Mi smo u periodu izuzetne razigranosti i radosti, dobrog raspoloženja, ali ovo je takođe vreme koje traži da se posvetimo sami sebi, koje nas vraća nama i obnavlja našu vezu sa svetlošću u nama kako bi tako mogli da sijamo i širimo svetlost na sve oko nas.

Mesec i Sunce su na 20° znakova Lav i Vodolija što najpre naglašava i podvlači čitavo ovo vreme, godinu, deceniju promena, oslobađanja i uzdizanja, uspravljanja na lestvici sopstva i to onog istinitog najboljeg za nas.

Mi smo u periodu izuzetne razigranosti i radosti, dobrog raspoloženja, ali ovo je takođe vreme koje traži da se posvetimo sami sebi, koje nas vraća nama i obnavlja našu vezu sa svetlošću u nama kako bi tako mogli da sijamo i širimo svetlost na sve oko nas.

Tražiće ovaj Pun Mesec u Lavu (k)od nas taj nezavisni frivolni duh, podržaće naše instikte, podržaće nas da iskoračimo za sebe, da dozvolimo sebi da konačno osetimo vedrinu našeg stvarnog života, potpuno zadovoljstvo i radost našeg svakog trenutka. Tražiće da odaberemo sopstveni sadržaj, zadovoljstvo i  radost ili mizeriju.

Zanimljivo je kako to Univerzum zbori sa nama, naime, prva dva Puna Meseca u 2020. godini odvijaju se upravo preko 20. stepena u januaru kroz moćnu Lunarnu eklipsu u znaku Raka naglašavajući intimu i unutrašnje radove, a zatim izlazak na svetlo, u javnost, opšte osvešćivanje moći i darova kroz znak Lava u februaru. Broj 20 kroz vreme dobija potvrdu i podršku, a mi podsetnik kroz moćne lunacije.

Broj 20 osim što nosi početnu oznaku milenijuma, takođe predstavlja početak nove decenije. Kod 20 – 20 odjekivaće ciklično tokom čitave godine, a naš energetski odgovor i podešavanje odjeknuće i značajno duže. Mesec i Sunce nalaze se na 20° u opoziciji. Može se povezati sa hrabrim, voljnim preobražajem, vreme u kojem nešto odlazi, nestaje kako bi novo imalo mesta da se začne, manifestuje i integriše. Vreme spoznaje stvarnih htenja i vrednosti nadasve a zatim oslobađanja, prevazilaženja, opšteg preporoda! Podsetićemo se na diplomatiju, na mogućnost osluškivanja iznutra, intuitivnog povezivanja na sopstvene resurse, sa poverenjem. Možemo slušati intuiciju i na taj način izbeći uobičajenu reakciju, osloboditi kreatora kroz akciju. Mi posedujemo mogućnost da kreativnošću nadahnemo i uzdignemo i sebe kao i druge frekvencijom ljubavi i radosti, a sada je vreme za manifestaciju. Vreme je da podesimo svoj navigacioni sistem, da se podesimo na svoju inspiraciju, na ono što nas nadahnjuje, da intuicija bude naš kursor, a radost i sreća magnet, i da sarađuju, da rade kao jedan u harmoniji. 20 je broj spajanja, pripajanja, partnerstava, ljubavi i radosti, balansa. Ovaj broj spaja sve nespojivosti i različitosti, ruši sve prepreke jedinstva i celovitosti najpre unutar nas, pripaja sve opozicije, miri, ujedinjuje enegetske vibracije i stvara potrebnu harmoniju. Ovo je broj koji naglašava mir i staloženost, lakoću prepoznavanja kroz telo i intuiciju koja je dugo bila sklupčana tu unutra, zanemarena. Ovo je pravo vreme i 20 nas upućuje da smo dovoljno čekali na poziv da pravog momenta krenemo u akciju, u priču, u manifestaciju, ali ovog puta celovitiji, integrisani. Broj 20 nas podseća da smo dovoljni. Jednostavno prevazilazimo dosadašnju impulsivnost i naglost koja su odlike broja 1. Početni broj 1 nam je doneo snagu i hrabrost za proboje i prerastanja, a sada ulazimo u moći broja 2, poverenje u intuiciju, poverenje u urođeni osećaj da je život radost, ali tačno onda kada smo spremni da se otvorimo ka tome, da stvarno čujemo. Početni broj 2. kaže da možemo da se oslonimo, opustimo, prepustimo tom jasnom osećaju u telu jer telo ne zna da nas slaže, da konačno prihvatimo da je izbor samo naš da li ćemo živeti lakoću, radost i zadovoljstvo ili mizeriju u sopstvenom životu. Razlika između radosnog ili kukavnog života se ogleda upravo u sposobnosti da se povežemo na sopstvo, na naš kod, na intuiciju, da oslušnemo, čujemo i poslušamo to vođstvo unutrašnje, jer odatle tačno znamo sve, znamo šta je najlepše, najlakše i najbolje za nas, tačno znamo šta nas čini zadovoljnim!

Mesec se nalazi u znaku Lava. Znak Lav predstavlja kraljevsku priču, mesto odakle svetlimo, gde smo svi uzvišeni u domenu kuće zodijaka u kojoj se ovaj znak nalazi. Sunce, glavni izvor svetla i vitalnosti, radosti i inspiracije vlada znakom Lav i na taj način dodatno opisuje, osvetljava sliku. Znak Lav tinja u nama kao olimpijska vatra, on nas podiže, inspiriše naš entuzijazam, stvara i održava strast za životom, pruža kontakt sa našim kreativnim potencijalom, raspaljuje našu unutrašnju volju i omogućava nam da zaronimo u svoje sopstvo. Znak Lav kao i Sunce oslobađa duboke kreativne projekte u nama i iznosi ih strastveno na svetlo dana, u javnost, stvarajući tako svetlucavu magiju zadovoljstva u stvaranju i ostvarenju koju prepoznajemo kao poznatost. Znak Lav je znak lojalnosti, ljubaznosti, odvažnosti, hrabrosti, ali i ohrabrenja koje širi na druge. Ovo je znak vođa i liderstva uopšte, jer Lav jeste kralj životinja, kao i centralna svetlost zodijaka, preuzima vođstvo, ponosno i zaslužno, ali takođe u tolikoj vatri ume da se ispolji uz dosta drame ili uz fanfare. Jednostavno ovo je znak koji privlači pažnju i sve reflektore na sebe tako da i ako niste Lav u horoskopu ili u podznaku, znak Lava će svojom pozicijom u vašoj natalnoj karti pronaći način da se ispolji. Period koji dolazi obojen Punim Mesecom u znaku Lava osvetliće polje i sva pitanja u vezi  toga gde i odakle mi sijamo, šta to nas podiže, koji su to naši prirodni resursi entuzijazma, kreativnosti i radosti, šta to nas čini SREĆNIM? 

Ascendent trenutka je u znaku Ovna na 5°. U neposrednoj konjunkciji, mada još uvek u 12. polju nalazi se i Venera koja je upravo iz znaka svoje egzaltacije ušla u Ovna, znak akcije i hrabrosti, sporta, znak svog izgona što joj daje potrebu da se angažuje, bori. Prisutno je dosta vatre i strasti što Veneru pretvara u Amazonku, moćnu, intenzivnu u svojoj lakoći. Sve iz simbolike Venere sada ima čast i privilegiju da se predstavi, da izađe na scenu, da oživi na vrlo snažan, hrabar i intenzivan način. Lagano i bez previše vatriranja, jer strasti mogu da budu lekovite jednako kao i pogubne. Važno je obratiti pažnju na telo. Telo može da nam očita sada sve samo ako je mirno i staloženo.

Mars, vladar Asc u datoj karti i prirodni vladar prve kuće nalazi se u vatrenom, promenjivom, lepršavom znaku Strelca u 9. kući odakle sa opozicijom svetala obrazuje pozitivne aplikacione aspekte, trigon i sekstil, čime daje jedinstvenu podršku u vidu kreativne akcije. Bilo da je u pitanju neka visoka edukacija, putovanje u inostranstvo ili bilo šta što bi moglo biti ispunjenje dela životne svrhe i kretanje ka sazrevanju duhovnog bića, svaka strast, energija, akcija ovde usmerena biće od izuzetne važnosti, mogu se postaviti novi temelji za dug period u budućnosti.

Naime, Mars kao vladar vatrenog znaka Ovan, prve kuće, akcije i energije, uzemljenja i zahvalnosti pruža podršku toplini i strasti, ličnim osećanjima Meseca iz vatrenog Lava prepunog entuzijazma i svesti o sopstvu. Otvara se mogućnost da osetimo radost života ali i snažan duh tog iskonskog ratnika u nama koji dolazi sa Marsom. Dodaće neophodnu dozu kreativnosti, što upućuje na proširenje zadovoljstva, rast radosti. Takođe, u ovom periodu mogu se očitavati nestrpljivost i impulsivnost, u takvim situacijama treba kanalisati višak energije kroz nešto što nas može instant umiriti, usporiti, u nešto što nam pruža mogućnost da osvestimo disanje i ujedno svesno znamo da smo aktivni, spremni da stvaramo. 

Intenzitet prilagodljivosti se podiže naročito na kolektivnom nivou putem kvinkunksa koje Mesec obrazuje sa dalekim planetama. Centar pažnje ovog Punog Meseca suptilno je usmeren ka intuiciji. Veoma dubok se čini ovaj Pun Mesec u Lavu, mnogi aspekti doprinose upravo unutrašnjem buđenju što nas jednostavno nosi do razigranog življenja radosti.

Mesec kvinkuks Pluton opisaće osećanja koja su još intenzivnija, dublja, možemo imati osećaj da nas neko u zagrljaju može vezati, uvezati, u čvor i obrnuto, da to isto činimo drugima. Pluton kopa duboko i to u našu suštinu, u istinu i može dopreti do onih najdubljih istina koje smo uglavnom poricali, potiskivali toliko da samo Pluton može da ih pronađe i transformiše, ali uz to i da poljulja čitav brod sopstva jer Pun Mesec snažno otvara, bez zadrške. Ovde je važno obratiti pažnju na sebe, posvetiti se sebi i prihvatanju kako bi otpustili i oslobodili se ili porasli, uvećali se. Ukoliko upadnete u ovaj vir promene raspoloženja usled nestabilnih okolnosti ili možda čak primetite da preterujete u reakciji to i jeste odraz kombinacije opozicije svetala koja u suštini vodi do inicijacije harmonije, kao i kvinkunksa koji predstavlja prilagođavanje sa Plutonom koji svojim postojanjem otkriva duboke skrivene istine, a sada one koje stalno viđamo ali mislimo da nisu naše. Stoga, budimo nežni sa sobom jer sve su ovo darovi Univerzuma! Ovo je naša inicijacija i potrebno je samo da ovu izazovnu energiju kanališemo pravilno u nešto što je kreativno. Kvinkunks se još tumači i kao aspekt genija pa dišimo duboko i iskoristimo ovaj kanal najdubljeg dodira sa sobom da se susretnemo i prepoznamo sa svojom kreativnom intuicijom i konačno je upotrebimo ili da nešto važno čujemo, napišemo, izgovorimo, stvorimo što nismo nikada pre. Pluton će nas ujedno osnažiti iznutra samim činom emocionalnog pročišćenja kroz ovaj intrigantan aspekt. Umesto bega zbog straha od uvezanosti možemo se prilagoditi, možemo da probamo da pružimo poverenje svojim emocijama, onom zagrljaju sa početka i konačno započnemo obnavljanje svih veza sa svojim dubinama, sa emocijama. Mi možemo da odaberemo radost i to tako što najpre zaronimo u zagrljaj sa sobom, fino podesimo sve niti i sva emocionalna tkanja kako bi osetili moć celovitosti, a tako integrisani možemo opušteno samo da sijamo i širimo tu sreću i radost kroz zagrljaje pune ljubavi, topline, iskrenosti i poverenja. Osećanjem sebe u celosti mi možemo intuitivno osetiti i druge. Na ovaj način mi pokrećemo energiju, kreiramo isceljenje kroz isceljenje, radost kroz radost!

Mesec kvinkunks Neptun je veoma spiritualno orijentisan aspekt, rafiniran, povezuje nas sa muzikom, sa mirisom, sa dodirom na najfiniji, ljubavni, brižni način, nežno uzdiže našu psihičku svest. Delikatnost ovog tranzita ogleda se u tome što nam dozvoljava da osetimo ono između, između redova, reči, tonova. Mi zapravo možemo da osetimo šta je stvarno, koja emocija, jer smo u kontaktu sa vandimenzionalnim, sa snovima, maštom, što nam omogućava kvalitetne duboke razgovore sa prijateljima, bliskim ljudima, pa i onim najbliskijim, sa sopstvom.

Jupiter obrazuje sekstil sa Neptunom, iako je egzaktan aspekt tek 20. februara 2020. godine i sada se snažno oseća ova čarobna energija. Ovaj aspekt smo imali poslednji put  2011. godine, a u ovoj godini ćemo imati priliku čak tri puta da mu svedočimo. Kako su Jupiter i Neptun sporije planete možemo reći da je proces sreće započeo, da je ovo srećno vreme. Jupiter je planeta optimizma, sreće, poverenja, uvećanja, proširenja, mudrosti, vizije, dalekovidosti, fokusa, sveobuhvatnosti, svrhe, duhovnog rasta, inostranstva, prostranstva. Neptun predstavlja snove, maštu, duhovnost, veru, misticizam, spiritualizam, bezuslovnu ljubav, uzvišenu lepotu, miris, neuhvativost, zanos, zajednice poput sestrinstava. Ovo vreme doneće nam snove koji dobijaju prostor, postaju vidljivi, snove koji se ostvaruju, poverenje u lakoću ostvarenja, u lakoću i radost  života. 

Jupiter je u znaku Jarca koji korespondira sa 10. kućom horoskopa, karijerom i postignućima što bi nagovestilo isticanje u radnom okruženju, proširenja i porast po pitanju ličnog statusa na vrlo pozitivan način. Bilo da se radi o poslovnom napretku ili duhovnoj struktuaciji pred nama je period izuzetno brzog ličnog rasta, duhovnog rasta kao i postizanja nekih krucijalnih životnih ciljeva. Mnogo materijalnih dokaza o  uzvišenom vođstvu, kako na ličnom tako i na kolektivnom nivou, pobudiće naše poverenje u lakoću življenja u nama na svim nivoima. Na nama je da ovo primenjujemo redovno kako bi pokrenuli urođeni sistem radosti koji svi posedujemo baš kao i pravo i obavezu na dah. Vežbajmo radost, osećaj ljubavi i smeha, osećaj da je sve naše i da nam pripada skroz od glave do pete, celim telom. Vežbajmo da biramo šta hoćemo. Trenirajmo HOĆU celim svojim telom!!! TRENIRAJMO RADOST!

Kako je opozicija svetala u trenutku Punog meseca i postavljena na vrhovima kuća ose  6 – 12, utoliko je još naglašenija tema posla, radnog okruženja, ali i fiziologije, tela, baš kao i duhovnosti, psihe, koji su usko povezani kroz uzročno posledični lanac života. Važno je, dakle, osetiti radost udaha i izdaha kroz telo, duboko, prepustiti se osećaju, poverovati svojoj unutrašnjosti, svojoj intuiciji i na taj način stabilizovati svoju psihu u poverenju. Važno je osetiti čari poverenja i prepuštanja, osetiti radosti i razigranost života koji već dugo, dugo čeka da se manifestuje. I naravno 6. kuća voli rutinu i ponavljanja, brigu i negu i zato je važno da negujemo i redovno praktikujemo prepuštanje unutrašnjem vođstvu, sa poverenjem. 

Važno je fokusirati se na svest i svesnost, ostvariti komunikaciju pomoću osećaja, bilo da je na internom nivou, duboko poverovati sebi i prepustiti se ostvarenju, ili pak u kontaktu sa okolinom, sa drugim ljudima. 

Znak Lav je zadužen za kreaciju radosti, kreativnu radost i radost kreiranja i svetli sa unutrašnjeg nivoa, korespondira i dopire do svih i svega. Radost je urođeni kod vitalnosti za sve nas i tome niko i ništa ne odoljeva, to svi vole, baš kao što se voli dete, baš kao što se voli Sunce i dan, život. 

Znak Vodolija predstavlja intuitivnu slobodu, slobodu intuicije, intuiciju slobode odakle nas otvara ka pravim istinskim nama. Otvara prostor za oslobođeno više Ja da se izrazi kroz intuiciju, jednako slobodno, iskreno da izrazi istinu. Korespondira sa integrisanim svetlom, sa svetlosnim nitima kojima smo konektovani kako sa Univerzumom, tako i sa okolinom. 

Ova kombinacija je dobitna uvek jer znači svesno proširenje, sagledavanje i ogledanje. Naime, osećaj o jedinstvenoj ličnosti (Mesec u Lavu) sagleda se i prepozna u Svima preko puta, u jedinstvu (Sunce u Vodoliji). Svake godine u ovo vreme mi dobijemo, spoznamo da imamo više poverenja, da imamo više da damo, da više prihvatamo, da smo celovitiji i to baš onako kako mi to istinski hoćemo. Naravno, istinska lakoća dolazi iz iskrenog prihvatanja. Što lakše prihvatimo da je odraz u ogledalu, naše blisko okruženje u stvari MI, lakše ćemo sebe osloboditi od stalne kontrole, poređenja i pritiska da nešto treba da uradimo da bi bili neki programirani specijalni MI. Što lakše prihvatimo različitosti i specifičnosti naših ćelija utoliko je integracija lepša i radosnija, a harmonija i balans postaju jednostavni baš kao lakoća.

Radost oslobađanja od mizerije je aktivirana ovim Punim Mesecom u znaku Lava, baš kao i oslobađanje radosti. Lav je naše unutrašnje svetlo i radost, entuzijazam i volja tako da je pravi momenat pozabaviti se našim ometačima sreće i celovitosti, onim delom nas koji nas iz „milošte“ vodi u umanjenje kroz deminutiv misleći da je to lepša kategorija od jasnoće i istinske lepote. Duboko iznutra sve je jasno i osvetljeno, možemo svesno proći kroz sve faze odbijanja sreće i radosti postavljanjem pitanja sebi:zašto se osećam jadno i mizerno u tom delu mog života?, polako proći kroz te momente, lagano, uz dokaze integrisati delove poverenja, uceliti i započeti novi život na način radosti, život u kome dobijamo ono što je najbolje za nas, ono što osećamo, što hoćemo!

Ukoliko je naša radost povezana ili uzrokovana ili zavisi od okolnosti, od nečije reakcije, od podrške drugih ili od nekoga konkretno, mi ustvari spavamo u sopstvenom životu, u najboljem slučaju smo posmatrači sudbine. Sve dok nivo naše radosti i zadovoljstva zavisi od nekoga ili nečega, bilo da je na spoljašnjem ili unutrašnjem nivou, to znači da ćemo uvek moći da se ogradimo od sopstvenih želja i htenja, uvek ćemo imati neostvarene želje kao i žalbe na „sudbu kletu“ ili već nekog krivca. Koliko god da je neverovatno divna ta druga osoba ili prostor, odevni predmet, drugi ljudi, situacija ili lokacija, nama je neophodno da pronađemo naš lični osećaj za kreativnost. Neophodno je da pokrenemo kreativne aktivnosti koje stimulišu BEZVREMENSKI osećaj kako bi se povezali na strast kreacije, stvaralačku strast, jer upravo tu je sklupčana naša lična neiscrpna radost života, osećaj ispunjenosti, celovitosti, bez obzira na sve. Energija znaka Lav se povezuje sa razigranom dečijom upravo zbog sposobnosti za postizanje bezvremenskog osećaja kroz kreativne aktivnosti, kroz stvaranje, a samim tim uporedo stvara se radost života, smeh, ljubav. Ovo čini pravilan energetski tok! 

Kada smo najpre  ispunjeni sopstvenom stvaralačkom radošću mi smo stvarno u stanju da volimo druge ljude, da dajemo, da se povezujemo i uz to da ne stvaramo zavisnost. Kada smo ispunjeni strašću radosnog kreatora tada nemamo potrebu da nas upotpunjuju spoljašnji stimulatori, tada smo zadovoljni sopstvenim učinkom, imetkom, osećajem centriranosti duše, potpuno smo srećni iznutra i to pre svega i svih.

Sva pažnja i treba da bude okrenuta tom osećaju unutrašnje radosti i sreće, a znak Lav nas podseća da to treba da bude sa zadovoljstvom. Kada ovo jednom pronađemo, spoznamo, osetimo kod sebe, za sebe, shvatićemo da niko drugi ne može ovoliko da nas usreći, zadovolji ili obraduje. 

Zadovoljstvo, zabava, radosne aktivnosti, sloboda su u prvom planu u ovom periodu, tu su za nas kako bi mogli da ih istražujemo. Na nama je da sa pažnjom biramo misli, reči, dela, osećanja, akcije koje sadrže, ali i donose zadovoljstvo. Važno je ovo praktikovati svesno na svim poljima života, jer je i sama opozicija Meseca i Sunca izazov odnosno inicijacija za postizanje harmonije, sklada i zadovoljstva, a ne mizerije u životu. Ukoliko imamo partnera koji nas usrećuje u mnogome, ali istovremeno u vezi nekih stvari nas izluđuje mi smo u pravom izazovu opozicije. Ovde valja biti iskren sa sobom i primeniti potragu za istinskim zadovoljstvima. Na taj način promenom kvalitetnog fokusa na sebe, izbegavamo naučeni obrazac procene validnosti, odobravanja (dobar mi je zbog.. nije mi dobar jer..) koji nas drži večno u opoziciji. Kada smo najpre izborom fokusa na ono što NAS čini radosnim izbegli ovu zamku potrebe za potvrđivanjem koju nosimo još iz detinjstva, mi smo automatski za sebe obezbedili nesmetan protok osećaja zadovoljstva, istovremeno smo stvorili plodno polje za rast harmonije u odnosu, što se odmah očitava kao porast raspoloženja ili jednostavno oslobađanje iskrene bliskosti. Treba ovde biti jasno svestan da potreba za traženjem spoljašnje potvrde, odobrenja, vrednosti u bilo kom odnosu jeste izvor svake mizerije i nesreće, jer u vremenu potire zadovoljstvo sa početka koje nas je i privuklo u taj odnos. Mi ne možemo biti slobodni niti zadovoljni ako stalno strepimo da li ćemo biti prihvaćeni, to onda nije slobodarska energija Lava, energija ljubavi, radosti i zadovoljstva. Ukoliko u nekom odnosu ne uočavamo zadovoljstvo i radost svakako ne treba izvlačiti i nabrajati ono što nam se ne dopada, što nas rastužuje ili uznemirava i nametati samom sebi to kao jedini izbor i primarni fokus, jer tada mi postajemo provodnik i izvor niske vibracije, nesreće, mizerije, kriveći onog preko puta! Gubimo fokus, ali i odgovornost za sopstvenu radost! Rešenje je uvek da se setimo i fokusiramo na ono za šta smo zahvalni u životu, to nas vraća u uspravan položaj! Kako bi dobili to što tražimo fokusirajmo se i precizno tražimo samo ono što nas zadovoljava i čini nas ispunjenim, jer iz zadovoljstva niče zadovoljstvo, a iz miksovanih osećanja upravo će miks biti dostavljen nazad. Potrebno je jasno poslati Univerzumu poruku šta volimo, šta nam se dopada, šta nas čini srećnim, i to iskrenim nabrajanjem, a ne sistemom eliminacije, žalbe ili molbe. Jasno pitanje, dobiće jasan odgovor! Mi možemo uvek slobodno da odaberemo šta tražimo, šta hoćemo, da odaberemo da se fokusiramo na deo nas, na zadovoljstvo i sreću u nama kako bi nas preplavilo, a pod Punim Mesecom u Lavu moglo bi da se raspline i na druge, da se umnoži višestruko i daruje kao jedini lični sadržaj. U slučaju nedostatka inspiracije uvek pomaže kvalitetan odmor, san nas konektuje na više vibracije i samim tim donosi obilje nadahnuća kao i celovitiji osećaj za stvarno zadovoljstvo!

Dišimo punim plućima kroz radost života, kako bi privukli još više zadovoljstva. Obezbedimo ovoj Lavovskoj vatri dovoljno kvalitetnog kiseonika kako bi plamen strasti trajao i privukao nam još mnogo radosti, vedrine i osmeha i život. Neka oslobodilački tim iz Vodolije dođe ravno do nas i donese taj čisti vazduh istine kako bi lakše i lepršavije birali lepotu, radost i zadovoljstvo oslobođeni od svega pre, od obrazaca, uverenja, stega, utega, smernica.

Istražujmo šta je to što nas čini srećnim i zadovoljnim, tražimo unutar našeg bića, naših dubina, birajmo sreću, radost i razdraganost u životu. Učinimo svoj život ispunjen strastvenim doživljajima. 

Rituali za ovaj period.

Podeli ovaj članak:

Povezani članci