postaje stil života. U prirodnom zodijaku imamo tri nivoa ljubavi; prvi nivo je serija pet: 5. polje, znak Lava i planeta Sunce. Ovde se najčešće radi o fizičkoj ljubavi. Pošto je Sunce prirodni vladar znaka Lava, česti nesporazumi koji nastaju u ljubavi nastaju, vezani su za ego. To je izraženo kroz potrebu da drugu osobu sebi prilagođavamo, odnosno da je menjamo, da je usvajamo kao lično vlasništvo i da je obasjavamo snagom koja preti da sprži ljubav. To vam je kao kada biste bebu hranili kutlačom! Ova vrsta ljubavi često "u najboljoj nameri" udavi onoga ko prima tu ljubav.

Drugi nivo je, takozvana, bratska ljubav vezana za seriju 11. Znači 11. polje, znak Vodolije, planeta Uran, ali i Saturn sa njim. Šta znači osećati bratsku ljubav? Pod ovim ja ne mislim bukvalno na “rodbinsku ljubav”, već mislim na osećaj da druge ljude volimo kao sebe same. Pošto je ovde vladar Uran, on zahteva slobodu ne nametanje svoje volje drugim ljudima. Za mene je primarni vladar Vodolije Saturn i on nosi jasnu i glasnu poruku, a to je "poštovanje" drugih ljudi. Zapitajmo se koliko smo, kada i koga poštovali, živeći to unutar svoje ljubavi?

Treći i najviši nivo ljubavi je vezan za Božansku ljubav ili Agape, što je bezuslovna ljubav, koja podrazumeva da je Bog jednako u svima nama! Ne sumnjam da su pojedinci ostvarili ovu vrstu ljubavi kroz neki oblik spajanja sa Božanskim. Mislim da su to uradili na posebnim mestima (hramovima, manastirima), u posebnim okolnostima (samoće, posta, mira). Sasvim sam sigurna da u svima nama postoji želja i potreba za Božanskom ljubavi i u materijalnom svetu. Božanska ljubav insistira na poštovanju i poverenju. Astrološkim jezikom govoreći Agape je vezana za znak Riba. Nastanak Venere je mitološki upravo povezan sa sukobom između Saturna i Urana, gde je Neptun svojom božanskom intervencijom načinio Veneru. U Ribama je Venera egzaltirana (nebeska potreba, i mnogima nedokučiva), a Ribama vladaju i Jupiter i Neptun (vera u Boga od kog smo svi stvoreni), a Merkur je tu debilitiran (kalkulacija uma je nepoželjna). Neki autori znak Strelca takođe smatraju kućom Boga (što je, takođe, potpuno ispravno). Vladar Strelca, Jupiter (vrhovni Bog) vlada i Strelcem i Ribama, dok je Merkur (um) u njima debilitiran.

Nedavno smo imali priliku posle dužeg perioda da svedočimo alhemijskom procesu spajanja Venere i Sunca u znaku Blizanaca na kraljevskom 15º. Venera, kao naša suštinska potreba (što god neko od nas ima potrebu) i Sunce (svest čoveka, volja, želja) spojili se u prvom ljudskom Znaku Blizanaca. Opet je Univerzum imao za nas milosti. Dao nam je priliku da spojim svest i potrebu (ljubav) prevazilazeći um! Ovaj alhemijski proces je sada u nastavku. Za 30 dana boravka u znaku Raka, Venerin glasnik je bio Mesec. Oni nose srodnost po elementu; vodi koji je najdominantniji element i na planeti na kojoj živimo kao i samo ljudsko telo kojim dominira (72%) voda. Iskreno se nadam da je Mesec svojom brzinom kretanja kroz zodijak sve nas dotakao (blagoslovio) rođenjem nove ljubavi. Koliko smo postali svesni ljubavi kao osnovne ljudske potrebe, sada ćemo spoznati upravom ulaskom Venere u znak Lava. Beskrajna lepota savršenog reda u univerzumu je tako očigledna. Sada dok je Venera u Lavu, njezin dispozitor je Sunce koje će boraviti u znaku Device do 22. septembra.

U periodu od 22. 8. – 22. 9. Sunce (svest, volja) svojom dispozicijom odvodi Veneru u znak Device u kome je ona "u padu". Ja sam lično u svom astrološkom kodu na rođenju dobila poziciju Venere u Devici i sam Bog zna koliko sam mu zahvalna za ovaj dar. Ne bih da kritikujem, ali složiću se da nije lako imati Veneru u Devici, jer je univerzum već učinio da telo (Devica) zna šta je njegova potreba. Istovremeno je Devica znak koji egzaltira Merkura (intelekt) pa otuda dolazi do nesporazuma uma i tela!

Rak i Lav u prirodnom zodijaku označavaju rođenje ili početak. Tako se iskreno nadam da ste svoje školjke otvorili za spoznaju koja se ljubav zove u proteklom periodu. A sada hajdemo otvoriti svoje umove i postati svesni ove jedinstvene potrebe!

Lavovi, na vama je red da pokažete šta znate (i za sve one koji natalno imaju Veneru u Lavu). U karti za ovaj region, karta ulaska Venere u znak Lava je vrlo egzotična. Sam ascendent je u znaku Jarca (Srbija), a vladar ascendenta Saturn je u znaku Vage koji ga egzaltira i kojim Venera vlada. Za Lavove je ovo vreme da pokažu svoju nesebičnu ljubav i svest o potrebama drugih ljudi. Kako je Venera u 7. polju i to u uklještenom znaku Lava, ovo baš i neće biti lak zadatak. Neophodno je biti suptilniji. Lavovi prve dekade će imati priliku da izađu na svetlost partnerske pozornice već 13.9.2012. Lavovi druge dekade imaju sjajne prilike za putovanje u inostranstvo od 20.9.2012. Možda će Lavovi treće dekade želeti da uđu u formalnu vezu (brak).

Device će u vremenu boravka Venere u Lavu uspeti da svoju podsvesnu potrebu osvetle i osveste u svom telu. Devičanska sitničavost će u ovom periodu biti kostruktivna, naročito u nekoj vrsti pregovora. Već 8. septembra Device mogu preko posrednika (Sunca) doći u priliku za “emotivno upoznavanje” (Sunce konjunkcija Merkur). Device će ostavljati utisak suptilnih i nežnih bića. Ipak, mnogi od pripadnima ovog znaka će još prilično dugo biti u iskušenju (ne)poverenja, sve dok je Neptun u njihovom 7. polju, partnerstva.

Vage su dočekale da se njihove želje sa nivoa vazduha spuste kao namera u element vatre. Prisustvo Saturna u znaku Vage itekako je ostavilo traga na emotivnom životu ovog znaka. Miroljubive Vage su u proteklom periodu ovde imale i Marsa kao nepoželjnog gosta (Mars u Vagi je u izgonu).To ih je dodatno činilo nervoznim i svadljivim. Venera će u poslednjem trenutku pre nego što izađe iz znaka Lava, napraviti egzaktan sekstil sa Saturnom, pa ovo može biti sklapanje formalnog odnosa (braka). Zauzete Vage sredinom septembra svoju ogromnu energiju, koja u trenutku može ličiti na bes, treba da kanališu kroz seksualne aktivnosti! Mnogo bolje će se se osećati kada 22. septembra Sunce uđe u njihov znak.

Škorpioni se konačno osećaju bolje, jer je njihov vladar (Mars) u svom znaku – svoj na svome! I ono što čini Škorpione stabilnijim i sigurnijim u sebe jeste upravo to što su vladari Škorpiona, Mars i Pluton, konačno u dobrom, sekstilnom aspektu, pa su oni dobri sami sa sobom! Partnerski odnos će u ovom vremenu biti pun izazova i strasti (a šta je tu loše?). Škorpione podržava Neptun iz Riba, pa je njihova potreba dobila oblik idealizacije. Ne savetujem Škorpionima da mešaju biznis i ljubav, jer baš zbog toga mogu imati manje nesporazume sredinom septembra.

Strelčevima je Venera donela otkrivanje svoje potrebe za onom Božanskom ljubavi (sa početka teksta). Vladar Strelca je u Blizancima i praviće dobre aspekte sa Venerom iz Lava. Stoga će Strelčevi doživjavati svoje predavanje partneru, bez očekivanja. Sinhronicitet u partnerskom odnosu je izvestan u periodu kada Merkur uđe u znak Vage od 17. septembra.

Jarčevima je Venera u 8 znaku od njih, a ovo sada otkriva njihovu dvoipogodišnju suštinsku potrebu za partnerskim odnosom. Naime, od kada je Saturn u Vagi, Jarčevi su postavili svoj cilj "unapređenja" partnerskog odnosa. Koliko Saturn u Vagi voli Veneru znamo, ali da li Venera u Lavu voli Saturna? Ne baš. Možda će ovo vreme otkrivanja svojih suštinskih potreba i poštovanja tuđih potreba uroditi plodom za Jarčeve u poslednjem trenutku kada Venera i Saturn naprave egzaktan sekstil ali preko 29º. Jarčevi će još dugo vremena raditi na svojoj transformaciji, sve dok je Pluton u Jarcu i dok ga Uran kvadratima podstiče na promene. Malo će biti lakše kada Saturn uđe u Škorpiona pa će Neptun svojim trigonom dati svoj Božanski doprinos.

Vodolije su sretne pojavljivanjem njihove ljubimice u znaku Lava, jer to je njihovo 7. polje. Imaju i razloga, jer Venera pravi trigonski aspekt sa Uranom iz Ovna i sekstilni aspekt sa Saturnom iz Vage, sa oba vladara Vodolije! Ovo će Vodolijama omogućiti popuno neobične veze, od onih “virtualnih” do onih stvarnih pa čak i formalnih, odnosno bračnih! Ovo su i šanse za sve vrste putovanja, od onih lokalnih do onih interkontinentalnih. Budući da im je Jupiter u 5. polju, Vodolije zaista mogu očekivati puno avantura na putovanjima.

Ribe imaju svoj svet, naročito od kada je Neptun u znaku Riba. Ulaskom Venere u znak Lava, Ribe će imati nekakve svoje “nemušte komunikacije” preko Jupitera iz Blizanaca sa Venerom u Lavu. Mislim da će Ribe uživati u Venerijanskim inspiracijama njihove svakodnevne komunikacije. Dispozitori i Venere i Jupitera su u znaku Device, što je Ribama 7. polje, pa mislim da će Ribe imati veoma posebno duboka, ali i fizička iskustva ljubavi sa svojim partnerom, jer Neptun u njihovom 1. polju ostavlja mogućnost za čaroliju. Mars iz Škorpiona podržava Venerinog i Jupiterovog dispozitora. To je uobičajeni stil Riba. Neke Ribe mogu da prisustvo Neptuna u svom 1. polju dožive kao potrebu sjedinjenja samog sa sobom.

Ovnovi su malo prodisali od kada je Mars ušao u znak Škorpiona. Venera im je u 5. polju ljubavi i gađa se sa Uranom iz prvog polja, pa je Ovnovima pitanje ljubavi "biti ili ne biti", ali sve dok je Saturn u Vagi ne savetujem Ovnovima da se zaleću u ovaj zid. Ovnovi ne znaju šta znači "malo sačekati " ali ovo bi moglo u vremenu da bude najveća lekcija za Ovnove. Slobodni Ovnovi mogu sebi dozvoliti luksuz egzibicionizma u ljubavi, ali zauzeti Ovnovi će morati da sačekaju izlazak Saturna iz njihovog 7. polja.

Bikovima je Venera ušla u 4. polje, pa se njihova suštinska potreba ogleda u promeni atmosfere u domu i porodici. Obzirom da je reč o fiksnim znacima, savetovanje ne daje nikakve rezultate, pa će Bikovima posrednici iz Device doneti rasterećenje ove napetosti. Osećaj gubitka ili strah od nemaštine, Bikovima donosi i prisustvo JMČ i to na 29º Bika, što jeste karmička lekcija oslobađanja od materijalnih vezivanja. Partneri su vam došli na neku poziciju, dobro im je… ali Venera iz Lava čini odnos napregnutim. Dragi Bikovi, ne odustajte od svog hedonizma. Negde sam pročitala da se hedonista ne rađa, već nastaje dugim i napornim treninzima!

Blizanci na mentalnom planu nose osećaj zadovoljastva, no bez obzira što je njima to primarno, ipak, sada je vreme za suštinske događaje. Nesumnjivo je da će Blizanci dobiti svoje emotivne prevodioce i to baš u primarnoj porodici. Dispozitori Jupitera i Venere su Merkur i Sunce u Devici koje gradi kvadratni aspekt sa Jupiterom (vladar 7. polja – partneri). Može biti da se Blizanci malo više oslanjaju na partnera u smislu odgovornosti i preuzimanje inicijative, ali sada je vreme promena. Blizanci mogu zaista bez ikakve sumnje da preuzmu inicijativu jer i vreme i bog je na njihovoj strani. Blizanci šta čekamo?

Rakovi su pokrenuli u proteklom periodu rađanje suštinske ljubavi. Rakovi su inače, po prirodi, pokrovitelji čovečanstva, a lojalnost je njihova "vrlina". Mnogi Rakovi su već izvesno vreme u partnerskim problemima ili nesporazumima. Oni su prebacili svoj fokus na širu zajednicu i prilično se egzaltirano osećaju zbog toga, ali u prvoj nedelji septembra Rakovi imaju svoje karmičke susrete. Ovi susreti ne moraju biti sa konkretnom osobom ali može biti ponovljena situacija u kojoj su nekada izgubili! Sada je vreme za susret sa strahom od sećanja na gubitak. Hvala vam Rakovi na vašoj brižnosti i odgovornosti.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Lunacija u Vagi

Možemo li govoriti o zreloj ljubavi? Kada je ljubav zrela? Nema zrele ljubavi bez zrele ličnosti. Ipak, tražeći zrelost u astrološkoj simbolici, svakako je možemo naći u znaku Vage!

Saznaj više

Lepota i ljubav

Koliko ćete lepote i ljubavi primiti u 2015 godini zavisi samo od toga koliko ste spremni iste da date! Neka ljubav bude put, inspiracija, svrha i potreba a zvezde neka budu samo putokazi.

Saznaj više