Astrolog – Sergej Aleksejevič Vronski

Kada je u pitanju savremena astrologija u Rusiji, njoj se bio zameo svaki trag 1929. godine kada je bio održan poslednji Kongres astrologa nakon kojeg su svi oni bili uhapšeni i streljani. Od tada pa sve do 1963., trajao je mračan period za bavljenje ovom drevnom veštinom.

Kada je u pitanju savremena astrologija u Rusiji, njoj se bio zameo svaki trag 1929. godine kada je bio održan poslednji Kongres astrologa nakon kojeg su svi oni bili uhapšeni i streljani. Od tada pa sve do 1963., trajao je mračan period za bavljenje ovom drevnom veštinom. Astrologijom se u to vreme u Rusiji moglo baviti isključivo u tajnosti.

Verovatno u svakoj zemlji postoji jedan, ako ne i više astrologa koji su na određen način doprineli razvoju astrologije u toj zemlji, a jedan od tih značajnih astrologa za Rusiju je svakako Sergej Vronski. Njegov astrološki rad baziran je na osnovu nemačke škole astrologije, a najpoznatiji učenik mu je Sergej Šestopalov, čija predavanja smo mogli da slušamo u okviru “Kepler Instituta” i na Astrološkim konferencijama u Beogradu.

Vronski je najveći deo svog života posvetio istraživanju, osnivanju i razvoju terapijskih metoda energoinformacionim delovanjem na čoveka.

Jedna sasvim nesvakidašnja biografija

Moglo bi se reći da je ceo život Vronskog bio u najmanju ruku veoma neobičan. Njegov otac je bio grof Poljskog porekla čiji preci su se u Rusiju preselili u XVII veku. Neposredno pred Oktobarsku revoluciju, budući da je njegov otac bio general, radio je kao načelnik ruskog odeljenja za šifrovanje pri ruskom Generalštabu. Njega su kao stručnjaka cenili i boljševici, za koje je počeo da radi, a lično je od Lenjina primio pismo zahvalnosti. Njegov otac sa porodicom odlazi u inostanstvo ali samo što su stigli, u stan im upadaju crvenoarmejci i ubijaju mu celu porodicu. Ubili su mu dva brata i dve sestre, a umesto Vronskog su ubili sina njegove guvernante koji je bio njegov vršnjak. Tako je on kao mali dečak ostao je bez cele porodice i samo pukom srećom je izbegao smrt, jer je u to vreme bio sa dadiljom u šetnji. Kako je guvernanta bila francuskinja, ona tajno beži sa njim u Pariz, gde su ga preko Crvenog krsta pronašli majčini roditelji.

Potom ga je othranila baka za koju kažu da je bila poreklom iz stare kneževske crnogorske porodice iscelitelja i jasnovidaca (Nenadić –Njegoš), a koja je živela u Litvaniji. Kao i većina žena tadašnjeg doba koje su bile plemićkog roda, i ona je stekla zavidno obrazovanje u Nemačkoj i Francuskoj. Pored toga bila je zainteresovana i za okultno: hiromantiju, magiju, spiritizam i, naravno, astrologiju. Baka je, sve što je znala, prenosila svome unuku, a on je još kao dečak od 7 godina izrađivao natalne karte svojih drugova iz razreda. Vronski je veoma rano pokazao sklonosti ka hipnozi i psihoterapiji, kao i spiritizmu i magiji. No međutim, on nije bio knjiški moljac, bavio se i tenisom, plivanjem, boksom, pevao je u horu, svirao harmoniku i klavir, i čak je 7 puta pobeđivao na takmičenjima u balskom plesu. Sa 17 godina sa odličnim uspehom je završio avio školu u austrijskom Insbruku.

Kada je stasao za fakultet 1933. godine, otišao je u Berlin gde je prvenstveno studirao medicinu. Kako se na fakultetu posebno isticao svojim umećem da vezanim očima daje dijagnoze i tretira pacijente lečeći ih rukama, ne pitavši su ga prebacili na Bioradiologijski fakultet u okviru ekstrasenzornog korpusa tajne “Obrazovne institucije No 25”, koju su oformili nacisti. Od 300 kandidata za studije, odabrano ih je desetoro među kojima je bio i Vronski. To je bio najprivilegiranija, najveća topsecret istraživačka i obrazovna institucija Rajha, koja je trebalo da pripremiti stručnjake sa nadprirodnim sposobnostima koji bi služili Hitlerovu elitu. Na tom Bioradiologijskom fakultetu pored tradicionalnih medicinskih disciplina, studenti su slušali predavanja psihoterapije, hipnoze i šamanstva, a po rečima Vronskog predavale su im tibetanske lame, indijski jogiji, kineski akupunkturolozi… On je tu završio medicinu-hirurgiju, a jedan od glavnih predmeta im je bila i kosmobiologija (astrologija). Sam Hitler je bio veliki poštovalac astrologije i koristio je da bi učvrstio svoju vlast, a čak ju je u jednom momentu proglasio “imperijalnom naukom”.

Pošto je Vronski u jednom momentu tesno sarađivao sa Rudolfom Hesom, nakon njegovog prebega u Englesku, svi astrolozi su pali pod sumnju. Pretila mu je opasnost od hapšenja, pa i moguće smrti. Nekako u to vreme 1942. Staljin (za kojeg je već duže vreme radio kao insajder) ga poziva da dođe da mu dodeli orden, a to je u stvari bila zamka, koje je Vronski bio svestan, pa se od dva zla odlučio za manje… Nekako je nabavio nemački diplomatski pasoš, i uputio se u svoju rodnu Pribaltiku. Zvuči neverovatno, ali je istinito: da bi se domogao aviona on je hipnotisao pomoćno osoblje nemačkog aerodroma na prvoj borbenoj liniji, i ukravši laki avion presekao je liniju fronta, gde su ga iz gorućeg aviona spasili upravo njegovi. Već su nameravali da ga odvedu u sedište u Rokosovski, ali saznavši da je hirurg uputiše ga u poljsku bolnicu, a sprovođenje odložiše za kasnije. Na putu za Rokosovski bio je i teško ranjen u glavu, što je jedva preživeo, tako da je morao ponovo da uči da govori i da hoda.

Posle završetka rata bio je osuđen na 25 godina teške robije u logoru u kom je proveo 5 godina, jer je odlučio da iskoristi znanja stečena u “Obrazovnoj instituciji No 25” tako da je simulirao da boluje od zadnjeg stadijuma raka pa su ga pustili “da umre na slobodi”. Nakon robije za njega nastupa veoma težak period, jer nije mogao nigde da se zaposli, a ako bi i našao neki posao bio je dovoljan jedan poziv iz “kancelarije” da ga otpuste. Da bi preživeo pomogao mu je bivši školski drug koji je u Rigi radio kao istražitelj, a Vronski je uz pomoć svojih ekstrasenzornih sposobnosti tražio nestale ljude i stvari.

U Moskvu se vraća tek u proleće 1963, gde je bio pod zaštitom prvo Andropova, a zatim i Hruščova. Tada počinje da radi za Kremlj i njihovu vrhušku, tako da je on bio jedini astrolog kojeg je plaćala sama država. On je u velikoj meri doprineo i otvaranju katedre za Astrologiju u Sankt Petersburgu, na čijem je čelu upravo Šestopalov.

Interesantno je da mu je poseban plezir učinila upravo Američka administracija na čijem čelu je bio Džordž Buš senior, kada su ga angažovaoli da uradi elekcioni horoskop za početak njihove operacije “Pustinjska oluja” koja je bila veoma uspešna i sa minimalnim gubicima za američke trupe.

Kôd za astrologa

Astrolog bi trebalo da ima jedan sasvim poseban način razmišljanja, jedno više stanje svesti, koje podrazumeva jasno razmišljanje i jednu logiku kojom uz pomoć shvatanja astrološke gramatike (serija 3) i njenog povezivanja sa simbolima (koji su predstavljeni serijom 11), može da shvati šire značenje osnovnih astroloških pojmova, i na taj način da razvija brzinu svoje logike i razmišljanja.

Znači, potrebno je da se poseduje povezanost serija 3 i 11, a one takođe moraju da budu povezane i sa serijom 12 koja predstavlja jedno skriveno područje, nepoznato, a takođe predstavlja i prošlost, kao i budućnost. Serija 12 je tajna koju treba intuitivno otkriti, jer jezik simbola za mnoge je nevidljiv, a astrolog uz pomoć svoje veštine treba da iz tog kolektivnog i ličnog nesvesnog (Ribe, 12) izvuče poseban "film", ili mitološku priču koja se odnosi samo na tog klijenta. U seriji 12 žive sve ispričane priče i mitovi, svi snimljeni filmovi jer je ona nesvesno, jedan okean u kojem živi sve prošlo i buduće. Dobrom postavkom serija 3, 11 i 12 (Merkura, Saturna, Urana, Jupitera i Neptuna) astrolog ima mogućnost da se odmah poveže sa tim poljem nesvesnog i da iz njega prati slike koje povezuje sa astrološkom simbolikom, i na taj način istumači sudbinu i budućnost iz natalne karte. Pored povoljne povezanosti ove tri serije, veoma je uputno da one budu povoljno povezane i sa osom Mesečevih čvorova koji, kao delovi samog Meseca, ukazuju na astrologovu sposobnost da se poveže sa prošlošću (južni Mesečev čvor) i budućnošću (severni Mesečev čvor).

Dobar astrolog prvenstveno treba da poseduje mir unutar svog bića, jer samo kroz mir preko svoje serije 11, kombinujući simboliku i podižući svoj um (3) i duh (12) on može dopustiti da ga vodi kosmička inteligencija (11). Preko Urana, kroz astro simboliku, astrolog dokazuje svoju veštinu, jer on može da sagleda dve stvari kao jednu, da vidi odjednom i poziciju i dispoziciju i da ih protumači kao jedno, kroz veoma poseban i brz način razmišljanja.

Stelijum u znaku Riba

Vronski je rođen sa egzaltiranim Suncem i Ascedentom u znaku Ovna, ali u 12. kući, što ukazuje da je on osoba prepuna misterije i tajni. Ovo još više pojačava čak ukupno pet planeta u 12. kući koje su raspoređene u tri znaka.

Vladar Asc je Mars u znaku Riba koji je u konjunkciji sa Jupiterom i Merkurom, što ukazuje na njegovu inteligenciju i težnju ka visokom obrazovanju, pa i zatvorenim intitucijama kao što su bolnice, pa i zatvori. Ovo je sam po sebi i kôd za astrologa, jer je Jupiter esencijalni predstavnik serije 12, a Merkur je vladar 3. kuće, a on je takođe i dispozitor Saturna koji je opet vladar natalne 11. i 12. kuće. Jupiter je u trigonu sa Mesecom u 4. kući, pa je sam Vronski isticao da je on veliki ruski nacionalista, ali da nije šovinista, kao i da je poslednji ruski astrolog, dok su svi ostali sovjetski astrolozi. I dok su svi njegovi poznanici i prijatelji, kao i razni znatiželjnici čekali da istekne 50 godina od kraja II svetskog rata, i da prođe zabrana da se priča o tajnama iz tog doba, Vronski je nonšalatno rekao da tajne o njegovom životu iz tog perioda treba da ostanu tajne…

Sam Vronski je isticao svoje plemenito poreklo, a to se vidi na osnovu Meseca koji je u sedištu u 4. kući, i u trigonu sa Jupiterom koji je opet u konjunkciji sa Marsom u kojem živi Sunce, i na osnovu toga vidimo njegovo plemićko poreklo čiji koreni idu do samog ruskog dvora.

Mesec je dispozitor Neptuna i Plutona, i on je u trigonu sa Marson koji je vladar Ascendenta, tako da vidimo Vronskog kako se uspešno bavi hipnozom, ali i jasnovidošću jer je Neptun signifikator za to.

U njegovoj 1. kući se nalazi uklješten znak Bika tako da je i Venera vladar Ascedenta, a ona se nalazi u znaku Vodolije i u konjunkciji je sa Uranom u 11., koji je esencijalni predstavnik serije 11, a u njegovom natalu je i suvladar 12. kuće. Venera je u snažnom trigonu sa Saturnom u znaku Blizanaca u 3. kući, za kojeg smo već ustanovili da je vladar natalne 11. i 12., tako da i ovde imamo snažan kôd za astrologa.

Sama Venera se nalazi na fiksnoj zvezdi Sadalsuud koja je poznata i kao “Najsrećniji među srećnicima” ili “Zvezda moćne sudbine”, koja svoju prirodu pokazuje prvenstveno u opasnim i rizičnim situacijama, iz kojih osoba uspeva da se izvuče. Ova zvezda je verovatno i samog Vronskog izvukla iz nekoliko veoma rizičnih situacija kojih je imao u životu. Sadalsuud je povezana sa interesovanjem za okultno, kao i svu alternativnu duhovnost, kao i za avijaciju.

Sam Vronski je jednoj svojoj prijateljici rekao jednu zanimljivu rečenicu: ”Glavni zakon majstora je: znati, smeti i ćutati…” Umro je mirno 10.01.1998. u 23:10 u Rigi, taman što je završio svoj poslednji, 12. tom” Klasične astrologije”

Izvori:

-“Posvećenici astrologije” Mitrović/Imširagić-Astro.Lab 2003.

-“Stubovi sudbine”-Aleksandar Imširagić-Astro.Lab 2006.

– http://www.liveastrology.org/vronsky_sekret.htm

http://vimeo.com/10740234 -intervju sa Vronskim by Christian Borup

-http://persona.rin.ru/eng/view/f//25321/sergey-alekseevich-vronsky

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Astrolog – Stephen Arroyo

Svako ko voli astrologiju, ili je samo njen pasionirani ljubitelj, postavlja sebi pitanje: da li se astrolog rađa?
Pretpostavka je da se talenat za astrologiju nasleđuje, ali pored samog talenta dobar astrolog bi trebao u svojoj natalnoj karti da poseduje i određeni kod za astrologa.

Saznaj više

Astrolog – Jeffrey Wolf Green

Po Grinu, glavni uzrok koji determiniše evoluciju svih duša je Želja. Kroz Evolutivnu astrologiju otkrivaju se tipovi želja koju je svaka Duša imala u prethodnim životima, a koje su istovremeno u potpunosti i kreirale te prethodne živote.

Saznaj više

Astrolog – John Frawley

John Frawley je poznati Britanski astrolog koji je svoj put našao u okviru srednjevekovnih astroloških principa, naročito u okviru horarne astrologije, dok je svoje uvide primarno razvio na temelju učenja Williama Lilly-a.

Saznaj više