Samo roditelji dece Blizanaca, koja su stalno u pokretu, znaju sa kakvim se izazovom suočavaju maltene od samog rođenja. Zapravo, ove bebe su bile jako aktivne još u majčinom stomaku, a po rođenju imaju češće pokrete ruku i nogu od drugih beba.

Samo roditelji dece Blizanaca, koja su stalno u pokretu, znaju sa kakvim se izazovom suočavaju maltene od samog rođenja. Zapravo, ove bebe su bile jako aktivne još u majčinom stomaku, a po rođenju imaju češće pokrete ruku i nogu od drugih beba. Ovo su izrazito radoznala deca, pravi mali istraživači, tako da će još od samog rođenja da budu jako perceptivna i jako rano će da opažaju i da se interesuju za sve promene i aktivnosti oko sebe. Najpre će da reaguju na glasove, a zatim na kontakt očima, uživaće da budu u društvu i jako rano će da pokušaju da komuniciraju.

Blizanci su vazdušni znak i ova deca su pre svega zainteresovana za sve vrste mentalnih aktivnosti ali i fizičkih, jer kao sam vazduh, ona moraju stalno da budu u pokretu.

Neće vam dugo trebati da shvatite da ste dobili jako veselo, nemirno, vragolasto dete, za koje će vam trebati jako puno i fizičke i mentalne kondicije da bi uhvatili korak sa njim. Ranije od drugih beba će i da progovori i da prohoda, njegova interesovanja su mnogostruka, ali im je pažnja kratka, tako da će veoma lako i brzo da prelaze sa jedne zainteresovanosti i akcije na drugu. Njihova nestrpljivost će i vaše strpljenje često da stavlja na ispit, međutim, nemojte pokušavati da ih suviše ograničavate. Ako pokušate još u početku da ih duže zadržite u ogradici, osim jako glasnog negodovanja koje vam svakako neće prijati, možete i jako negativno da utičete na njihov emocionalni razvoj!

Ovo je treći znak u Zodijaku i nakon životinjskih znakova Ovna i Bika, znak Blizanaca je prvi ljudski znak i osnovni nagon ovih beba je da opažaju, traže, istražuju, komuniciraju, pitaju i uče, a osnovna potreba im je raznovrsnost. Njihov vladar je Merkur koji je u mitologiji bio glasnik bogova. Merkur Blizancima daje i nadarenost za zvukove, jezike i veliku fizičku spretnost, te vešte ruke, snalažljivost, lukavost i vispernost. Ove bebe su vesele, stalno nasmejane, bukvalno srećne što su žive i još od prvih dana jako reaguju na smeh. One vole da vas slušaju, jer sva buka i glasovi oko nje su simbol života koji toliko vole. Njihova sićušna lica još u prvim mesecima su prepuna mimike koja im služi za komunikaciju, tako da će ogledalo da im bude omiljeni predmet. Ogledalo će često da im drži pažnju, jer praviće određene grimase i brbljaće same sa sobom ili sa nekim imaginarnim prijateljem.

Blizanci su još od pelena zainteresovani za verbalno izražavanje i videćete da sa odobravanjem reaguju na vaše reči, tako da njima možete jako rano da pričate pričice i bajke za laku noć ili recitujete pesmice. Iako to ne razumeju, ova deca će pažljivo posmatrati mimiku vaših usana dok pričate i činiće vam se kao da upijaju svaku reč. Brzo ćete se uveriti da je ta njihova zainteresovanost urodila plodom, jer će jako brzo gučući da podržavaju i odgovaraju na vaše obraćanje, a i progovoriće pre nego ostale bebe. Vrlo često ova deca najpre razviju neki sopstveni jezik, pre nego što nauče da govore jezikom svojih roditelja. A kad progovore, oni će tako brzo postati vešti u korišćenju tih reči, brzo će početi da sklapaju rečenice i nedugo potom postaće prave male pričalice. Ovo su i deca koja će ranije od druge dece da nauče da čitaju i knjige će im još od malih nogu postati centar interesovanja. Isto tako jako rano će da nauče i da pišu, jer brzo uče, ali ne obraćaju pažnju na detalje. Oni će prosto upijajati razne informacije, svaku reč, pesmicu, priču, tražiće često da im se ponavljaju i čitaju iste pričice i pesme i jako brzo će i sami da počnu da recituju i pričaju to isto.

Sve ih fascinira i oni imaju milion pitanja na koja treba strpljivo da odgovarate. Svako drugo, treće pitanje će biti „Zašto?“ Nedavno sam u jednom društvu komentarisala pošto sama imam vladara Ascendenta Merkura u Blizancima da mi je u detinjstvu jedna od omiljenih knjiga bila „1000 zašto – 1000 zato“. Ponekad će vam biti jako teško i naporno da odgovorite na sva njihova pitanja, ali najgora stvar koju možete da uradite je da gušite i sputavate njihovu radoznalost. Gde god se pojavi nešto zanimljivo – moraju to da vide i ispitaju, svaki razgovor koji se vodi u njihovom okruženju – moraju da čuju, oni sve kao sunđer upijaju. Jako dobro reaguju na sva logična objašnjenja i zato izbegavajte da im dajete šture odgovore ili da potpuno izbegnete da odgovorite. Da bi se kao roditelj uključili u njihovu žeđ za znanjem i da bi ih od malena usmeravali da što pre nauče da prepoznaju suštinu i važnost određenih stvari morate ih kroz razgovor navoditi i usmeravati. To može da se vežba u toku čitanja knjige, gledanje crtaća, ili kad dođu iz vrtića da ih pitate šta su sve novo naučili tog dana i slično. Kada im sve strpljivo objasnite i logično obrazložite zašto je nešto tako, ili zašto nešto očekujete od njega, ili zašto treba nešto da uradi, oni će to jako dobro prihvatiti.

Strpljenje, kao što je već pomenuto, nije osobina ove dece. Njima je teško da ostanu mirna i statična duže vreme i imaju običaj da rade više od jedne stvari u isto vreme. Oni žele da što više saznaju, ali jako brzo prelaze sa jednog objekta interesovanja na drugi, sve ih površno zanima, pa im veoma brzo postane dosadno. Sa godinama će to možda postati umerenije, ali suštinski, ovo su uglavnom večita deca i kao Petar Pan, uvek spremna za nove avanture. Ako pokušate da prevelikim zabranama ograničite takvu prirodu ove dece, ili da im usađujete osećaj krivice, to može da dovede do kontra efekta i da počnu da mrze upravo ove stvari koje vole – a to je da istražuju i uče. Tada mogu da se povuku u svoj svet iluzija i lažnih samoobmana, da postanu depresivna ili suviše nervozna, a mentalna dosada će sigurno ograničiti njihov rast i razvoj. Njihov otvoreni duh ne trpi nikakve stege, nametanje mišljenja, konzervatizam i konvencije i njima jednostavno mora da se dozvoli da vide i dožive svet.

Ova deca nastoje da budu komunikativna, šarmantna i socijalna, ali ako su i nešto mirnije prirode, ona su jednako radoznala, oštroumna i mentalno angažovana sa svojim okruženjem. To je tip deteta koje ima potrebu da se upravo kroz pokret i igru izrazi, što će uveliko doprineti njihovom dobrom fizičkom i psihičkom razvoju.

Kako ih karakteriše potreba za različitim interesovanjima, oni će želeti da probaju po malo od svega i ova potreba da jako brzo prelaze sa jednog interesovanja na drugo, može dobro da istakne njihovu osobinu nedoslednosti, koja je takođe karakteristična za ovaj znak. Kao roditelj morate od samog starta da probate da ispravno kanališete ovu osobinu i da ih naučite da je u redu da se bave različitim hobijima, ali neke stvari i obaveze moraju da se ispune i završe do kraja. Što ranije prihvate i usvoje ove principe, biće im kasnije, kad budu starija, lakše da najpre u školi završavaju svoje zadatke i uče i one manje interesantne lekcije do kraja. Njima je jako teško da zadrže koncentraciju, pa uprkos očiglednoj inteligenciji uspeh u školi često nije srazmeran mogućnostima.

Imaju veliku potrebu za intelektualnom nezavisnošću, ali istovremeno i veliku potrebu za ljubavlju. Ali, često će dete Blizanac da ima problem u iskazivanju svojih emocija, ono prosto kao da oseća strah da ne bude zarobljeno u ime ljubavi. Zato će stalno flertovati i biće ležerno, šarmantno, pričljivo, nežno, ali će ostavljati utisak nestalnosti. Blizanci su, inače, znak koji nije suviše veran u odnosima i sklon je paralelnim vezama i čestim promenama partnera, prijatelja, poslova itd. Tako će i ova deca često da koriste svoj šarm i humor da bi bila u nečijem društvu, ali kada im ta osoba dosadi, lako će da je odbace i da se okrenu drugoj zanimljivijoj. Ova manipulativnost može da se prevaziđe jedino velikim zalaganjem roditelja koji će da im svojom ljubavlju otvore vrata slobode i poverenja, kako bi im pokazali da su emocije važna stvar. Da bi stekli neku odgovornost za druge i shvatili potrebu za nežnošću, puno može da pomogne ako im omogućite da se bave nekim kućnim ljubimcem.

Jako su neodlučna, tako da možete da očekujete da se predomisle čim im se ukaže prilika. Znak Blizanaca je vazdušni promenljiv znak, pa će isto tako vaše dete samo iz potrebe za ćaskanjem i debatom želeti da učestvuje u svemu i o svemu da zapitkuje. Ono ne može interesovanje i pažnju da usredsredi na jedno polje, jer je nesposobno da se veže za jednu ideju ili osobu i ima velike poteškoće da izabere pravi cilj. Mnoga deca Blizanci su često neodlučna ili menjaju brzo svoje misli, a pozitivna strana toga je prilagodljivost. Njihovo raspoloženje takođe može da se promeni za tren oka i ponekad imaju kontradiktornu narav, pa su jednog momenta nežna i pažljiva, a već sledećeg odsutna i hladna. Ponekad ćete osećati da zaista imate blizance, koliko mogu da budu različite strane u vašem malom Blizancu. Ovu prirodu objašnjava mitološka priča koja se vezuje za znak Blizanaca, o dva brata blizanaca – Kastoru i Poluksu – o smrtnom i besmrtnom blizancu. Prvi je ležeran, nestrpljiv, prevrtljiv, uzavrelog duha, proračunat i ima smisao za trgovinu, a drugi je mirniji, stabilniji i više okrenut duhovnim vrednostima. Uglavnom je prvi dominantniji kod ove dece, ali kombinacija ova dva im ne dozvoljava da izaberu pravi cilj. Opreznost i nesigurnost će ih navoditi da se stalno predomišljaju i to može da ih dovede u opasnost da se stalno rasplinjavaju i vrte u krug.

Jedna od osobina kod ove dece koja uvek raduje roditelje je njihova urođena zabavljačka priroda. Ova deca vole da pričaju smešne ili dramatične priče i da to savršeno proprate određenim grimasama i pokretima tela. Oni su rođeni glumci i verovatno će vas zabavljati na svakom koraku određenim pričicama “kobajagi”. Na ovaj način oni stiču i dobijaju iskustvo realizacije moći reči, što će im od malena dati određenu prednost.

Oni uglavnom nauče da komuniciraju pre druge dece, tako da pre i razmenjuju ideje, informacije i pre dolaze do nekih saznanja. Međutim, ponekad ćete možda morati da obuzdavate tu njihovu potrebu da sve vreme drže pažnju drugih i da niko od njih ne može da dođe do reči. Pomozite detetu Blizancu da shvati da postoji vreme i mesto za sve, vreme da se priča i iznose svoje ideje i vreme da se sluša i da se drugima da prilika da govore. Ovo je naročito važno kao priprema za polazak u vrtić gde će dosta vremena da provode sa drugom decom. Deca Blizanci jako lako mogu da se osete superiorno u odnosu na druge zbog svojih brzih umova i većeg znanja. Kada spoznaju da druga deca ne mogu da drže korak sa njima, oni mogu pokazati jako nestrpljenje, noteleranciju i lako će odbaciti tu decu. Pomozite svom detetu da shvati da toj deci treba malo više vremena da nauče određene stvari, ali kada nauče da će onda moći brže i lakše da komunicira sa njima.

Znatiželja ove dece je toliko velika, pa sa njima morate da budete stalno na oprezu, naročito kada tek prohodaju i kada su vrlo mala i nesmotrena. Ona će stalno u potrazi za nečim novim i zanimljivim moći da se nađu u nekim rizičnim i opasnim situacijama. Još kada počnu da puze, ispitivaće razne predmete koji im se nađu na putu, otvaraće fioke, zavirivaće u kutije i slično. Nevolja je u tome što će ih interesovati i razne utičnice, kablovi, torba koja se našla na podu, zapravo sve što može da im bude na dohvat ruke.

Mali Blizanac će takođe jako brzo i spretno ovladati tastaturama telefona i računara, klavijaturama ili bilo čime što zahteva finu motoričku koordinaciju. Kombinacija njihovih brzih pokreta i brzog rada mozga će se ispoljiti u njihovom jako ranom savlađivanju svih mogućih igrica na računaru ili Sony PlayStation-u, pa tu roditelji moraju biti jako dosledni u ograničavanju vremena koje bi trebalo da provedu u takvim aktivnostima. Osim toga, omiljeni aparat vaše dece će biti i telefon, jer ovo su velike pričalice i njima će komunikacija svake vrste biti način života. Kako vole da rade dve ili više aktivnosti od jednom, kada budu bili stariji sigurno ćete ih zateći da pišu domaći dok pričaju telefonom.

Za njih je od malena kretanje veoma veliki izazov, ali kad prohodaju neće biti zadovoljni da se ograniče da se kreću samo u jednoj prostoriji, jer njihova radoznala priroda i avanturistički duh će ih terati da ispitaju svaki kutak u stanu. Ponekad nećete moći da verujete kako se u nekoliko sekundi mogu naći na dva mesta. Roditeljima će vrlo brzo biti jasno da moraju propisno da zaštite i obezbede ceo stan, kao i da sklone sve rizične stvari sa kojima ovaj mali Blizanac može da dođe u kontakt, jer čim primete odškrinuta vrata oni će vrlo brzo da šmugnu u drugu prostoriju. Naravno, ovde se mora najviše voditi računa da su ulazna vrata uvek zatvorena ili izlaz na balkon i sl. I to nije sve, oni će usput želeti da zavire u svaku fioku, svaki ormarić, svaku kutiju, torbu, kesu i sve ono što im bude bilo pristupačno.

Takođe, svaki odlazak u market ili tržni centar za roditelje ove dece je prilično traumatičan čim izađu iz kolica i budu bila sposobna sama da hodaju. Oni će želeti da vide i dotaknu nebrojano mnogo stvari, ali koliko god da je roditelj strpljiv i omogući im dosta vremena i prostora da vide sve što ih interesuje, ovoj deci nikada neće biti dosta. Uvek će nešto novo da iskrsne pred njihovim očima što će ih zainteresovati, tako da svaka mala nepažnja roditelja može da rezultira da se izgube u gužvi ili između rafova.

Jako će voleti da putuju i da se voze autom ili bilo kojim drugim javnim prevozom. I kasnije u životu, ovo su uglavnom osobe koje će biti stalno u nekom pokretu, stalno u žurbi, za volanom i sa telefonom u ruci. Najveći problem će im biti kašnjenje, jer su stalno u stisci sa vremenom i nisu fokusirani na jedan cilj.

Imaju intenzivnu i bujnu maštu, skloni su sanjarenju i određenim „izletima“ kada počinju da mešaju stvarnost i maštu. Vole da recituju, pričaju pričice, imitiraju i zabavljaju druge, jako su duhoviti i šaljivdžije, što je takođe jedna od odlika njihovog vladara Merkura. Za njih je prirodno da stalno prelaze iz stvarnosti u iluziju, suštinski za njih je to isto, ali mogu da preteraju do tačke laži. Kada dete Blizanac opisuje neki događaj, situaciju ili doživljaj, uvek mora da se ima na umu da to nije bilo baš 100% tako i da oni uglavnom sve „začine“ svojom bujnom maštom. Naravno, kada su jako mali oni to ne rade namerno, ali kako bivaju stariji i svesniji da to može i da im koristi, mogu postati manipulativni i koristiti se sitnim lažima.

Ova deca će pokazati svoju fizičku spretnost i atletske sposobnosti dok još budu bila ograničena na krevetac. Kod njih se motorička spretnost i koordinacione veštine razvijaju vrlo rano. Fizička i mentalna aktivnost se uporedo razvijaju tako da im od malena treba dati knjige, boje, olovke, muzičke instrumente, slagalice, puzle i sl. Oni mogu jako rano da nauče da igraju u ritmu, zatim imaju smisao za razne akrobatske veštine i spretni su u mnogo čemu. Isto tako učenje stranih jezika je za njih mnogo lakše nego drugima, jer mnogo lakše usvajaju nove dijalekte. Kada budu starija, jednako dobro će u pisanoj formi da izražavaju svoju maštu i biće talentovana za pisanje.

U skladu sa njihovim različitim interesovanjima imaće puno prijatelja i često će biti centar dešavanja. Njihova narav je prilično blaga, prilagodljivi su, umeju da praštaju i privlače ih uvek interesantna, vesela i živahna deca, kao što su i sami. U vrtiću će voleti da pokažu svoje znanje ostaloj deci i vaspitačima i vrlo brzo će postati omiljena.

Deci Blizancima treba što pre omogućiti da što češće borave napolju i u prirodi gde će moći da istražuju i zabavljaju se do mile volje. Otvoreni prostor je za njih najbolji da bi jurcala, skakala, pentrala se, vozila trotinet, bicikl, rolere, igrala se loptom ili se bavila nekim drugim sportom i zadovoljila svoje potrebe za mnogo aktivnosti i interesovanja. Što se sporta tiče njih može interesovati atletika, gimnastika, tenis ili stoni tenis. Iako su jako fizički aktivna, ova deca nemaju preveliku fizičku kondiciju i nisu niti spremna, niti previše zainteresovana za neke suviše naporne, iscrpljujuće sportove koji zahtevaju dosta koncentracije. Plesne igre im jako prijaju i brzi sportovi sa puno akcije i prisustva duha i vedrine.

Što se osetljivosti i zdravlja tiče, oni reaguju preko respiratornih organa, nervnog sistema, ekstremiteta i sklona su bronhitisu i astmi. Ako im je vladar Merkur prilično oštećen lošom pozicijom i aspektima, mogu biti sklona dislekciji, govornim problemima i nervnim poremećajima. Takođe, ishrana može biti problematična kod ove dece. Mogu da budu izbirljiva ili da imaju tendenciju da preskaču obroke, zato što im je nešto interesantnije od obroka odvuklo pažnju. Tokom vremena, ovo može da dovede do problema u ponašanju ako se ne proverava koliko dete pojede. Njima ne treba dozvoliti da jedu uz uključen televizor, pored gomile igračaka ili da se šetaju u toku jela, jer će im hrana tada biti potpuno neinteresantna i minorna u odnosu na sve ostalo. Zanimljivo je da su Blizanci kad odrastu one osobe koje će prosto zaboraviti da jedu i često će se tek kad osete fizičku slabost pitati kad su, ili da li su uopšte jeli. Oni su često bledi i žedni. Isto tako, ova deca se moraju naučiti pravilnom odmaranju, jer Bizanci imaju veliku potrebu za spavanjem, određenim redom i zdravim životom kako bi stišavali svoj suviše aktivni nervni sistem i stalnu uzvrpoljenost.

Ova deca su stalno u potrazi za informacijama i odgovorima, ali im je interes uglavnom površan, jer vole da saznaju po malo o svemu. Kako nisu duže vremena zainteresovani za jedno područje, najvažnije je da ih naučite da rade jednu po jednu stvar i da u tome istraju do kraja. Dajte im vremena i prostora da istraže okolinu i život i sami nađu odgovore na neke stvari. U tome ih ne treba preterno sputavati, jer to je najbolji način odrastanja Blizanaca.

Sa njima roditelji treba da budu dosledni i da im ličnim primerom pomognu da steknu veću odlučnost, samopouzdanje i sigurnost. Nedoslednost u porodici, kao i manjak pažnje, razumevanja, ljubavi i suviše ograničavanja njihove slobode, može da ima loš uticaj na male Blizance koji će tada svakako postati manipulativni. Njima treba da se da sloboda kojoj teže, ali se isto tako mora pozvati na njihov razum i obijasniti im da postoje izvesne granice, prava i obaveze.

 

Animirani filmovi koje vole mali Blizanci:

Radoznali Džordž (Curious George)

Štaaaaaaa? Majmun nevaljalac? Ali nemojte odmah da pomišljate na najgore! Džordž, pored toga što sjajno zabavlja sve članove svoje porodice, ima i mnogo korisnih informacija o prirodnim naukama na poljima matematike, ali ako dobro paziš, saznaćeš ponešto i iz tehnike.

Petar Pan

Radnja se odvija u fantastičnom sveku gde žive vile, pirati i izgubljeni dečaci. Gospođa i gospodin Darling imali su troje dece: devojčicu Wendy i dečake Johna i Michaela. Bili su dobri roditelji, a imali su i “dadilju”, psa Nanu, koja se izvrsno brinula o deci. Ali jedne večeri gospođa Darling je uspavala decu i …

Denis napast

Denis Napast (Dennis the Menace) je strip iz dnevnih novina ilustrovan od strane Henka Ketchmana i prvi put se u javnosti pojavio 1951. godine. Nakon sto je postao popularan u vise od 48 zemalja i preveden na 19 jezika nastale su i prve animirane serije, televizijske emisije kao i nekoliko igranih filmova.

Alfa i Omega

Iako pripadaju istom čoporu, Kata i Luka su prave suprotnosti. Kata je alfa vučica – snažni, ozbiljni vođa zadužen za lov i pronalaženje hrane svom čoporu. S druge strane, Luka je omega vuk koji je uvek spreman za šalu i njegov je zadatak sve učiniti zabavnim. Stoga, kada se Luka i Kata nađu na opasnom putovanju kako bi se vratili kući nakon što ih otmu i presele u Idaho, Kata uopste ne očekuje da će joj Luka biti od neke koristi…

Nodi

Nodi je mali decak koji prolazi kroz razne avanture sa svojim prijateljima. Crtani film je za decu mladjeg uzrasta i deca sirom sveta ga obozavaju. Uživaj u Nodi crtaću sinhronizovanom na srpski jezik!

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Mesec u znaku Lav u karti dece

Vatrena priroda ovog znaka oplemenjuje, pročišćava, osvaja i privlači. Kreativna energija drugog vatrenog znaka je zapravo životna sila koja ima potrebu da se izrazi po svaku cenu.

Saznaj više

Mesec u Raku u karti dece

Ovo je možda najosetljivija i najdelikatnija pozicija Meseca. Sa jedne strane očekujemo stabilnost (nalazi se u sopstvenom znaku) a sa druge strane veoma se lako uznemiri i podložan je promenama raspoloženja.

Saznaj više