Može li čovek postati svestan da je deo božanske energije samo kroz svoje fizičko postojanje? Naravno da može. Neophodno je razviti sposobnost bivanja "sada i ovde", što jeste proces koji traje.

Može li čovek postati svestan da je deo božanske energije samo kroz svoje fizičko postojanje? Naravno da može. Neophodno je razviti sposobnost bivanja "sada i ovde", što jeste proces koji traje. Tako, ono što čovek svesno može da uradi jeste da odluči da se menja. Odluka o menjanju često biva posledica nekakvih neudobnosti. Kada čovek prođe kroz neudobnosti u odnosima i okolnostima, on se umara. Umor je takođe odličan znak da smo na pogrešnoj vibraciji, najčešće da smo ušli na tuđu vibraciju i bivamo kontrolori nečijih odluka, želja i potreba.

Radoznala Olja

Olju sam upoznala u aprilu 2012. godine. Znala sam da ćemo se nas dve dugo družiti, bar dok joj progresivni Mesec bude prolazio kroz znak Blizanaca i kroz 8. polje. Mesec u njenom horoskopu vlada 9. poljem. Jedan od simbola 9. polja je svrha ili misija u ovom životu.

Vladar Oljinog ascedenta je retrogradni Mars, koji se nalazi na vrhu 11. polja – Astrologija. Retrogradni Mars karakteriše agresivniji pristup životu. Ove osobe su veoma plahovite, impulsivne i teže se prilagođavaju, jer su u osnovi vrlo plašljive prirode što i dovodi do toga da njihovo ponašanje i reagovanje u životu bude često neadekvatno. Za ove osobe je takođe karakteristično i to da su veoma skeptične, te da su iz tog razloga dosta nepristupačne i zatvorene kada su u pitanju prijateljski i ljubavni odnosi.

Oljina upućenost na astrologiju i otkrivanje njene svrhe u ovom životu je prilično naglašena u ovom periodu. Progresivni Mesec će, prolazeći kroz 8. polje, sve vreme graditi vrlo napete aspekte između njene natalne opozicije planeta u znaku Device i planeta u znaku Riba. Njena natalna postavka ove opozicije ide preko ose 5-11. Ovde se govori o primanju i davanju ljubavi.

Olja ima Sunce u znaku Riba i podznak u Škorpionu. Svesno (Sunce) i nesvesno (Ascendent – podznak) su u vodenim znacima. Biti protočan je odlična predispozicija Sunca i Ascendenta u vodi. S druge strane, emotivnost i ranjivost su velika izvesnost za ovu kombinaciju, osim ako se osoba ne probudi i ne postane svesna toga ko je.

Priča od koje smo krenuli je sledeća: Ona je u braku od 14. januara 1987. Kaže da se udala iz ljubavi. Evo, baš kao što sam ja ovo nekako saopštila samo kao činjenicu tako je i ona meni to rekla. Ima kćerku koja je sada već odrasla devojka.

Olja radi u “medicinskoj kozmetologiji”. Pitala sam je : “Šta to znači?”

Ona kaže: “Ja sam se školovala da se bavim lekovima, a sada se bavim nekim kremicama. Prihvatila sam to tako, jer ne može biti drugačije.”

U Oljinom glasu sam osećala nekakvu rezignaciju, kao da je ljuta ili razočarana u najmanju ruku. Kao da ju je život izneverio. Priču smo lagano razvijale. Malo sam joj pomagala da se otvori, postavljala pitanja jer stalno sam imala osećaj da joj nešto zapinje, da nešto želi da mi kaže… ali nešto ne može.

Saturn je tranzitirao kroz 12. polje Oljinog horoskopa. Razumela sam je kako se oseća. Imala je potrebu da govori, ali i istovremeni strah zajedno sa tim, može biti i sram da iskaže svoj osećaj. Generalno prolazak Saturna kroz 12. polje donosi razmatranje svrhe postojanja, naših dostignuća ali i neuspeha. Ovaj tranzit podvlači i završetak jednog ciklusa, što sigurno može doneti jednake količine zbunjenosti i nezadovoljstva. Tokom ovog tranzita suočavamo se sa ličnim demonima, nejasni strahovi nas proganjaju, čineći nas još nesigurnijim. Svako ima svoje tajne. Ono čega nismo uvek svesni je da ovaj tranzit Saturna kroz 12. polje može ozbiljno oslabiti našu psihu, a samim tim i fiziologiju. Ovaj proces može biti dugotrajan i činiti se prilično sporim, ali ukoliko ga obavimo na pravi način, može biti izuzetno koristan.

Prica o Saturnu u Vagi je prica o ljubavi, najdubljoj emociji, emociji koja je jezgrovita, sazrela i trajna. To je prica o razumevanju bica sa kojim delimo zivot, dobro i zlo, i prihvatanju drugoga u potpunosti. Saturn, Vaga i 12. polje, Olju su doveli kod astrologa da nađe odgovore na svoja pitanja.

Otkrivanje tajne

Olja je u jednom trenutku samo izbacila iz sebe priču o svojoj tajnoj ljubavi, uz ogroman osećaj krivice i griže savesti. Ona u natalnoj karti nosi aspekt egzaltirane Venere (vladar 12. kuće tajne) u 5. kući (ljubav) i još u u egzaktnom trigonu sa Neptunom, naglašavajući potencijal za ovakvu priču.

Ovaj aspekt bi stvarno ličio na bajku, čaroliju da nije još sa njima u društvu i Saturn. Saturn u napetom aspektu (konjunkcija, kvadrat, opozicija) često donosi osećaj krivice. Saturn na vrhu 5. polja može proizvesti više bola nego užitka kada su ljubav i romansa u pitanju. Peto polje je polje spontanosti, a ovde Saturn ozbiljno ometa spontanost. Viđala sam da osobe sa ovim aspektom zaista prolaze kroz razočarenja u ljubavnom životu, a potom se povlače negirajući postojanje ljubavi kao jedine istine i lepote.

“Ja sam živela skromno,” pričala je potišteno kao da se i pred astrologom pravdala. “Vodila sam računa o svojoj kćerki, o domu u kome smo živeli. Moj suprug je stalno putovao, odlazio, dolazio… On je bio opsednut stvaranjem materijalnih dobara. Na početku našeg braka to sam mu prigovarala, a posle sam i to prihvatila kao takvo. Na poslu sam bila u senci. Radila sam i mislila kada ću kući mojoj kćerci. Što je kćerka bila starija sve sam joj manje bila potrebna. Ona je imala svoj život, svoje društvo. Tako sam ja imala sve više vremena i počela sam da se više angažujem na poslu. Išla sam na seminare, promocije…

Ljubavna priča

“Onda je đavo pokucao na moja vrata” – izgovorila je. Bila je teška i troma, a onda bi se uznemirila i opet u “samoodbrani” izbacivala bujicu reči.

“Na jednom seminaru sam srela svoju simpatiju iz srednje škole (opet priča iz 5. polja – srednja škola). On je, zapravo, mene prepoznao. Išli smo na piće i razmenili brojeve telefona. Nešto je u meni igralo. Moram vam priznati da se ne sećam kada je to u meni poslednji put tako radilo.”

Sutradan je u Olji na posao stigla ruža sa ceduljicom na kojoj je pisalo: “Dobro je videti te opet”.

Olja je doživela ljubavnu priču kao tinejdžerka. Zaljubila se. Provodili su mnogo vremena zajedno. On je, takođe oženjen i ima decu.

Usput mi je rekla: “Ne znam kako, ali ja više vreme nisam osećala (nije osećala Saturna). Bilo mi je lepo. Jednostavno sam doživela takvu inspiraciju da sam bila na svim poljima uspešnija nego ikada.”

Olja je nastavila: ”Promenila sam se i fizički. Otišla sam kod frizera, kozmetičara, obnovila garderobu. Živela sam kao u snu. U jednom trenutku vlasnici kompanije za koju sam radila su me nagradili putovanjem u inostranstvo. Predložila sam mom “dečku” da pođe sa mnom. Nije trepnuo, a već je odlučio da ćemo ići.

To je bilo nezaboravnih nedelju dana. Bili smo na obali mora na kraju leta 2011. godine. Nije bilo mnogo turista. Šetali smo držeći se za ruke. Ljubili smo se na javnim mestima. Plesali smo na terasi hotela kao nekad, kada smo bili veoma mladi. Zanimljivo je da ni jedno od nas, ni jednom rečju nismo spominjali naše porodice, partnere, decu…”

“Kada smo se vratili u Beograd”, produžila je Olja, “nekakav nemir se najedanput uselio u moje grudi. Pitala sam se da li je moguće da moj suprug ne primećuje ništa na meni? Ništa me ne pitao. Pričao je neke svoje priče, zamenjivao košulje u koferu i išao dalje.”

Dok je Olja ovo pričala, nekakva jeza je kroz nju prolazila. Imala sam utisak da će svakog časa iz nje poteći reka suza. Oljin Mesec u Devici je stojički držao suze pod kontrolom i samo ih je spuštao u stomak.

“Porazila me je gorka istina i spoznaja, nastavlja Olja. Obuzeo me je bes i očaj.”

Buđenje

Sama spoznaja da njen muž ništa od toga ne primećuje, za nju je bilo daleko više poražavajuće, nego strah od ljubavne prevare koju je načinila. “Mi smo toliko drugačiji, da je ceo moj dosadašnji život jedna velika iluzija, a ova kratkotrajna veza je samo znak mog besmisla.” Saturn natalno pravi konjunkciju sa Venerom, ali i opoziciju sa vladarem Ascendenta (Marsom), pa je Olja upravo u pweriod Saturnovog tranzita kroz kući svoje psihe doživela istovremeno iskustvo ljubavi, ali i dubokog životnog razočarenja.

“Posle nekog vremena zamolila sam mog “dečka” da se malo ne viđamo. Rekla sam mu da imam nekakvih problema i da mi da malo vremena da se sredim. On to nije prihvatao. Sačekivao bi me, samo da me vidi, zvao me samo da me čuje. Govorio mi da ne želi ni jedan dan više bez mene da provede. Sve to najednom više nije imalo značaja za mene. Ja sam se okamenila. Bila sam najtužnija na svetu. Koliko sam noći provela razmišljajući šta da radim. U jednom trenutku htela sam sve da ispričam mužu, da vidim šta će onda reći. Brzo sam od toga odustajala, jer ne bih mogla podneti još jedan poraz. Imala sam neverovatnu grižu savesti. Nije me grizla savest što sam “varala” muža, grizla me je savest što sam sve ove godine varala samu sebe.

Olja je tražila od mene da joj ispričam njenu karmičku priču. Tačno je znala i osećala sve. Htela je da to čuje od mene. Pričala sam joj o Veneri u znaku Riba, o ljubavnom snu koji je jednom davno prekinut zbog porodičnih odnosa dvaju ljubavnika. O zakopanoj tajni, ili bolje rečeno, bačenoj u more (Saturn konjunkcija Venera u Ribama, opozicija Mesec). Onako usput sam je upitala da li nešto zna o majčinom životu iz mladosti?

Bila je preneražena… počela je toliko da plače i da me moli da ne pričamo o tome. Rekla je da ceo svoj život živi tako jer je njena majka bila trudna kada se udala za njenog oca. Majka nikada nikom nije rekla ko je otac njenog deteta. To dete je umrlo pre svog prvog rođendana. Olja je osećala prezir prema svojoj majci. A zašto?

Tri godine posle njenog rođenja, Oljin otac je otišao u Ameriku i nikada ga više niko nije ni video ni čuo. Majka je sa malom Oljom otišla u Zagreb. Život nije bio lak, ali Oljina majka je završila fakultet i imala dobro plaćen posao i prelep stan na obodu Zagreba. Oljin bes i očaj su ispadali iz nje. ”Moja majka nikada nije imala srce, znala je samo šta se mora i treba. Rad, rad i čutanje. Pokušavala sam joj se približiti kada sam bila u srednjoj školi ali ona je bila uzdržana. Celu priču mi je mnogo davno ispričala očeva sestra. Pitala sam majku: Da li je to tačno? Ona je rekla: “Da”

Sećanje koje Olja nosi u sebi sa nivoa prošlih života, sada se manifestuje u formi ljudi i okolnosti. Nije lako objasniti osobi u ovakvom trenutku da su to sve njene potrebe. Pokušala sam joj predstaviti putovanje duše sa jedne ravni na drugu, sa jednim jedinim ciljem: napredovati.

To što Olja doživljava iskustvo odbačenosti ili manje vrednosti potpuno ju je izbacilo iz koloseka ravnoteže. Ta ravnoteža za koju ona misli da ju je posedovala u stvari je bila veštačka. Olja se povlačila od života, sklanjala se sa vetrometine. Duša je tražila ovo iskustvo samo iz jednog razloga: ova duša želi naučiti lekciju samopoštovanja. Samopoštovanje se ne uči u zatvorenoj sobi. Komunikacije, povezivanje sa ljudima, iskazivanje svojih sposobnosti, probudiće naš ego. Ego je odličan pokazatelj umemo li sa sobom i drugima. Upravo ego je Olju trovao šapatom: “Ti nikom ništa ne značiš, ti ne vrediš, tebe niko ne voli…” Život je Olji pokazivao i svetlu stranu nje same, ali njen bol je stariji od njenog života i ona ne ume da ostane na sopstvu. Zato postoje razni pomagači. Jedni od tih smo i mi astrolozi.

Mi smo Božanske čestice koje u ovom životu prolaze kroz iskustva fizičkog, materijalnog iskustva. Ovakva iskustva služe učenju velikih lekcija. Izlagati se iskustvu bez opiranja i prosuđivnja je neka vrsta praktičnog rada na putu rasta. U prihvatanju stvari leži sposobnost buđenja svesti “ovde i sada”, odnosno prisutnosti, a samim tim i zahvalnosti.

A svako od nas ima milion razloga da bude zahvalan i da na taj način pomiri teška osećanja predaka čija je težina merom Saturna kod svakoga ispisana.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Tvoje je samo ono što daješ

Tokom godina življenja i rada na sebi i sa drugim ljudima, otkrivala sam smisao emocija. Krajnje tumačenje emocija uvek se svodilo na partnerski odnos. Ipak, pre nego se ozbiljno upustimo u razmatranje onog drugog, neophodan je uvid u onog prvog – zapravo samog sebe!

Saznaj više

Kad vrele noći postanu hladna jutra

U trenutku kada sam videla Maju, zastala sam i brzo se ponašala kao da je ispred mene jedna obična prosečna devojka. Ne možete ostati ravnodušni kada vidite devojku čiji je Ascendent na 2º i 23′ Škorpiona!

Saznaj više