Ako bismo posmatrali astro simboliku plodova zemlje, trebamo razmišljati uvek u sklopu ravnoteže koja živi u datom plodu. U svakom plodu, u zavisnosti iz kog ugla ga posmatramo – prema izgledu, boji, ukusu, obliku, mestu rasta, mitološkoj pozadini, simbolici koju nosi u odnosu na nas, možemo pronaći svaku planetu.

U svakom delu prirode postoji ravnoteža, pa ni plodovi prirode kojim se hranimo nisu izuzetak. Oni predstavljaju ravnotežu suprotnosti, čijim unosom u organizam dovodimo svoje telo u balans. Tako, ako bismo posmatrali astro simboliku plodova zemlje, trebamo razmišljati uvek u sklopu ravnoteže koja živi u datom plodu. U svakom plodu, u zavisnosti iz kog ugla ga posmatramo – prema izgledu, boji, ukusu, obliku, mestu rasta, mitološkoj pozadini, simbolici koju nosi u odnosu na nas, možemo pronaći svaku planetu. To je dokaz da je sve sinhronizovano i jedinstveno. Isto kao što smo mi svi ljudi, kao ljudska bića jedno – ipak svako od nas nosi neku dominantnu crtu, tako i plodovi prirode mogu imati prevagu nekog elementa.

Biljke povezuju zemlju i nebo, tako da iz ugla astrologije, Saturn, Venera i Merkur jesu planete koje povezuju ta dva elementa, jer su istovremeno vladaoci i zemljanog i vazdušnog elementa, budući da vladaju zemljanim znacima – Jarac (Saturn), Bik (Venera), Devica (Merkur), ali i vazdušnim trojstvom: Vodolija (Saturn), Vaga (Venera) i Blizanci (Merkur).

Merkurove biljke

Merkur je vladar Blizanaca (Vazduh) i Device (Zemlja). Pod njegovom simbolikom možemo svrstati sve biljke srednjeg rasta (jer i u Devici i Blizancima Jupiter je u izgonu), biljke koje koriste druge radi svog rasta, prilagdljive (promenjivi znaci) puzavice, zatim biljke koje rastu zbirno, grmovi (borovnica, aronija, malina, kupina, vinova loza, pšenica, ovas, raž, ječam, proso, kukuruz, boranija, grašak). Takođe, tu će spadati i sve biljke koje je promenio čovek (genetski modifikovano), kao i lekovito bilje.

Venerine biljke

Venera je vladar i Vage (Vazduh) i Bika (Zemlja). Pod njenom simbolikom (vazdušne Venere) možemo svrstati svo drveće koje ima slastan i sočan plod (jabuke, trešnje, višnje, šljive, breskve, kajsije), a koje u sredini ima košticu (egzaltirani Saturn), a takođe i svo bilje koje je bliže zemlji (zemljana Venera) (jagode i drugo…).

Biljke Saturna

Saturn je vladar Vodolije (Vazduh) i Jarca (Zemlja). Pod njegovom simbolikom možemo svrstati sve četinare, zimzeleno bilje, razne vrste živih ograda, ali i koštunjavo voće, koje ima tvrd plod (orah, lešnik, badem…). Takođe, Saturn je i vladar svih korenastih biljaka, jer u Vodoliji je Sunce (svetlo) u izgonu, a u Jarcu Mars egzaltiran, a Mesec (svetlo) u izgonu.

Predstavnici vatrenih i vodenih znakova su prisutni u svakom bilju, baš kao što su voda i svetlost neophodni za rast svih biljaka.

Ovo je gruba podela, jer kao što sam rekla u svakoj biljci su prisutni svi elementi. Biljke koje koristimo u ishrani imaju svoj ukus, miris, oblik, boju, svrhu…, tako da ćemo imati upliv mnogih planeta u samo jednom plodu. Venera će dati ukus, Mesec sočnost, Sunce boju, Merkur brojnost i ulogu, Saturn oblik, Mars energetska svojstva. A opet, ukus može biti slan, opor, gorak (Saturn), ljut (Mars), sladak (Venera) itd.

Simbolička podela biljaka

Ono po čemu sam ja želela da izvršim podelu, jeste po simbolici bilja, bilo da je to mitološka pozadina ili sličnost sa određenim organima u našem telu.

Smokva

Drvo smokve je srednjeg rasta, sa listovima prstaste podele i veoma razgranato. Što se tiče zemlje na kojoj uspeva, tu nema prevelikih zahteva jer može da raste i iz kamenjara, a najviše raste u Sredozemlju i to u priobalnim područijima, što znači da joj odgovara mediteranska klima. Ovo drvo pripada Merkurovoj simbolici spajanja zemlje i vazduha, posebno ako znamo i da se Buda prosvetlio pod Bodhi drvetom (vrsta smokve). Ipak, šta je sa plodom? Plod nosi sasvim drugu simboliku, jer ako ga posmatramo na koji deo ljudskog tela podseća?

Kada se otkine plod ili list smokve, stablo ispušta beli sok, smokvino mleko. U ljudskom telu imamo dve izlučevine bele boje, a to je mleko (mesec) iz ženskih grudi pri dojenju deteta, kao i semena tečnost pri ejakulaciji kod muškarca. Smokve podsećaju i na ženske dojke (Mesec) i na muške testise, posebno kada se otvore i u njima ima puno semenkica. Stoga smokva i simbolizuje plodnost i moć stvaranja(Sunce). U Hrišćanstvu je Adam smokvinim listom prikrivao svoje genitalije od Evinih pogleda. Iz svega navedenog možemo zaključiti da drvo smokve nosi simboliku Merkura, a plod simboliku Sunca i Meseca (kao simbola života) rasplodne moći muškarca i hraniteljske moći žene. Zato je smokva veoma korisna kod lečenja muškog steriliteta i ženske laktacije. Kako i u Raku i Lavu Saturn nema šta da traži (nalazi se u izgonu u njima), njeno isceliteljsko mleko sprečava rast bradavica (Saturn) na koži. Kako je u Raku Jupiter egzaltiran, to i jeste drvo znanja i prosvetljenja.

U ovu simboliku Meseca i Sunca možemo svrstati i maslačak, koji po izgledu svoga cveta podseća na Sunce a u listovima krije mleč.

Stoga nije ni čudo što se koristi za čišćenje krvi, smanjenje holesterola, pospešuje izmokravanje, leči želudac, odstranjuje kamenac, jer u Lavu i Raku Saturn nije dobrodošao.

Takođe možemo reći da sve biljke iz simbolike Sunca i Meseca leče depresivna stanja, kožna obolenja, problem sa kostima i zubima – dakle, sve ono što predstavlja Saturna u izgonu. Takođe leči i razne upale (bešike, želudca…), jer je i Mars (upala) u padu u Raku. Nadalje, pozitivno utiču na vid jer su i Sunce i Mesec predstavnici svetla.

Šargarepa

Šargarepa pošto je korenasta biljka ima simboliku Saturna, ali i Sunca. jen presek ima izgled našeg oka pa povoljno utiče na vid.Ali je i vretenastog oblika i poboljšava razvoj kostiju.Ima ulogu čistača organizma od štetnih materija, nastalih dejstvom zagađene sredine i raznih zračenja.

Paradajz

Paradajz potiče iz Centralne Amerike i u Evropu ga je doneo Kolumbo. Prvi naziv mu je bio zlatna jabuka (pomidoro) i u početku je bio žute boje. Ova biljka spada u red puzavica, dakle odgovara mu Merkurovo vladarstvo, oplođuje se samooprašivanjem. Poprečni presek paradajza podseća na ljudsko srce sa svojim komorama. U svojoj unutrašnjosti krije mnoštvo semenki. Tako da paradajz možemo svrstati u simboliku Sunca i Merkura. Evropljani su ga poistovetili sa rajskom jabukom, što se vidi iz nekih naziva (rajčica, paradise-paradajz) pa su mu samim tim pridodali i simboliku Jupitera.

Avokado

Avokado je zimzeleno drvo i može da naraste u visinu i do 20m, što ga svrstava u simboliku drveća koja povezuje Saturn (Vodolija i Jarac). Ali plod ima još jednu simboliku – simboliku Meseca. Plod avokada ispod grube neravne kore (zove se još “krokodilska kruška”) krije mesnati deo, neutralnog ukusa, koji je veoma sočan i mastan. Oblikom podseća na matericu i koristi se za njeno čišćenje i plodnost, kao i tokom trudnoće, jer obiluje hranjivim supstancama kojih ima preko 14000! Interesantno je što je potrebno tačno devet meseci da sazri plod od cvetanja do berbe, baš kao i bebi u utrobi. Kako znamo da je Mesec u Jarcu u izgonu, ovo je odličan lek za neplodnost i obavezni dodatak u vreme trudnoće, zbog nadoknade svih hranjivih vrednosti.

Jabuka

Jabuka spada pod simboliku Venere sa primesama Sunca, ne samo što je potpuno okruglog oblika, već što i njen poprečni presek podseća na zvezdu petokraku, praveći tako pravilan pentagram, koji isto i Venera obrazuje u konjunkciji sa Suncem pojavljujući se kao jutarnja i večernja zvezda. Jabuka je u skoro svim tradicijama simbol ljubavi i braka. Spominje se i u Grčkoj mitologiji kada je Gea poklonila drvo jabuke Zevsu i Heri prilikom venčanja. Jabukov cvet je simbol mira i čistoće u Kini. Takođe, jabuka predstavlja strast ka materijalnom. U hrišćanstvu je to bilo zabranjeno voće, koje je Eva dala Adamu i tako probudila u njemu strast, a istovremeno i izgon iz raja.

Orah

Ovde ne treba mnogo razmišljanja da se vidi da ovaj plod pripada simbolici Saturna (vazdušnog) i Merkura (takođe bi mu odgovarala transcedentna planeta Uran). Ima izgled našeg mozga u lobanji. Najbogatiji je mastima i koristi se za snižavanje holesterola, pa smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Jagoda

Jagoda spada pod simboliku Venere, ne samo po sočnom i slasnom plodu, već što uvek asocira na strast. Ovoj simbolici bih dodala i Merkura, jer bez obzira što se svojim oblikom često vezuje za srce, mene jagoda podseća na jezik, sa svim svojim receptorima (semenkicama, kojih ima približno 200 po svakom plodu). Najbolje je konzumirati ih tokom sastanaka, gde treba da se opusti atmosfera, poboljša komunikacija i gde se želi ostvariti intimniji kontakt, pa i probuditi strast. Treba je prvenstveno koristiti za sprečavanje bolesti usta i ždrela, kao i za pečišćavanje krvi.

Ljuta papričica

Ljuta papričica svakako spada pod simboliku Marsa. Korisna je za lečenje mnogih infekcija, snižava holesterol u krvi, što znači da je dobrar kao njen čistač i snižava pritisak. Ljutina dolazi od kapsaicina. Izraz kapsikum potiče od grčke reči kapto, što znači ujesti (Mars).

Đumbir

Đumbir nosi simboliku Marsa (Mars je vladar Škorpiona – podzemlja) i Saturna (koren). Potiče iz Azije, ima veliku isceliteljsku i regenerativnu moć. Na osnovu starih narodnih predanja ali i najnovijih naučnih ispitivanja i navedenih osobina, može se slobodno reći da je đumbir veoma lekovita biljka. Đumbir povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem. Izgledom podseća na ljudska creva, pa ga zato treba i koristiti za bolju probavu.

Ren

Ren – još jedan ljuti koren koji spada u simboliku Marsa i Saturna. Ren se preporučuje za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva, protiv skoruba. Dragocen je i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa.

Kukuruz i ostale žitarice

Kukuruz spada pod simboliku Merkura, Saturna, sa dodatkom Sunca. Njegovo zrno podseća na naše zube. Kukuruz je životna namernica (njegov poprečni presek podseća na Sunce), potiče iz Južne Amerike. Majama je kukuruz sveta biljka od koje je, po njima, nastao čovek. Takođe i ostalo zrnevlje (pšenica, raž, ovas, ječam, heljda) spada pod ovu simbiliku, s time što pirinču možemo dodati još simboliku Meseca, jer on raste i kroz zemlju i vodu i na taj način je najuravnoteženiji, jer spaja sva četiri elementa.

Bor

Bor ima simboliku Marsa i Saturna, ali i Jupitera (jer sve to visoko drveće, kao kedar, hrast, obezbeđuju energiju ovoj planeti). Bor je simbol besmrtnosti i večnog života. On označava uspravnost, iskrenost, časnost, jak karakter, vitalnost, plodnost, tišinu i samoću, a dobro je znan i kao falusni simbol. On čuva telo od propadanja i zato se sadi na grobljima i koristi za izradu kovčega. Šišarka bora simbolizira vatru zbog svog oblika koji podseća na plamen i takođe je falusni simbol i označava muževnost, plodnost i dobar usud. U kineskoj tradiciji bor je hrabrost, lojalnost i posvećenost, dugovječnost, otpornost pred nedaćama i nemirima i čini Konfucijev simbol. U japanskoj kulturi predstavlja dugovečnost. U starogrčkoj kulturi simbol je Zevsa a u vezi je is Dionisom, Artemidom i Eskulap. U Rimu je bor simbolizirao Jupitera i veneru kao pura arbor – "neiskvareno drvo" – i djevičanstvo.

Ono što možemo još reći je da sve biljke koje spadaju pod simboliku Marsa daju energiju i učestvuju u poboljšanju našeg imuno sistema, regulišu pritisak, otklanjaju katar. Biljke Saturna nam daju zaštitu, čvrstinu, poboljšavaju skelet, odstranjuju višak vode, i pospešuju izbacivanje sekreta. Biljke Sunca nam obezbeđuju bukvalno sve: vitalnost, vitamine, energiju. Venerijanske biljke nam daju sklad, uravnotežuju nas, daju nam osećaj zadovoljstva i relaksacije. Mesčeve biljke nas osvežavaju, opuštaju, regulišu dobar san, dok nam Merkurove biljke pomažu da se izrazimo, te povoljno utiču na naš nervni sistem.

Biljaka na ovoj našoj planeti ima jako puno. Osim što obezbeđuju hranu (elemenat Zemlje) obezbeđuju nam i vazduh (elemenat Vazduha) koji dišemo. Stoga zaslužuju posebno poštovanje i našu brigu.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Da li je moj dan?

Ma kako svaki trenutak u vremenu bio specifičan, jedinstven i neponovljiv, ipak postoje dani i periodi koji su po nečemu slični, a ta sličnost je posledica slične postavke planeta na Nebu.

Saznaj više

The Twilight

Nebo se uvek pobrine za sve, pa i za ono što ćemo da napišemo, pročitamo, sanjamo… Stoga je uvek potrebno samo dopustiti da se stvari odvijaju po zakonu Univerzuma.

Saznaj više

Kroz život

Spiritualnu evoluciju natusa možemo pratiti iz nekoliko uglova. Uvek si slobodan da se predomisliš i da izabereš drugačiju budućnost ili drugačiju prošlost.

Saznaj više