AstroHealing šeste čakre – 2. deo

U ovom članku biće opisani aspekti Jupitera sa ličnim planetama (Mesecom, Suncem, Merkurom, Venerom i Marsom), a u sledećem nastavku biće reči o njegovim aspektima sa spoljnim planetama (od Saturna do Plutona).

Ađna ili 6. energetski centar astrološki se odnosi na poziciju i dispoziciju Jupitera u natalnoj karti, na planete u 9. i 12. kući, na vladare 9. i 12. kuće i na planete u znacima Strelac i Ribe (na cele serije 9 i 12). U nastavku članka biće reči o aspektima Jupitera sa ostalim planetama koji opisuju veći ili manji balans u 6. čakri, ali isti princip može da se primeni i na aspekte planeta sa ostalim elementima serija 9 i 12 (sa planetama u 9. i 12. kući, sa vladarima 9. i 12. kuće i sa planetama u znacima Strelac i Ribe).

U ovom članku biće opisani aspekti Jupitera sa ličnim planetama (Mesecom, Suncem, Merkurom, Venerom i Marsom), a u sledećem nastavku biće reči o njegovim aspektima sa spoljnim planetama (od Saturna do Plutona).

Jupiter i Mesec

Nepovoljan odnos Jupitera i Meseca ili serija 9 i 12 sa serijom 4 ukazuje da postoji disbalans između potrebe za svrhom, poverenjem i altruizmom (6. čakra) i potrebe za ljubavlju i intimnošću (4. čakra). Ova neravnoteža dolazi zbog nemogućnosti da sebe prihvatimo i volimo takve kakvi jesmo (4. čakra), jer imamo pogrešna uverenja (6. čakra), koja nosimo kao iskustvo iz najranijeg detinjstva (Mesec). Sada zbog toga imamo određene iluzije, potrebu da preterujemo (Jupiter), kao i da razdvajamo stvari. U zavisnosti od toga da li smo u najranijim danima života u periodu Meseca bili prezaštićeni ili nam je suviše odgovornosti nametnuto, ovaj disbalans može dvojako da se ispolji.

Ako smo bili prezaštićeni, roditelji su suviše stvari radili za nas i umesto nas, tako da sada nosimo osećaj da neko treba stalno da nas spašava ili da nešto uradi za nas, jer mi sami nismo sposobni za to. To uglavnom opisuje prevelika očekivanja od sebe ili drugih (želje su uvek veće od mogućnosti), nezadovoljstvo, neumerenost i preterivanje u nečemu. Kako nismo sposobni da napravimo i održimo svoje granice da bismo zaštitili sebe na pravi način, često smo neuzemljeni i nestabilni, pa usled bega od stvarnosti možemo da podlegnemo nekoj zavisnosti (alkohol, droga, lekovi, hrana, slatkiši i sl.).

Sa druge strane, ako smo imali prezahtevne i egocentrične roditelje koji su nas tretirali kao deo sebe koji služi njihovim potrebama, oni su na taj način te svoje potrebe, svoju svrhu i uverenja projektovali na nas. Mi sada ne možemo sebe da doživimo i vrednujemo kao zasebnu ličnost, ne možemo da prihvatimo sebe, nego imamo stalnu potrebu da nešto činimo i radimo za druge, jer svoju svrhu samo vidimo u služenju drugima. Takođe, zbog prevelike potrebe da „povećamo sreću“ u mnogim segmentima svog života, spremni smo da preuzmemo odgovornost ili patnju drugih na sebe, da tuđe interese i potrebe stavimo iznad svojih ili da određene probleme „trpamo pod tepih“ govoreći da to nije ništa strašno.

Problem nastaje kada preterujemo u „dobročiniteljstvu“ (Jupiteru) i u tome što činimo za druge ne znamo da kažemo „ne“, pa nas neko zloupotrebljava i iskorišćava. Ovaj disbalans daje potrebu da sebe vrednujemo po tome koliko možemo da učinimo za druge, ali pošto nemamo meru, preterujemo u tome i to rezultira osećajem prisile, praznine, nepoverenja, razočaranosti, i iscrpljenosti u 4. čakri, jer sebe doživljavamo kao žrtvu.

Isto tako, kada nam se neko suviše nameće da nešto čini i radi za nas ili umesto nas, kada nam nameće svoja uverenja ili moralna načela i time ugrožava našu individualnost i autentičnost, mi se takođe osećamo loše, ali zbog neprihvatanja sebe ili zbog iluzije u kojoj živimo najčešće nismo sposobni da vidimo razlog. U oba slučaja postoji dobra namera i altruizam u srcu, ali Jupiter to proširuje, te se zbog određenog preterivanja i osećaja prisile sa jedne ili sa druge strane prelazi granica do koje se neko dobro oseća. Ovde izjava „Put do pakla je popločan dobrim namerama“ u pravom smislu nalazi svoju primenu.

Kada su ova dva centra u balansu imamo veliku dozu optimizma i potrebu da svoju svrhu pronađemo u pomaganju. Tada posedujemo nadu i veru u sebe i u druge, ali i urođenu mudrost da to širimo i dajemo na pravi način, ali se tada zbog toga osećamo prijatno i ugodno u telu. To je dobar način i da bezuslovno prihvatimo sebe i svoju intimnost (4. čakra), jer intimnost nas vodi duboko u sebe odakle imamo sposobnost da vidimo pravu prirodu svega (6. čakra) i nesebično pomažemo drugima u pravoj meri i na pravi način.

Jupiter i Sunce

Loš aspekt Jupitera sa Suncem ukazuje da su vizije, namere, znanje, novac ili životna misija (6. čakra ili Jupiter) u sukobu sa voljom ili moći (3. čakra ili Sunce), a neravnoteža se uočava kao preterivanje u nečemu uglavnom iz dobre namere, jer ovde su ipak u pitanju dva benefika. Tako osoba može iz najbolje namere i na osnovu ličnih uverenja da preterano (Jupiter) nameće svoju volju ili moć (Sunce), kako bi nekome „pomogla“, pa kroz ovaj aspekt možemo prepoznati sve one koji zdušno zastupaju npr. zdrav život bez ovog ili onog, zdravu ishranu (bez mesa, bez raznih industrijskih dodataka i sl.), ličnu religioznost kao jedinu ispravnu i moguću, itd. Suštinski, ovakve osobe nazivamo „netolerantnim dobročiniteljima“, a ovaj disbalans između 3. i 6. čakre iako nije nešto što može na neki teži način da deluje i utiče na osobu, ipak može doneti izvesne probleme u vidu određenih životnih okolnosti. U zavisnosti od toga koji je centar jači, to može da se odrazi, kao na primer, da osoba ima znanje (ako je Jupiter snažniji) ali nema podršku od autoriteta ili nekog centra moći (Sunce) da napreduje ili ima volju da postigne uspeh u nečemu (Sunce) ali nema dovoljno znanja ili novca da bi to realizovala. Ovde postoji neko duboko uverenje da sve može da bude bolje nego što jeste ali osoba ima viziju, a nema volju ili samopouzdanje da bi je realizovala. Tu postoje višestruki talenti, ali najčešće i određene blokade da se oni realizuju i ostvare, jer zbog preterane potrebe za širinom, slobodom ili nekom ličnom vizijom, osoba gubi osećaj za cilj (Sunce), pa uglavnom živi u nekoj svojoj iluziji koje se fanatično drži, a vremenom zbog neuspeha pada u depresiju jer se oseća nesvrsishodno.

Balans 6. i 3. čakre ili dobar odnos Jupitera i Sunca govore da osoba može najpre kroz svoj snažan unutrašnji osećaj ili intuitivno da shvati svoju svrhu (Jupiter), a potom da ima i dovoljno snage, volje, znanja i samouverenosti da odluči (Sunce) da to i realizuje.

Jupiter i Merkur

Disbalans Jupitera kao predstavnika Ađne i 6. čakre i Merkura kao predstavnika Višude i 5. čakre ukazuje da možemo biti suviše mentalno orijentisani, jer obe planete su povezane sa gornjim mentalnim čakrama. Ovo je naročito izraženo kada nismo dovoljno uzemljeni i nemamo naročiti balans u donjim čakrama, jer smo tada u stanju da budemo u sopstvenom umu i da ignorišemo sve ono što nam je nezanimljivo, banalno i dosadno. Posebno je naglašeno kada je nebalansirana 3. Sunčeva čakra koja kruži sa 5. Merkurovom čakrom, jer što su jači ego i volja, ovaj problem je izraženiji.

Ovde je specifično da možemo Jupiterom (ili 6. čakrom) da stvorimo neki “svoj svet” u kome se bavimo samo onim što je nama interesantno, lepo, prijatno ali gde smo potpuno odsutni od realnosti, pa stalno pravimo slične greške jer ne možemo da sagledamo gde grešimo. Suštinski, Jupiter je benefik, sklon je preterivanju i ulepšavanju stvari, on i ne može da nam da neke dramatične i izrazito loše okolnosti i situacije, ali nam daje veliku nezrelost i naivnost u nekoj oblasti života gde se stalno spotičemo i ništa ne rešavamo. Sa ovim disbalansom možemo npr. neki ispit na fakultetu koji nam nije interesantan polagati puno puta, jer ne vidimo svrhu i smisao da ga spremimo i naučimo. Možemo nešto stalno gubiti (telefon, ključeve, dokumenta, novac, rukavice, i sl), ali možemo i stalno ulaziti u odnose (partnerske, poslovne, prijateljske) sa sličnim osobama i prekidati te odnose, jer nam zbog nečega ne odgovaraju, a da ne uvidimo u čemu je tu problem. Ova neravnoteža takođe govori da možemo biti izvrsni u nečemu što nas interesuje i gde nam je usmerena pažnja, ali ne učimo na nekim svojim greškama koje ponavljamo u onom delu koji nam nije interesantan. Te greške stalno ponavljamo jer ne možemo da se povežemo sa donjim čakrama (sa realnošću) i uvidimo u čemu je tu suština, kako bismo mogli da to ispravimo i napravimo balans. Mi se čak i ne uznemiravamo mnogo zbog toga, uvek imamo izgovor da će drugi put biti bolje ili da ćemo drugi put imati više sreće i stalno ignorišemo realnost kao nešto dosadno, nebitno i nepotrebno. Praktično, mnoge stvari posmatramo kroz “ružičaste naočare”.

Ova neravnoteža u lakšim oblicima daje rasejanost, rasplinute misli i govor, a u težim oblicima može da se ispolji i kao poremećaj pažnje (ADHD ili ADD). Tada Jupiter ili 6. čakra najčešće ne samo da ima neskladan odnos sa 5. čakrom, nego i sa celim prvim krugom 3. i 5. čakre oko Anahate (4. čakre), što dovodi do slabog samopouzdanja zbog neuspeha i neispunjavanja svog potencijala. Poremećaj pažnje najčešće se povezuje sa nestašnom decom koja ne mogu pratiti šta im se govori, niti sedeti mirno u stolici duže od 5 minuta. Simptomi ovog poremećaja mogu se nastaviti i u odrasloj dobi poput slabe organizacije, gubljenja stvari ili čestog kašnjenja na sastanke, kao slaba koncentracija, nemarna vožnja i nezgode u saobraćaju, lako odvlačenje pažnje i slaba sposobnost slušanja drugih, problemi sa započinjanjem zadataka i poslova, loše određivanje prioriteta, žudnja za uzbuđenjem, česta dosada, i sl.

Na fizičkom nivou ovaj disbalans može da se ispolji kao nemir i problem sa opuštanjem ili kao određeni problemi sa nervima i mentalnim zdravljem. Simptomi ADD-a mogu doprineti kompulzivnom prejedanju, zavisnosti od alkohola ili droga ili anksioznosti, sve u zavisnosti koji je donji centar nestabilan, a povezan sa ovim mentalnim disbalansom.

Balans 6. i 5. čakre takođe nam daje optimizam, lepe misli i lakoću delovanja, kao i sposobnost da se ne oslanjamo samo na sreću, nego na mogućnost da sagledamo smisao sopstvenih postupaka i shvatimo da imamo uticaja na okolnosti u svom životu. Sklad ovih dveju viših čakri ne može da se uspostavi ako nemamo dobro kruženje Višude sa donjim čakrama i sa materijalnim fizičkim nivom, jer jedino tako možemo sebe da ispoljimo na autentičan način. Samo sposobnost da izrazimo svoju individualnost kroz probuđenost ili budnost u 5. čakri, nadalje nudi mogućnost da razumemo zašto smo ovde i da spoznamo svoju svrhu (6. čakra). Tada imamo dobru intuiciju i  telepatske sposobnosti, kao i mogućnost da dobrodušno i spokojno prihvatimo život kakav jeste, jer u svemu vidimo božju volju i ne sumnjamo u dobrobit božjeg promisla.

Jupiter i Venera

Disbalans 6. i 2. čakre govori o preterivanju (Jupiter) kako bi se održalo stalno stanje sreće, zadovoljstva i bezbrižnosti (Venera). Osoba ne može da prihvati određene izazove i bežeći od rešavanja problema stvara lažnu sliku sreće i tako ulazi u stanje samoobmanjivanja. To samozavaravanje i idealizacija navode osobu da odstupi od svoje prave prirode i da neke svoje lične potrebe gurne sa strane i potisne ih. Ali, to svakako stvara latentno unutrašnje nezadovoljstvo koje vremenom postaje sve snažnije, a osoba u nemogućnosti da prizna, pre svega sebi a zatim i drugima, da ima neki problem koji je potrebno da reši, poseže za raznim stimulansima (hrana, slatkiši, alkohol. droga, kupovina, i sl.) kako bi održala to lažno ispoljavanje sreće i zadržala osmeh na licu. Ova osoba to ne radi da bi prevarila druge, nego usled nemogućnosti da prihvati razočaranje u nekoga ili u nešto i da to rešava, ona će samu sebe da obmanjuje da je ta situacija ili osoba nešto savršeno što ima. Nikada se ne žali i ne priča o određenim situacijama koje je prevazilaze, uvek je sve dobro jer ima preteranu potrebu da sve vidi pozitivno i bajkovito, uglavnom drugima neki svoj problem opisuje na duhovit način kao da to zapravo nije ništa značajno. U glavnom besmisao i nesvrsishodnost nečega ili nekoga sve više ovu osobu uvlače u stanje anksioznosti i u sve veću potrebu da to prekriva nekom vrstom zavisnosti. Ovaj disbalans žargonski može da se nazove “udri brigu na veselje”, jer osoba svoje prave želje i potrebe za zadovoljstvom i srećom potiskuje iz svesti, a to nadomešćuje neadekvatnim načinom ostvarenja neke prividne i kratkoročne sreće. Tako se stvara unutrašnja tenzija i sve veće zavisničke krize, jer zavisnost u ovom slučaju nastaje iz potrebe osobe da iz svesti potisne neki neprijatan osećaj i zato najćešće i ne zna šta je to što joj stvara unutrašnje uznemirenje i tenziju, a samim tim i potrebu da na neadekvatan način to prevaziđe. Ovo bežanje od realnosti i zatrpavanje hranom ili određenim supstancama i stimulansima može da dovede do preterane gojaznosti i već pomenute zavisnosti, kao i do prilične lenjosti i fizičke statičnosti i svih problema koji odatle potiču. Pored toga, loš odnos Venere i Jupitera na fizičkom nivou dovodi i do hormonskog disbalansa, PMS sindroma ili problema u menopauzi, a ponekad opisuje i problem sa dijabetesom.

Na emotivnom i mentalnom planu ova neravnoteža opisuje promenljivo raspoloženje i osećaj ljubomore koji nastaje usled vezivanja osobe za emociju potrebe za srećom (Venera) koja nije ispunila neka očekivanja (loš odnos sa Jupiterom). Ovde uglavnom postoji i zavist, jer osoba nije zadovoljna (oštećena Venera) jer usled potrebe za poređenjem (Venera) uvek joj se čini da je druga strana bolja (Jupiter). Iz ovoga nastaje dualnost, a samim tim i neke moralne dileme i moralna etiketiranja, a kako 2. Venerina čakra i 6. Jupiterova čakra čine drugi energetski prsten koji sačinjava Neptuna i 9. čakru, ovde lako dolazi do nepoverenja i razočaranja u sebe ili u druge.

Kada su 6. i 2. centar u balansu, osoba može da prevaziđe bilo kakvu dualnost i stvori osećaj jedinstva, zadovoljstva, kao i osećaj sopstvene vrednosti zbog ispunjenja ličnih očekivanja. Ova osoba ima snažnu sposobnost uživanja u unutrašnjoj i spoljnoj lepoti i na toj osnovi gradi harmonične odnose sa drugima, mogućnost da u svoj život privuče šta želi i kreira sama neki vid lepote (u umetnosti npr.) koji će podeliti sa drugima.

Jupiter i Mars

Disbalans 6. i 1. čakre govori da osoba mora pošto poto neka svoja uverenja (moralna npr.) i ideje (Jupiter) da ostvari i materijalizuje (Mars) i da ih nametne drugima za njihovo dobro. Ova osoba je takozvani „netolerantni dobročinitelj“ jer Jupiter ima dobru nameru i veliki optimizam koje Mars mora da sprovede u delo, ali problem je što osoba to nameće drugima i što je spremna da se bori za svoja uverenja, a to je dovodi do ispadanja iz celine i gubljenja balansa. Ovaj aspekt govori o preterivanju, o nametanju svojih moralnih ili religioznih uverenja i načela drugima i tipičan je misionarski aspekt. Suštinski, osnova je svakako dobra namera i ovde se takođe odlično uklapa izreka da je “put do pakla popločan dobrim namerama”, ali Mars daje prebrzo zaključivanje da se uđe u neku akciju kako bi se nekome pomoglo da mu bude bolje. Prenaglašeni entuzijazam, netolerantnost i unutrašnji nemir koji osobu tera da se bori za svoja uverenja dovodi do premora i iscrpljivanja osobe, a posledice mogu biti nesanica, glavobolja i visok krvni pritisak.

Kada su Jupiter i Mars u balansu, osoba ima visok nivo tolerancije, prihvata da drugi ljudi imaju pravo na sopstvena uverenja, a svojom pozitivnom energijom, blagošću i verom prosto privlači druge da joj se obrate za savet ili pomoć.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venerina poruka

Vreme u kojem se nalazimo je zanimljivo po mnogo čemu i svako može primetiti na šta ga ono proziva. Ono što je svima zajedničko, jeste poziv Venere da izbalansiramo i pomirimo suprotnosti u sebi, koje se uvek ogledaju u jednom, ličnom odnosu.

Saznaj više