Kada je arhetip Riba u disbalansu osobe često više žive u svom svetu mašte nego u istinskim interakcijama sa ljudima i okruženjem, pa često deluju kao nezainteresovani i neosetljivi. Ova neprisutnost dovodi do neuzemljenosti, kao da „nije sa obe noge na zemlji“, a to dovodi do umora, stalne pospanosti i snenosti.

Potpuna tišina je preduslov za ulazak u poslednji znak zodijaka. Neptun je ovde onaj koji vlada, i kao na najdubljem delu okeana, ovde su čula utihnuta. Sve vodi na unutra, i jedino što se ovde može čuti jeste cirkulacija vode u nama. I udar ritma života – takt srca. Kada utihnemo dovoljno da čujemo takt svog srca, možemo se povezati sa onim jedinstvenim taktom celog univerzuma. A kada se povežemo u ovom taktu, otkrivamo da smo svi deo jednog, a jedno deo nas. Neptun je onaj koji povezuje, u iskustvu svih prethodnih znakova, a zatim pušta, da ta najdublja vera, i poverenje, preko iskonske ljubavi bića sve povežu u jedno.

iz članka Evolucija arhetipa Riba

Međutim,  kada imamo ovaj arhetip u disbalansu najčešće imamo buku misli, ideja, vizija, te su Ribe upravo poznate kao sanjari izgubljeni u svom svetu. U ovom znaku Merkur je u padu, a ukoliko Merkur ne vodi u tišinu mentala iako osoba možda nije previše pričljiva u njenom umu se može odvijati čitav zaseban svet. Ako se u tome pretera imamo disbalans koji se prepoznaje kao neprisutnost u realnosti, jedna vrsta odlepljenosti i nezainteresovanosti za svakodnevicu. Ove osobe često više žive u svom svetu mašte nego u istinskim interakcijama sa ljudima i okruženjem, pa često deluju kao nezainteresovani i neosetljivi. Ova neprisutnost dovodi do neuzemljenosti, kao da „nije sa obe noge na zemlji“, a to dovodi do umora, stalne pospanosti i snenosti. Osobe nemaju jasnoću u svojim akcijama, odlukama i realnim životnim angažmanima, a telo i fiziologija to prate, te često dolazi i do pada imuno sistema.  Međutim, jednom kada se razbole vrlo teško ozdravljuju jer im ležanje u krevetu i plutanje kroz snove deluje mnogo interesantije od borbe za imunitet. Na poslu su ove osobe nezainteresovane, ne prate ciljeve i vremenske odrednice, ali su na neki način prijatne jer brzo opraštaju konflikte – što je samo posledica generalne nezainteresovanosti. Njihov svet fantazije ih toliko okupira da im je vrlo teško da organizuju svoj realan život.

Bahova cvetna esencija za arhetip Ribe – Clematis

Arhetip Riba (Sunce, Mesec, Ascedent ili vladar Ascedenta u Ribama) su pre svega vizionari. Ovi ljudi imaju bogat unutrašnji život i vrlo blizak kontakt sa svojom dušom koja nosi sećanje na pravu prirodu bića. Kada je ovaj arhetip u balansu osoba lagano čuje zov svoje misije i omogućava da se najsuptilnije ideje spuste u realnost i ostvare. Neptun je planeta koja nas okreće ka budućnosti, i kada osoba ima stabilno uzemljenje ona može biti predvodnig futurističkih ideja i vizija. Međutim, ukoliko je u disbalansu tada imamo tipičan „odlepitis“, za koji koristimo Bahovu cvetnu esenciju Clematis. Ova esencija se koristi kao osnovni tretman za rasejanost, iluzije, nepažljivost, nekritički optimizam kao i sklonost ka nesvestici. U Ribama je Venera egzaltirana, i ona predstavlja san o najlepšoj ljubavnoj priči, ali ako je osoba zarobljena u romantičnim fantazijama, ili pak sklona opijatima i anesteticima (cigarete, alkohol, kompjuterske igrice, virtuelna realnost) ova esencija je pravi izbor.

Clematis uvek ima lepe misli, vizije, projekte, ali ih ne spovodi u realnost. Međutim, ronioci znaju kako je u Ribljem svetu. Na dubini nema zvukova…nema misli…ima samo sada i ovde. I to je ono što ova esenicja Clematis omogućava osobi – vraćanje na sadašnji trenutak u vremenu i prostoru. U Bahovim cvetnim esencijama imamo još tri cveta koja se koriste u slučejevima kada je osoba zarobljena u svojim mislima: Honeysuckle, White chestnut i Chestnut bud. Za razliku od Clematisa, Honeysuckle tip će pre svega biti okupiran mislima o prošlosti, dok će White chestnut opsesivno vrteti iste misli i unutrašnji dijalog. Chestnut bud će razmišljati o budućim koracima, ali Clematis će uvek biti u željama i fantazijama koje su retko realne.

Važno je da prepoznamo da u arhetipu Riba ipak imamo sinergiju svih ostalih arhetipova, kao i da se iz Riba sve stvara – i pokreće ponovo od prvog znaka zodijaka Ovna. Tako, svako u sebi ima ovaj arhetip i svi mi težimo ka ostvarivanju svojih snova i vizija, ka ostvarenju svoje misije života. Ipak, svaki arhetip i astrološki znak će svoj san živeti u odnosu na svoj karakter. Uvek je ključ u balansu i izražavanju svog identiteta u sopstvenoj kreaciji života. Cilj je od života stvoriti umetnost i lepotu. Ribe to znaju, samo ponekad zaborave da je neophodno imati praktičnu primenu svega toga – što je u karakteru suprotnog znaka Device.

Kompenzatorno stanje – Impatiens

Ipak, kada Riba prepozna da je previše „odlepila“ kompenzaciju traži u stanju nestrpljenja. Odjednom sat postaje veoma važan, žurba i tenzija se poput ekspes lonca aktiviraju ne bi li se podiglo dovoljno adrenalina i pritiska kako bi se osoba razbudila i stavila u akciju. Naravno, sve to su nesvesni sistemi koji pokušavaju da balansiraju način funkcionisanja. Ovde često leži sekundarna dobit prokrastinacije i kašnjenja jer duboko postoji uverenje da jedino ukoliko se osoba uvede u poslednjih pet minuta pred ponoć imaće dovoljno energije i fokusa da uradi posao kako treba. Impetiens je esencija za arhetip Ovna,  i već je bilo više reči o njoj u tekstu o ovom arhetipu, kao i mehanizmima u koje vodi Impetiens stanje, međutim kod Riba se sledeća stanja ne zadržavaju mnogo (Olive i Oak) već se brzo tone u depresiju.

Dekompenzatorno stanje – Mustard

Kada osoba osvesti razliku između svojih snova i realnog stanja, nakon pokušaja da sve ubrza, najčešće – odustaje. Odjednom se oseća kao da ništa nije važno, a osećaj gubitka se povećava stvarajući osećaj „crnih oblaka“ koji je karakterističan za esenciju Mustard. Doživljaj da nešto nedostaje dovodi do unutrašnje praznine koja stvara melanholiju koja, ukoliko se osoba ne okrene ka rešenju, vodi u najniži nivo izražavanja simbolike Neptuna – potpuni beg od realnosti u bolesti zavisnosti ili psihopatologiju.

Na kraju, pozivam vas da pročitate tekst o evoluciji arhetipa Riba, koji u sebi nosi poziv za sve nas, kako bismo osvestili i kroz svesne akcije inkarnirali naš lični, potpuno jedinstveni san. Jer svako od nas ima sve arhetipove u svom astrološkom krugu, sve planete u svim kućama. Svako od nas ima svoje vreme i svoj prostor koji živimo, i obeležavamo kroz život svim svesnim akcijama koje činimo. Svako od nas je potpuno jedinstven i potpuno neophodan deo kreacije života u Univerzumu. I svako od nas ima popuno ličnu odgovornost da živimo sebe na najvišem nivou. Svi su pozvani i potpuno dobrodošli da učine od svog života umetničko delo. Prvi korak je da se probudimo, poverujemo da je moguće a zatim da odlučimo da oživimo svoj san.

 

Podeli ovaj članak:

Povezani članci

Venerina poruka

Vreme u kojem se nalazimo je zanimljivo po mnogo čemu i svako može primetiti na šta ga ono proziva. Ono što je svima zajedničko, jeste poziv Venere da izbalansiramo i pomirimo suprotnosti u sebi, koje se uvek ogledaju u jednom, ličnom odnosu.

Saznaj više