Saturn, vladar vremena i nosioc sudbine

Saturn će biti u retrogradnom hodu sve do 20. jula 2014. U znak Strelca će ući pred sam kraj godine, tačnije 23. decembra, ali će još jednom ući u znak Škorpiona u svom retrogradnom hodu tokom leta 2015, kao da će želeti da proveri da li je lekcija zaista savladana i da li tu ima još nešto da se popravi pre nego što konačno, ozbiljno, uđe u znak Strelca.

Saturn će biti u retrogradnom hodu sve do 20. jula 2014. U znak Strelca će ući pred sam kraj godine, tačnije 23. decembra, ali će još jednom ući u znak Škorpiona u svom retrogradnom hodu tokom leta 2015, kao da će želeti da proveri da li je lekcija zaista savladana i da li tu ima još nešto da se popravi pre nego što konačno, ozbiljno, uđe u znak Strelca.

Kada je planeta retrogradna ona teži da se vrati u nešto, da ponovi iskustvo i utvrdi lekciju. U direktnom kretanju hrli ka budućim događajima, kada se ista situacija više ne ponavlja jer se smatra naučenom ili rešenom.

Svako je imao šansu, a da li je šansa iskorišćena – to zavisi od pojedinca.

Tokom ovog perioda Saturnove retrogradnosti postoji mogućnost da se popravi nešto iz prošlosti iz orazaca sudbine koje nosimo utkane u svom nesvesnom biću.

U alhemiji Saturn, koji predstavlja olovo, čini i polaznu tačku transmutacije ka zlatu – odnosno on predstavlja tamu (Saturn, mrak) koja se transformiše u svetlo (zlato, Sunce).

Saturn je, konačno, slika samog vremena i onoga što smo u njemu nesvesno utkali i što kao program sudbine sada živimo. Prvi korak ka prevazilaženju sudbine je svakako njeno prihvatanje, baš kao što je i prvi korak ka dostizanju pravde ili prava – upravo prihvatanje odgovornosti. Svemu tome nas uči upravo Saturn.

Na objektivnom, manifestovanom nivou, ako je Mesec narod – Saturn je država.

Države pod uticajem Saturna tokom perioda njengove retrogradnosti imaju priliku da se preispitaju. Sada treba da se vrate "korak nazad" i pogledaju stvari iz prethodne perspektive, vide šta je propušteno i počnu da rade na stvaranju uslova za promenu. Ukoliko ne srede situaciju dok se Saturn kreće unatrag, svi problemi će se sa direknim kretanjem ispoljiti još snažnije.

U ovom periodu je potrebno naučiti preuzimanje odgovornosti za sopstveni život, šta god se u njemu događalo ili koliko god se neko drugi okrivljavao za datu situaciju.

Tako će svi neplaćeni računi, od jula ove godine imati tendenciju da se naplate, banke će slati svoje izvršioce za neplaćene kredite, a isplata osiguranja i alimentacije koja se sada odlagala, bće sa kamatom naplaćena sa direktnim kretanjem Saturna.

Sve na šta se sada čeka, od jula će se pokrenuti, jer vreme tada kreće direkno. Sada imamo priliku da se preispitamo, a od leta neko ide dalje rasterećen, a neko opterećen…

Nažalost neke bolesti će tek tokom leta biti otkrivene kod osoba koje odlažu pregled, čekajući da se stanje samo od sebe popravi.

Ako vas neke osobe ili situacije sada guše, od jula ih odbacujete i otvarate prostor za novi razvoj.

Retrogradno kretanje Saturna najviše se odražava na osobe u znaku i podznaku Jarca i Vodolije. Ostali moraju da se preispituju na polju kojim Saturn vlada.

Osobe koje su u podznaku Jarac tek od leta postaju otvorenije, samouverenije i sa većom potrebom da se istaknu. Finansijska situacija se mora preispitati. Ako se sada troši bez uvida u stanje na računu, leto će biti prilično napeto.

Podznak Vodolija sada ima priliku da otkrije pozadinu svojih sumnji i strahova koji ih blokiraju. Stalno se vraća u prošlost sa kojom mora raskinuti, a ne može…

Podznak Ribe vraća se na stare planove, ili su planovi oni koji moraju da se preispitaju. Kasni im novac od socijalnih davanja, nevladinih organizacija ili odgovor od penzionog fonda na koji se duže čeka. Emocionalna ekspanzija bez ikave integracije vodi u problem.

Podznak Ovan odlaže planove vezane za karijeru, te se na uspeh još uvek čeka. Imaju priliku za refinansiranje kredita ali je neophodno najpre se preispitati da li je to jedino rešenje. Preterana usmerenost ka sebi da bi se zaštitio stari identitet.

Podznak Bik ima priliku da još jednom preispita odluke povezane sa partnerskim odnosima. Karijera stagnira a podrška prirode izostaje ili se na nju čeka… Ponavljaju se porodični obrasci koji zahtevaju reformu.

Osobe u podznaku Blizanac moraju poraditi na svojim dugovima jer kada krene naplata, dugovi će uveliko prevazilaziti mogućnosti. Kasne na posao i ne mire se sa obavezama.

Podznak Rak odlaže planove u vezi partnerskih odnosa, neki odlažu razvod, a neki ulazak u brak. Prave kompromis zbog dece… Mogu imati osećaj da su pregaženi od strane drugih, ali pogled se mora usmeriti ka sebi.

Osobe kojima je podznak Lav izbegavaju da se suoče sa situacijom koja ih opterećuje na radnom mestu. Gube kolege, odlažu posetu lekaru, ili moraju pregled ponoviti.

Osobe sa podznakom Devica nisu sposobne da pokažu svoja osećanja jer ih preispituju. Mogu se vratiti na stare emotivne priče ili u poznate situacije pitajući se: "Zašto se ovo stalno dešava baš meni?" Izbegavanje svakodnevnih obaveza samo dovodi do nagomilavanja istih.

Podznak Vaga ima problem sa imovinom, stambenim prostorom, privatnim poslom… Mora preispitati svoje unutrašnje stanje, na čemu se temelji sigurnost jer nesvesni i duboki utisci iz detinjstva imaju tendenciju da se ponove.

Podznak Škorpion ulazi u situacije u kojima se ponavlja problem sa okruženjem, rođacima, braćom/sestrama. Stvari koje se sada prećutkuju od leta će morati da se rasčiste. Familija je na teretu. Problemi sa imovinom rešavaće se tokom leta.

Podznak Strelac ima šansu da reši finansijske probleme preko kredita za revalorizaciju. Ipak, poželjno je da se preispita pod kakvim uslovima se kredit odobrava. Sve što je vazano za papire i dokumenta sada kasni, a moguć je i gubitak sposobnosti da se racionalno rezonuje. Ne dozvolite da se gomilaju dugovi.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci