Kada bezuspešno tragamo za nečim, horarna astrologija nam može biti od pomoći u potrazi za našim „izgubljenim blagom“. Ipak, tumačenje horarnih horoskopa kod ove vrste pitanja nije jednostavno, pa ne treba gubiti nadu ako predmet ne pronađete iz prve.

Kada bezuspešno tragamo za nečim, horarna astrologija nam može biti od pomoći u potrazi za našim „izgubljenim blagom“.

Ipak, tumačenje horarnih horoskopa kod ove vrste pitanja nije jednostavno, pa ne treba gubiti nadu ako predmet ne pronađete iz prve. Teškoće u tumačenju pre svega pravi činjenica da imamo na raspolaganju nekoliko mogućih signifikatora izgubljenog predmeta. Drugo, čak i kada odredimo čime je predmet predstavljen, signifikator će se naći u nekoj kući, a svaka kuća ima nekoliko mogućih značenja (predstavlja nekoliko različitih mesta u prostoru). Osim njenog osnovnog značenja, ona uvek može da predstavlja i mesto koje se nalazi pored mesta predstavljenog susednom kućom. No, krenimo redom…

Signifikator izgubljenog predmeta

Za signifikatora izgubljenog predmeta imamo četiri kandidata:

– vladara 2. kuće

– vladara 4. kuće

– Mesec

– prirodnog vladara predmeta

Najčešće će izbor pasti na vladara 2. kuće (kuća naše pokretne imovine) ili vladara 4. kuće (kuća izgubljenog blaga). U kojoj od ove dve planete ćemo videti izgubljenu stvar zavisi od toga koja ga od njih bolje opisuje. Na primer, ako ne možemo da pronađemo neku haljinu, pri čemu je vladar 2. kuće Venera, dok je vladar 4. kuće Jupiter, haljina će svakako pre biti predstavljena Venerom.

Mesec ćemo najčešće uzeti u razmatranje kada se nađe na istaknutom mestu. Biće vamjasno kada ga vidite da je zbog nečeg važan. Takođe, on nam može dati odgovor kada će predmet biti pronađen ukoliko se ništa ne dešava sa glavnim signifikatorom predmeta.

 Ponekad će nam horoskop staviti do znanja da treba da posmatramo prirodnog vladara predmeta. Na primer, ako ne možemo da pronađemo knjigu, pri čemu znamo da knjigama vlada Merkur, a vidimo da je vladar ascendenta u Merkurovom znaku (pitač je zainteresovan za Merkura) ili je Merkur upravo napravio opoziciju s Neptunom (upravo smo ustanovili da je knjiga nestala), u takvim situacijama bi Merkur bio signifikator izgubljene knjige.

Ukoliko bismo postavili pitanje za izgubljeni predmet koji pripada nekom drugom, izbor signifikatora bi svakako bio lakši. Razmatrali bismo vladara derivatne 2. kuće, dok vladara 4. kuće ne bismo uzeli u obzir. Na primer, ako pitačeva kćerka ne može da pronađe patike, onda bi one bile predstavljene vladarem 6. kuće, što je 2. od 5. (kćerkina pokretna imovina).

Može se dogoditi da je signifikator izgubljenog predmeta isti kao vladar ascendenta. U tom slučaju ćemo planetu dodeliti izgubljenom predmetu, a pitač će biti predstavljen Mesecom.

Ukoliko je signifikator predmeta u izgonu ili padu, postoji mogućnost da je predmet oštećen, ali to nije uvek slučaj.

Da li ću pronaći izgubljeni predmet?

Na potvrdan odgovor će nam ukazati aplikacioni aspekt između:

–       signifikatora predmeta i signifikatora pitača (vladara 1. kuće ili vladara ascendenta)

–       signifikatora predmeta i signifikatora pitačeve pokretne imovine (vladara 2. kuće) u slučaju da za signifikatora predmeta nismo odabrali upravo tu planetu

–       Meseca i Mesečevog dispozitora

Takođe, ako je signifikator predmeta u ugaonoj kući ili svojoj kući, moguće je da će predmet biti vraćen i bez navedenih aspekata.

Nadu nam daje i ako se bar jedno svetlo (Sunce ili Mesec) nađe iznad horizonta. Ono nam na neki način osvetljava situaciju. Takođe ćemo kao povoljan pokazatelj uzeti i snažnu Veneru ili Jupitera, kao i severni Mesečev čvor ako se nađu u 1. ili 2. kući.

Spaljen signifikator predmeta će ukazati na to da se predmet ne vidi. Međutim, nije svejedno da li on ide u spaljenost ili izlazi iz nje. Ukoliko je siginfikator predmeta u aplikacionoj konjunkciji sa Suncem, onda neće biti pronađem. Ako je u pitanju separaciona konjunkcija, možemo zaključiti da predmet trenutno nije vidljiv, ali će biti u budućnosti. Ukoliko je postavljeno pitanje: „Kada će predmet biti pronađen?“ broj stepeni koji je potrebno da signifikator pređe da bi napustio spaljenost može predstavljati broj vremenskih jedinica (minuta, sati, dana…) do trenutka kada ćemo pronaći izgubljeni predmet.

Gde se nalazi izgubljeni predmet?

Ukoliko osoba pita da li će neku stvar pronaći, nemojte pokušavati da joj odgovorite i gde se ona nalazi, ako to nije deo pitanja. U tim slučajevima horoskop može pokazati mesto, ali i ne mora, pa postoji šansa da ćete pogrešiti.

Ukoliko klijent tvrdi da je već proverio na mestu koje mu vi sugerišete i da predmet nije tamo, insistirajte da proveri ponovo. Često je stvar samo u tome da je gledao na pravom mestu, ali da nije dovoljno pažljivo pogledao.

Signifikator izgubljenog predmeta u 1. kući bi mogao da znači da se on nalazi kod pitača. Na primer, ako bi osoba tražila ključeve, to bi bio znak da su joj u džepu, u nekoj torbi koju trenutno drži u rukama ili bar da su na dohvat ruke. Može da pronađe predmet, a da se ne pomeri s mesta na kome se nalazi. Osim toga, prva kuća bi u klijentovom stanu ili kući predstavljala predsoblje i njegovu sobu (ako je ima).

Signifikator izgubljenog predmeta u 2. kući bi ukazao da se predmet nalazi u garderoberu (negde među klijentovim stvarima), kuhinji ili špajzu. Ovo može biti znak da je predmet na svom mestu, samo ga nismo primetili.

Treća kuća bi nas navela da predmet potražimo na onim mestima u stanu kroz koja se najviše prolazi (hodnici) ili tamo gde stoje novine ili knjige.

Četvrta kuća predstavlja trpezariju ili podrum, a predmet može biti zaboravljen i u roditeljskoj kući.

Peta kuća predstavlja dečiju sobu ili sobu za zabavu, a izvan kuće bi predmet mogao biti izgubljen na mestu za zabavu (u restoranu, kafeu, bioskopu…)

Šesta kuća ukazuje na ostavu u kojoj držimo sredstva za čišćenje, vešeraj, garažu ili magacin.

Sedma kuća nas navodi da partnera pitamo gde se nalazi izgubljeni predmet.

Osma kuća može da ukaže da je predmet u toaletu ili kupatilu, kao i da je bačen.

Signifikator izgubljenog predmeta u 9. kući jeste znak da se on nalazi u sobi za učenje ili meditaciju, dok bi van kuće mogao biti izgubljen na fakultetu, u crkvi ili na nekom odmorištu između spratova.

Deseta kuća bi predstavljala kancelarijski deo u kući, formalnu prostoriju kuće, tavan ili bi ukazala da smo predmet zaboravili na poslu.

Jedanaesta kuća nas navodi da predmet potražimo u sobi za goste ili da proverimo da li smo ga zaboravili kod prijatelja.

Dvanaesta kuća bi predstavljala prostoriju u kojoj čuvamo neke stare nepotrebne stvari.

Ovo su neka od značenja svake od dvanaest kuća. Pritom, svaka kuća može predstavljati i prostoriju koja se nalazi pored one na koju ukazuje susedna kuća. Na primer, ako je signifikator predmeta u 6. kući, to može ukazati da se izgubljeni predmet nalazi negde pored dečije sobe jer se 6. kuća nalazi pored pete.

Dodatnu informaciju ćemo dobiti iz pozicije signifikatora predmeta u znaku. Zemljani znak će nam reći da je predmet negde nisko,blizu pod ili čak ispod njega. Vazdušni znak ukazuje da je predmet negde visoko i na svetlom mestu. Vatreni znak je znak da je predmet negde gde je toplo, dok će vodeni ukazati da je na tom mestu udobno ili da je pored neke vode. Iako teorija tako kaže, u praksi ovo ne funkcioniše uvek.

Primer 1

Osoba ne može da pronađe svesku za koju je sigurna da se nalazi negde u stanu, a koja obično stoji u njenoj radnoj sobi. Postavlja pitanje: „Gde mi je sveska?“

Vladar 2. kuće je Merkur, dok je vladar 4. kuće Mars. Kako je Merkur i prirodni signifikator sveske, odlučićemo se za njega. Merkur se nalazi u 10. kući, koja predstavlja radnu sobu pitača. Kako je Merkur na sredini kuće, to bi značilo da se nalazi negde na sredini između vrata i naspramnog zida.Njegova pozicija u Blizancima, kao i u bilo kojem drugom promenljivom znaku, ukazuje da postoji mogućnost da se sveska nalazi u nekoj kutiji, fioci ili ormariću.

Kako se Mesec nalazi u prvoj kući vrlo blizu Ascendenta, mogli bismo i njega uzeti u obzir. Kao signifikator izgubljene sveske, on bi nam rekao da je sveska kod pitača. Ovo ne mora uvek da znači da se nalazi u ruci, džepu ili tašni koju držimo na ramenu, već može značiti i da nam je na dohvat ruke. Dakle, ne pomerajući se s mesta na kome se nalazimo, možemo uzeti zatureni predmet. Mesec je takođe u promenljivom znaku, što potvrđuje pretpostavku da je sveska negde zatvorena. Kako je pitač u trenutku postavljanja pitanja sedeo za radnim stolom, ovo bi značilo da se sveska nalazi u fioci radnog stola, u kutiji na stolu ili ispod njega ili u ormariću koji pitač može da dohvati sa svoje stolice. I zaista, sveska je bila u fioci radnog stola, prekrivena nekim drugim papirima. Iako je pitač tu već gledao, ostala mu je skrivena od pogleda.

Primer 2

Osobi je prijatelj došao u posetu. Kada je pošao kući, krenuo je da izvadi iz džepa ključeve od automobila, ali njih nije bilo. Kako se domaćica bavi astrologijom, odmah je postavila horarno pitanje: „Gde su Goranovi ključevi?“

Goran (prijatelj) je predstavljen vladarem 11. kuće, Venerom. Venera je spaljena od Sunca, što ukazuje da on nešto ne vidi.  Vladar 12. kuće, to je Goranova 2. kuća, je Merkur koji je i prirodni signifikator ključeva. Merkur je u 6.kući, pa bi prema tome ključeve trebalo potražiti u nekoj pomoćnoj prostoriji, ostavi i sl. Međutim, on je gost koji je kratko boravio u stanu i nije ulazio na takva mesta.

S druge strane, vidimo da je Mesec upravo u njegovoj kući. Ovo bi mogao biti pokazatelj da su ključevi ipak kod njega, što zvuči logičnije od prethodne pretpostavke. Po nagovoru prijateljice, on je još jednom pretresao džepove i ustanovio da se džep u kome su bili ključevi probušio, te su oni prošli kroz rupu u postavu jakne.  

Literatura:

Džon Froli, „Udžbenik horarne astrologije“

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Medicinska pitanja u horarnoj astrologiji

Iako postavljanje same dijagnoze treba prepustiti lekarima, horarna astrologija nam pruža mogućnost da dođemo do korisnih odgovora kada treba da razrešimo određene dileme. Na primer, u situaciji u kojoj nam se nude različite alternative, možemo se naći u nedoumici za koju vrstu tretmana da se opredelimo, kao i da li da uvažimo mišljenje jednog ili drugog lekara ako su ona oprečna.

Saznaj više

Pitanja u vezi znanja i obrazovanja

Gotovo svi smo nekad osetili tremu pred ispit ili teskobu tražeći svoje ime na rang listama neke škole ili fakulteta. Upravo zbog toga, najčešće postavljana pitanja iz oblasti obrazovanja jesu: „Da li ću položiti ovaj ispit?“ i „Da li ću uspeti da upišem ovu školu/fakultet?“

Saznaj više

Kupoprodaja nekretnina

Pitanja o kupoprodaji nekretnina često postavljamo kada nam ponestane strpljenja jer ova vrsta transakcija traži dosta vremena. Zato se često mogu čuti pitanja poput: „Kada ću kupiti stan?“, „Kada ću prodati kuću?“ ili „Kada ćemo se useliti?“.

Saznaj više