U ovom tekstu bavićemo se Venerom, planetom lepote, sreće i ljubavi, koja je svakako primarna na planeti Zemlji – planeti čiji primaran simbol je znak Bika.

U ovom tekstu bavićemo se Venerom, planetom lepote, sreće i ljubavi, koja je svakako primarna na planeti Zemlji – planeti čiji primaran simbol je znak Bika. Venera kao predstavnik ženskog principa opisuje koliko smo sposobni da osetimo radost, da uvidimo istinu kroz lepotu i spoznamo ljubav tokom života. Vanera je planeta na koju ćemo, takođe, obratiti posebnu pažnju u astrologiji lokalnog prostora, jer jednim delom opisuje koliko smo u stanju da estetski uredimo svoj dom (Venera kao vladar znaka Vage), ali i koliko samo sposobni da materijalno obezbedimo sve ono što nam je potrebno u jednom domu (Venera kao vladar znaka Bika) i da se u njemu osećamo udobno. Takođe, ne treba zaboraviti da Venera egzaltira u znaku Riba kojim primarno vlada Jupiter koji je sigifikator za astrologiju lokalnog prostora, pa je u ovoj oblasti važno da, pored toga što je potrebno uspostaviti kruženje energije planeta na nivou doma, promene koje unutar njega činimo budu udobne, urađene sa lakoćom i da je estetski zadovoljavaju.

Uloga Venere

U natalnom horoskopu Venera daje mogućnost da se kroz ljubav spoje suprotnosti koje u osobi žive, predstavlja princip lepote, kulture i umetnosti. Dobro postavljena daće osobi dar da u životu na harmoničan način poveže svoje želje i mogućnosti. Opisaće šta osobu čini srećnom i zadovoljnom, šta je za nju lepota i zadovoljstvo u životu, što nam naglašava važnost ove planete u astrologiji lokalnog prostora jer će, ukoliko je osoba srećna, ukoliko pronalazi mir, harmoniju i potrebnu udobnost u svom domu – i ostale oblasti života kroz osećaj lakoće biti podržane. Venera ima ulogu da iskusi sreću u jednom životu, da doživi zadovoljstvo i da to zadovoljstvo postane ključni kvalitet u životu. Osoba kroz vreme treba da nauči da uspostavi kontak sa materijom i vrednostima (znakom Bika) sa što manje borbe, a sa što više lakoće i udobnosti, jer je Venerin glavni kvalitet lakoća sa kojom će osoba ići kroz život.

Dobro podržana Venera na nivou doma pružiće osobi udoban, estetski uređen dom u kome će uživati kako sama osoba, tako i gosti koji budu posećival njen dom (simbolika Venere). Takođe, daće sliku ljubavi, harmoničnih i iskrenih odnosa među ukućanima i na njenoj liniji, pa ukoliko je energija ove planete na pravi način oživljena, osobi će sve u njenoj simbolici ići sa lakoćom.

Na nivou doma Venera predstavlja kuhinju (uz Mesec, koji egzaltira u znaku Bika kojim vlada Venera), ali i salon za goste u okviru stana ili danas uobičajenije sobu za goste, kao i muzičku sobu ili atelje. Predstavlja deo stana u kome možemo uživati, koji je povoljan za spavanje, ali i za bavljenje umetnošču i za bliskost. Venera može ukazati na sporost i na potrebu za opuštenim pristupu obavezama ili lenjost, pa nije zgodno da se na potezu ove planete nalazi mesto na kome osoba treba da radi, naročito ako je u pitanju vrstu poslova gde je potrebna disciplina, koncentracija i jasna logika…

Različite manifestacije aspekata i lečenje prostora

Linija Venere predstavlja mesto u stanu na kome možemo posejati seme (kroz simboliku predmeta koji postavimo na ovoj liniji) ljubavi, hedonizma, sreće, dobrih i uspešnih partnerskih odnosa, isceljujućeg humora i zabave. Što je još važnije, na ovoj liniji možemo posejati seme optimizma i „ženskog“ samopouzdanja, koje će vremenom krenuti da raste i raditi u najpozitivnijem smislu za nas.

Venera je primarno benefik, ali od njene postavke u horoskopu vidićemo način na koji osoba može da oživi svoje prave potencijale, kao i šta za osobu može biti problematično u njenoj simbolici. Uvek treba imati u vidu natalne potencijale koje nosi Venera. Ukoliko se natalna Venera nalazi u znaku Bika, opisuje osobu koja je senzualna, nežna, umetnički nastrojena (posebno ukoliko je Venera povoljno povezana sa Mesecom) na jednom nivou, ali takođe na nivou doma imamo sliku osobe koja nastoji da je njen dom udoban i ima izraženu potrebu za lepim stvarima koje će da je okružuju i koje će izazivati čulno zadovoljstvo (divna umetnička dela ili predmeti koji inspirišu osobu…). Venera u znaku Raka će opisati osećaj koji osoba nosi da svoj dom učini lepim, prvlačnim i romatično uređenim (naravno, ukoliko Venera nije previše aflikovana)… Ovo je dom u kome će se osećati miris kolača i u kome će vladati harmonični odnosi među ukućanima. Venera u Devici (znaku pada) će pre dati sklonost ka uređenju doma kroz detalje koji će biti izuzetno važni za osobu. Ovoj Veneri je primarno važna funkcionalnost u odnosu na udobnost. Ovo je svakako dom u kome možemo očekivati ručno heklane ili vezene stolnjake, draperije na prozorima i slično.

Kada govorimo o aspektima koje prima Venera, npr. u dobrom aspektu sa Jupiterom, na jednom nivou ćemo opisivati osobu koja u sebi nosi sposobnost da spoji lepo i korisno ili zadovoljstvo i svrhu. Svakako imamo sliku protežirane i zaštićene osobe, kroz ljude koji su uvek spremni da pomognu osobi kako u egzistencijalnom, tako i u moralnom smislu. Na nivou doma ovaj aspekt će opisati potrebu osobe za skupim, kvalitetnim ili uvoznim stvarima koje osoba sebi lako može da obezbedi i koje su joj i potrebne, jer sa dobrim aspektom između ovih planeta osoba nikad i ne treba da bude skromna.

U lošem aspektu ove planete će ukazati na moralne gubitke kroz koje osoba može da prođe u životu. Ovo je svakako slika ljubavne afere, ali možemo videti i razne emotivne i materijalne gubitke. Ova osoba može brzo zaraditi, ali i izgubiti novac, kao i materijalne vrednosti. Na nivou doma ovaj aspekt će ponovo ukazati na potrebu za skupim i kvalitetnim stvarima, primarno luksuzom, ali koje osobi neće pružiti potrebno zadovoljstvo, ili koje će biti preplaćene u odnosu na svoju pravu vrednost. Za ovaj aspekt (posebno opozicija, jer se često ovaj aspekt ponavlja i u horizontskom horoskopu, pa će obe planete prolaziti istom putanjom) je primarno da osoba izabere predmet koji će predstavljati trigon ovih planeta i koji će zadovoljiti energiju ovih planeta. Ovo može da bude predmet koji nosi simboliku Venere, ali koji treba da sadrži i pozitivnu simboliku Jupitera, npr. da je izuzetno kvalitetno urađen, vredan (ponekad iz uvoza!), ali nikako ne treba uzimati predmete koji su jeftiniji plagijati određenih poznatih brendova ili kopije umetničkih dela.

Na Venerinu liniju treba postaviti sve predmete koji simbolišu lepotu, zadovoljstvo, sreću, jer se Venera time “hrani”, a samim tim privlačimo takvu energiju u svoj život. Nikad ne treba zaboraviti da predmet privlači ono što predstavlja, pa tako ako u simbolici Venere na njenu liniju postavimo činiju sa bombonama ili slatkišima, privlačimo u toj simbolici čulna zadovoljstva u svoj život, ukoliko postavimo nakit koji takođe nosi simboliku Venere – u simbolici njega privlačimo materijalna dobra, dok će npr. slika koja predstavlja dvoje zaljubljenih na jednom nivou privući odnose. Ipak, Venera kao benefik daje mogućnost da se u toj simbolici postavimo više predmeta na putanji njene energije u stanu (za razliku od malefika u čijoj simbolici uvek treba postaviti predmet koji opisuje njegovu najbolju simboliku isključivo na krajeve linije, o čemu će biti više reči u nekom od narednih tekstova), pa možemo u Venerinoj simbolici privući razne nivoe njene manifestacije u svoj život, od čulnih zadovoljstava, do osećaja lakoće, ljubavi, harmoničnih odnosa i slično.

Na liniju Venere možemo postaviti vazu sa cvećem, posebno ružama koje nose simboliku Venere, mada za ovaj cvet uvek treba pogledati kako je Venera postavljena sa Marsom, obzirom na trnje koje nosi ovaj cvet. Takođe, ovo mogu biti i narcisi ili orhideje, ali treba imati u vidu da sečeno cveće pored zadovoljstva koje pruža, nosi simboliku prolaznosti, što privalačimo i na emotivnom planu u svoj život, pa čak i da redovno menjamo bukete cveća, samo pokrećemo energiju promena. Zato je na ovoj liniji pozitivnije postaviti žive biljke u saksiji (jedino treba izbegavati kaktuse ukoliko Venera nije izuzetno dobro postavljena kroz poziciju i dispoziciju sa Marsom) koje će nositi sliku napretka, rasta i bujanja naših odnosa i osećanja u simbolici Venere.

Pored simbolike živih biljaka na zid na koji izlazi linija Venere možemo postaviti zidnu nalepnicu u obliku cveta, koja je danas postale lako dostune, kako u mnogobrojnim marketima, tako i određenim štamparijama u kojima možete odneti sliku cveta koji se idealno uklapa u vaš horoskop. Takođe, ukoliko se Venera nalazi u znaku Jarca ili je podržana od Saturna, potrebno kruženje energije ove planete možemo postići u aranžmanima od suvoga cveća, ali treba voditi računa da ovakav aranžman ne stoji predugo na jednom mestu i ne nakupi prašinu, jer onda neće uspostaviti potrebno kuženje energije, već se određeni odnos u simbolici Venere i Saturna može svesti na rutinu i osećaj obaveze.

Ukoliko energija Venere prolazi preko prozora, na njih možemo postaviti draperije koje nose simboliku ove planete, koje mogu biti svetlo zelene boje ili ukrašene detaljima od čipke ili mogu imati rese pri krajevima. Ukoliko Venera prelazi preko kreveta njenu energiju možemo zadovoljiti time što ćemo iznad kreveta postaviti sliku dvoje ljudi, ali takođe i na sam krevet možemo postaviti ukrasne jastučiće koji takođe nose simboliku Venere. Na ovu liniju takođe možemo postaviti: činijicu napravljenu od bakra, posudu sa voćem (posebno jabukama), nakit, kozmetiku i parfeme (posebno ako je Venera dobro povezana sa Neptunom), ženske torbe, žensku garderobu, skulpture (uz Saturna), ukrasne figurice (posebno figurica delfina), ljubavna pisma (naročito ako je Venera povezana sa serijom 3), skoro sve vrste muzičkih istrumenata, a posebno klavir ili klarinet (dok ćemo za gudačke istrumente i istrumente sa žicama pogledati kako je Venera povezana sa Neptunom, za elektronske instrumente kako je Venera povezana sa Uranom…).

Pogledajmo kroz primer na koji sve način možemo da uspostavimo potrebno kruženje energije Venere, čime možemo da pomognemo osobi na raznim planovim života.

Ovo je horoskop muškarca kod koga je Venera značajna primarno na planu odnosa kao vladar VII kuće, ali kako se u natalu nalazi u V kući opisaće i predbračne odnose, koliko je osoba u stanju da bude srećna, da nosi osećaj ljubavi, zadovoljstva i lepote u životu. Ali ovo su upravo oblasti života u kojima osoba može da ima određene probleme, obzirom da se Venera nalazi u znaku Ovna, znaku svog izgona, gde nisu izraženi njeni potencijali kroz smisao za lepo, umetnost, ljubavni zanos ili emotivnu ushićenost. Sve ovo postaje naglašeno jer je ova Venera u kvadratu sa vladarom V kuće (Jupiterom) koji se nalazi u znaku Jarca, tj. u padu. Ovo je svakako slika osobe koju primarno vode strasti (što pored pozicije Venere u znaku Ovna vidimo i kroz njenu opoziciju sa Plutonom, što nam dodaje i opis ljubomore koja prati ove veze) i koja će imati brojene afere koje će biti kratkog daha. Ovo je tipična slika Zevsa koji silazi na Zemlju i koji ulazi u afere sa brojnim smrtnicama. Kako se Jupiter nalazi u II kući kojom i vlada, “probemi” u odnosima će biti primarno uslovljeni sistemima vrednosti koje osoba nosi, kao i duboko nesvesnom osećaju da ne zaslužuje iskrenu sreću u ljubavnim odnosima.

Na jednom drugom nivou kroz ovaj aspekt vidimo da osoba može brzo zaraditi novac, kao i steći određene materijalne vrednosti, ali one je neće činiti dovoljno srećnom i brzo će ih izgubiti. Ovde, takođe, možemo dobiti sliku da osoba gubi novac kao i materijalne vrednosti zarad kratkog osećaja zadovoljstva, zabave, žena i ljubavi uopšte. Ipak, kroz dispoziciju Venera odlazi na Marsa sa kojim je u pozitivnoj recepciji (zamenjenim sedištima) i ove planete se podržavaju u svojoj simbolici i dolazi u trigon sa Jupiterom, pa će natus vremenom naučiti šta je ono što ga čini srećnim i zadovoljnim u životu i naučiće da se opusti i bude otvoreniji, bez obzira na okolnosti koje ga prate u životu.

Sa druge strane, Venera ima i trigon sa Neptunom (suvladarom V kuće), ali kako je Neptun daleka planeta koju je teško konkretno živeti, ukoliko osoba prethodno nije savladala lekcije koje joj daje Saturn, kao i osećaj univerzalne ljubavi koji opisije Uran – na konkretnom nivou ovaj aspekt će dati platonske ljubavi, pa iako ovde imamo dobar aspekt između ovih planeta, čak i on neće dati osobi potrebnu volju da realizuje ljubavnu vezu u simbolici ovih planeta, već će se sve zadržati na tome da osoba ima određene ideale o devojci o kojoj mašta. Ipak, kako V kuća ukazuje i na ono što volimo i hobije, pozicija Venere u V kući i trigon sa Neptunom će nam dati opis osobe koja iz hobija svira gitaru, što izuzetno voli i što je opušta.

Kroz kratku analizu Venere vidimo da uspostavljanjem potrebnog kruženja energije Venere na planu stana, osoba može sebi pomoći u odnosima, ali i na planu osećaja sreće, lakoće i emotivne ispunjenosti u životu.

Iz centra stana, Venera (zelena linija) sa jedne strane prolazi kroz dnevnu i spavaću sobu, prelazi preko troseda na razvlačenje na kome osoba prima goste, ali na kome i spava, što je podržavajuća simbolika za Veneru, posebno zato što je Venera vladar i XII natalne kuće (san). Na zidu iznad kreveta osoba drži gitaru, što takođe na sjajan način ispunjava simboliku Venere ali, sa druge strane, ova Venera koja je i vladar XII kuće i u trigonu sa Neptunom treba da se pokrene i preko mirisa koji će u ovoj prostoriji probuditi jednu posebnu atmosferu. Obzirom da se Venera u trigonu sa Neptunom nalazi u muškom znaku (Ovan), miris treba da bude tipično muški, pomalo oštar npr. "Paprika Brasil" – Hermes, muški parfem koji sadrži miris crvenog pimenta, paprike i karanfilića. Iako osoba u sobi ima predmet u simbolici trigona ovih planeta, miris koji bi bio prisutan u prostoriji bi na jednom suptilnijem nivou inicirao kod osobe osećaj zadovoljstva.

Velikim delom sobe na podu se prostire tepih (znak Bika) koji sadrži linije svetlo zelene i plave boje, što kao sliku imamo kroz Veneru (vladar znaka Bika) u znaku Ovna i u recepciji sa Marsom (linije) svetlo zelene (Venera) i svetlo plave boje (Venera u sebi sadrži Urana iz znaka Vage, a Uran prolazi vrlo blizu linije Venere).

Venerina linija izlazi na zid na kome osoba drži muzički stub i svoju muzičku kolekciju, što ponovo vidimo kroz Veneru koja u sebi nosi Urana (muzički stub) iz znaka Vage, ali je interesantnije što se pored muzičkog stuba nalazi veliko drvo života koje upravo odgovara simbolici Venere u V kući. Iako Venera nije idealno postavljena u znaku i aspektima, osoba je na nivou ove prostorije uspela da zadovolji potrebno kruženje energije ove planete, što kao direktnu sliku imamo kroz omiljenost osobe u društvu i brojne prijatelje koji se često okupljaju i zabavljaju kod osobe.

Ipak, sa druge strane iz centra stana, Venera prolazi kroz predsoblje i to upravo preko zadebljenja na zidu između dva ormana, koje predstavlja odžak, što svakako nije podržavajuće za osobu jer u natalu vidimo da osoba ima Veneru u opoziciji sa Plutonom, što je vodi u mnoge veze u kojima su dominantne strasti, ljubomore, posesivnost i slično. Obzirom da je predsoblje malo, da se vrlo blizu u zidu nalazi centar stana i da preko odžaka prolaze skoro sve planete ovo nije idealno mesto da se uspostavlja kruženje energije jedne planete (u ovom slučaju Venere). U ovom slučaju jedino što osoba može da uradi na ovom delu stana je da najbliže plafonu postavi npr. gorski kristal, kamen koji je savršen provodnik energije, ima osobinu da skuplja energiju svih planeta i da ih pročišćene odašlje dalje po prostoru. Ovaj kamen dovodi energiju u ravnotežu na svim nivoima i odlično otklanja blokade.

Dalje, Venera izlazi na spoljni zid u predsoblju za koji osoba ima više načina na koji može da zadovolji potrebu Venere. Jedan od načina je svakako preko boja, pa ovaj zid osoba može da okreči u zelenu boju ili na ovom potezu može da postavi nalepnicu na zid koja zadovoljvava simboliku Venere, sliku dvoje ljudi i slično.

U ovom primeru, iako osoba na samoj liniji Venere nije imala ništa u simbolici Venere u kvadratu sa Jupiterom, ona je na više različitih nivoa imala oživljenu simboliku ovog kvadrata kroz stvari u svom domu. Naprimer, jedan od predmeta koji je nosio ovu simboliku je putna manja torba koja ja imala oblik „Samsonite“ torbi, sa vrlo sličnom metalnom pločicom, ali na kojoj je pisala čudna verzija naziva ovog poznatog brenda putnih torbi i kao većina loše urađenih plagijata, torba nije izdržala ni jedan odlazak u inostranstvo, jer su joj se pokidale ručke. U svakom slučaju, za osobu sa ovakvom postavkom Venere u kvadratu sa Jupiterom nije podržavajuće da kupuje ovakvu vrstu stvari.

* * *

Svaka promena ili novina koju unesemo u simbolici Venere treba da bude urađena sa lakoćom i da izazove iskreno zadovoljstvo zbog predstojećih promena, jer pored toga što predmet koji postavljamo kao „lek“ treba da uspostavi idealno kruženje energije ove planete i koji treba da je u najboljoj simbolici natalne Venere – za ovu planetu je važan i način na koji ćemo učiniti promene, jer on predstavlja seme za promene koje će se odigrati u simbolici predmeta.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Posebne energije u prostoru

Svaki višak stvari blokira energiju, pa ukoliko je ovo mnoštvo odevnih predmeta – to će na jednom nivou blokirati energiju Venere, kao i vaše sposbonosti da budete srećni i zadovoljni u životu. Veliki broj časopisa koje čuvate će blokirati energiju Merkura – način na koji mislite, izaražavate se i donosite odluke…

Saznaj više

Linija Plutona u prostoru

Pluton je princip energije, ali ne one vidljive, pokretačke i strasne energije koju svakodnevno osećamo, već praiskonske energije. Pluton je koren čovekove energije koja ga vezuje – on je početak i kraj.

Saznaj više

Linija Neptuna u prostoru

Neptun predstavlja ljubav koja ne uslovljava, ne vezuje, on je svetlo koje prožima svako biće, on je Božanska energija u svim kreacijama i aura svakog bića, on je ideal kome težimo. Na Neptunovu liniju možemo postaviti i simbol koji u sebi sadrži veru, nadu i ljubav…

Saznaj više