Hrana nije samo nešto što izgrađuje fiziologiju, mada hranom smatramo ono što unosimo kao gradivne materije. Ona je i sredstvo koje potvrđuje naš karakter, preko koga se izražavaju naši preci.

Na osnovu horoskopa možemo proceniti šta osoba voli da jede, koja vrsta hrane je dobra za natusa i kako, generalno, ishrana utiče na natusovo zdravlje.

U astro medicini, preko ishrane, otkrivamo kako komuniciramo sa sopstvenom fiziologijom.

Uzimanje hrane, u uobičajenim okolnostima, je nesvestan čin.

Hranimo se na brzinu, usput, ne vodeći računa kako to što unosimo utiče na naš organizam.

Hrana nije samo nešto što izgrađuje fiziologiju, mada hranom smatramo ono što unosimo kao gradivne materije, odnosno, gorivo koje je izvor energije, a služi za održavanje života, za rast, obnavljanje organa i za telesnu aktivnost.

Ona je i sredstvo koje potvrđuje naš karakter, preko koga se izražavaju naši preci.

Uzimajući određenu vrstu hrane pristajemo na događaje koji će se odigrati tokom našeg života. Svaka osoba ima ličnu vibraciju a ta vibracija zavisi, između ostalog i od onoga što jedemo. Ukoliko promenimo ishranu menjaju i se i lične emanacije. Time se stiče šansa da neke stvari u svom životu promenimo…

Natus se oslanja na dva polja. Dvanaesta (1 i 2) kuća je kuća iz koje smo nastali, ono što smo sa sobom doneli a ono što ćemo stvoriti su 1. i 2. polje sada. Fizilogija sebe stvara tako što uzima 2 (hranu) pa se stoga ponekad kaže "da smo ono što jedemo".

Ako su vladari 1. kuće (spoljašnji izraz, samo telo) i 2. kuće (hrana, lične vrednosti) u skladu – i vibracija natusa će biti na višem nivou. Ukoliko je podržan i vladar 6 (organi, zdravlje/bolest, sama fiziologija) osoba ima potencijal da živi dugo i zdravo, te da odgovori na sve zahteve koje život pred nju postavlja.

Esencijalni signifikator za hranu je Venera te ćemo kroz Veneru, znak Bika i 2 polje videti šta osoba voli da jede jer Venera i Bik vladaju čulima. Dok 6 poljem vlada Devica koja nije "prijateljski" raspoložena ka Veneri (Venera je u padu u znaku Device a nije joj baš dobro ni u 6 kući).

Ovo ne mora biti povezano. Možemo voleti nešto što ne prija organizmu, i da ono što odgovara stomaku (Mesec, Rak) uopšte ne konzumiramo, čak i da ne volimo.

Devici i 6 kući prijaju dijetalna i laka hrana (salate, žitarice) jer Merkur je ovde vladar. Jupiter (masno) je u izgonu.

Dok Mesec (egzaltira u Biku) opisuje hranu koja je sama po sebi dobra za natusa a kako je u sekstilnom odnosu sa Bikom i Devicom, 2 i 6 poljem on je veza između onoga što želimo (Bik, 2) i onoga što su prave potrebe fiziologije (Devica, 6).

I konačno, 5 polje predstavlja varenje, tj metabolisanje unetog.

Vlada Sunce te veza između 4 i 5 odnosno Meseca i Sunca utiče na samu fiziologiju koja sledi iza 4 i 5 i koja je predstavljena 6 poljem.

Kratka natalna analiza

Natus je rođena u znaku Device, Asc Lav i Mesecom u znaku Škorpiona.

Šesto polje koje se vezuje za fiziologiju pada u znak Jarca a Jarac je sam po sebi znak otežanja. Fiziološke aktivnosti su one koje rashlađuju, učvršćuju i kristališu. Izazivaju zastoje, zgrušavanje i koagulaciju. Vladar 6 je u 5 i kvadratu sa Suncem (vatra varenja) koje vlada Asc, u orbisu od 2º (hrana) te dobijamo sliku usporenog metabolizma samo pod određenim okolnostima i u situacijama kada jede hranu koja joj ne odgovara.

Vidimo da je za natusa dobro ono što želi (2) jer su 2 i 6 (fiziologija) u sekstilu a ono što preci kroz nju jedu (kvadratni odnos) , 4 (pretvaranje onoga što je pojedeno u ono što fiziologiji treba) stvara problem.

Loše je kada jede pod stresom, kada je depresivna, kada je opterećena svakodnevnim obavezama ili jede na brzinu, hranu od juče, zamrznuto i slano, kao i brzu hranu i grickalice koje su pod uticajem Urana koji kvadrira Sunce.

Sa druge strane vladar 5 je u sekstilu sa Marsom te je dovoljna vrlo mala aktivnost i metabolizam se ubrzava. Kao što će joj metabolizam ubrzati đumbir, biber, rotkvice, ren, luk. Mars je u trigonu sa ličnim vladarem 4 (stomak).

Vladar 5 polja je u izgonu (vatra varenja je slaba) ali je veza između 4 i 5 dobra preko ličnih vladara, kao i preko signifikatora, Meseca i Sunca.

Ono što se u 4 primi kao hrana treba dalje da se metaboliše u 5 i da bude dobro za 6 (fiziologiju). Kada postoji sposobnost da se sve dobro izmetaboliše onda preko 6 kuće dolazi zdravlje.

U priliženom primeru vidimo problem sa metabolisanjem.

Signifikator 5 (vatra varenja, metabolizam) je u kvadratu sa 6 (fiziologija). Stoga postoji hrana koja ne može da se svari.

Ne može da se svari hrana koja je stajala, koja je teška (Saturn), ako se jede na brzinu neredovno ili nervozno (konjukcija sa Uranom). Tu spadaju još i zamrznuta i konzervisana hrana (Saturn).

Fiziologiji ne prijaju jaja, margarin, pirinač, masline…

Kada jede sama ne vodi toliko računa o tome šta jede, dok kada je obrok u društvu, tada je sve lepo servirano za nju i mnogo je prijatnije (Merkur, vladar 2 u Vagi), a time i korisnije.

Neophodno je jesti manje u podeljenim obrocima. Odgovarajuće namirnice za njenu fiziologiju su, pre svega, integralne žitarice. Takođe, na nešto što je dobro da jede može ukazati partner, intuitivno, jer je Merkur, vladar 2 (hrana koju jedemo) u sekstilu sa vladarima 7 (partner). Ili, ono što kuva za partnera (vladar 2 u Vagi sekstil vladari 7) je dobro i za njenu fiziologiju, budući da je Saturn vladar i njene 6 (njeno zdravlje).

Integralne žitarice predstavljale su osnovnu hranu naših predaka… Kod Ivane vidimo da preci generalno nose neki problem kroz shranu, jer ona ima egzaktan kvadrat Plutona iz 4 (preci) sa Venerom (hrana).

U Veneri živi i Merkur, stoga preci koji u njoj žive imaju problem sa žitaricama, dok njenoj fiziologiji žitarice prijaju jer je Merkur u sekstilu sa vladarem 6. kuće.

Venera je hrana bogata ugljenim hidratima: testenine, slatkiši, krompir… Stomak ovu hranu teško prima, kvadrat sa 4. poljem, a ne prija ni fiziologiji jer u Suncu koje kvadrira vladara 6 živi i Venera.

Ako pogledamo kakvi su “prijatelji” ove fiziologije (što je 11. od 6. kuće – a to je 4 kuća) videćemo da ona pada u znak Vage, a da je Venera na Ascendentu. Dakle, preci utiču na Ascendent i ispoljavaju se kroz Ascendent. Nadalje, vladar Asc je u znaku pada Venere. Stoga ovde osoba može živeti priču neke "pale Venere" iz svoje loze.

Kako je Venera dobro aspektovana sa Jupiterom (preterivanje) koji je ujedno i vladar 5 (2 od 4 po sistemu derivatnih kuća) možemo predpostaviti da su preci u nečemu preterivali i da je to, na neki način, uticalo na njihovo zdravlje i fiziologiju jer se preko dispozitora nalaze na mestu pada i u znaku zdravlja/bolesti (Devica). Ovo potvrđujemo i preko JČ (preci) koji je u kvadratu sa Jupiterom, a u sekstilu sa Venerom i Asc. Ono što su preci voleli a bilo im je uskraćeno, dok su u istome preterivali kad god je bilo moguće, što sada sada voli i ona. Može se slobodno reći da kroz ovu osobu "jedu njeni preci".

Esencijalni signifikator za hranu je Venera koja je na Asc, a vladar 2, Merkur je u Vagi koja vlada precima.

Kada Univerzum nešto želi da kaže on će to reći iz svih uglova.

Rekli smo da Devica nije prijateljski raspoložena prema Veneri a Sunce koje predstavlja vitalnost i snagu je upravo u Devici koja "ne voli Veneru" a time ni njene pretke jer se kroz nju izražavaju i rade "šta oni hoće".

Time može ponoviti nečiju sudbinu jer je ono što unosi sredstvo koje potvrđuje njen karakter.

Svaki oblik preterivanja vodi u komplikacije po bilo kom osnovu, a neumerenost stvara podlogu za ponavljanje nečega što se već odigralo u njenoj porodici.

Gde blista?

To je svakako u Devici, znaku umerenosti, skromnosti i služenja. Merkur je u znaku Vage, te se ovo ispoljava kroz veze i odnose.

Ascedentalnom Lavu to ipak nije jednostavno da prihvati ali da bi od kvadrata napravila sekstil mora uočiti gde je skeptična, sumnjičava i nepouzdana. Gde je tvrdogalava, plašljiva, nervozna i stidljiva.

Naglašen je element vatre koji isušuje i dovodi do dehridatacije, do povećanog lučenje želučane kiseline, povećanja kiselosti organizma.

Ovo dalje vodi do “nečiste krvi” povećanja osećaja gladi, smanjenje praga tolerancije na stres, povremen osećaj besa i nesanicu, preznojavanje, probleme sa krvnim sudovima, arterijama i venama, kao i podložnost groznicama i temperaturama.

Kako održavanje pH ravnoteže predstavlja i jedan od vidova prevencije za nastanak velikog broja bolesti, preporučićemo da pazi na Ph vrednost namirnica koje unosi.

Organizam treba da se alkalizuje preko meda koji je alkalan, sirovog povrća koje može biti i kiselog ukusa ali u organizmu se menja i postaje alkalan. Limun ima visok stepen alkalnosti, takođe. Tu su i zelene biljke sadrže hlorofil koji je alkalan, kao i bademi i integralne žitarice, a naročito proso.

Što više vode, plivanja, vežbanja i šetnje, takođe, pomaže u održavanju alkalnosti organizma jer povećava kiseonik u celom telu. Boravak pored vode i meditacija “spuštaju vatru” a time i kiselost organizma.

Dobro je koristiti i ovlaživače vazduha, kao i puštati tihu muziku, koja će potpomoći stvaranje ove sredine.

Rafinirani šećer i svi njegovi derivati zakiseljuju telo. Stoga je dobro izbegavati meso, mleko, sireve, hleb, margarin, kofein, hranu koja sadrži konzervanse, stabilizatore, arome, kao i alkohol i duvan.

Trebala bi izbegavati previše začinjenu, masnu i ljutu hranu, kao i jaka pića, bez obzira što joj to ubrzava metabolizam. Kako je vladar onoga što ona unosi kao hranu u organizam predstavljeno Merkurom u Vagi, uvek mora imati MERU (Vaga) u svemu.

Paraleno treba izbegavati crvenu boju i glasnu muziku jer kod nje je Mars već dovoljno jak, ali je retrogradan i u kvadratu sa Neptunom. Mars kvadrat Neptun predstavlja fizičke i energetske granice. Mars je ratnik koji brani i čuva telo i jak je jer je u sedištu, ali je retrogradan pa deluje sa zakašnjnjenjem. Umesto da čuva granice on “spava”, gleda na drugu stranu i nije tu kada treba, te deluje retroaktivno. Neptun rastvara granice i zbunjuje Marsa. Ovo će biti naročito uočljivo tokom trudnoće jer Neptun vlada 8 kućom (kuća trudnoće).

Mars kvadrat Neptun stvaraju napetost jer osoba oseća krivicu kada treba da se za sebe bori. Plaši se da ne deluje sebično, ili ne povredi one od kojih zavisi, ili koji od nje zavise… Kako Mars vlada 4. kućom ovo se odnosi najviše na porodicu iz koje potiče, na njene korene. Vladar 4 je u 1, te je neko iz kuće iz koje potiče snažno za nju vezan. Istovremeno, Neptun koji je u kvadratu sa Marsom je i u kvinkusu sa Venerom, vladarem 4 (porodica iz koje potičem), pa je i to na neki način iscrpljuje.

Lav i 5 kuća je govore o onome što radimo iz ljubavi, ali Sunce (vladar Lava) je došlo u znak Device (skromno, redovno), te još prima i kvadrat od vladara 6 – Saturna. Svakodnevne obaveze stvaraju teret, a time i dovode do napetosti i nervoze jer je Saturn sa Uranom.

Preko dispozitora ove dve planete dolaze u sekstil sa Venerom i Ascendentom, te stvaranje redovnih navika i prihvatanje obaveza koje je u početku opterećuju vodi u “isceljenje predaka”, a time i njene fiziologije (Asc).

Ivana je sada u drugom stanju. Interesantno je da vladar 2 kuće (želja da jedemo ovo ili ono, hrana koju volimo) Merkur u Vagi (jesti malo, češće i balansirano), što utiče dobrim aspektom na planete u 5 polju što simboliše dete koje nosi. Ono što ona bude jela u trudnoći dete će voleti (detetova 2. je njena 6. u sekstilu sa njenim vladarem 2 – ono što volimo da jedemo).

Osma kuća je sama trudnoća, a 4. je plod koji se razvija pre nego što izađe na “svetlost” 5. polja, odnosno u polje svopstvene manifestacije.

Kako su u 4. kući uklješteni Škorpion i Pluton (virusna infekcija) koji kvadrira Veneru (sam plod), potrebno je da bude oprezna i da se ne izlaže nepotrebnim rizicima, kao i da izbegava kontakt sa bolesnim osobama na poslu, ili iz porodice (osa 4/10).

Mars obeleževa treći mesec trudnoće (kao vladar 3. kuće od 8. – trudnoća), a on kvadrira Neptuna koji vlada 8 poljem te bi mogla u tom periodu “zakačati” neku upalu, infekciju, temperaturu ili prehladu.

Mesec vlada 12. kućom i predstavlja njen imunitet, a kako je u opoziciji sa vladarem 8, može se posumnjati da će doći do pada imuniteta jer su obe planete u znacima izgona i pada.

Stanje sa vitaminima

Sunčevi vitamini su C i A. Oni povoljno deluju na imunitet u ovoj karti jer je Sunce u sekstilu sa Mesecom, vladarem 2. kuće.

Njena fiziologija ne apsorbuje u dovoljnoj meri vitamin C (Sunce kvadrat vladar 6/Saturn). Treba da ga pije iz dva puta, da podeli na manje dnevne doze (u Suncu živi Merkur (dva) sekstil Saturn).

Verovatno postoji nedostatak vitamina B12 kojim vlada Jupiter (u izgonu je) a važan je za stvaranje krvi, i preventivna je mera protiv depresije. Takođe je važan za normalno funkcionisanju mozga i nervnog sistema. Stimuliše regeneraciju jetre. B-12 se loše apsorbuje kroz želudac. Kod Ivane je Jupiter u opoziciji sa Mesecom (želudac) Apsorpciju vitamina B-12 pomaže kalcijum, vitamini B kompleksa i vitamini A, C, E. Smanjuju ga duvan, kafa, alkohol, laksativi i problemi u funkcionisanju tiroidne žlezde.

Mars kvadrat Neptun, vladar 8 može dovesti do neophodnosti da se uradi serklaž u trudnoći, a o čemu će se posavetivati sa svojim ginekologom.

U svakom slučaju, naša fiziologija predstavlja mikrokosmos u kome se odigravaju sva sećanja naših predaka, a preko nje se manifestuju u vidu spoljnih događaja. Stoga je astrološko prepoznavanje natalnog stanja balansa koje imamo u svom telu, osnova za balansirane i svih ostalih događaja u životu.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Ta mala stvorenja su važna!

Reč antiscija potiče od grčke reči „senka“ i srodno značenju same reči i astrološki pojam antiscija simboliše senku, ili, bolje rečeno, odraz određenog stepena (kao u ogledalu) u odnosu na osu Jarac-Rak koja se uzima kao parametar jer zajedno sa osom Ovan-Vaga predstavlja prirodne uglove horoskopa.

Saznaj više

Intuicija

Koliko smo puta čuli, ili sami rekli „nešto mi govori, imam neki osećaj, znala sam, imala sam bljesak“, ili nešto slično? U današnjem vremenu je teško poverovati da postoji osoba koje bar jednom nije osetila svoju intuiciju. Ali šta je uopšte intuicija?

Saznaj više