...Život koji prođe bez ljubavi je uzalud proživljen. Nemoj pitati da li treba da trčiš za božanskom metaforičnom ljubavlju ili ovozemaljskom, nebeskom ili telesnom! Podele rađaju podele. LJUBAV nema potrebe ni za kakvim atributima ili dopunama. Ljubav je svet za sebe. Ili si tačno u njenom centru, ili si van nje, u čežnji za njom.

…Život koji prođe bez ljubavi je uzalud proživljen. Nemoj pitati da li treba da trčiš za božanskom metaforičnom ljubavlju ili ovozemaljskom, nebeskom ili telesnom! Podele rađaju podele. LJUBAV nema potrebe ni za kakvim atributima ili dopunama. Ljubav je svet za sebe. Ili si tačno u njenom centru, ili si van nje, u čežnji za njom.

Elif Šafak

Ovo je potpuna slika Venere u Škorpionu. Koliko bola treba da se razlije po telu pa da ta gorčina pređe u otužno sladak ukus? Nedavno sam u tekstu o Veneri pisala da ona sama po sebi ne traži ništa. Ona traži da je prisutna, da je tu. Njezino sećanje je nešto što podstiče ljudski um na kalkulacije, na prosuđivanja, na manipulaciju, samo iz jednog jedinog razloga – strah. To parališe dušu. Sećanja počinju da kuljaju kao užarena lava iz vulkana. U trenutku ulaska Venere u znak Škorpiona na nebu imamo pet planeta u vodenom elementu (u vodi je Venera egzaltirana). Podršku joj pruža Neptun iz Riba, koji kao da je ohrabruje da zakorači slobodno u svoje unutrašnje biće i da se ne plaši svoje prošlosti. Ulazak u prošlost može doneti isceljenje jer Saturn pravi egzaktan trigon sa Kironom. Venerin dispozitor, Mars, vodi je u konjunkciju sa Plutonom u stari zamak (Jarac) gde su nekad vodili ljubav. Nije li vreme da se sve stare ljubavi (Venera u Jarcu preko Marsa) – prihvate kao takve? Transformacija je neminovnost!

Škorpionima zaista ovo može biti plodno vreme. Može biti da je ovo vreme (Saturn…) alhemije (…u trigonu sa Neptunom). Buđenje donosi oslobađanje od strahova – racionalnih, iracionalnih i bilo kakvih. Neophodno je pustiti se niz reku života i ne donositi nikakve odluke kao da je zadnji minut života. Taj osećaj zadnjeg minuta je najjači afrodizijak za Škorpione. Negde oko 26.11.2012. Škorpioni mogu da svoj odnos stave u Saturnovu formu (brak) sa nekim ko se vraća odnekud. Božanstvo Venere iz Škorpiona je Inana. Ona se vratila iz podzemnog sveta svom čoveku Dumuziju. Epilog ove strasti je da je Dumuzije zamenio Inanu na "onom svetu", jer nije bio dobar u njenom odsustvu. U znaku Škorpiona se 13.11.2012 odigrala Solarna eklipsa (pomračenje Sunca). Ova pojava ima daleko šire značenje na mundanom nivou, ali ovog puta je posmatramo samo sa nivoa emocija (Sunce – muška energija, Mesec – ženska energija) i sama Venera se našla na stepenu pada Sunca. U Solarnoj eklipsi dominaciju drži Mesec, ali u ovoj eklipsi Mesec je u lošem dostojanstvu, što daje sliku da duša nema milosti. Škorpionima je neophodan mir, tišina, a ljubav ovde dolazi kao tajna koja se skupo plaća za muške pripadnike znaka Škorpiona.

Strelčevima u trenutku ulaska Venere u znak Škorpiona ulazi i Sunce u prvo polje, te pravi egzaktan kvadrat sa Neptunom. Očigledno je da će Venera iz 12. polja napraviti pometnju da Strelčevi izgube svest o sebi, tražeči svrhu. Već 26. novembra Venera se sreće sa Saturnom na tajnom sastanku. Vladar Strelčevog sedmog polja (Merkur) je u svom retrogradnom hodu od 7. do 26. novembra. Obzirom da je i Jupiter u retrogradnom hodu sve ovo daje predispoziciju za tajne, kao i za vraćanje na staro. Strelčevska širina će ipak u jednom trenutku morati ući u fokus da se ne bi ostalo samo na ideji bez dela.

Jarčevima je Venera, vladarka 5. polja (ljubavi, zabave) ušla u 11. polje, baš tamo gde se nalazi i njihov vladar Saturn. Tajna veza između Venere i Saturna i nije više tajna. Obzirom da se susret dešava u znaku Škorpiona gde nema svetla, Jarčevi će iskoristiti svoju dominaciju nad Venerom. Biće to kao prijateljski zagrljaj "Ne boj se, ja sam uvek tu za tebe!" Potvrdu za ovo će Venera dobiti od Hada (jer ona ga najstrasnije voli) već negde oko 28. novembra. Tako će i čvrsti, rigidni Jarčevi u ovom periodu popustiti pred naletom strasti. Što da ne?

Vodolije su u sukobu sa Venerom, jer njihova ideja ljubavi je javna, jasna i bez kalkulacije. "Svi se mi volimo" – kažu Vodolije, ali Venera traži dokaz ljubavi. Vodolijama predstoji da preko biznisa (možda sopstvenog) predaju Veneri neke vrednosne papire. Možda nije u redu da svojom naglom odlukom prekinete potencijalnu čaroliju. Venera ima sve što joj je potrebno, te ona samo iskušava Vodolije koliko su spremne dati za nju. Čini mi se ništa! U ženskim pripadnicama znaka Vodolije živi sećanje da je lepi Ganimed sa mesta peharnika smenio Hebu. Vodolije ne žele da znaju da to nema nikakve veze sa Ganimedom, da je to volja moćnog Zevsa, pa otuda najčešće ide taj bunt.

Ribe su primile u svoje 9. polje Veneru, sa božanskom dobrodošlicom od Neptuna iz 1. polja. "Volim te zauvek". Ali kako to Venera da poveruje iz Škorpiona, bez da joj pružiš strasti, seks, dijamante…? Još pre neki dan kada im je Saturn ušao u 9. polje, Ribe su primile na znanje da je to vreme provere njihovog smisla i svrhe. Venera je u dobrom odnosu sa Saturnom (to znamo još iz prirode znaka Vage, gde je Venera u sedištu, a Saturn u egzaltaciji). Možda Ribe, svojim osećajem mogu ubediti Veneru da je ona trenutno na drugom mestu, jer su sada na prvom mestu nekakvi porodični konflikti (mlađi članovi porodice) koji zahtevaju pažnju od Riba. Nisam sigurna da će Venera bezpogovorno sačekati Zevsa. Dobro će joj doći mladi Ares (onako potentan iz Jarca) da se malo zabavi. Vreme (Saturn) je na Venerinoj strani.

Ovnovi su u punoj snazi (Mars je u Jarcu egzaltiran i biće tako do 26. decembra). Ljubav ne traži nikakvu snagu, traži prisutnost i svest o samoj sebi. Ovnovima ovo nije jača strana. Ovo je vreme jake seksualne energije za Ovnove jer im je Venera u 8. polju i sa njihovim vladarem Marsom) svo vreme ima lep sekstilni aspekt. Zapitali bi se otkud sada tolika strast dok je Saturn tu kraj Venere? Saturn i Mars se uzajamno vole jer je Mars u Saturnovom znaku a Saturn u Marsovom znaku. Oni u ovom vremenu podržavaju jedan drugoga. Ovnovi već izvesno vreme osećaju jaku nervozu zbog Uranovog prisustva, a pogotovu sada kada će direktno Uran kvadrirati Marsa iz Jarca. Ovo može biti i slika sukoba dva mladića oko jedne devojke, na samom ulasku Venere u Škorpiona. Na kraju će se sve to lepo završiti za svo troje, jer je Uranov dispozitor (Mars) u sekstilu sa Venerom. Živela ljubav!

Bikova vladarka (Venera) je u njihovom 7. polju i ima veoma lep aspekt sa vladarem 7. polja (Marsom). Bikovi ne umeju ništa da rade brzo i odjednom, oni su spori i traže sigurnost. Ova situacija sa Venerom i Saturnom u 7. polju može Bikove da dovede u stanje nagle odluke o venčanju zbog trudnoće. Da ovo nije prvi put govori i retrogradnost Jupitera (vladar 8. Bikovskog polja – trudnoća) kao i retrogradnost Merkura, vladara Bikovskog 5. polja. Obzirom da je ovo sve u Škorpionu, neophodna je zaštita od trudnoće ili u slučaju iste ne odbacivati, jer to može biti bumerang koji će Bikovima u povratku doći za vrat.

Blizanci su već izvesno vreme veoma razigrani od kada im je vladar 7. polja (Jupiter) «došao na noge». Nema veze što se Jupiter ne oseća najbolje u Blizancima, ne stižu oni misliti još i o tome. Igara, igara i samo igara. Sunce im je u 7. polju i počinju biti svesni stanja njihovog partnera. Vladarka njihovog 5. polja (Venera) je u Škorpionu u društvu sa Saturnom i retrogradnim Merkurom (njihovim vladarom) u 6. polju. Prave li to Blizanci kakav plan, da spoje ljubav, posao i zadovoljstvo? Ishod ove manipulacije nije moguć direktno već preko posrednika, jer je Mars Merkurov dispozitor i tako će Merkur napraviti nakakav seksi susret sa Venerom preko prijatelja.

Rakovi su malo popustili kontrolu. Venera im je u 5. polju i u trigonu sa Neptunom i Mesecom u 9. polju. Možda i jeste dobra ideja nekakvo putovanje na more ili neku daleku zemlju za rehabilitaciju. Rakovski partneri su snažni. Vladar 7. polja Saturn je u Škorpionu (u recepciji sa dispozitorom, vl. 10. kuće) i lepo gleda Rakovsku kuću. Neptun je u 9. polju i takođe lepo gleda Rakovsku kuću. Imaju li Rakovi snage da spoje prošlost i budućnost i da konačno žive sada i ovde sa sobom? Promena njihovog statusa je neminovnost (bilo poslovnog bilo partnerskog) samo je potrebno pustiti kontrolu, ionako će biti sve kako je najbolje za njih. Vi ste to jednom davno to zaslužili svojom lojalnošću i zato ste na nebu!

Lavovima je Venera ušla u 4. polje, ali oni nisu tu, njihova svest je otišla u lavovsko 5. polje. Možda su Lavovi malo požurili ispred vremena (Sunce ispred Saturna) ali nadvila se magla na putu (Sunce kvadrat Neptun) pa će oni svakako malo usporiti i okrenuti se događajima u porodici. Ovo je vreme ljubavi duboko unutar sebe. Ovo vreme traži prihvatanje svog korena ma ko on bio, nezavisno od toga što možda nije «plave krvi». Lavovi su naučili da nesebično daju svoju ljubav u enormnim količinama. Ljubav je esencija pa je treba služiti kapaljkom a ne zlatnim kašikama (kutlačama) kako su Lavovi naučili. Lav je tvrdoglav i susret ovo dvoje ljubavnika neće se skoro desiti sve dok Venera ne dođe u znak Sunčeve egzaltacije.

Devicima je Venera ušla u 3. polje gde im se već nalazi vladar (Merkur) u retrogradnom hodu, a i Saturn je tu. Cela ekipa je na broju spremna da donese važnu odluku. Devičanski partneri su opčinjeni Neptunom. U petom Devičanskom polju čeka egzaltirani Mars (vladar 8. polja – seksa) sa Plutonom. Došlo je vreme da bar u ovom kratkom vremenu Device kažu "zbogom pameti". Odluka je donesena – biće strasti i ljubavi!

Vagama je Venera u 2. polju u odabranom društvu. Došlo je vreme da se sistem vrednosti za emotivnu oblast verifikuje kao važeći. Vage su opsednute partnerskim osnosima, bile i ostaće. Partnerski odnosi iz ugla Vage zahtevaju, pre svega, poštovanje (Saturn je egzaltiran u Vagi) bez vike i naglih akcija (Mars u izgonu). Da li ljubav ima neka pravila? Naravno da nema. Ljubav je sve ono što čoveku mami osmeh, ljubav je sve ono što inspiriše, ljubav je sve ono što se ne mora, a hoće. Drage Vage, možda ćete makar u ovom kratkom periodu dozvoliti sebi da verujete i u ono što ne vidite (Venera trigon Neptun), možda je baš sada vreme da osetite punu snagu svog partnera.

Ovim tekstom završavamo jedan ciklus kretanja Venere kroz zodijak. Hvala vam svima koji ste pratili moje tekstove.

"I zauvek sam ostao gladan ljubavi i pažnje: niko me u životu nije mogao iznenaditi grubošću i uvek sam je očekivao, a svako me mogao pridobiti pa i prevariti pitomošću, nežnošću, prijateljstvom, pa i kad bih se prevario, opet sam uvek bio spreman da naletim na isti mamac.”

Meša Selimović

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venera u Blizancima

Ulaskom u Blizance, Venera pravi konfiguraciju promenljivog T-kvadrata sa Mesecom, Marsom i Neptunom. Ovaj T-kvadrat je za emotivnu priču prilično naporna konfiguracija i zahteva veliki mir i otvorenost za izlazak iz blokade.

Saznaj više

Prihvatam, volim i poštujem sebe

Ova rečenica je vodilja lunacije (mladog Meseca) u Devici, koja se dešava na na 13º Device – stepenu egzaltacije pameti, reči, ideja! Smisao ove lunacije jeste podizanje frekvencije svesti na kojoj vibriramo.

Saznaj više