Dete Vaga: život posmatra s lepše strane

Ove nežne, delikatne, umiljate bebe će osvajiti naklonost i osmehe svih oko sebe još od prvih pelena. Njihova vladarka je Venera, pa su Vagice oba pola izuzetno lepe bebe, očaravajućih osmeha, imaju urođeni šarm, atraktivnost i odišu toplinom i ljubavlju.

Ove nežne, delikatne, umiljate bebe će osvajiti naklonost i osmehe svih oko sebe još od prvih pelena. Njihova vladarka je Venera, pa su Vagice oba pola izuzetno lepe bebe, očaravajućih osmeha, imaju urođeni šarm, atraktivnost i odišu toplinom i ljubavlju. Ovo su uglavnom mirne bebe, vedrog duha, prilagodljive i od samog rođenja prilično interaktivne sa svojim okruženjem, koje mora da bude jako skladno i harmonično, da bi se one dobro razvijale i funkcionisale.

Od prvih dana se kod ovih beba može primetiti da jako dobro reaguju na estetiku u svakom pogledu. Prijaće im mirno i vedro porodično okruženje, bez preterane buke i vike, lagana prijatna muzika, lepo sređene i uredne prostorije, pastelne i nenapadne boje i prijatno osvetljenje. Osim toga, Vagice će se najlepše i najsigurnije osećaju u nečijem prisustvu, tako da će kod njih mnogo više nego kod ostalih beba da se uoči potreba za prisustvom bliskih osoba. Prija im lepota u svim oblicima, jer njihov mentalni sklop (vazdušni znak pod vladavinom Venere) je sačinjen od potrebe da u svemu traže sklad, lepotu, ljubav, harmoniju i istinu. Jako rano se kod njih uočava da imaju urođenu potrebu da život posmatraju sa lepše strane, a takođe se prepoznaje i velika doza idealizma. To će se izraziti kroz vedar duh, lepo ponašanje, fine manire, ljubaznost, zabavnost, gracioznost, romantičnost, nenametljivost, estetsko izražavanje, istanačan ukus, sklonost umetnosti, objektivnost, nepristrasnost i tolerantnost. Ovo će biti prilično druželjubiva deca, imaće jaku želju i potrebu za društvom svojih vršnjaka, biće spremni da dele sa drugima, jer jako rano razvijaju socijalnu svest.

Ne vole samoću, prisustvo drugih ih motiviše, ohrabruje i usrećuje. Ona moraju da se osete voljenom, stimulisanom, podržavanom, jer mogu postati inertna, lenja i neaktivna ako nemaju dovoljno emotivne stabilnosti. Iz tog razloga moraju da se odgajaju sa puno nežnosti, ljubavi, strpljenja i tolerancije i kod njih je vrlo evidentno da im nikada nije dosta ljubavi. Kada su pak, emotivno ispunjena i imaju osećaj podržavanja, sigurnosti i ljubavi svog okruženja, ona će nagraditi sve oko sebe otvorenim izlivima ljubavi, vedrinom, smehom, šarmantnošću, ljubaznošću. Tada su ova deca prosto oduševljena i fascinirana svim onim što im se sviđa i uživaju u osobama, cveću, životinjama, zavesi, prekrivaču…To su deca od kojih se može stalno čuti određeno divljenje svemu i svačemu: Što si lep-a! Kako je ovo divno! Vidi kako je slatka ptičica! itd. Njima naprosto, nikada nije dovoljno ljubavi, lepote, estetike i uglavnom su privučeni određenim idealima.

No, kod malih Vagica je najevidentniji problem neodlučnost, kolebljivost, nesigurnost i neistrajnost, jer je u znaku Vage Sunce (volja) u padu, a Mars (akcija, energija) u izgonu. Izraženo slabo samopouzdanje i emotivna osetljivost u neadekvatnom porodičnom okruženju gde je prisutan nesklad, svađe, stres i sl. mogu kod njih da stvore trajne frustracije, neuravnoteženost i probleme koji će da se odraze na fizičkom, mentalnom i emotivnom planu. Već je pomenuto da je mir i harmonija u svemu njihova nasušna potreba, oni će uvek težiti mirnim rešenjima, toleranciji, prilagodljivosti i na kraju odustajanju, pre nego bilo kakvom sukobu. Isto tako, ako ne uspeju da ostvare neke svoje ideale, mogu da se obeshrabre, odustanu i pomire se sa tim da je sve to jako teško, naročito u situaciji kada nemaju dovoljno podrške. Zanimljivo je da će sa više energije uvek pre da se založe za nekog drugog, nego sami za sebe, jer sam znak Vage predstavlja odnose i ima kardinalni kvalitet, što ukazuje da je njihova priroda aktivna i inicijatorska najviše u kontaktu sa drugima i u uspostavljanju odnosa. Ali, kako su ovo deca koja imaju urođenu potrebu da spoznaju i rasuđuju šta je pravedno, a šta ne i verbalno polemišu o svojim stavovima i argumentima, ponekad mogu da budu i jako buntovna, jer su uvek spremna da se zalažu za nešto ili nekoga u određenim konfliktnim situacijama. Oni nikako ne iniciraju konflikte i sukobe, ali će svojski da brane svoj mir pre svega, ili da se pobune protiv nepravde.

Kako ne vole da donose odluke, ne treba im nuditi preveliki izbor bilo čega odjednom, naročito u najranijem periodu dok vremenom ne steknu određenu sigurnost i samopouzdanje. To se naročito odnosi na hranu ili igračke, jer trebaće im dosta vremena da se odluče, a ponekad će jako da se kolebaju i da promene odluku, ili da totalno odustanu od nečega, što će svakako dovesti do određenih kritika od roditelja koliko god da su tolerantni, a to će samo još više da ih pokoleba i sputava. Zbog velike potrebe za skladom u svakom pogledu, imaju i veliki strah od greške ili pogrešne procene, pa zato i zahtevaju veće strpljenje i toleranciju kada treba da naprave određene izbore i odluke. Njihovo vaspitavanje svakako mora biti sprovedeno na lagan i strpljiv način, jer njima treba dosta podrške da izgrade svoje samopouzdanje i steknu određenu sigurnost. Nikako ih ne treba terati na nešto krutim stavom, grubim naređivanjem ili na silu. Tada ova deca mogu da postanu totalno destruktivna, a ponekad i ohola, jer i najmanja grubost kako je već pomenuto, može da izazove ogromne frustracije i da ostavi duboke ožiljke, koji će da se odraze kao bezvoljnost, nesigurnost, nepreduzimljivost, dezorjentisanost. Od njih ne može da se očekuje slepa lojalnost, jer ako oni procene da su u pravu, argumentovano će braniti svoje stavove i biće dosledni u tome. Ovo je vazdušni znak i oni imaju naglašenu logiku i logičko rasuđivanje, a znak Vage je jedini predmet u celom Zodijaku koji je životinjski krug, pa je ta logika prilično hladna i nepristrasna (nije emotivno obojena). Jedno je sigurno, male Vage su jako oprezne, uvek će najpre da procene svaku situaciju i nikada neće reagovati naglo, ishitreno i brzopleto, tako da neće ni upadati u neke rizične ili opasne situacije. Na kraju, ovo je znak gde je planeta Saturn u egzaltaciji, što ukazuje da Vagice rado prihvataju pravila, red, rutinu, disciplinu, ali naravno u meri u kojoj one smatraju da treba. Zbog slabog Sunca i Marsa u ovom znaku, kod ove dece se brzo troši energija i njima su potrebni češći kraći odmori, da bi funkcionisali kako treba.

Njihovo vaspitanje kao i oni sami zahteva veliki balans i ravnotežu, što znači da roditelji ne treba da budu previše popustljivi. Velika popustljivost će ovu decu onemogućiti da se sami snalaze i navesti ih da se stalno oslanjaju na druge. Tada mogu postati preterano plačljiva ako im se ne udovolji, da imaju preterane i neskromne zahteve, da očekuju pomoć u raznim situacijama, kao i da većinu obaveza neko odradi za njih. U tom slučaju, ako bi nešto bilo pogrešno urađeno, krivili bi druge za svoje neuspehe. Moraju se jako rano učiti da prave određene izbore i da moraju sami nešto da odluče, da kasnije ne bi sve više oklevali i strahovali da urade bilo šta. Kazne i zabrane kod njih treba svesti na minimum, jer biće poslušni najpre ako im nešto lepo i argumentovano objasnite, a svaka kritika će im pojačati nesigurnost. Kod Vagica se treba podsticati rutina, radne navike, osećaj odgovornosti, samopouzdanje. Treba da izvršavaju svoje obaveze i zadatke, jer oni se brzo obeshrabruju, naročito kada se suoče sa nekim težim zadatkom. Nekada im treba dozvoliti da za neke stvari naprave kraći odmor ili predah, ali svakako sve započeto treba sami da završe i urade. Roditelji svojim ličnim primerom moraju da ih motivišu, a kako njih grupni rad prilično stimuliše, više će voleti da rade u društvu i tokom života će uvek biti dobri saradnici i stremeće nekim grupnim ili timskim projektima.

Ali, kada smo već kod njihove stalne potrebe za odobravanjem i podrškom od drugih, tu će svakako roditelji morati da imaju presudan uticaj da ih navedu da nauče svakako sami da donesu odluke. Za to će im trebati malo više strpljenja, ali ovu decu ne bi smeli mnogo da požuruju u tome, jer ona moraju sve da odmere i procene, pa da donesu odluku. Ne treba na njih vršiti pritisak da donesu brze odluke, jer mogu da razviju strah od donošenja odluka, ali isto tako, ne treba im ni nametati određena rešenja ili odluke, ova deca uglavnom donose ispravne odluke, jer su preokupirana pravednošću, istinom i balansom, samo im treba više vremena. Zbog velike potrebe za skladom, stvari će sagledavati iz više uglova, pa će češće imati promenu stavova i ponašanja nego druga deca, a to može ponekad da ide iz krajnosti u krajnost, naročito u neskladnom porodičnom okruženju gde roditelji imaju često svađe i sukobe. U tim situacijama zauzimaće jednu ili drugu stranu, ne bi li postigli određenu ravnotežu. To ih može dovesti do određene konfuzije i disbalansa, zato što će emotivno da budu povređeni, jer mogu osećati krivicu zbog tog nesklada roditelja.

Kod malih Vaga je prisutna stalna briga da ne povrede druge, tako da će se stalno truditi da svima ugode, a svojom blagošću i nežnošću, da svaku napetu situaciju dovedu u balans. Uvek su spremni da pomognu i da drugima izađu u susret, čak i na svoju štetu. Suštinski, to može kasnije da ih dovede u određene probleme, jer tako neodlučni i preterano popustljivi mogu postati povodljivi, pa će drugi imati veliki uticaj na njih. Inače, u stabilnim i harmoničnim porodicama, ova deca će izrasti u prave male diplomate, pregovarače i mirotvorce, jer urođena potreba za kompromisom i pronicljivost će ih navesti da drugima ukažu na mirna rešenja.

Znak Vage je znak odnosa i partnerstva, javnosti, pravde, zakona, tako da će ova deca jako rano da počnu da se bave odnosima i pažljivo će analizirati i ispitivati odnose najpre svojih roditelja, zatim bliskih i ostalih ljudi iz svog okruženja. Takođe, male Vage će od malena da vole društvo suprotnog pola i u njihovom društvu će se osećati jako prijatno i prirodno.

Egzaltirani Saturn u ovom umetničkom znaku ukazuje da ih fascinira klasična umetnost, lepota, harmonija, javni nastupi, ravnoteža i simetrija u svakom obliku, pa će ovi mališani svakako imati talenat i potrebu za umetnošću. Mogu postati vrsni muzičari, slikari, pevači, baletski igrači. Vazdušni element ukazuje da će rano da progovore i da će im intelekt, potreba za učenjem, komunikacijom, istraživanjem i spoznajom biti naglašeni. Ova deca će biti verbalno jaka i veoma lepo će se izažavati. Venera ovde naglašava da je kvalitet uvek važniji od kvantiteta, što svakako ukazuje na potrebu za udobnošću, lepim i originalnim stvarima i skladnom garderobom. Kako je potreba za skladom prisutna u svim sferama, tako će i pastelne i mirne boje da dominiraju u njihovom izboru. Pripadnici ovog znaka vole modu, pa će male Vage jako rano početi da brinu o svom oblačenju, da same biraju šta će da obuku i da prave odevne kombinacije. Vole lepu, kvalitetnu, ležernu i udobnu garderobu koja im ne sputava slobodu kretanja.

Devojčice vole romantične haljinice i vrlo rano počinju da maštaju o svojoj venčanici, pa će neke čak još u osnovnoj školi da počnu da je crtaju i kreiraju. Svakako, pripadnici oba pola će uvek biti doterani, čisti i pedantni, devojčice će jako rano želeti da nose razne šnalice, mašnice, nakit, da se šminkaju i lakiraju nokte i naravno, da „probaju“ mamine štikle i još po nešto. U skladu sa tim, najomiljenije igračke devojčicama su lutke, koje će da oblače, kupaju, češljaju, da im prave frizure itd. Dečaci Vage su jako kulturni, imaju fine manire, vole da čitaju, crtaju, sviraju određene instrumente, plešu, a najmanje će biti zainteresovani za neke „borbene“ igre i za agresivnost bilo koje vrste. Deca Vage oba pola će imati puno omiljenih igračaka, priča, pesama, knjiga i voleće da dele sa drugima, da poklanjaju drugima ili da kupuju poklone drugima. Mogu biti i ljubomorna, ali samo kada se osećaju baš ugroženo, sputano i ograničeno na bilo koji način.

Jako puno vremena će provoditi sređujući se da bi što lepše izgledali, a takođe će se mnogo truditi i da im soba bude lepa i sređena. Briga o izgledu i poređenje sa drugima im razvija osećaj vrednosti, tako da ih ne treba u tome mnogo sputavati. Nered, haos i neurednost im jako smeta i deranžira ih u svakom pogledu, tako da u takvom okruženju mogu da postanu prilično apatični, ometeni, rasplinuti, a i lenji, mrzovoljni i nesrećni.

Ishrana je isto tako oblast, na koju roditelji moraju da obrate pažnju. Ovo su jako probirljiva deca i mnogo će vše odbijati izvesne namirnice i ukuse, nego što će ih prihvatati. To takođe zahteva minimalnu popustljivost roditelja da bi im oformili navike zdrave i balansiranu ishranu. Zbog vladarke Venere, ovoj deci će slatkiši biti omiljeni, jer već je nekoliko puta pomenuto da oni imaju sklonost da prihvataju samo lepšu stranu svega, pa i hrana nije izuzetak od toga. To zahteva veliki oprez kod roditelja, jer ako im budu popuštali, razni kremovi, keksevi, čokolade, torte, voće i ostalo, mogu da im postanu osnovna i jedino prihvatljiva hrana.

Jako vole prirodu, pa će voleti duge šetnje na čistom vazduhu, vožnju biciklom i plivanje. Ne vole grube sportove, tako da će voleti gimnastiku, sportove u paru kao što je tenis, stoni tenis, klizanje, mačevanje. Zbog njihove prirode i stalne potrebe za pravdom, mogu tokom života pre da budu sportske sudije nego sportisti, a voleće i ples, balet, manekenstvo. Ostale sfere interesovanja su uglavnom isto iz oblasti estetičkog i umetničkog izražavanja: muzika, jezici, dizajn, produkcija, moda, šoubiznis, prava, uslužne delatnosti. Njima treba dosta slobode da bi mogli umetnički da se izraze i uglavnom će biti kampanjci u mnogim oblastima, imaće periode velikih aktivnosti, truda, zalaganja, učenja i rada i periode kada će se činiti da su vrlo lenji.

Što se zdravlja tiče, osetljiva tačka ovog Venerinog znaka su bubrezi, nadbubrežna žlazda, donji deo leđa. Za ovu decu je jako bitno da uzimaju dovoljno vode i tečnosti, da bi njihov organizam održavao balans. To će umanjivati opterećenje bubrega koji su prečišćivači (filteri) za izlučivanje nepotrebnih materija iz organizma.

Deci Vagama svakako treba sa puno strpljenja i ljubavi ukazati da život nije samo lepota, harmonija i sklad i da su povremene nesuglasice neizbežni deo života, da nije baš sve prijatno, divno i bajno i da mora svakako da se prihvati i ona „manje svetla“ strana života. Isto tako, naglašavam, jačanje snage volje je nešto čime će roditelji čija su deca rodjena u znaku Vage morati da se pozabave malo više i duže nego roditelji ostale dece . Na kraju, male Vage će morati da shvate da jedino predanim radom i upornošću mogu neki svoj talenat da pretvore u uspeh.

 

Animirani filmovi koje vole Vagice:

 

Avanture Poli Poket

Poli se zajedno sa svojim prijateljima iz razreda takmiči u dobrotvornoj varijanti njihovog omiljenog realitija ˝Roll Like That!˝ Jedina stvar koja ih sprečava u osvajanju prve nagrade su spletke Poline buduće maćehe i njene ljubomorne prijateljice, Bet. No, kada Poli ima podršku svojih spektakularnih prijatelja, nema toga što ona ne može nadvladati!

Frenklin

Kornjača Frenklin je najpopularnija kornjača na svetu i deca ga jednostavno obožavaju. Vole ga takvog kakav jeste, jer ima iste brige kod kuće, u školi i s prijateljima, baš kao i oni. Svaka situacija za ovu radoznalu malu kornjaču je novo iskustvo iz kojeg se može puno naučiti. Frenklin nije savršen, greši baš kao i svi; on želi učiniti najbolje, ali se ponekad pritom smete. Međutim, otvorenom komunikacijom sa roditeljima i sledeći svoju savest, Frenklin uvek pronalazi mirno i sretno rešenje svih problema.

Barbi

Barbi ne treba posebno predstavljati. Najpoznatija i najprodavanija lutka na svetu zabavlja devojčice svojim prekrasnim haljinama, autima, kućama, Kenom, Šeli i prijateljicama. Ima istančan ukus, smisao za modu, prati sve trendove od baleta do nakita po poslednjoj modi. Od davne 1959. godine do danas osvojila je srca mnogih devojčica i kreirala svest svim generacijama kroz tih gotovo 50 godina.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Dete Vodolija: korak ispred vremena

Male Vodolije su potpuno različita od ostale dece, imaju jedinstven temperament i veoma kompleksnu i neobičnu prirodu. Za roditelje su ova deca veliki izazov, jer su jako radoznala i reklo bi se prilično samovoljna.

Saznaj više

Planetarno formiranje ličnosti deteta

Kada u astrologiji procenjujemo osnovne karakteristike i predispozicije bilo koje osobe, znači i deteta, kao najznačajniji faktor uzimamo sam Ascendent i celu seriju 1 te osobe, što je izlazeći znak, planete u 1. kući, vladara 1. kuće, Marsa i znak Ovna kao primarni 1. znak Zodijaka.

Saznaj više