Prošlo je ravno dve godine od kada je Venera imala poslednji retrogradni hod. Samo da se prisetimo ona se sa 24°-og stepena Blizanaca vratila i na 15-om stepenu imala divan susret sa Suncem (retrogradna Venera konjunkcija Sunce). Svako je bio u svom svetu i svi su je na svoj način doživeli.

Prošlo je ravno dve godine od kada je Venera imala poslednji retrogradni hod. Samo da se prisetimo ona se sa 24°-og stepena Blizanaca vratila i na 15-om stepenu imala divan susret sa Suncem (retrogradna Venera konjunkcija Sunce). Svako je bio u svom svetu i svi su je na svoj način doživeli. Neki su taj susret doživeli kao nešto potpuno novo, ali davno očekivano, neki kao susret davno izgubljene ljubavi, a neki su Blizance i susret Sunca, kao simbol novog rađanja, iskoristili za početak u nekom sasvim novom svetu, novom gradu ili zemlji (Blizanci). Ono što je sigurno jeste da se o tome dugo pričalo i prepričavalo. I sada ćete još ponekad čuti po koju reč o tome, čak i više nego što se zaista zbilo, ali Blizanci ne bi billi Blizanci da im reč nije glavno oruđe za život, ali i zabavu.

Priču smo davno ostavili iza sebe i nastavili putem koji smo izabrali. Taj put nam je dao mogućnost izbora i otvorio jedna potpuno nova vrata. Ono što će se sada dogoditi jeste novi izbor, novi put i život koji nudi ponovo promene. Ukolliko ste spremni zakoračimo zajedno u te nove promene, otkrijmo novi svet ili obogatimo već postojeći.

A šta će naša Venera u tom hodu imati? Jedno je sigurno, susret sa Suncem je čeka, ali pre toga ako se prisetimo šta se desilo u prošlom retrogradnom hodu, sada će nam mnoge stvari biti jasnije. Venera je trebala imati susret sa Saturnom na 24°04“(Venera trigon Saturn), a sa 24°00“ okrenula se i otišla. I poput neveste sa oltara ostavila Saturna da gleda za njom. Saturn je tada bio egzaltiran i u znaku Vage, vrlo mu je bilo važno partnerstvo (Vaga) i strpljenja je imao (egzaltacija). Međutim, sada je priča potpuno drugačija. A kako poslovica kaže “kako siješ tako ćeš i žnjeti“ sada će se i Venera susresti sa onim što je tada učinila. Saturn je bio u 7. znaku, što su odnosi i partnersta, a sada je u 8. znaku (Škorpiona) koji simbolizira uvek ono što odbacujemo, što ne prihvatamo i ne želimo. Pre ili kasnije uvek nas to stiže. U onoj meri u kojoj smo odbacivali na kraju ćemo se suočiti sa tim i na žalost morati da platimo cenu „otpada“.

Venera u znaku Lava jednostavno uživa. Raskoš, glamur i galantnost njoj prijaju, a kako je ona vladar znaka Vage, to govori da je i sama rođena sa stilom, elegancijom i gracioznošću (Vaga). Toliko uživa hodajući ovim kraljevskim stazama, da će kad bude došla na 00°Device, okrenuti se i vratiti (retrogradna Venera). Možemo je samo zamisliti onako veselu i nasmejanu kako lagano hoda u beloj haljini posutoj zlatnim nitima dok joj bujna kosa pada preko ramena (Venera u Lavu) i vijori na letnjem povetarcu. Svojim prelepim kosim očima i zanosnim pogledom, mami uzdahe i zaljubljene poglede. Divan je prizor gledati je kako se smeje prelepim osmehom, zubima poput bisera dok joj sunčevi zraci ističu jagodice i nežno belo lice. Sve je divno i sve izgleda kao da kraj ne postoji, ali kad polako sa zabave, u zlatnim kočijama (Jupiter u Lavu) krene ka Devici, Sunce će polako početi da zalazi. Sići će iz kočija i krenuti ka njemu (Jupiter u Lavu). Dok u njoj sve bude treperilo od uzbuđenja, prepustiće se tajnim ljubavnim čarolijama (Venera konjunkcija Jupitar) iako nije u njenoj prirodi da bilo šta taji ili da pristane na situaciju u kojoj ona nije najvažnija i jedina (Venera u Lavu), retki će biti oni koji će ostati ravnodušni na Zevsova ljubavna udvaranja.

Susret će biti kao u najlepšim ljubavnim filmovima, Jupiter i Venera u Lavu sijaće od ljubavnog zanosa i lepote. Kočija će ih voditi daleko od drugih pogleda, čak će i Sunce svoje zrake utihnuti da bi sve izgledalo romatičnije. Dan kao da se nikad neće završiti, ali ipak i ovom susretu će, bar za sada doći kraj. Moraće da nastavi dalje i moraće nakon svega preći reku (Venera kvadrat Saturnom iz Škorpiona) i stići na kopno 00°Device.

Krenuće sama dalje, a pred njom će biti put koji vodi ka pećini (29ۥLava – Regulus) iza kojeg je duboka mutna reka puna nemani i raznih utvara (29°Škorpiona). Zna ona šta je čeka, zna ona ko je čeka. Saturn koga je davno ostavila, stvari koje nije do kraja završila i poslove koje je započela, ali bez reči napustila i pobegla. Sada se mora susresti sa njima, sa sobom, svojom podsvešću, svojim strahovima. Koliko će biti jaka i kolika će biti njena reka mutna i duboka, zavisi od onoga koliko je nedovršenih stvari za sobom ostavila, koliko je drugih ljudi napustila, povredila ili zapostavila.

Sada u pećinu ulazi, ona je hladna i mračna, a ona sama i svaki njen uzdah odzvanja kao da su svi preci probuđeni kao da su svi strahovi sada dobili oblik i napadaju je. Počinje da se brani, počinje da beži, jer strahovi je njeni proganjaju (Venera kvadrat Saturn). Sada ni Sunca više nema, ono postoji, sija istim sjajem, ali u pećini ona to ne vidi, za nju Sunca više nema, sve je oko nje Saturn prekrio (mit o Regulusu i 29-om stepenu Lava).

Trenutak kada bude pravila egzaktan kvadrat sa Saturnom biće jako bolan. Mnoge će naterati da se suoče sa samim sobom i onim čega se najviše boje. Tih dana i vi ćete se naći poput nje sami na sobom, svojim mislima strahovima, sećanjima. Moraćete da se suočite sa njima i prođete kroz mutnu reku života (Saturn u Škorpionu). Koliko će ona biti mutna i kakve vas oluje i nemani čekaju u toj reci, zavisi isključivo od vas samih i koliko ste nekada bili iskreni ili odgovorni prema određenim osobama i obavezama. Neki će osetiti najviše na finansijkom polju. Oni koji već natalno imaju izazovan aspekt ovih planeta (Venera – Saturn) predhodnih dana moraju strogo voditi računa o svojim finansijama. Ukoliko ste „lake ruke“ svoj novčanik predajte parneru na čuvanje. Jupiter sa Venerom, aspekt koji predhodi Veneri i Saturnu, uticaće na lako donošenje odluka kada su određene investicije u pitanju, ali koje vama na žalost kasnije mogu stvoriti dugove i već nakon par dana shvatite da ste doneli pogrešnu odluku, a povratka nema. Kupovina auta, stana ili sličnih većih investicija može sačekati bar nekih desetak dana dok se Venera malo udalji od Saturna.

Veneri i Saturnu, pored finasija, glavna tema su ljubav. Saturn će otežati svaki razgovor sa Venerom. Izbegavajte svaku vrstu konflikta i ako sebe uhvatite kako razmišljate o prošlosti ili nečemu što je bilo, izdignite se iznad svega i oprostite…ili prećutite. Saturn donosi bol, ali ako ostane samo u srcu, manje će kasnije boleti. Ne ulazite u energiju Marsa i ne raspravljajte o njima, napravićete samo još veći problem. Neka sve ostane u vama i neka se sve tu i završi.

Ono što dodatno može poremetiti vaš san i dnevni ritam jeste bivša, stara neprežaljena, neodživljena i nedovoljno ljubljena ljubav. Slučajni susret, poziv, san ili neko sličan njemu, probudiće bujicu emocija. Želećete da se otrgnete od određenih misli, ali ma koliko u onom trenutku kada je ljubav prekinuta, mislili da je „taj drugi“ kriv za sve, potajno će vas proganjati misli i dela koje ste zapravo vi pokrenuli, i shvatiće da ste, inicijator svega i početka i kraja zapravo bili vi. A onda još teže boli kada shvatite da se borite sa samim sobom. A sećanje i savest (Saturn) najviše bole, jer na kraju borba sa samim sobom je najteža borba. Zato, olovku u ruke (Venera konjunkcija Markur) i svoje boli ispišite. Prenesite na papir, izbacite sve iz sebe, suočite se sa onim što ste vi uradili, a što ste mislili da su drugi za sve krivi. Pogledate sebe na papiru, na hartiji ispisanoj vašom rukom, polivenom vašim suzama i poneseno vašim emocijama, pogledajte i pustite. Neka se reka suza i emocija iz vas proliju, neka se sve u vama završi, neka se mutna reka pročisti (Saturn u Škorpionu) i neka vam se novi mostovi stvore. Papir svojih boli pocepajte i bacite, neka ih reka odnese i neka ih ne vraća. A vama se možda neko i javi tek toliko da popričate, da se oprostite ili….možda započnete nešto staro, a novo. Moguća su obnavljanja starih ljubavi ili novi početak sa nekim iz prošlosti.

Odmah nakon tog susreta, Venera staje na 00°Device i tu će se prilično zadržati. Sa tog stepena će krenuti retrogadno i time pokrenuti mnoga pitanja vezana za posao, zdravlje i svakodnevni život. Iako Venera predstavlja ljubav, sa razlogom će stati na 00° znaka u kojem je u padu i krenuti u svoju retrogradnost. Vrlo revolucionarno i nimalo Venerijanski trenutak kada kreće retrogradno, Mesec se nalazi na 15°Škorpiona, Saturn kvadrira Jupitera u orbisu od 2°, a Mars pravi egzaktan kvadrat sa Uranom. Ovo je slika nekog iznenadnog preokreta. Pad koji se događa na tom stepenu, nikog neće srušiti, samo osvestiti (Venera u Devici u padu). Kao da ste pali i iz tog pada, iz tog drugog ili donjeg ugla, neke stvari videli potpuno drugačije, potpuno realno i potpuno svesno, što vam je dalo snagu da ustanete, ali nećete krenuti napred, otresti prašinu od pada i nastaviti istim putem, ne -nego ćete ljuti i svesni onoga što ste propustili vraititi se, uzeti što je vaše, nadoknaditi što je izgubljeno i nastaviti nekim sasvim drugim putem, onim koji vam je predodređen i koji vam sleduje. Od života uzmite najbolje, ali se i postavite tako da to i zaslužujete. Skromna Devica u ovom trenutku to nimalo neće biti.

Sunce i Merkur će imati svoju jaku poziciju i reči vam neće nedostajati da kažete ono što ste dugo skrivali i što vam je stvaralo teret ili blokadu. Saturn će malo da se poigra sa novcem, pa se može dosta odraziti na vaš posao. Možda ćete želeti da promenite posao, ali umorni od traženja i iščekivanja, napravićete presek, napustiti sve i krenuti u rizik. To je slika tog novca koji negde nedostaje. Možda vam se učini u jednom trenutku da ste odregovalli burno i nepromišljeno, ali ne okrećitte se kad jednom načinite neki korak. Sve i da poželite da se vratite povratka nema. Mars je prejak sa Uranom (Mars egzaktan kvadrat Uran) i neće imati nimalo osećaja za bilo koga sem za svoje ideale i ono u šta on sam veruje. Možda je i vreme da malo razmislite o trenutnoj situaciji i položaju u kojem se nalazite. Mars je u padu, ali ima jak trigon sa svojim dispozitorom (Mars trigon Mesec) i preko svog dispozitora ide u svoje sedište (Mars u Škorpionu) i u sekstil sa Plutonom. Ovo je enormna snaga, ovo su revolucionarne, ali i korenite promene koje vam nebo nudi. Kad situaciju pogledamo iz drugog ugla vidmo da i Mesec preko svog dispozitora ide u svoje sedište tako da je to slika drugog koraka koji dolazi nakon prvog silom načinjenog. Mnogi će se pozabaviti i restauracijom kuće ili promenom stana, jer Uran u kvadratu sa Marsom, Mesec u Škorpionu u sekstilu sa Plutonom i Venera u Devici koja se ne libi nikakvog posla, upravo govori da je pred vama jedan prilično aktiviran preriod po tom pitanju. Može se desiti da se vratite mestu u kojem ste živeli ili u kuću koju ste napustili. Sada sa novim promenama pravite od starog jedan sasvim novi dom.

Kako se susret Venere i Sunca dešava u znaku Lava, na 22° (nema daljeg dispozitora) ovo označava jedan novi ciklus, gde kao da je data šansa da se u trenutnoj situaciji određene stvari pokrenu na bolje, promene i podignu na drugi nivo. U kojoj meri ćete vi to iskoristiti i u kojoj oblasti ćete osetiti ove promene, da li na polju posla, finansija ili ljubavi, zavisi isključivo od ličnog horoskopa i njegovih predikcija.

Zašto je bitna toliko konjunkcija Venere i Sunca? Ciklus Venere je vrlo zanimjiv, ona se svake osme godine nađe u istom znaku i u svom retrogradnom hodu napravi konjunkciju sa Suncem, a ako bi spojili te tačke, stepene, na kojima ona pravi konjunkcije sa Suncem dobićemo jedan pentagram savršenog oblika. Venerin ciklus traje osam godina i nakon njenog ciklusa, uvek se otvaraju nova vrata za određene promene. Neki se zaljube i krenu u jedan potpuno novi ljubavni život, dok se drugi moraju suočiti i sa onim manje prijatnijim stvarima poput prekida veze i raskida.

Da bismo videli šta nam Venera sada donosi malo ćemo pogledati šta je to što se završava, pokrenuto u prošlom ciklusu pre tačno osam godina. Venera i Sunce su pravili konjunkciju na 24° Lava i aspekti su bili malo drugačiji i vrlo podržavajući od strane Meseca i Plutona (Venera i Sunce u sekstilu sa Mesecom iz Vage i Plutonom iz Strelca). Mnogi su ovom Venerom ušli u brak ili zajednički život, jer je Pluton ovde poput Persefone i Hada doneo iznenadne strasti, Mesec iz Vage kupio prsten, a Saturn… on je tu doneo odgovornost i obaveze. Međutim, koliko je ta odluka bila dobra i pametna s obzirom da je mnoštvo dobrih aspekata moglo da namestiti splet okolnosti koji su vam se učinili izuzetno dobri, Saturn tu nije doneo odgovornost (Venera konjunkcija Saturn), već više jedan ispit koji ste prolazili čitav ovaj period od osam godina. Ovo je bio period u kojem ste se sretali sa određenim, istim ili sličnim situacijama u odnosima, bez obzira da li su to bile slobodne veze, brak, vanbračne zajednice ili tajne i paralelne veze. Ovde je Saturn postavio određene bolne zadatke koji trebaju sada da se završe.

Interesantno je da je Saturn tada bio na 28°Lava na istom mestu gde se sada Venera nalazi dok pravi egzaktan kvadrat sa njim sa 28° Škorpiona. Kvadrat je prepreka, izazov koji se prevazilazi i nastavlja dalje, ali konjunkcija koja je bila u prošlom ciklusu teško se mogla prevazići. Fatalni susreti su bili prilično bolni, ali sada sa takvom vrstom susreta treba da se završi. Sve veze koje vas guše i sputavaju, sada je vreme da se oslobode (Mars kvadrat Uran) i poslovi ili svakodnevinica u kojoj nemate dovoljno prostora za sebe, sada se prostor za sve što volite (Venera) mora stvoriti.

Kada se Venera bude vraćala (direktan hod) Saturn će uveliko ići nekom drugom stazom, putovati nekim drugim svetom (Saturn u Strelcu), pa i kvadrat koji kasnije bude pravila neće biti od posebnog značaja (Venera kvadrat Saturn). Jupiter će se malo uozbiljiti i iz znaka Device naučiti puno toga o štednji i racionalnom trošenju novca. A Venera kada bude ponovo prvila konjunkciju sa njim, to će biti u znaku Device, shvatićete koliko je tada svakodnevni život laganiji, sretniji i bolji. Uživaćete u promeni nakon svega, jer to na kraju i zaslužujete. 

Pored finansija i posla, na kojem vas očekuju velike promene, svakako promene možete očekivati i u ljubivi. Konjunkcija Venere i Sunca ne govori samo o ljubavi kada su odnosi u pitanju već govori o svemu što mi volimo, što nas čini sretnim i ispunjenim. Ovo je period koji se ne zadovoljava „korektnim“, niti solidnim ili dobrim, već samo odličnim, sretnim i zadovoljnim. Posebno zadovoljnim, jer Venera i vlada svim zadovoljstvima, a u kojoj meri je naša Venera sretna u toj meri smo i mi sposobni da osetimo sreću u svim poljima života.

Izdignimo se iznad proseka, budimo Kreator svog života i pustimo neka nas sretne stvari vode. Život vođen Venerinim potrebama uvek je praćen Srećom i Ljubavlju. 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci